Bagus ah harga gula naik..korang ni cepat melenting ah.

Tags

hari ni kerajaan dah naikkan harga gula kepada RM2.30 sekilo. apa pendapat korang tentang kenaikan harga ni? kalau aku tanya pendapat anti kerajaan dah tentu ah aku akan dapat jawapan emosional. mesti dorang marah kerajaan sebab suka naikkan harga barang. minyak ah, gula ah rokok ah. jom pakat masuk pembangkang. erk. apo bondo dorang ni. tamau aa tamau.


tapi kalau tanya respon orang ramai yang sokong kerajaan, mesti jawapan dorang bunyi macam ni.

"biarlah harga rokok naik, rokok kan membahayakan kesihatan"

"biarlah harga minyak naik. duduk rumah dengan keluarga tayah merayap tak tentu hala. kan elok tu"

biarlah harga gula naik. sekarang bebudak kan ramai yang obesiti. warga emas pun dah ramai yang diabetis"


korang nak sokong ke tak kenaikan harga barang ni? aku? aku tak suka makan manis manis sangat. so bagus ah kerajaan naikkan harga gula. haha. tapi kan, bila pikir satu aspek lain, masa ni lah peniaga naikkan harga kuih muih dorang. tapi aku faham lagi sebab harga barang naik.


tapi apa kes bila harga barang turun, kuih muih dorang tak turun harga lagi? ni yang aku rasa geram nih rasa nak cubit cubit makcik karipap tu. apa pun, kita kita ni jangan ah cepat melenting bila harga barang naik. sabaarr..ada positifnya tuh.

Blogger yang bekerjaya dan fulltime online business. Jangan lupa add saya di FB dan follow saya di Instagram. Hubungi 0126716961 untuk sebarang pertanyaan mengenai Shaklee

Kongsikan artikel ini di :