CARA BUAT KARTUN COMEL

Ramai readers yang tanya macam mana aku buat lukisan kartun dalam entry aku sebelum ni. kalau belum tengok, boleh tengok dekat SINI, SINI, SINI dan SINI.

antara koleksi kartun yang aku lukis



ada yang tanya aku ni guna sofware software apa? hehe. di bulan puasa yang mulia ni, aku nak ngaku, aku guna cara yang paling simple je. aku tak guna apa apa software pun. modal pun tak banyak. tapi cara ni khas untuk orang yang tak pandai mendoodle macam aku ni ha. 

alat alat yang digunakan. 
pensil
pemadam
kertas A4
sebuah kamera Nikon Coolpix. 

lukis la kartun ikut suka korang. orang lidi macam aku lukis ni pun kalau kena gayanya comel gak aku tengok. hehe. pasan jap. untuk dapatkan saiz line yang tebal, guna la kaler magik atau pun marker pen. takla nampak lidi sangat kan?


Photobucket
aku ni tangan kidal. mintak maaf ye. 

lepas tu kalau nak warnakan kartun kartun yang siap dilukis tu, aku guna adobe photoshop. maka kartun kartun tu baru la berwarna dan nampak ceria sikit. aku selalu malas nak kalerkan. so black and white je. 

so hasilnya akan jadi macam ni lepas dikalerkan. hihi. tara. tayah nak doodle sangat. orang lidi pun boleh la kan??  simple.


P/S - Tkmo copy tanpa kebenaran ye. aish penat lukis bukan untuk dicopy suka suka. hehe. maceh. copy dan bagi backlink adalah dibenarkan.

65 komen:

iz said... [Reply to comment]

erkkk..bab2 melukis ni awal2 cheq surrender..
kalau melukis pakai meki software insyaallah..
tangan?alamak..kaku ler...camne lah nak asah bagi boleh lukis..ntah ler.

Ezy Chiaki said... [Reply to comment]

biase saye lukis gune cara gni gak..
xprlu software2..
haha
tp lukisan saye burok..
=(

izfanora said... [Reply to comment]

samalah kita aish oi.. klu lukis guna tgn lg sng dr lukis guna software..

akhirnya, ada juga yg membocorkan rahsia.. hihi.. aish mmg terror.. :)

Marya Hana said... [Reply to comment]

hikhik. same lah! i pon selalu buat kerja macam ni..

tapi bukan kat blog, utk buat assignment storyboard..

cik aisha said... [Reply to comment]

xyah guna software pun menjadik....hehee

iPai said... [Reply to comment]

pergh jari cik aish gemuk2 ..

bebyketot said... [Reply to comment]

. wah! kretif nyee .. hehehee... need like my blog juge ye sygs . thakss ..

iPai said... [Reply to comment]

kena ada tangan seni ni .. dan ini dikira berseni ni ..

Cik Mira said... [Reply to comment]

rajin2 btol melukis. hehe ini la blogger tegar :P

aimie said... [Reply to comment]

heh saya selalu lukis2 mcm ni ;p tpi dkat buku2 sekolah je la hahah :D

Unna said... [Reply to comment]

wah, nnti boleh la buat. tq ye cik aish. hehe

Far8 budak baik said... [Reply to comment]

pehhh x nk cakap besar lahh
budak ni..agagaga...
lawa arhhhhh(amik hati)
hahahahahaha..

NaNaKyu said... [Reply to comment]

waaa..kte geng r..kidal gak..sep sket!haha

khadijah said... [Reply to comment]

bagus idea cik aish ni.. dijah tak pernah terpikir pulak, pernah nak lukis orang lidi pakai paint pun failed tau.. lepas ni nak try la lukis then amik gambar.. tetibe eksited..hee

diya said... [Reply to comment]

hee , tak reti kalau yg gune software mcm2 tu.
kalau pakai tangan , retilah.
mmg habis buku2 zaman skolah dulu.

najihah sahami said... [Reply to comment]

perghhh...kreatif la sayamm!!!nnti boleh la buat doodle untuk mish kan. hehe

gadis melayu said... [Reply to comment]

comel.. walaupown org lidi jer.. atia lnsung xtau nk mlukis.. heeee~

rara pinkmafia said... [Reply to comment]

kikiki lawaklah aish ni.nasib comels =)


cantek header.

Cik Aish said... [Reply to comment]

@iz haha..ala nak guna software aish tk reti la..buta it sikit..ni jela yg termampu..huhu

Cik Aish said... [Reply to comment]

@Ezy Chiaki takde la..cik ezy penah buat entry pasal lukisan kartun tu kan klu tk silap? not bad!

Cik Aish said... [Reply to comment]

@izfanora haha ala..terbocor lak rahsia..hehehe

Cik Aish said... [Reply to comment]

@Marya Hana oo yeke..marya amik cos apa eaa

Cik Aish said... [Reply to comment]

@cik aisha ahaks..jadi tp tak hebat mana pun

Cik Aish said... [Reply to comment]

@iPai huhu.. cis btol komen ko ni. manede gemuk

Cik Aish said... [Reply to comment]

@iPai seni la sgt huhuhu...org lidi mcm ni dak tadika pun boleh

Cik Aish said... [Reply to comment]

@Cik Mira ahaks..tegar la sgt..boring sebenarnya tak tau nak bt pe

Cik Aish said... [Reply to comment]

@aimie oow yeke..hehe..sama la..penuh buku seklah kan..

