.

.

PERLU KE NAK BUAT MAJLIS BESAR BESARAN SEMASA BERTUNANG?

Salam adik adik, kakak kakak dan abang abang. 

Sekarang cuti sekolah. so mesti ramai yang dapat undangan ke majlis pertunangan dan perkahwinan kan? huhu. best ah boleh makan free. 

kali ni aku nak share tentang pendapat aku mengenai adat pertunangan. kalau kta tengok most of people suka buat majlis pertunangan secara besar besaran. kadang kadang kita confuse, ni majlis tunang ke majlis kahwin ni? tak percaya? ni antara trend pertunangan zaman sekarang.

  • kalau boleh nak jemput semua orang kat dunia ni untuk hadir ke majlis tunang. dari sedara mara, kawan kawan, kawan kepada kawan, ramai lagi ah. tapi so far aku belum dapat kad jemputan majlis pertunangan lagi. but recently ramai yang jemput guna facebook. so kita imagine betapa ramainya dorang jemput.

  • pelamin. now we talk about pelamin. zaman dulu tak ada pelamin. keluarga lelaki akan masuk bilik perempuan untuk sarungkan cincin. but nowaday semua tu macam dah tak ramai amalkan. zaman sekarang sarung cincin depan orang ramai. atas pelamin lagi. tak tahu apa motif.

  • kalau dulu si lelaki tak akan datang ke majlis tu. kalau datang pun just nak tunjuk jalan rumah perempuan. lepas tu dia akan jadi invisible. means that orang pun tak tahu siapa tunang perempuan tu. yang mana satu? tercari cari dalam sejam jugak ah kan. tapi sekarang, si lelaki akan datang pakai baju melayu siap bersampin songket lepas tu show off kat orang ramai 'aku lah tunang dia!' 

  • bila bergambar mesti malu malu. penat ah nak panggil lelaki tu untuk bergambar kejap dengan si perempuan. tu pun duduk jauh jauh. sekarang? takyah panggil. si lelaki akan datang kat perempuan tu siap panggil dia punya photographer ambik gambar. atas pelamin lak tu

so nampak tak beza adat pertunangan zaman dulu dengan zaman sekarang? aku tak kisah kalau orang nak panggil aku kolot ke wateva tapi aku bercakap berdasarkan apa yang aku baca. apa yang aku borak kan dengan mak aku yang umur 62 tahun tu. well pendapat orang tua tu kadang kadang kena dengar. 

Actually kita tak digalakkan menghebahkan pertunangan kita. dan buatlah secara bersederhana. sedangkan majlis perkahwinan pun, Islam menyuruh kita bersederhana. ni kan pulak majlis pertunangan. tapi aku tengok macam dah trend pulak majlis pertunangan secara besar besaran ni. nak nampak grand! nak bagi semua orang terbeliak tengok majlis tu. kot! ke ada motif lain?

Jika benar-benar nak mengikut seperti kehendak Islam – Jangan menghebahkan kepada awam sekali mana belum di ijab kabulkan, kerana ikatan ‘janji untuk berkahwin’ boleh membawa fitnah dengan mudah. ( Nizom al-Usrah Fil Islam, 1/214)
Nabi SAW sendiri ada mengingatkan kepada kita:“Rahsiakan pertunangan dan iklankan (maklumkan) tentang perkahwinan”(Hadith riwayat Ahmad dari Abdullah bin Zubair Radhiyallahu ‘anhu.)

Apa yang ditulis adalah sunnah. Syariat islam ada hikmahnya. Carilah hikmah kenapa pertunangan dirahsiakan. Jadi, atas dasar apa nak buat kenduri pertunangan grand macam kenduri kawin? larangan maksudnya jangan buat. Nak kata haram ke? Tak taulah, mungkin makruh. Kalau makruh, maksudnya Allah benci..  

Agaknya kalau nabi s.a.w dah larang, tapi kita nak buat jugak, ada nilai ibadah ke disitu? Tapi kita buat sebab nak tau berdosa atau tidak.. Mungkin jawapannya kita boleh dapat masa buku catitan amal dibuka. 

so siapa yang bakal bertunang tu, take note ok 
Elly mazlin si penyanyi tu bertunang dah. siap berarak naik kereta kuda lagi. wow! lagi advance. 

30 Komentar untuk "PERLU KE NAK BUAT MAJLIS BESAR BESARAN SEMASA BERTUNANG?"

dayana pn dah psg niat nk tunang snyp2 . yg tahu pun nti keluarga terdekat je insyaAllah .

:) hee, wlpn 18 thun tp da psg niat ni, xpekan ?? pkara baik, :) lgpun da terbaca byk kali sunnah Nabi Muhammad SAW , :) heeee.

