.

.

CARA BUAT KARTUN COMEL

Ramai readers yang tanya macam mana aku buat lukisan kartun dalam entry aku sebelum ni. kalau belum tengok, boleh tengok dekat SINI, SINI, SINI dan SINI.

antara koleksi kartun yang aku lukis



ada yang tanya aku ni guna sofware software apa? hehe. di bulan puasa yang mulia ni, aku nak ngaku, aku guna cara yang paling simple je. aku tak guna apa apa software pun. modal pun tak banyak. tapi cara ni khas untuk orang yang tak pandai mendoodle macam aku ni ha. 

alat alat yang digunakan. 
pensil
pemadam
kertas A4
sebuah kamera Nikon Coolpix. 

lukis la kartun ikut suka korang. orang lidi macam aku lukis ni pun kalau kena gayanya comel gak aku tengok. hehe. pasan jap. untuk dapatkan saiz line yang tebal, guna la kaler magik atau pun marker pen. takla nampak lidi sangat kan?


Photobucket
aku ni tangan kidal. mintak maaf ye. 

lepas tu kalau nak warnakan kartun kartun yang siap dilukis tu, aku guna adobe photoshop. maka kartun kartun tu baru la berwarna dan nampak ceria sikit. aku selalu malas nak kalerkan. so black and white je. 

so hasilnya akan jadi macam ni lepas dikalerkan. hihi. tara. tayah nak doodle sangat. orang lidi pun boleh la kan??  simple.


P/S - Tkmo copy tanpa kebenaran ye. aish penat lukis bukan untuk dicopy suka suka. hehe. maceh. copy dan bagi backlink adalah dibenarkan.

66 Komentar untuk "CARA BUAT KARTUN COMEL"

erkkk..bab2 melukis ni awal2 cheq surrender..
kalau melukis pakai meki software insyaallah..
tangan?alamak..kaku ler...camne lah nak asah bagi boleh lukis..ntah ler.

biase saye lukis gune cara gni gak..
xprlu software2..
haha
tp lukisan saye burok..
=(

samalah kita aish oi.. klu lukis guna tgn lg sng dr lukis guna software..

akhirnya, ada juga yg membocorkan rahsia.. hihi.. aish mmg terror.. :)

hikhik. same lah! i pon selalu buat kerja macam ni..

tapi bukan kat blog, utk buat assignment storyboard..

xyah guna software pun menjadik....hehee

pergh jari cik aish gemuk2 ..

. wah! kretif nyee .. hehehee... need like my blog juge ye sygs . thakss ..

kena ada tangan seni ni .. dan ini dikira berseni ni ..

rajin2 btol melukis. hehe ini la blogger tegar :P

heh saya selalu lukis2 mcm ni ;p tpi dkat buku2 sekolah je la hahah :D

wah, nnti boleh la buat. tq ye cik aish. hehe

pehhh x nk cakap besar lahh
budak ni..agagaga...
lawa arhhhhh(amik hati)
hahahahahaha..

waaa..kte geng r..kidal gak..sep sket!haha

bagus idea cik aish ni.. dijah tak pernah terpikir pulak, pernah nak lukis orang lidi pakai paint pun failed tau.. lepas ni nak try la lukis then amik gambar.. tetibe eksited..hee

hee , tak reti kalau yg gune software mcm2 tu.
kalau pakai tangan , retilah.
mmg habis buku2 zaman skolah dulu.

perghhh...kreatif la sayamm!!!nnti boleh la buat doodle untuk mish kan. hehe

comel.. walaupown org lidi jer.. atia lnsung xtau nk mlukis.. heeee~

kikiki lawaklah aish ni.nasib comels =)


cantek header.

@iz haha..ala nak guna software aish tk reti la..buta it sikit..ni jela yg termampu..huhu

@Ezy Chiaki takde la..cik ezy penah buat entry pasal lukisan kartun tu kan klu tk silap? not bad!

