.

.

Blogging pun kena berdisiplin ke?

Ingatkan pergi sekolah je kena berdisiplin bagai. Blogging pun kena ada disiplin. hahaha. Macam artis lak rasanya. Kalau tak berdisiplin abih lingkup la ekau. So sama gak macam kita kat dalam dunia blog ni. Walaupun kita bukan artis, kita kena ada disiplin kalau nak blog kita berjaya macam blog orang lain yang hebat hebat tu. blog aku ni toksah citer ah. jauh lagi perjalanan...aja aja fighting!


Pertama, rajinkan update entry paling sikit pun 3 entry satu hari. Bayangkan kalau satu entry ada seratus pembaca yang datang baca, 3 entry? dah tiga ratus ye tak? tapi ada blogger hebat kata, pentingkan lah kualiti dari kuantiti. setuju tu. jangan lah terlalu nak update selalu sampai kan ekau buek blog ni macam update status facebook tak pun twitter! kalau buleh, biar entry yang pendek tapi ada input.


Kedua, update entry pun ada petua petuanya. orang kata, nak update biar kena pada waktunya. jangan korang update pukul 4 pagi. sebab masa tu blogger tengah berdengkur tak sedarkan diri. aku ada cerita waktu paling sesuai update entry dekat SINI


Ketiga, tentang follower pulak. Selalunya, kita akan terjah blogger yang komen entry kita dulu. tulah follower atau pembaca yang kita kena dulukan. lepas tu, baru terjah follower yang tinggalkan jejak dekat shoutbox pula. dorang kena di dulukan dari yang lain lain ye.  Mana yang follow, kita follow balik, mana yang komen, kita komen dia balik, mana yang tinggal jejak, kita tinggal jejak kat blog dia balik.


*mana yang tak sompek den terjah tu mintak maap kadang kadang terlopeh pandang. hihi


Keempat? eh takkan nak tulis semua? hehe tunggu next entry ye.


Cik Aish : jangan la malas malas sayang, kata nak hebat macam Ben Ashaari? hehe

8 Komentar untuk "Blogging pun kena berdisiplin ke?"

kte update blog sehari sekali je kot..jarang update lebih sebab mcm xda org baca sgt,,,haha

anyway,kte mmg amalkan yg no 3 tu=D

ok.. cik ezy akn lebih berdisiplin lps ni..
hihikk

kalau ada idea baru lah update..buat entri ni macam buat karangan spm jugak..^^ tapi pe yang cik aish bg tahu tu betul..

@Finaz Jaafar
dulu pun update entry sekali je sehari..skng ni je try update 2 ke 3 entry satu hari..n mmg nmpk perbezaan sikit walaupun tak sekencang mana trafic tu..try la.

@IJAT360
betul..kdg2 kering idea nak update gak..sbb tu klu boleh biar entry tu pendek tp ada input dalam tu.

hahah .pkul 4 pagi lah idea baru dtg. sobsobbb .

mekasih atas tutorial cik aish... byk sy pkai utk blog saya... tp,sy masih blaja... mintak tunjok ajar ea... =)

Back To Top