Cara buat tab menu paling simple

tutorial request by Cik Ezy!


ok kali ni aish nak share cara buat tab menu paling simple abad ini. muahaha. takde kartun kartun, takde border border.. simple sangat. tak perlu aah nak buat lawa lawa dekat photoshop bagai, pastu nak upload lagi kat photobucket..no need!!! sebenarnya dulu tutorial ni lah yg aku cari. sebab aku lagi suka tab menu simple memandangkan blog dah semak. haha.

apa pun kredit untuk Mira Edora sebab share tutorial ni dulu. 


CARA BUAT PAGE

1. Dashboard - New Post - Edit Pages - New Page




2. Buat entry macam biasa. Contoh ABOUT ME. dah siap je, korang publish entry tu macam biasa. Bila dah publish, dapatkan URL entry tersebut.copy dulu dekat notepad.

3. Kalau korang nak letak page Facebook, tak perlu buat step nombor 1 dan 2. Korang just ambik je URL Facebook korang tu dan copy dekat notepad.

ulangi step di atas untuk buat page lain pulak. ok dah siap page page korang? sekarang kita belajar macam mana nak letak page page korang tu dekat tab menu pulak



CARA LETAK TAB MENU

4. Dashboard - Design - Add a gadget 

5. Letakkan kod menu tab bawah ni dan paste dekat gadget HTML. 

<center><p><div style="background-color: #ffffff"> <a href="URL HOME" " title='home'>HOME</a> | <a href="URL TAB MENU 1" title='about me'>ABOUT ME</a> | <a href="URL TAB MENU 2" title='tips & tutorial'>TIPS & TUTORIAL</a> | <a href="URL TAB MENU 3" title='segmen & contest'>SEGMEN & CONTEST</a> | <a href="URL TAB MENU 4" title='facebook'>FACEBOOK</a> | <a href="URL TAB MENU 5" title='blog bff'>BLOG BFF</a> | <a href="URL TAB MENU 6" title='banner'>BANNER</a> |<br /> </div> </p></center>

WARNA MERAH : letak URL page yang korang dah buat dalam step 1
WARNA BIRU : tulisan ni lah yang akan keluar dalam teb menu korang. (edit lah ikut tajuk tab menu korang sendiri)
title : ada perkataan title sebelum tulisan warna biru kan? tu gunanya sebagai title. bila orang alih cursor dekat tab menu tu, dia akan kuar title korang tu. title mestilah sama dengan tajuk tab menu korang yang tulisan biru tu ye.
WARNA PURPLE : korang boleh tukar warna tab kat sini ea.


6. kalau korang nak tab menu korang terletak dekat bawah header macam aish buat, korang drag gadget tu dekat bawah header ok. kalau nak letak dekat atas post title, drag kat blog post. pilih ah mana yang sesuai.





sharing is caring. selamat mencuba!


35 komen:

Cik Ezy said... [Reply to comment]

tenkiu cik aish!
cik ezy tgh cube nk buat ni..
tenkiuuuu~
=)

HAJAR hasan said... [Reply to comment]

simple and easay. nice tuto. :)

Cik Aish said... [Reply to comment]

@Cik Ezywelcome dear!!

Cik Aish said... [Reply to comment]

@HAJAR hasanhehe thanks

Cik Ezy said... [Reply to comment]

dh jadik la cik aish..
horay horay!
suke sgt.. hehe..
tenkiu yunk..

Cik Aish said... [Reply to comment]

@Cik Ezywaweee...bgs2.!! congrat! senang jekan?? hehehehe

.m y z. said... [Reply to comment]

ziema tak upload pun kat photobucket. just tambah kod simple utk image je ;)

[sutera kasih] said... [Reply to comment]

nice tuto :)

rara pinkmafia said... [Reply to comment]

isi dlm dye cane aish?dulu dh penah buat.tp renyah lah. =)

uLan said... [Reply to comment]

uLAn try wat yea.. thank you aish for the tutorial..

kakiterbang said... [Reply to comment]

macam mane kalau dekat page element tu x de ruang untuk diletak kat header??

Yuri♥☆Tiara said... [Reply to comment]

Cenkiu cangat. Thenk yu! Cantek... so cantek...

Anonymous said... [Reply to comment]

url tu ape sebenarnya?pening lalat eh..

geenasofea said... [Reply to comment]

Cik Aish

Thank you for the tutorial, very useful dan informative. Kakak dah letak di blog http://ninaychicokidzlothing.blogspot.com. Sila berkunjung dan leave comment ye. Sebelum ni cuba belajar dari blog lain tak menjadi. Mula2 dulu buat page element. Tak se simple dan senang yang ini.

Hanie_Dew said... [Reply to comment]

kalau nak tambah lagi just copy je coding tu kan. thanks for sharing

Cik Aish said... [Reply to comment]

@kakiterbang mmg takde..so kt just drag je element kat sidebar tu letak dekat bwh header..just drag je ye

Cik Aish said... [Reply to comment]

@Anonymous hehe url tu stand for.. er. dia link sebenarnya. haha

Cik Aish said... [Reply to comment]

@geenasofea ok akak...tahniah! haha..

Cik Aish said... [Reply to comment]

@Hanie_Dew aa ah just tambah je kod yg sama.. :)

Hanie_Dew said... [Reply to comment]

@Cik Aish arigato aish chan ^.*

~~~aleeya minah jenin~~~ said... [Reply to comment]

salam..dh dpt buat tab tu,mcm mana nak post entry ikut tab plak?

dina mustapa said... [Reply to comment]

ten q kak,, dlm byk2 tuto,, yg nie bt saya fhm,,alhamdulillah jadik,,
kak follow la saya manisgurl.blogspot.com
saya dak baru,,,

jalil said... [Reply to comment]

yahoo..dah jadi dah.puas dah aku cari.baru jumpa cara paling senang..TQ

Roshazz Kliks! said... [Reply to comment]

CIK AISHH...help me leh? sya dh buat seperti disuruh..tp button tu xda function pn bila saya preview..nape ekk..?????

Cik Aish said... [Reply to comment]

@Roshazz Kliks! masa preview mmg takkan function button tu..save lepas preview..sure ok :)

purpleryna said... [Reply to comment]

mudah giler follow ur tutorial.. bole jadik chekgu nieh.. many2 thanks ya :)

Kirana Suraya said... [Reply to comment]

copy this tuto untuk tutorial dlam blog shaye ; sudah dicreditkan

NuRuL fAdIlAh SaFrY said... [Reply to comment]

salam..akak tlg saye..saye punye yg version baru..bkn yg lame punye.. ermm

Ameera Ayya said... [Reply to comment]

link warna tab takdepon :(

Intan Malina said... [Reply to comment]

atoi xjadik pun..plz,plz,plz kamu jgn marah..pening ase..

Nieniey Aman said... [Reply to comment]

YEWW jdy! mekaseh cik aish:)

Norhada Shaklee said... [Reply to comment]

tq aish (^_^) saya dh berjaya buat follow tutorial awak hihihi

CikLa Shahril said... [Reply to comment]

hi cik aish... akhir nye jadi gak... thanks sbb buat tuto ni.. mmg cari tab menu yg simple pun.. yeahhh

Anonymous said... [Reply to comment]

salam sis.. macam mna nk besarkan tulisan dia yea??

Anonymous said... [Reply to comment]

mmm...terbaik..thanks ye