.

.

ada apa dengan wedding Putera William?

perkahwinan Diraja pewaris takhta Britain, Putera William dan Kate Middleton di Istana Buckingham, London dah pun berlangsung tadi. Acara gilang gemilang ni boleh dikatakan semeriah majlis perkahwinan Prince Chalse dan Princess Diana dulu. Kira kira 2 bilion penduduk dunia bakal menyaksikan majlis perkahwinan ni..

So apa kene mengena dengan Malaysia sampai kita sibuk sibuk nak eksaited dengan wedding Putera William?

mengikut sejarah, british pernah menjajah negara kita suatu masa dulu. dan kalau korang nak tahu, negara britain merupakan satu negara atau empayar yang sangat besar. Dan Britain adalah antara negara yang mengamalkan sistem pemerintahan beraja. 

Malaysia adalah salah satu negara komanwel. Dan Putera William adalah raja yang bakal mewarisi pentadbiran semua negara komanwel. oh ye. bukankah negara kita sekarang mengamalkan sistem pemerintahan beraja? dari mana kita belajar sistem tu?




dari penjajahan British lah. British banyak memperkenalkan sistem pentadbiran yang kita ikut sampai sekarang. huhu nak bagitahu sini tak perlu lah.. rasanya semua orang kena tahu sejarah negara sendiri bukan? dan lupa ke British pernah bantu kita bebas dari Jepun? sebab tu britain adalah sebuah empayar yang sangat berpengaruh. sebenarnya tak suruh sambut pun..tapi apa salahnya dari wedding ni, kita tahu serba sedikit tentang sejarah negara besar tu pada negara kita dulu!

britain satu2 nya empayar atau negara yang besar dan banyak mempengaruhi negara2 lain mcm negara kita...



seronok tengok wedding Putera William tadi. sangat meriah dan penuh istiadat! Semoga perkahwinan putera sulung princess Diana kekal sehingga keakhirnya ... =)

haha mesti korang boring kan entry aku kali ni macam baca buku sejarah pulak.. nak buat camne..dah aku mengajar sejarah! hahahaha

16 Komentar untuk "ada apa dengan wedding Putera William?"

huhu, dyeorg memang sam cantik sama padan..

wedding dress kate cantekk sangat .

pehh sejarah kau mesti A+- ni hahaha
haahh..aku nk kawin lebih kurang gini ar
nnti..kui3

tapi yg sedihnya ada antara "artis" tempatan kita ni kalo berwedding maunya nak berikut2an dgn Royal Wedding ni hehehe.. lagi seronok kalo berkompang & bersilat ;)

tapi apa2 pun memang cantik persiapan deols ni (salute untuk late Princess Diana - berasal dari seorang guru tadika)

Recently: The Royal Wedding - Prince William and Catherine Middleton

itu gambar lain kot...... tadi pakai baju lain.

@sweet stalker
tu la..cantik sgt..tp stil tkleh kalahkan princess diana!

@| xDer |yup..tu jgn la ikut..kene ukur bj pd bdn sendiri.hehe

tak boring lah hehe..at least remind kt sy tntg sejarah ngra sndiri :)

hoh.. best la kawen ngn putera raja..
heee..

sungguh cantik dan sama padan, masih terbayang wajah ibu dia yang cantik jelita tu Lady D

@nurizyup..teringat mendiang puteri diana

Back To Top