TAK PERLU NAK TULIS DALAM BI KALAU TAK RETI. WHATT??

Tags

Salam my friends!

 ops!

Pernah tak korang guna english untuk update status facebook, or sometimes korang guna english dalam entry blog korang? mesti pernah kan? sometimes aku pernah tengok orang orang begini kena hentam dengan orang lain sebab guna BI tapi tak betul..mesti korang malu kan nak guna BI untuk update status or update blog? takut kena hentam atau kena kutuk dengan orang orang macam ni. 

we might speak wrongly then people will correct us. so we'll improve our english. tapi macam mana kita nak perbaiki kalau kita tak berani nak mencuba. untuk orang2 yg mcm tu..please..anak bangsa takkan maju selagi ade orang orang mcm ni...org yg sering perkotak-katikkan bangsa sendiri..yang ade idea utk menjatuhkan bangsa sendiri...if u r too good in english then why dont u just teach to those aint good in tat?

aku pun still belajar english dan betul kalau kita tak tau language tu, lagi banyak kita pakai lagi la improve. sebab tu la ramai yang still takleh nak improve sebab takut kalau org condem.. payah la camtu...

bukan stakat english jer. secara umumnya, bahasa lain pun sama, kalau nak pandai satu2 bahasa tu, u should practice a lot! lantaklah broken masa awal2 awal pun takper. nanti last last ok la..

teruskan belajar and do improvement. kita akan tahu dan faham mana betul dan salahnya. jangan takut buat salah untuk bleajar. sesiapa yang taknak tu, abaikan jerr..

you know what, kadang kadang bagi aku, blog dan facebook adalah satu perbualan antara pembaca. aku admit kadang kadang memang bahasa melayu aku berterabur. tapi as long orang faham apa aku tulis, cukuplah.

begitu juga dengan english. mungkin grammar aku pun banyak salah, and aku memang tak pernah nak recheck balik apa yang aku tulis. sebab aku bukan tengah jawab soalan MUET ke hape ke. tapi tu lah, sometimes kita tak pernah lari dari tersilap cakap, salah grammar or wateva. kita bukan genius atau pun perfect.

so my point is, jangan la disebabkan ada orang orang yang suka condemn korang pakai broken english, so that korang rasa malu nak guna english tu dalam blog atau pun status facebook. well kadang kadang orang orang yang suka condemn tu, kita tengok status facebook dia yang berhabuk tu kadang kadang hasil copy paste jugak. ahahah.

be confidence okay! bye.

Blogger yang bekerjaya dan fulltime online business. Jangan lupa add saya di FB dan follow saya di Instagram. Hubungi 0126716961 untuk sebarang pertanyaan mengenai Shaklee

Kongsikan artikel ini di :