.

.

SPEK BESAR, BRACES, RAMBUT TOCANG SINONIM DENGAN ei buruknya dia!

Assalamualaikum. 
ok. Sebenarnya aku jenis yang tak kisah nak tengok drama apa sekali pun. as long drama tu mampu buat aku tak gerak dari tempat duduk. but most of drama yang mampu buat aku jadi macam tu adalah drama from outside. bukan lah aku nak menjatuhkan drama drama kita. tapi majoriti drama kita adalah yang bertipikal melayu. mesti ada cerita pasal hubungan dua darjat, anak derhaka, mayat tak diterima kubur, main kotor dalam perniagaan, and banyak lagi lah kan. well tu semua drama tipikal melayu. 

dan pastinya membuatkan aku bosan. 

sebut pasal drama tipikal melayu, aku teringat satu drama bersiri ni. aku tak ingat tajuk dia. seriously aku tak ingat. aargh. tapi tak kisah lah walau apa tajuk sekali pun. yang aku nak sebut kat sini, drama tu mengetengahkan seorang gadis yang buruk datang dari kampung lepas tu pakai spek besar yang melampau besarnya (wujud ke spek besar macam tu? kalau wujud pun, ada lagi manusia yang nak pakai?) and then nak tambah dramatik lagi or in other words nak kasi penonton terkesima dengan keburukan gadis tu, gadis tu jalan kengkang kengkang, lepas tu ikat rambut tocang..very nerd looking lah kan. 

nerd tu hodoh ke?

kalau korang ingat drama The Ugly Betty, still mengetengahkan seorang gadis yang buruk and then pakai spek besar sampai hidung. tapi betty pakai braces. another question is.. pakai braces tu buruk ke?  (tengok Fatin Liyana pakai braces lawa je. hehe)


by the way, aku ada banyak persoalan kat benak aku sekarang ni. why people categorized these character sebagai seorang yang buruk? kalau nak berlakon jadi buruk, mesti pakai spek besar besar, mesti jalan kengkang kengkang, mesti pakai braces, mesti ikat rambut tocang, mesti pakai baju warna terang dan tak match dengan mekup. and macam macam lagi lah. 
tapi yang funnynya drama drama macam ni, especially drama melayu, terlalu mudah nak jadikan seorang tu buruk dan terlalu mudah nak jadikan dia lawa sekelip mata. means that, tiba tiba je gadis buruk tadi boleh pakai lense, boleh jalan straight, boleh bukak tocang, boleh buang braces, and tiba tiba jadi pandai bab bab fesyen. very drastic. 


itu lah drama. but i'm really sure you all suka drama drama macam ni. mula mula buruk, lepas tu wow jadi lawa. sekelip mata. but drama yang aku tengok baru baru ni, gadis buruk tu tiba tiba jadi cun lepas je dia kena reject. so she changed everything. she look gorgeous. very easy. tapi yang jadi persoalan aku tu lah dia. kenapa bila nak berlakon watak buruk, mesti pakai spek besar besar. hehe. 

so this is why aku rasa pelik.. do we look ugly if we wear spectacles? ya? er..em maybe.. errmm..emm. maybe not. really? tapi yang aku tahu, we are all beautifull. tiba tiba rasa nak nyanyi lagu beautifull from christina aguilera hehe.
13 Komentar untuk "SPEK BESAR, BRACES, RAMBUT TOCANG SINONIM DENGAN ei buruknya dia!"

ha'ahhh!! cuba pelbagaikan efek mekap ker..

haha..tu lah.. xminat cter cmnih.. hehe

kalau tgok dalam cite ahmad albob pun yang buruk tu pakai mekap striking, rambut tocang, baju warna-warni, gigi tebal. haha. bukan nak kata buruk tapi pelik. sng cerita over and tak pandai nak matching. tu rasanya perkara paling worst dalam diri wanita bila tak pandai matching kan penampilan.

ziema dulu suka gila tgok cite sh.amani dgn aaron aziz tu. emel emelda kan kalau tak silap tajuk dia. mmg tak penah miss and sejak tu jatuh hati dgn aaron aziz. muahahha. tapi tu dulu. sekarang bila tgok aaron aziz, err bese2 je :PP

sbb itu cerita..so xkn la diorng nk amik pompuan yg mmg original x cun..so diakhir cerita tu nanti lg la ssh nk makeup bg cun..betul x??selalunye watak pompuan buruk dlm cite tu bknnye seorng yg hodoh,tp seorng yg out of date and x tau bergaya..that why at the end of the story die akan wat changes n jd seorng yg up to date..so nmpak la cun..itu la pendapat sy..

bisalah..nak bagi cerita nampak menarik sikit buatlah watak sampai macam tu sekali. -_-'

HAHHA takde idea lain kot nak buat. but kesian kat org2 yg in real life mmg macam tu. satu lagi kale gigi wane itam. heh. kan drama cam halimah jongang, juling lah ape lah, kan kesian kat org yg mmg semulajadi macam tu? takpasal jek kene kutok. zzzzzzzzzzz

baca entri ni teringat 'you soy betty la fea'...

@Dea ehe tp kdg2 tgk best gak..mcm citer betty.

@.m y z. haha aish pun suka aaron aziz..aah citer emil emilda tu salah satu contoh drama yg buat watak buruk.. kena pakai spek besar2 kan.. hihi

@Anonymous yup stuju.. tapi kdg2 tak pandai begaya sampai melampau2..manede org zmn skng yg terlalu tk pandai begaya mcm tu..ntah la..aish lum penah jumpa lgi

@Cik Mira yuppp sokong 120%! yg jadi mangsa org2 kat luar sana la.

hahahah...mungkin spek besar itu teori budak skema. tah la. tp tgk skg ni ramai je orang berfesyen pakai spek besar. nicole tu pon pakai spek besar jugak. huh

Back To Top