.

.

Segmen Blog Review Part 10




Haniff nama tuan punya blog ni Ahmad Iqbal Hanif Samsudin. wah nama sedapnya. hehe. ok blog ni sebenarnya baru lagi. Tapi bila tengok bahagian entry tak banyak masalah sangat. Font yang jelas dan senang nak baca entry awak. 


bahagian sidebar ada widget yang tak penting macam jam, pastu ada widget ikan berenang renang tu. so tu tak penting boleh buang. haha gurau je. sebenarnya kalau blog ringan, boleh la letak ok. kalau blog sarat dengan widget lain, buang la mana yang tak penting ok?


letak banner blogger lain memang salah satu untuk kita exchange link dengan blog lain. hari ni kat blog awak ada beberapa je banner yang awak letak di bahagian sidebar. tapi sok lusa? kalau makin banyak macam mana? jadi saya cadangkan awak letak banner dekat page lain yang berasingan. biar blog nampak lebih kemas.






kuperludia template blog yang cantik. biru hitam. bahagian sidebar pun kemas. tak terlalu banyak widget yang tak penting. cuma bahagian bloglist tu terlalu panjang meleret ke bawah. limitkan ke 5 blog cukup. atau pun buat sroll box. nampak laaagi kemas.


awak letak banyak gambar dekat bahagian sidebar. macam blog cik aish jugak! tapi kalau gambar tu bersaiz besar, kebarangkalian blog tu untuk jadi gemuk dan berat adalah tinggi. hehe. jadi saya cadangkan awak compress dulu gambar tu jadikan dia bersaiz lebih kecil. gambar tetap cantik walaupun saiz resolution dia kecik. cuba la.


bahagian entry lak. dah nice tapi terlalu banyak page. limitkan ke 3 page sahaja dah memadai. takpun buat function read more. lagi kemas. kadang kadang saya tak dapat bezakan mana permulaan entry baru. mungkin kena edjust sikit bahagia title nampak lebih besar dan jelas.







leeza. ni pulak blog miss Marshmallow! wah blog yang sangat comel. tapi mengenangkan awak pakai background hitam, taknak nampak terlalu sempit pada bahagian entry tu, jadi besarkan sikit ea. edjust width tu supaya lebih besar. mata pun sedap je nak baca entry especially entry yang panjang.


lepastu kurangkan widget seperti banner ke bloglist ke letak dekat bahagian footer. satu, nampak ke bawah sangat, penat pembaca nak scroll ke bawah. kedua, bloglist tu penting sebenarnya. letak la di bahagian sidebar.


ok tu je nak komen. yang lain dah ok dah. selamat berblogging! blog awak sweet sangat!









Ina Azrina Kisah blog tulang ikan? hehe unik tu nama tu. bagus bagus. nama pelik pelik ni senang orang nak ingat. ok first time masuk blog ni nak cakap sikit. hehe. blog ni takde masalah pun. segala galanya kemas. jadi ada potensi untuk pembaca rilek lama lama dalam blog ni.


tapi macam yang saya cakap tadi, limitkan bilangan entry dalam homepage ataupun buat function read more ea? sebab kadang kadang banyak sangat entry disumbat masuk kat homepage, blog lambat loading.


lepas tu awak letak banyak gambar dalam entry. menarik! tapi kadang kadang lambat loading sebab saiz gambar terlalu besar. sebelum masuk dalam entry, compress dulu gambar tu jadi saiz lebih kecik. ringan sikit!


so selamat berblogging !






wanie.misa.amane blog awek cun. hehehe. terjahhh! ni lagi satu contoh blog yang jadi kesukaan saya untuk terjah. sebab background yang bersih, suci dan selamat digunakan tanpa was was. ha ha ha. ok stop merepek. 


tapi kalau putih sangat pun tak ceria. apa kata warnakan sikit bahagian sidebar tu. nampak lebih kemas! iklan ChurpChurp tu pula letak atas sikit. letak bawah macam taknak orang klik je. hehe.


ok yang lain rasanya dah ok. selamat berblogging !


blog ibarat rumah. kalau tuan rumah suka rumah dia macam tu, kita sebagai tetamu takde hak untuk paksa tuan rumah ubah. adios!


jangan lupa klik sini! Segmen Blog Review Part 9

11 Komentar untuk "Segmen Blog Review Part 10"

blog saya xnk review ke cik aishh.. hehehe
grau je :):)

okeyh tenkiu cik Aish..will try to improve it...errr mcmna nk wt scroll box eh? hehe...ajaq leh??

@cpahniza
nnt cik aish bg link tutorial utk buat scroll box ea

cik aish..tak reti la nk adjust width^^lemah sikit sal mende2 nie..heee:D

suka la ayat atas tu...blog mcm umah...klo tuannya suka kite xleh mintak dia ubah

Salam, tq cik aish yg manis review blog kaka :))).

Nk mnta tolong aish ajar kak, cane nk remove "Lawati myJodoh" punya link kt sbelah kiri, atas blog akak tuh! isk2 mana dtg taktau rimas tengok huhu..ada wujud satu gadget nama "blog template" kt edit layout kak. tp langsung takleh remove sbb tak wujud pn button tuh! lama dh bertepek kt ctu. tatau cane nk remove! huhuh..adakah link jodoh tu dtg dr ctu?? huhu..

tq adik aish for ur respon..:))

Salam adik aish..

Tqvm for ur fast respon to kakak nyer soklan k. :) ada satu gadjet terselit dlm layout kak yg xleh delete. mybe tu punca "my jodoh" tu muncul kot. even button remove pn xde, kosong jer menu gadjet tu but still muncul. mm biar jelah thp frustrated nk godek dh ni uhukk2..takpe :))

Nway sbg tnda pnghrgaan atas komen cpt dari aish, kak hidangkn aish ini:-

http://ceriteduniasaye.blogspot.com/2011/04/layanlah-tetamu-sebaiknya.html

mm cane cedappp tak??? hihihi..

salam...saye nk tnye, macam mane nk remove 'myJodoh' kat tepi blog tuh? rimas gile tgok...tengs~

salam...saye nk tnye, macam mane nk remove 'myJodoh' kat tepi blog tuh? rimas gile tgok...tengs~

Back To Top