.

.

TAK PERLU NAK TULIS DALAM BI KALAU TAK RETI. WHATT??

Salam my friends!

 ops!

Pernah tak korang guna english untuk update status facebook, or sometimes korang guna english dalam entry blog korang? mesti pernah kan? sometimes aku pernah tengok orang orang begini kena hentam dengan orang lain sebab guna BI tapi tak betul..mesti korang malu kan nak guna BI untuk update status or update blog? takut kena hentam atau kena kutuk dengan orang orang macam ni. 

we might speak wrongly then people will correct us. so we'll improve our english. tapi macam mana kita nak perbaiki kalau kita tak berani nak mencuba. untuk orang2 yg mcm tu..please..anak bangsa takkan maju selagi ade orang orang mcm ni...org yg sering perkotak-katikkan bangsa sendiri..yang ade idea utk menjatuhkan bangsa sendiri...if u r too good in english then why dont u just teach to those aint good in tat?

aku pun still belajar english dan betul kalau kita tak tau language tu, lagi banyak kita pakai lagi la improve. sebab tu la ramai yang still takleh nak improve sebab takut kalau org condem.. payah la camtu...

bukan stakat english jer. secara umumnya, bahasa lain pun sama, kalau nak pandai satu2 bahasa tu, u should practice a lot! lantaklah broken masa awal2 awal pun takper. nanti last last ok la..

teruskan belajar and do improvement. kita akan tahu dan faham mana betul dan salahnya. jangan takut buat salah untuk bleajar. sesiapa yang taknak tu, abaikan jerr..

you know what, kadang kadang bagi aku, blog dan facebook adalah satu perbualan antara pembaca. aku admit kadang kadang memang bahasa melayu aku berterabur. tapi as long orang faham apa aku tulis, cukuplah.

begitu juga dengan english. mungkin grammar aku pun banyak salah, and aku memang tak pernah nak recheck balik apa yang aku tulis. sebab aku bukan tengah jawab soalan MUET ke hape ke. tapi tu lah, sometimes kita tak pernah lari dari tersilap cakap, salah grammar or wateva. kita bukan genius atau pun perfect.

so my point is, jangan la disebabkan ada orang orang yang suka condemn korang pakai broken english, so that korang rasa malu nak guna english tu dalam blog atau pun status facebook. well kadang kadang orang orang yang suka condemn tu, kita tengok status facebook dia yang berhabuk tu kadang kadang hasil copy paste jugak. ahahah.

be confidence okay! bye.
36 Komentar untuk "TAK PERLU NAK TULIS DALAM BI KALAU TAK RETI. WHATT??"

dulu2 eyfa ada updated entry ada la speaking2 sikit tp berterabur la. lepas tu kena sound dgn ada sorg minah ni. dia xpuas hati apa ntah dgn eyfa. dia ckp "KALAU TA RETI SPEAKING TAK PAYAH NK BAJET AMERICA KAT SINI" lepas tu terus x tulis dlm bi dh. huhu.

setuju...
prektis make perfek..
but nobody are perfek..
hehehe...
so...??

hehehe...tp mmg betul selepas 1thn ambil jurusan english..ade peningkatan la dlm diri sy...wlpon tak nampak...

widad tak pernah buat lagi..sebab widad takot nanti english terabur..nanti org gelakkan..huhu..maklumlah english low sikit..

hehe..kadang2 mat saleh pun broken jugak tau. belasah aje cik aish. .

teringat minggu mds..tuan rektor ada kata..

kita kena selalu redah jer cakap omputih ni..broken pon hentam jer..
xpayah malu sbb ni bukan bahasa kita.. hahha

haha..mish xpeduli. kalau dah rasa nak speaking hentam je. org nak gelak pun gelak la. dia pun bukan lahir2 terus pandai bi kan. choi..daripada dia kondem kita punya bi baik dia tegur apa yg salah. dapat pahal. ye dakk..

betul2..xdpt ape2 pn dok kondem sana sini.. malah menjatuhkan semangat org ade lah.. pttnye yg hebat tu tlg lah yg krg hebat kan.. bknkah itu lebih baik.. nt sama2 jd hebat.. ^^

hahahha ps tak reti nak gune BI .. almaklum .. bukan omputeh

Tu la masalah org kita.
Ape slh nye kite nk speaking skipping sket kan??
Tak dosa pun..

hehe; belajar tu memang bagus. digalakkan. menulis dalam bahasa Melayu juga bagus, cintakan bahasa

tapi ayat rojak?zzzz. Ayat rojak ada 2 jenis. Yang memang biasa dan yang buat2. Kalau biasa, kita tahu ayat rojak tu memang dia dah biasa guna dan dia gunakan dengan betul

kalau ayat rojak buat2, dari construction ayat dia, kita tahu itu fake

contohnya: be confidence. sepatutnya be confident.
confidence=noun
confident=adjective

betul..betul..betul..
tau nak condemn jek.bukan nak ajor.
yg last tu betul.kalo sy tlis status dlm BI,kompem2 copypaste punye.tp sy tak condemn BI org lain la.

sy da bt hrtu.. :P simple je la.tp x thu la org fhm ke x.rs nya da gle babas simple.

Ok..pendapat saya...nape perlu nk condemn org kalau diri sendri pon x reti jgk..org yg condemn org ni kalau nk tau..dorang ni la penyebab nape org len x maju..dan sape yg kne condemn plak..lets b open..terima ape org ckp..mgkin ade betulnyee..yg betul jd kn pengajaran untuk kite..kalo die condemn lebeyh..tp ape pun tadee..ko ckp kat die AAK = ADA AKU KESAH?kekeke

kalau nak update status guna English, mesti pikir 4,5,7,8 kali 'eh betul ke grammar aku ni? past tense? present tense?'. nanti orang tengok salah tulis buat malu je. grammar BI dah lah kureng sikit. heee~ kadang2 nak speaking english pun terkeluar loghat terengganu. boleh bayangkan tak? HAHAHA.

@EYFAalias tu la..pasni jgn pedulik la klu org sound2 tu...yg penting kt ada initiative nak guna bi walaupun broken.. hehe

@Fazil Hamid hehe..perfek ea? hehe sy taknak condemn sy nak betul kan..perfect! haha but who cares tul tak? kt guna bm pun kadang2 salah tatabahasa n ejaan gak

@WidadCutieyGirlZ StorY hehe..tkpe..aish pun tk bape pandai gak bi..tp jgn malu2 nak try la k

@wan zuliyana [apel] yela..mcm kt..org melayu tp kdg2 broken gak ckp malay

@syud hahaha setuju!! bukan bahasa kt pun, biar la nak broken ke hape asalkan org faham udah

@najihah sahami hehe tul tu mish..aish sokong! eh ye dak tu mmg loghat terengganu ea.. hehe

@Cik TeN10 yela..kdg2 ada nampak org update status perli2 kwn dia sbb pakai bi tp broken..alahai..tak bek la camtu...jgn la patahkan smgat org lain

@waN Mohd Salim hehe tp omputih pandai tau ckp melayu...tgk tak aritu?

@ARC™ ahaks...terima kasih sbb betulkan..:P

@DaUnAn hahaha aak ea..btul btul btul...thanks bg pendapat bernas.. ahaks

@.m y z. haha mcm member la...dia ckp bi loghat tengganu...tp kt paham apa dia nak try ckp tu..so bgs la at least mencuba..

pernah buat entry fully dalam bi. tapi tak pernah kena hentam lagi laa.

ada anon cakap macam ni: teroknya english kat dalam blog i... emm.. tapi dia ejek teruk dalam bahasa melayu pun terok...

Back To Top