PSSST...JUNIOR TU CUN AH!!

Tags

Assalamualaikum kawan kawan.

Amacam kehidupan korang kat universiti sekarang? mana yang baru mendaftar tu, jangan cepat culture shock sangat ah. korang duk universiti tu bukan sehari dua. tapi bertahun. kawal sikit eksaited korang tu. 

aku menulis entry ni sebab aku tiba tiba teringat life aku dulu masa bergelar student. so aku makan garam dulu ah dari korang yang baru masuk universiti ni. hehe. korang perasan tak, asal bukak semester baru je, senior mesti nak tengok junior tu macam mana. kerek ke? cun ke? hensem ke? 

zaman sekarang rasanya dah tak ada istilah buli suruh junior basuh baju lah suruh junior tiup kipas sampai berpusing la..no la. tak ada lagi kot. kalau ada, maknanya kita boleh panggil senior tu sebagai senior yang out to date! boo sama dorang. kalau nak buli junior pun buat ah cara lain lak. betul tak?


ok balik pada point asal. kalau junior masuk je, yang cun mesti jadi perhatian. betul tak? Pergh meleleh siot! yang si junior ni pulak kalau jenis yang low profile takpe jugak. tapi kalau yang gila glemer tu aku rasa henti kan lah. sebab bukan senang nak jadi junior cun ni. muka cun tu tak menjanjikan kesenangan hidup korang.

sebab bila cun je mesti ada yang tak suka dengan korang. eh aku cakap ni berdasarkan pemerhatian tau. ok korang tengok dunia blog kita sekarang. asal ada je blogger hensem atau blogger cun, mula lah nak dengki sana nak dengki sini. padahal dorang tak cubit korang pun kan. 

see? bukan senang jadi lawa ni. 

so kalau korang yang baru masuk universiti baru baru ni, kalau rasa muka korang tu ada pakej, jangan layan sangat ah senior senior yang gatal gatal tu. bukan apa, sebab korang yang ada rupa ni, memang jadi perhatian ah kan. ada je mata yang perhatikan korang. 

lepas tu aku nak bagitahu, junior junior yang cun cun ni, kalau boleh jadi la low profile. sebab kalau korang salah langkah je sikit, mesti ada senior yang kondem. masa tu nak menangis mintak tukar kolej pun dah tak ada guna. ingat senang senang nak tukar kolej? 
susah tau jadi junior yang cantik. sebab bila cantik, dia akan jadi femes. pastu jadi top. most of the time golongan ni memang selalunya banyak mata memandang. so behave yourself. tu pasal kat intro aku tadi aku dah cakap awal awal, jangan culture shock cepat sangat ah. kau hidup kat situ makan 2 3 tahun jugak. tu pun kalau kau pass. kalau kau repeat? lagi lama la kau kat dalam tu. so imagine la sikit kalau korang salah langkah, terlalu nak sangat jadi femes, aku takut banyak sangat yang buat dajal kat kau nanti.

so jadi biasa biasa je la okay. terlalu banyak attention pun tak best jugak!

Blogger yang bekerjaya dan fulltime online business. Jangan lupa add saya di FB dan follow saya di Instagram. Hubungi 0126716961 untuk sebarang pertanyaan mengenai Shaklee

Kongsikan artikel ini di :