Cara buat scroll box pada bloglist

Tags

Ok. Tutorial nie untuk cik Mira kita dan untuk korang yang tak tahu lagi camne nak buat. yang dah tahu, duk tepi ok. hehe. kenapa kena buat scroll box dalam bloglist? sebab bloglist kita panjang. kadang kadang 10 ke 20 blog kita sumbat dalam tu. jadi bila panjang, meleret ke bawah, nampak tak cantik dan blog jadi berat. jadi kita buat scroll box untuk bloglist.


Step 1
Cari tajuk bloglist korang. Contoh macam tajuk bloglist Cik Aish "Blog Aish Punya Senior". Macam mana nak tahu apa nama bloglist kita? Dekat sini. 




Step 2
Pergi Dashboard - Design - Edit HTML - Tick Expand Widget Templates
Lepas tu tekan Ctrl F untuk cari nama bloglist macam dalam step 1.  


Step 3
Dah jumpa nama bloglist tu, korang cari kod ni dekat bawah nama bloglist tadi. 
<div class=’widget-content’>


kotak merah tu contoh nama bloglist cik aish
kotak kelabu tu kod yang korang kena cari


Step 4 
gantikan kod pada step 3 dengan kod di bawah ni. 

<div class='widget-content' style='overflow:auto; width:220px; height:400px;'>



ok. dia akan jadi macam dalam gambar tu ok. korang boleh edit saiz kotak dengan mengejust width dan height ikut kesesuaian korang ok! 


Step 5
Preview dulu. Bila ok baru save. 


Senang tak?
selamat mencuba!




kredit pada Taufiq dengan Cik tom sebab pernah jadi sifu cik aish. :)

Blogger yang bekerjaya dan fulltime online business. Jangan lupa add saya di FB dan follow saya di Instagram. Hubungi 0126716961 untuk sebarang pertanyaan mengenai Shaklee

Kongsikan artikel ini di :