ada apa dengan wedding Putera William?

Tags

perkahwinan Diraja pewaris takhta Britain, Putera William dan Kate Middleton di Istana Buckingham, London dah pun berlangsung tadi. Acara gilang gemilang ni boleh dikatakan semeriah majlis perkahwinan Prince Chalse dan Princess Diana dulu. Kira kira 2 bilion penduduk dunia bakal menyaksikan majlis perkahwinan ni..

So apa kene mengena dengan Malaysia sampai kita sibuk sibuk nak eksaited dengan wedding Putera William?

mengikut sejarah, british pernah menjajah negara kita suatu masa dulu. dan kalau korang nak tahu, negara britain merupakan satu negara atau empayar yang sangat besar. Dan Britain adalah antara negara yang mengamalkan sistem pemerintahan beraja. 

Malaysia adalah salah satu negara komanwel. Dan Putera William adalah raja yang bakal mewarisi pentadbiran semua negara komanwel. oh ye. bukankah negara kita sekarang mengamalkan sistem pemerintahan beraja? dari mana kita belajar sistem tu?




dari penjajahan British lah. British banyak memperkenalkan sistem pentadbiran yang kita ikut sampai sekarang. huhu nak bagitahu sini tak perlu lah.. rasanya semua orang kena tahu sejarah negara sendiri bukan? dan lupa ke British pernah bantu kita bebas dari Jepun? sebab tu britain adalah sebuah empayar yang sangat berpengaruh. sebenarnya tak suruh sambut pun..tapi apa salahnya dari wedding ni, kita tahu serba sedikit tentang sejarah negara besar tu pada negara kita dulu!

britain satu2 nya empayar atau negara yang besar dan banyak mempengaruhi negara2 lain mcm negara kita...



seronok tengok wedding Putera William tadi. sangat meriah dan penuh istiadat! Semoga perkahwinan putera sulung princess Diana kekal sehingga keakhirnya ... =)

haha mesti korang boring kan entry aku kali ni macam baca buku sejarah pulak.. nak buat camne..dah aku mengajar sejarah! hahahaha

Blogger yang bekerjaya dan fulltime online business. Jangan lupa add saya di FB dan follow saya di Instagram. Hubungi 0126716961 untuk sebarang pertanyaan mengenai Shaklee

Kongsikan artikel ini di :