@Dayana AZ hehe bgs la camtu..biar sederhana..asalkan selamat ke jinjang pelamin

klau ikot Islam bersanding pun sandara mara je yg tengok.. ^_^
tp skrg xda dah tu semua..kan?

nak 1 Malaysia tgk..hikhik

uik ? Nelly tak tau lah pulak nelly cmner .hehehe .
tapi , bertunang tu kan untuk kenal pasangan kita ..elak kapel senang crita ~

then , kalu tak serasi , baru putus tunang ,hehehe

KALAU IKUT ISLAM ZIEMA DAH TUNANG DAH. TUNANG SENYAP2. TAPI KALAU IKUT ADAT BELUM LAGI. ABAH TAK BAGI TUNANG LAMA2. KALAU BOLEH PAGI TUNANG, MALAM TERUS NIKAH. INSYAALLAH ZIEMA AKAN BUAT MACAM TU. LAGI SATU, JIMAT DAH KAT SITU KANN :DD

@syieda aaa yeke..kahwin tu tkpe lg..elok dihebah hebahkan.. hehe.. tp tunang rasanya tk perlu kot

@nelly zaman nelly nny camne la ye.. auuww..haha

aku stuju, stuju... aku rasa nak tampar je bila ada yg nak kecik2 hati sebab x dijemput ke mjlis tunang. tunang je poonnnnn...

yep..mish pun nk buat sederhana je untuk tunang. nnti kalau jd pape cth cm xjadi ke apa ke wt malu je. hehe.

yelah skrg kan semua org nk glamer kan..tp tak pk syariat.

@s1t1 2uL41k4 huhu yela..asalkan majlis kahwin kt g.. eh ko bila nak kawin ika? hehe

@najihah sahami btul ah tu..tp tu la kdg2 kt terikut ngn trend sekarang..haish

setuju2! pertunangan ni x leh dihebah2 kan dulu. takut tak jadi. nnt dah kawen blh la ajk satu kg ke ape ke kan ;)

@iQapiQa glemer pun klu masa kawin tkpe lgi.. hm

@InaNina hehe ntah2 thn 2020 nnt ada buat kad undangan majlis pertunangan

buat ape nak habes kan duet semata mata utk tunang? baek la simpan duet tu utk majlis terus nnt. kan membazir name nye tu? baru tunang. kang kalo tak sempat naek pelamin dah heboh satu dunia kan malu? sedangkan kawen grand2 pastu becerai pon dah malu gile. ni lagi tunang nak grand2. Time tunang la macam2 cabaran. Renung renungkan selamat beramal.

kalo aku la kan. tunang, nikah, sanding dalam satu hari. kan senang? tayah membazir. simpan duet g honeymoon lagi bagus :D

bagi awe tak..cuku lah 5 balas 7, kalu buat pelamin pun...awe ngan mak akan buat sendiri sebab rumah dah cantik..waktu abang kahwin..hehe..so pakai apa yang ada...duit boleh save utk kahwin dan kenduri

aah,siap naik kuda bagai.ala tunang kaya boleh lah sembang.trend artis menunjuk2.bese lah.

@Cik Mira kalau putus..tu namanya pelamin tunang ku musnah. haha..

@Nur Hawa Mohd Zin yup..biar la bersederhana..dan jgn dihebahkan

@rara pinkmafia ha tu la..artis kan...no komen la..huhu tgk la nnt camne dorang..doakan yg terbaik je la jgn bercerai sudah

mmg berbeza sgt2 bertunang dulu ngn skrg ni..
kalo kat pesbuk, mlm ni tunang, 30menet lps tu aplot gmbo tunang..
gtau satu mesia die dh tunang..
hahakk..

cik ezy xnk tunang lame3..
wuu~

tak perlu lah nak buat besar2an.. membazir je.. akak dulu takde besar2... sangat simple tau.. sedara2 pn tak tahu.. hanya kami sekeluarga je..jiran apatah lagi..

@Cik Ezy haaa tau tkpe..tp tu la..nak ckp byk pun susah..sbb kawan kt pun ramai mcm tu.. so pikir sdiri lah

@Farah Shamsudin betul tu..sbb membazir..dan lagi satu islam tak galakkan kt hebah pasal pertunangan kt

setuju sangat sangat ! ynn xnk bazirkan duit untuk buat grand2 cenggini, org ckp belakang pn ada oke

Pergh yeke elly mazlein kawen camtuu hmm baru taw wey.jom jom tunang jom :P

woah. jeles tau ngan elly mazlin, gune keda kuda bagai. ni kalau tak jadi jugak, malu satu kampung.

-.-'

sy setuju kalau di buat secara sederhana sahaja

nk tnye ni sy harap saudari dpt jwp la,,bb sy cme nk tau je,,, klo cm belah laki dtg tok merisik trs tunang 2 xslh kn??n klo kte tunang scre senyap wt bersederhana n wt cme family blh laki n pempuan je y ad pown blh gak kn??sy nk bertanya bb sy nk tau gak bb almaklum la sy ni kurang ckit klo blh nk tau gak harap saudari blh tlg? ^_^

Back To Top