Yea blog dah ringan sikit. sikit jelah..!

Tags

Penat weh nak dietkan blog aku ni. Sebab sebelum ni aku tak nafikan blog ni memang agak berat. Sebab aku pakai template designer. Lepas tu aku pun belajar macam macam dari blogger blogger lain untuk ringankan blog aku ni. walaupun tak banyak, tapi ada gak la perbezaan selepas timbang nih..



see? kurus kan? hehe. sebelum ni saiz blog aku 220 KB lepas tu loading time 1.89 second. so aku rasa kesian pulak kat korang yang sangkut sangkut masuk blog aku ni. jadi aku pun cuba la kuruskan sikit blog ni. apa yang aku buat adalah :


1. compress SEMUA image yang ada dalam blog ni kepada jpg file
2. banyakkan function scroll box. bahagian komen pun aku buat scroll jugak
3. limitkan bloglist kepada 5 blog sahaja
4. sumbat banner korang yang bling2 tu dalam 1 page khas dekat tab menu
5. limitkan gambar gambar personal yang aku tepek dekat sidebar.
6. image untuk sidebar title pun aku compress dulu kepada jpg file.


moralnya adalah.. compress image korang sebelum letak dalam entry atau blog kepada jpg file sebab ia banyakkk membantu korang untuk ringankan blog. compress kat mana? 
  

Advanced Jpeg Compressor. download kat SINI

tapi kalau korang masuk still lambat jugak loading, gtau tau, aku tutup je blog ni. hahahahahaha. eh jap. korang taknak duit ke? kalau nak, join contest ni copek ha. kang den tutup jangan monyosal!tak do guno eh lagi! haha Contest Blog Saya Biasa Biasa Je Tapi Cool!

Blogger yang bekerjaya dan fulltime online business. Jangan lupa add saya di FB dan follow saya di Instagram. Hubungi 0126716961 untuk sebarang pertanyaan mengenai Shaklee

Kongsikan artikel ini di :