Cik Aish said... [Reply to comment]

@Far8 budak baik haha kau memang budak baik.

Cik Aish said... [Reply to comment]

@NaNaKyu ha yeke..sepp!! ahaks

Cik Aish said... [Reply to comment]

@khadijah hehe yela..klu nk buat org lidi pun nk guna paint, payah gak..

Cik Aish said... [Reply to comment]

@najihah sahami ni bukan doodle la sayam..doodle aish tk reti..huhuh

Cik Aish said... [Reply to comment]

@rara pinkmafia :p tenkiu rara..

Jasmin Ibrahim said... [Reply to comment]

alolo.....comeynya.....ingatkan guna apa la....serius tak nmpk cam lukis sendiri sebab sama ja semua....caya la cik aish ni....nnti boleh copy.....hahaha

amna said... [Reply to comment]

suka melukis, tapi tak pandai buat cartoon yang tiut miut cmni :P

ArulchelseA said... [Reply to comment]

sama la..tgn kidal jugak.. kih kih kih

EYFAalias said... [Reply to comment]

ala comelnya! tangan eyfa tak bedung nk melukis2 ni. ehehee

Mr.Thinker@Ali said... [Reply to comment]

cik aish, saya copy dgn keizinan kan masa tu? dan bagi back link. sudah lihat? hehehe. sungguh menerujakan pemandangan saya. tak terfikir ia semudah ini. I wanna try and error later. :)

Anonymous said... [Reply to comment]

@Mr.Thinker@Ali

header pun lukis ke? saya reti lukis tapi tak reti kaler guna phtoahop tu.

p/s: caner nak tukar comment ni.dia automatic jd anonymous lah..

Mr.Thinker@Ali said... [Reply to comment]

@Anonymous

err. x faham. kenapa persoalan di tujukan pada sy? kalau x nak jadi anonymous, click pada Name/URL. letak nama, letak link google. okay? :D

Marya Hana said... [Reply to comment]

i amek degree skrin .. belakang tabir perfileman.. kene buat storyboard..

Cik Aish said... [Reply to comment]

@Marya Hana ooh patutla..hehe..gud luck study k.. :)

Cik Aish said... [Reply to comment]

@Mr.Thinker@Ali aish lagi tak faham hehehehe

Cik Aish said... [Reply to comment]

@Anonymous no la..header tu guna adobe photoshop.. :)

Cik Aish said... [Reply to comment]

@Mr.Thinker@Ali hehe..ye tau..da tgk dah..;p ahaks..ok gud luck! :d

Cik Aish said... [Reply to comment]

@EYFAalias hehe..ala..tu kira simple la tu..org lain buat doodle lawa2.. sobs

Cik Aish said... [Reply to comment]

@ArulchelseA oo yeke..hehehe..giv me ten@ ahaks

Cik Aish said... [Reply to comment]

@amna hehe orang lidi je ni

Cik Aish said... [Reply to comment]

@Jasmin Ibrahim hehehe orang lidi je..sama je la..ahaks..

Mr.Thinker@Ali said... [Reply to comment]

@Cik Aish

dah siap. esok baru publish untuk rabu yg bisu. nanti drop link kat sini boleh? keke.

Datinrockers said... [Reply to comment]

hai....

Fazil Hamid said... [Reply to comment]

boleh jadi cekgu seni nie...hehehe...

WidadCutieyGirlZ StorY said... [Reply to comment]

walauponj dia nmpak simple tpi comel gila..lalalal

Mr.Thinker@Ali said... [Reply to comment]

Macam ni boleh tak cik aish?

maaf sbb spam sini. :)

Cik Aish said... [Reply to comment]

@Mr.Thinker@Ali dah aish da tgk..ahaks..alamak..pasni aish tkleh cri makan lagi la. haha

Cik Aish said... [Reply to comment]

@WidadCutieyGirlZ StorY hehe maceh widad :)

Cik Aish said... [Reply to comment]

@Fazil Hamid haha takleh la..sbb org lidi je kot..tak de seni langsung

Mr.Thinker@Ali said... [Reply to comment]

@Cik Aish

haha. kenapa pula? lukisan saya tidak hebat. kaku jaa. terima kasih dengan proses pembelajaran ini. :)

b a m b a m ' s said... [Reply to comment]

beria ingat aish guna software!! hehehhee..

guna jari pon buleh~ lalala..

akoo pae said... [Reply to comment]

comellah~hee

tapi akoo takde nikon..
photoshop pon takde.
muahaha

Jue said... [Reply to comment]

bakat semulajadi!lawo & simple tp eye catching!
in other words, guna jari pun bole! =)

miss moon said... [Reply to comment]

dulu2 pun tyme kecik ..nak lukis org msti wat org lidi...hehehe...comel cik aish..like sgt....

Tea Dno said... [Reply to comment]

ngehehe.. tea pakai paint je orang lidi.. sebab lukisan tangan terlalu complicated.. buruk! xDD

Tea Dno said... [Reply to comment]

lukisan cik aish memang cantek.. :D

Anonymous said... [Reply to comment]

cik aish mmg kretip ler. byk idea. cm org2 tu kate. org ada pusar dua klu bela kambing mmg menjadik. biak & montok2 belake.....

Anonymous said... [Reply to comment]

cik aish...mcm ner nak masukkan dlm blog ke apa ker selepas lukis erk...
kena tangkapla gambar pakai hp hihii...