@izfanora haha ala..terbocor lak rahsia..hehehe

@cik aisha ahaks..jadi tp tak hebat mana pun

@iPai huhu.. cis btol komen ko ni. manede gemuk

@iPai seni la sgt huhuhu...org lidi mcm ni dak tadika pun boleh

@Cik Mira ahaks..tegar la sgt..boring sebenarnya tak tau nak bt pe

@aimie oow yeke..hehe..sama la..penuh buku seklah kan..

@khadijah hehe yela..klu nk buat org lidi pun nk guna paint, payah gak..

@najihah sahami ni bukan doodle la sayam..doodle aish tk reti..huhuh

alolo.....comeynya.....ingatkan guna apa la....serius tak nmpk cam lukis sendiri sebab sama ja semua....caya la cik aish ni....nnti boleh copy.....hahaha

suka melukis, tapi tak pandai buat cartoon yang tiut miut cmni :P

sama la..tgn kidal jugak.. kih kih kih

ala comelnya! tangan eyfa tak bedung nk melukis2 ni. ehehee

cik aish, saya copy dgn keizinan kan masa tu? dan bagi back link. sudah lihat? hehehe. sungguh menerujakan pemandangan saya. tak terfikir ia semudah ini. I wanna try and error later. :)

@Mr.Thinker@Ali

header pun lukis ke? saya reti lukis tapi tak reti kaler guna phtoahop tu.

p/s: caner nak tukar comment ni.dia automatic jd anonymous lah..

@Anonymous

err. x faham. kenapa persoalan di tujukan pada sy? kalau x nak jadi anonymous, click pada Name/URL. letak nama, letak link google. okay? :D

i amek degree skrin .. belakang tabir perfileman.. kene buat storyboard..

@Marya Hana ooh patutla..hehe..gud luck study k.. :)

@Anonymous no la..header tu guna adobe photoshop.. :)

@Mr.Thinker@Ali hehe..ye tau..da tgk dah..;p ahaks..ok gud luck! :d

@EYFAalias hehe..ala..tu kira simple la tu..org lain buat doodle lawa2.. sobs

@ArulchelseA oo yeke..hehehe..giv me ten@ ahaks

@Jasmin Ibrahim hehehe orang lidi je..sama je la..ahaks..

@Cik Aish

dah siap. esok baru publish untuk rabu yg bisu. nanti drop link kat sini boleh? keke.

boleh jadi cekgu seni nie...hehehe...

walauponj dia nmpak simple tpi comel gila..lalalal

@Mr.Thinker@Ali dah aish da tgk..ahaks..alamak..pasni aish tkleh cri makan lagi la. haha

@Fazil Hamid haha takleh la..sbb org lidi je kot..tak de seni langsung

@Cik Aish

haha. kenapa pula? lukisan saya tidak hebat. kaku jaa. terima kasih dengan proses pembelajaran ini. :)

beria ingat aish guna software!! hehehhee..

guna jari pon buleh~ lalala..

comellah~hee

tapi akoo takde nikon..
photoshop pon takde.
muahaha

bakat semulajadi!lawo & simple tp eye catching!
in other words, guna jari pun bole! =)

dulu2 pun tyme kecik ..nak lukis org msti wat org lidi...hehehe...comel cik aish..like sgt....

ngehehe.. tea pakai paint je orang lidi.. sebab lukisan tangan terlalu complicated.. buruk! xDD

lukisan cik aish memang cantek.. :D

cik aish mmg kretip ler. byk idea. cm org2 tu kate. org ada pusar dua klu bela kambing mmg menjadik. biak & montok2 belake.....

cik aish...mcm ner nak masukkan dlm blog ke apa ker selepas lukis erk...
kena tangkapla gambar pakai hp hihii...

kidal ke.. sama la kita
btw lukisan awk ringkas tp bermakna. cute sgt

Back To Top