Cara buat tab menu paling simple

Tags

tutorial request by Cik Ezy!


ok kali ni aish nak share cara buat tab menu paling simple abad ini. muahaha. takde kartun kartun, takde border border.. simple sangat. tak perlu aah nak buat lawa lawa dekat photoshop bagai, pastu nak upload lagi kat photobucket..no need!!! sebenarnya dulu tutorial ni lah yg aku cari. sebab aku lagi suka tab menu simple memandangkan blog dah semak. haha.

apa pun kredit untuk Mira Edora sebab share tutorial ni dulu. 


CARA BUAT PAGE

1. Dashboard - New Post - Edit Pages - New Page




2. Buat entry macam biasa. Contoh ABOUT ME. dah siap je, korang publish entry tu macam biasa. Bila dah publish, dapatkan URL entry tersebut.copy dulu dekat notepad.

3. Kalau korang nak letak page Facebook, tak perlu buat step nombor 1 dan 2. Korang just ambik je URL Facebook korang tu dan copy dekat notepad.

ulangi step di atas untuk buat page lain pulak. ok dah siap page page korang? sekarang kita belajar macam mana nak letak page page korang tu dekat tab menu pulak



CARA LETAK TAB MENU

4. Dashboard - Design - Add a gadget 

5. Letakkan kod menu tab bawah ni dan paste dekat gadget HTML. 

<center><p><div style="background-color: #ffffff"> <a href="URL HOME" " title='home'>HOME</a> | <a href="URL TAB MENU 1" title='about me'>ABOUT ME</a> | <a href="URL TAB MENU 2" title='tips & tutorial'>TIPS & TUTORIAL</a> | <a href="URL TAB MENU 3" title='segmen & contest'>SEGMEN & CONTEST</a> | <a href="URL TAB MENU 4" title='facebook'>FACEBOOK</a> | <a href="URL TAB MENU 5" title='blog bff'>BLOG BFF</a> | <a href="URL TAB MENU 6" title='banner'>BANNER</a> |<br /> </div> </p></center>

WARNA MERAH : letak URL page yang korang dah buat dalam step 1
WARNA BIRU : tulisan ni lah yang akan keluar dalam teb menu korang. (edit lah ikut tajuk tab menu korang sendiri)
title : ada perkataan title sebelum tulisan warna biru kan? tu gunanya sebagai title. bila orang alih cursor dekat tab menu tu, dia akan kuar title korang tu. title mestilah sama dengan tajuk tab menu korang yang tulisan biru tu ye.
WARNA PURPLE : korang boleh tukar warna tab kat sini ea.


6. kalau korang nak tab menu korang terletak dekat bawah header macam aish buat, korang drag gadget tu dekat bawah header ok. kalau nak letak dekat atas post title, drag kat blog post. pilih ah mana yang sesuai.





sharing is caring. selamat mencuba!


Blogger yang bekerjaya dan fulltime online business. Jangan lupa add saya di FB dan follow saya di Instagram. Hubungi 0126716961 untuk sebarang pertanyaan mengenai Shaklee

Kongsikan artikel ini di :