.

.

Cara buat tab menu paling simple

tutorial request by Cik Ezy!


ok kali ni aish nak share cara buat tab menu paling simple abad ini. muahaha. takde kartun kartun, takde border border.. simple sangat. tak perlu aah nak buat lawa lawa dekat photoshop bagai, pastu nak upload lagi kat photobucket..no need!!! sebenarnya dulu tutorial ni lah yg aku cari. sebab aku lagi suka tab menu simple memandangkan blog dah semak. haha.

apa pun kredit untuk Mira Edora sebab share tutorial ni dulu. 


CARA BUAT PAGE

1. Dashboard - New Post - Edit Pages - New Page




2. Buat entry macam biasa. Contoh ABOUT ME. dah siap je, korang publish entry tu macam biasa. Bila dah publish, dapatkan URL entry tersebut.copy dulu dekat notepad.

3. Kalau korang nak letak page Facebook, tak perlu buat step nombor 1 dan 2. Korang just ambik je URL Facebook korang tu dan copy dekat notepad.

ulangi step di atas untuk buat page lain pulak. ok dah siap page page korang? sekarang kita belajar macam mana nak letak page page korang tu dekat tab menu pulak



CARA LETAK TAB MENU

4. Dashboard - Design - Add a gadget 

5. Letakkan kod menu tab bawah ni dan paste dekat gadget HTML. 

<center><p><div style="background-color: #ffffff"> <a href="URL HOME" " title='home'>HOME</a> | <a href="URL TAB MENU 1" title='about me'>ABOUT ME</a> | <a href="URL TAB MENU 2" title='tips & tutorial'>TIPS & TUTORIAL</a> | <a href="URL TAB MENU 3" title='segmen & contest'>SEGMEN & CONTEST</a> | <a href="URL TAB MENU 4" title='facebook'>FACEBOOK</a> | <a href="URL TAB MENU 5" title='blog bff'>BLOG BFF</a> | <a href="URL TAB MENU 6" title='banner'>BANNER</a> |<br /> </div> </p></center>

WARNA MERAH : letak URL page yang korang dah buat dalam step 1
WARNA BIRU : tulisan ni lah yang akan keluar dalam teb menu korang. (edit lah ikut tajuk tab menu korang sendiri)
title : ada perkataan title sebelum tulisan warna biru kan? tu gunanya sebagai title. bila orang alih cursor dekat tab menu tu, dia akan kuar title korang tu. title mestilah sama dengan tajuk tab menu korang yang tulisan biru tu ye.
WARNA PURPLE : korang boleh tukar warna tab kat sini ea.


6. kalau korang nak tab menu korang terletak dekat bawah header macam aish buat, korang drag gadget tu dekat bawah header ok. kalau nak letak dekat atas post title, drag kat blog post. pilih ah mana yang sesuai.





sharing is caring. selamat mencuba!


35 Komentar untuk "Cara buat tab menu paling simple"

tenkiu cik aish!
cik ezy tgh cube nk buat ni..
tenkiuuuu~
=)

simple and easay. nice tuto. :)

dh jadik la cik aish..
horay horay!
suke sgt.. hehe..
tenkiu yunk..

@Cik Ezywaweee...bgs2.!! congrat! senang jekan?? hehehehe

ziema tak upload pun kat photobucket. just tambah kod simple utk image je ;)

isi dlm dye cane aish?dulu dh penah buat.tp renyah lah. =)

uLAn try wat yea.. thank you aish for the tutorial..

macam mane kalau dekat page element tu x de ruang untuk diletak kat header??

Cenkiu cangat. Thenk yu! Cantek... so cantek...

url tu ape sebenarnya?pening lalat eh..

Cik Aish

Thank you for the tutorial, very useful dan informative. Kakak dah letak di blog http://ninaychicokidzlothing.blogspot.com. Sila berkunjung dan leave comment ye. Sebelum ni cuba belajar dari blog lain tak menjadi. Mula2 dulu buat page element. Tak se simple dan senang yang ini.

kalau nak tambah lagi just copy je coding tu kan. thanks for sharing

@kakiterbang mmg takde..so kt just drag je element kat sidebar tu letak dekat bwh header..just drag je ye

@Anonymous hehe url tu stand for.. er. dia link sebenarnya. haha

@Hanie_Dew aa ah just tambah je kod yg sama.. :)

salam..dh dpt buat tab tu,mcm mana nak post entry ikut tab plak?

ten q kak,, dlm byk2 tuto,, yg nie bt saya fhm,,alhamdulillah jadik,,
kak follow la saya manisgurl.blogspot.com
saya dak baru,,,

yahoo..dah jadi dah.puas dah aku cari.baru jumpa cara paling senang..TQ

CIK AISHH...help me leh? sya dh buat seperti disuruh..tp button tu xda function pn bila saya preview..nape ekk..?????

@Roshazz Kliks! masa preview mmg takkan function button tu..save lepas preview..sure ok :)

mudah giler follow ur tutorial.. bole jadik chekgu nieh.. many2 thanks ya :)

copy this tuto untuk tutorial dlam blog shaye ; sudah dicreditkan

salam..akak tlg saye..saye punye yg version baru..bkn yg lame punye.. ermm

atoi xjadik pun..plz,plz,plz kamu jgn marah..pening ase..

tq aish (^_^) saya dh berjaya buat follow tutorial awak hihihi

hi cik aish... akhir nye jadi gak... thanks sbb buat tuto ni.. mmg cari tab menu yg simple pun.. yeahhh

salam sis.. macam mna nk besarkan tulisan dia yea??

mmm...terbaik..thanks ye

Back To Top