SPEK BESAR, BRACES, RAMBUT TOCANG SINONIM DENGAN ei buruknya dia!

Tags

Assalamualaikum. 
ok. Sebenarnya aku jenis yang tak kisah nak tengok drama apa sekali pun. as long drama tu mampu buat aku tak gerak dari tempat duduk. but most of drama yang mampu buat aku jadi macam tu adalah drama from outside. bukan lah aku nak menjatuhkan drama drama kita. tapi majoriti drama kita adalah yang bertipikal melayu. mesti ada cerita pasal hubungan dua darjat, anak derhaka, mayat tak diterima kubur, main kotor dalam perniagaan, and banyak lagi lah kan. well tu semua drama tipikal melayu. 

dan pastinya membuatkan aku bosan. 

sebut pasal drama tipikal melayu, aku teringat satu drama bersiri ni. aku tak ingat tajuk dia. seriously aku tak ingat. aargh. tapi tak kisah lah walau apa tajuk sekali pun. yang aku nak sebut kat sini, drama tu mengetengahkan seorang gadis yang buruk datang dari kampung lepas tu pakai spek besar yang melampau besarnya (wujud ke spek besar macam tu? kalau wujud pun, ada lagi manusia yang nak pakai?) and then nak tambah dramatik lagi or in other words nak kasi penonton terkesima dengan keburukan gadis tu, gadis tu jalan kengkang kengkang, lepas tu ikat rambut tocang..very nerd looking lah kan. 

nerd tu hodoh ke?

kalau korang ingat drama The Ugly Betty, still mengetengahkan seorang gadis yang buruk and then pakai spek besar sampai hidung. tapi betty pakai braces. another question is.. pakai braces tu buruk ke?  (tengok Fatin Liyana pakai braces lawa je. hehe)


by the way, aku ada banyak persoalan kat benak aku sekarang ni. why people categorized these character sebagai seorang yang buruk? kalau nak berlakon jadi buruk, mesti pakai spek besar besar, mesti jalan kengkang kengkang, mesti pakai braces, mesti ikat rambut tocang, mesti pakai baju warna terang dan tak match dengan mekup. and macam macam lagi lah. 
tapi yang funnynya drama drama macam ni, especially drama melayu, terlalu mudah nak jadikan seorang tu buruk dan terlalu mudah nak jadikan dia lawa sekelip mata. means that, tiba tiba je gadis buruk tadi boleh pakai lense, boleh jalan straight, boleh bukak tocang, boleh buang braces, and tiba tiba jadi pandai bab bab fesyen. very drastic. 


itu lah drama. but i'm really sure you all suka drama drama macam ni. mula mula buruk, lepas tu wow jadi lawa. sekelip mata. but drama yang aku tengok baru baru ni, gadis buruk tu tiba tiba jadi cun lepas je dia kena reject. so she changed everything. she look gorgeous. very easy. tapi yang jadi persoalan aku tu lah dia. kenapa bila nak berlakon watak buruk, mesti pakai spek besar besar. hehe. 

so this is why aku rasa pelik.. do we look ugly if we wear spectacles? ya? er..em maybe.. errmm..emm. maybe not. really? tapi yang aku tahu, we are all beautifull. tiba tiba rasa nak nyanyi lagu beautifull from christina aguilera hehe.

Blogger yang bekerjaya dan fulltime online business. Jangan lupa add saya di FB dan follow saya di Instagram. Hubungi 0126716961 untuk sebarang pertanyaan mengenai Shaklee

Kongsikan artikel ini di :