Home » » Cara buat tab menu paling simple

Cara buat tab menu paling simple

tutorial request by Cik Ezy!


ok kali ni aish nak share cara buat tab menu paling simple abad ini. muahaha. takde kartun kartun, takde border border.. simple sangat. tak perlu aah nak buat lawa lawa dekat photoshop bagai, pastu nak upload lagi kat photobucket..no need!!! sebenarnya dulu tutorial ni lah yg aku cari. sebab aku lagi suka tab menu simple memandangkan blog dah semak. haha.

apa pun kredit untuk Mira Edora sebab share tutorial ni dulu. 


CARA BUAT PAGE

1. Dashboard - New Post - Edit Pages - New Page




2. Buat entry macam biasa. Contoh ABOUT ME. dah siap je, korang publish entry tu macam biasa. Bila dah publish, dapatkan URL entry tersebut.copy dulu dekat notepad.

3. Kalau korang nak letak page Facebook, tak perlu buat step nombor 1 dan 2. Korang just ambik je URL Facebook korang tu dan copy dekat notepad.

ulangi step di atas untuk buat page lain pulak. ok dah siap page page korang? sekarang kita belajar macam mana nak letak page page korang tu dekat tab menu pulak



CARA LETAK TAB MENU

4. Dashboard - Design - Add a gadget 

5. Letakkan kod menu tab bawah ni dan paste dekat gadget HTML. 

<center><p><div style="background-color: #ffffff"> <a href="URL HOME" " title='home'>HOME</a> | <a href="URL TAB MENU 1" title='about me'>ABOUT ME</a> | <a href="URL TAB MENU 2" title='tips & tutorial'>TIPS & TUTORIAL</a> | <a href="URL TAB MENU 3" title='segmen & contest'>SEGMEN & CONTEST</a> | <a href="URL TAB MENU 4" title='facebook'>FACEBOOK</a> | <a href="URL TAB MENU 5" title='blog bff'>BLOG BFF</a> | <a href="URL TAB MENU 6" title='banner'>BANNER</a> |<br /> </div> </p></center>

WARNA MERAH : letak URL page yang korang dah buat dalam step 1
WARNA BIRU : tulisan ni lah yang akan keluar dalam teb menu korang. (edit lah ikut tajuk tab menu korang sendiri)
title : ada perkataan title sebelum tulisan warna biru kan? tu gunanya sebagai title. bila orang alih cursor dekat tab menu tu, dia akan kuar title korang tu. title mestilah sama dengan tajuk tab menu korang yang tulisan biru tu ye.
WARNA PURPLE : korang boleh tukar warna tab kat sini ea.


6. kalau korang nak tab menu korang terletak dekat bawah header macam aish buat, korang drag gadget tu dekat bawah header ok. kalau nak letak dekat atas post title, drag kat blog post. pilih ah mana yang sesuai.





sharing is caring. selamat mencuba!


35 komen:

Cik Ezy said...

tenkiu cik aish!
cik ezy tgh cube nk buat ni..
tenkiuuuu~
=)

HAJAR hasan said...

simple and easay. nice tuto. :)

Cik Aish said...

@Cik Ezywelcome dear!!

Cik Aish said...

@HAJAR hasanhehe thanks

Cik Ezy said...

dh jadik la cik aish..
horay horay!
suke sgt.. hehe..
tenkiu yunk..

Cik Aish said...

@Cik Ezywaweee...bgs2.!! congrat! senang jekan?? hehehehe

.m y z. said...

ziema tak upload pun kat photobucket. just tambah kod simple utk image je ;)

[sutera kasih] said...

nice tuto :)

rara pinkmafia said...

isi dlm dye cane aish?dulu dh penah buat.tp renyah lah. =)

uLan said...

uLAn try wat yea.. thank you aish for the tutorial..

kakiterbang said...

macam mane kalau dekat page element tu x de ruang untuk diletak kat header??

Yuri♥☆Tiara said...

Cenkiu cangat. Thenk yu! Cantek... so cantek...

Anonymous said...

url tu ape sebenarnya?pening lalat eh..

geenasofea said...

Cik Aish

Thank you for the tutorial, very useful dan informative. Kakak dah letak di blog http://ninaychicokidzlothing.blogspot.com. Sila berkunjung dan leave comment ye. Sebelum ni cuba belajar dari blog lain tak menjadi. Mula2 dulu buat page element. Tak se simple dan senang yang ini.

Hanie_Dew said...

kalau nak tambah lagi just copy je coding tu kan. thanks for sharing

Cik Aish said...

@kakiterbang mmg takde..so kt just drag je element kat sidebar tu letak dekat bwh header..just drag je ye

Cik Aish said...

@Anonymous hehe url tu stand for.. er. dia link sebenarnya. haha

Cik Aish said...

