.

.

Beza antara menegur dan mengkritik

kadang kadang kalau kita baca entry tentang blogger yang bagi nasihat suruh tutup aurat suruh itu suruh ini, mesti ada yang kata, "huh kritik je pandai. podah." ok tu tak tipu. memang pernah dan sedang berlaku pun sekarang ni. kadang kadang sampai kita pun dapat tempias. tempias la macam rasa takut takut je nak buat entry sound sound orang ni. 


tapi sebenarnya ada perbezaan tau antara menegur dan mengkritik. bagi aku tak salah kalau kita buat entry pedas untuk menegur mana yang tak betul. macam yang aku pernah cakap dulu, benda ni untuk peringatan diri sendiri jugak. so menegur tu maknanya kita nak mereka sedar perbuatan mereka dan ingatkan yang benda tu salah. kalau korang nak tegur aku balik pun aku tak kisah. as long benda tu membawa kepada kebaikan. tu namanya menegur.


tapi mengkritik ni lain. dia pandai kritik je. itu tak betul ini tak betul. kat mata dia semuanya nampak tak betul. kat mata orang lain ok je. lepas tu kritikan tak membina langsung. contoh macam "ntah pape dorang ni tu pun nak bagitahu satu dunia" ha tu kritik la tu. padahal tak ada apa apa kesalahan pun kalau mereka nak bagitahu satu dunia pun. 


nampak tak perbezaan tu? nak contoh lagi?


ok macam segmen blog review. kadang kadang kita nak menegur orang tu supaya dia buat lebih baik dari tu. tapi mesti ada yang kritik, "eleh sebok nak review orang macam blog dia best sangat?" so nampak tak perbezaan menegur dan mengkritik. kalau tak nampak lagi, pergi buat spek.

20 Komentar untuk "Beza antara menegur dan mengkritik"

salam,
sis, eme setuju apa yang sis taip :)

btol tu..tegur dan kritik lain lain..semua orang kena pandai bezakan antara dua tu..kalau semua benda dianggap kritik, maknanya x leh la nak tegur sapa sapa..dunia pun trus jadi macam tu..

tulis je apa yg nak tulis..
org marahkah , terasa ker , x puas hati ker . biarkan jer ..

: )

@Taufiq Wr
yeee itu la kt maksudkan..pandai taufiq..hehe..

I'm wearing a spectacle now. I see the differ between it. TY for the info yo! :)

@ymn
bukan apa sbb kesian kat orang yang nak menegur tapi disalah erti kan..haishh

@Mr.Thinker@Ali
you r most welcome mr thinker..hehehe

ehe...tuan blog sedang mengkritik kah ini? =p

huhuhu kite dah tegur tp die takmau dengar...biarkan je...kt sini die la paling hot...kat sane pon hot gak kot...panasss...kene api...huhu....

saye ni pn byk dose gak...silap2 masok tempat panas gak....ya tuhan...xmau aku ke tempat panas tuu

jom singgah kalau tak malas
traffic jam paling kejap di dunia,10 hari je keh3

kite suke je bace blog review cik aish... walaupun bukan blog kite, tp kdg2 ley take note ntuk blog sendiri jugak... al-maklumlah newbies... pedulikan kate2 org... manusia mang tak pernah puas... woot! woot!

@^ai-mie : 아이-미^
hehe tengs..so far takde lagi yg marah2 pasal segmen blog review tu..harap2 leh bg tips pd newbie. :)

kritikan dan teguran sgt diperlukan!! hohoho~ tapi kenalah secara berhemah =)

biase la tu...yg penting niat kite baik...kan...
insyaAllah dapat balasan baik..
hehehe..

hoh...yg aishwarya rai buat segmen review tu kene kritik ke? =.="
diorang tu sume maybe tau ckp je kot. dulu kite pon penah kene jugak pasal satu entry tu. rase cam nak baling je dengan selipar. ciss.

Back To Top