.

.

Cara buat scroll box pada bloglist

Ok. Tutorial nie untuk cik Mira kita dan untuk korang yang tak tahu lagi camne nak buat. yang dah tahu, duk tepi ok. hehe. kenapa kena buat scroll box dalam bloglist? sebab bloglist kita panjang. kadang kadang 10 ke 20 blog kita sumbat dalam tu. jadi bila panjang, meleret ke bawah, nampak tak cantik dan blog jadi berat. jadi kita buat scroll box untuk bloglist.


Step 1
Cari tajuk bloglist korang. Contoh macam tajuk bloglist Cik Aish "Blog Aish Punya Senior". Macam mana nak tahu apa nama bloglist kita? Dekat sini. 




Step 2
Pergi Dashboard - Design - Edit HTML - Tick Expand Widget Templates
Lepas tu tekan Ctrl F untuk cari nama bloglist macam dalam step 1.  


Step 3
Dah jumpa nama bloglist tu, korang cari kod ni dekat bawah nama bloglist tadi. 
<div class=’widget-content’>


kotak merah tu contoh nama bloglist cik aish
kotak kelabu tu kod yang korang kena cari


Step 4 
gantikan kod pada step 3 dengan kod di bawah ni. 

<div class='widget-content' style='overflow:auto; width:220px; height:400px;'>



ok. dia akan jadi macam dalam gambar tu ok. korang boleh edit saiz kotak dengan mengejust width dan height ikut kesesuaian korang ok! 


Step 5
Preview dulu. Bila ok baru save. 


Senang tak?
selamat mencuba!




kredit pada Taufiq dengan Cik tom sebab pernah jadi sifu cik aish. :)
39 Komentar untuk "Cara buat scroll box pada bloglist"

nak try... hari tuh dah buat, tapi tak jadi... ngeee =) thanks cik aish =)

tunjuk la pulak tutorial nk buat "fb Like
5 people like this. Be the first of your friends." tu? itu pun kalau sudi.. ;)

@aNiss :):)
yela..tutorial mungkin lain2 kan cara ajarannya. huhu..tkpela..anis try la bt ok :)

tuto ni mesti laku punya..aritu aku try carik, susah nak jumpa..nasib baik jumpa gak kat blog cik tom..hehehe

latest one : 5 Perkara Pasal Aku Yang Korang Akan Terkejut Bila Tahu!

@Taufiq Wr
tu pun aku tanya ko dulu kan..haha ingat tak..

cmne pulak nak buat untuk entry??

thanks aishhhh :D kte baru tgk ni. almaklumlah malam tadi tido kemaen awl. T_T domam aih. thanks a lot!

senannyer cik aish..tq for sharing...saya dah apply kat blog saya...dah tak berjela-jela lagi..

sy ikot tuto cik aish ni yer . ;)

if nak buat dekat popular post camne pulak erkk>:)

allamak aish. tengs sgt2!!! da lm crik ni :)

sori ye..
saya da bnyk kali try tp xmenjadi lorr~
sedih~
bwt kt archive jadi, t kt bloglist ni pulak xjadi..knpe ye?

salam..sy try tutorial ni..n jd..tengs bnyk2..^^

hai kak.. totorial yg menarik.. huhu. dh jadi pun sy buat.. :)

Thanks! :D

http://salwaismail.blogspot.com

da try , tp ta jmpa
code bwh tu . pls tlg . cne ek .

Assalamualaikum , thankyou share akak :) dah jadi . hehe ^^

Masuk ni dah 5 blog saya masuk semata-mata nak buat benda ni. Thanks menjadi. :)

thanks! entry ni sgt membantu mya :)

menjadi laa... thanks kak aish...saya suke ^_^

Yeszaa...jadi lah... masukkan blog saya dalam bloglist awak erk...

Yeszaa... jadi... masukkan saya dalam bloglist awak erk...

Back To Top