@geenasofea ok akak...tahniah! haha..

Cik Aish said...

@Hanie_Dew aa ah just tambah je kod yg sama.. :)

Hanie_Dew said...

@Cik Aish arigato aish chan ^.*

~~~aleeya minah jenin~~~ said...

salam..dh dpt buat tab tu,mcm mana nak post entry ikut tab plak?

dina mustapa said...

ten q kak,, dlm byk2 tuto,, yg nie bt saya fhm,,alhamdulillah jadik,,
kak follow la saya manisgurl.blogspot.com
saya dak baru,,,

jalil said...

yahoo..dah jadi dah.puas dah aku cari.baru jumpa cara paling senang..TQ

Roshazz Kliks! said...

CIK AISHH...help me leh? sya dh buat seperti disuruh..tp button tu xda function pn bila saya preview..nape ekk..?????

Cik Aish said...

@Roshazz Kliks! masa preview mmg takkan function button tu..save lepas preview..sure ok :)

purpleryna said...

mudah giler follow ur tutorial.. bole jadik chekgu nieh.. many2 thanks ya :)

Kirana Suraya said...

copy this tuto untuk tutorial dlam blog shaye ; sudah dicreditkan

NuRuL fAdIlAh SaFrY said...

salam..akak tlg saye..saye punye yg version baru..bkn yg lame punye.. ermm

Ameera Ayya said...

link warna tab takdepon :(

Intan Malina said...

atoi xjadik pun..plz,plz,plz kamu jgn marah..pening ase..

Nieniey Aman said...

YEWW jdy! mekaseh cik aish:)

Norhada Shaklee said...

tq aish (^_^) saya dh berjaya buat follow tutorial awak hihihi

CikLa Shahril said...

hi cik aish... akhir nye jadi gak... thanks sbb buat tuto ni.. mmg cari tab menu yg simple pun.. yeahhh

Anonymous said...

salam sis.. macam mna nk besarkan tulisan dia yea??

Anonymous said...

mmm...terbaik..thanks ye

TABUNG IRINE




CIK AISH IN DA HOUSE!

CIK AISH IN DA HOUSE!

SAYA MAMA IRINE HUMAIRA

SAYA MAMA IRINE HUMAIRA
Saya Cik Aish. Mama kepada Irine Humaira. Isteri kepada PP Epal. Mama bekerjaya dan jana pendapatan sampingan dengan Shaklee. Berminat nak dapatkan produk Shaklee beserta bimbingan jadual makan yang tepat, atau pun mahu menjadi sebahagian dari keluarga Shaklee? Jom! Saya Cik aish yang sporting! 0126716961

IRINE HUMAIRA

IRINE HUMAIRA

ORDER SHAKLEE

SHAKLEE STAR ACHIEVER

SHAKLEE STAR ACHIEVER
"Alhamdulillah, berkat sokongan suami dan keluarga, dapat award ni masa National Conference baru baru ni. Semangat untuk lebih berjaya dalam business Shaklee, niat untuk bantu lebih ramai pelanggan yang memerlukan kerana kepuasan mereka, kejayaan saya juga.."

TESTIMONI VITAMIN E

TESTIMONI VITAMIN E

MASKER OHSEM CIK AISH

BETUL KE VITAMIN BAGUS UNTUK JERAWAT?

MEALSHAKE

SAYA PILIH SHAKLEE SEMASA HAMIL

SAYA PILIH SHAKLEE SEMASA HAMIL
"saya amalkan B Complex sebagai pembekal asid folik, vVitalea sebagai pengganti Obimin, Vitamin C untuk elak stretch mark, ESP untuk beri kulit bayi cantik, dan Omega Guard untuk IQ bayi..Alhamdulillah Irine lahir pada 30 January 2014 dengan berat 2.97kg, sihat dan jarang demam sehingga harini.." - Cik Aish

KACIP FATIMAH MODEN

KACIP FATIMAH MODEN

VITAMIN C

VITAMIN C
"Lepas sebulan ambil Vitamin C secara konsisten, terasa perbezaan pada kulit. Kulit terasa licin, jerawat jarang keluar, dan warna kulit nampak sekata. Sangat berbeza dengan vitamin C jenama lain sebab Vitamin C Shaklee dihasilkan dengan kuasa pelepasan secara berterusan di dalam badan.."

TURUN BERAT BADAN DENGAN SHAKLEE

SIJIL HALAL SHAKLEE 2014

SIJIL HALAL SHAKLEE 2014
Untuk pegetahuan pengguna, sijil halal yang dikeluarkan oleh Islamic Services of America (ISA). ISA ini adalah badan yang diiktiraf oleh JAKIM. Anda boleh mendapat senarai penuh Badan Islam yang diiktiraf JAKIM melalui Portal Rasmi Halal Malaysia.

Popular Posts

Blog Archive