Beza antara menegur dan mengkritik

Tags

kadang kadang kalau kita baca entry tentang blogger yang bagi nasihat suruh tutup aurat suruh itu suruh ini, mesti ada yang kata, "huh kritik je pandai. podah." ok tu tak tipu. memang pernah dan sedang berlaku pun sekarang ni. kadang kadang sampai kita pun dapat tempias. tempias la macam rasa takut takut je nak buat entry sound sound orang ni. 


tapi sebenarnya ada perbezaan tau antara menegur dan mengkritik. bagi aku tak salah kalau kita buat entry pedas untuk menegur mana yang tak betul. macam yang aku pernah cakap dulu, benda ni untuk peringatan diri sendiri jugak. so menegur tu maknanya kita nak mereka sedar perbuatan mereka dan ingatkan yang benda tu salah. kalau korang nak tegur aku balik pun aku tak kisah. as long benda tu membawa kepada kebaikan. tu namanya menegur.


tapi mengkritik ni lain. dia pandai kritik je. itu tak betul ini tak betul. kat mata dia semuanya nampak tak betul. kat mata orang lain ok je. lepas tu kritikan tak membina langsung. contoh macam "ntah pape dorang ni tu pun nak bagitahu satu dunia" ha tu kritik la tu. padahal tak ada apa apa kesalahan pun kalau mereka nak bagitahu satu dunia pun. 


nampak tak perbezaan tu? nak contoh lagi?


ok macam segmen blog review. kadang kadang kita nak menegur orang tu supaya dia buat lebih baik dari tu. tapi mesti ada yang kritik, "eleh sebok nak review orang macam blog dia best sangat?" so nampak tak perbezaan menegur dan mengkritik. kalau tak nampak lagi, pergi buat spek.

Blogger yang bekerjaya dan fulltime online business. Jangan lupa add saya di FB dan follow saya di Instagram. Hubungi 0126716961 untuk sebarang pertanyaan mengenai Shaklee

Kongsikan artikel ini di :