PERLU KE NAK BUAT MAJLIS BESAR BESARAN SEMASA BERTUNANG?

Salam adik adik, kakak kakak dan abang abang. 

Sekarang cuti sekolah. so mesti ramai yang dapat undangan ke majlis pertunangan dan perkahwinan kan? huhu. best ah boleh makan free. 

kali ni aku nak share tentang pendapat aku mengenai adat pertunangan. kalau kta tengok most of people suka buat majlis pertunangan secara besar besaran. kadang kadang kita confuse, ni majlis tunang ke majlis kahwin ni? tak percaya? ni antara trend pertunangan zaman sekarang.

  • kalau boleh nak jemput semua orang kat dunia ni untuk hadir ke majlis tunang. dari sedara mara, kawan kawan, kawan kepada kawan, ramai lagi ah. tapi so far aku belum dapat kad jemputan majlis pertunangan lagi. but recently ramai yang jemput guna facebook. so kita imagine betapa ramainya dorang jemput.

  • pelamin. now we talk about pelamin. zaman dulu tak ada pelamin. keluarga lelaki akan masuk bilik perempuan untuk sarungkan cincin. but nowaday semua tu macam dah tak ramai amalkan. zaman sekarang sarung cincin depan orang ramai. atas pelamin lagi. tak tahu apa motif.

  • kalau dulu si lelaki tak akan datang ke majlis tu. kalau datang pun just nak tunjuk jalan rumah perempuan. lepas tu dia akan jadi invisible. means that orang pun tak tahu siapa tunang perempuan tu. yang mana satu? tercari cari dalam sejam jugak ah kan. tapi sekarang, si lelaki akan datang pakai baju melayu siap bersampin songket lepas tu show off kat orang ramai 'aku lah tunang dia!' 

  • bila bergambar mesti malu malu. penat ah nak panggil lelaki tu untuk bergambar kejap dengan si perempuan. tu pun duduk jauh jauh. sekarang? takyah panggil. si lelaki akan datang kat perempuan tu siap panggil dia punya photographer ambik gambar. atas pelamin lak tu

so nampak tak beza adat pertunangan zaman dulu dengan zaman sekarang? aku tak kisah kalau orang nak panggil aku kolot ke wateva tapi aku bercakap berdasarkan apa yang aku baca. apa yang aku borak kan dengan mak aku yang umur 62 tahun tu. well pendapat orang tua tu kadang kadang kena dengar. 

Actually kita tak digalakkan menghebahkan pertunangan kita. dan buatlah secara bersederhana. sedangkan majlis perkahwinan pun, Islam menyuruh kita bersederhana. ni kan pulak majlis pertunangan. tapi aku tengok macam dah trend pulak majlis pertunangan secara besar besaran ni. nak nampak grand! nak bagi semua orang terbeliak tengok majlis tu. kot! ke ada motif lain?

Jika benar-benar nak mengikut seperti kehendak Islam – Jangan menghebahkan kepada awam sekali mana belum di ijab kabulkan, kerana ikatan ‘janji untuk berkahwin’ boleh membawa fitnah dengan mudah. ( Nizom al-Usrah Fil Islam, 1/214)
Nabi SAW sendiri ada mengingatkan kepada kita:“Rahsiakan pertunangan dan iklankan (maklumkan) tentang perkahwinan”(Hadith riwayat Ahmad dari Abdullah bin Zubair Radhiyallahu ‘anhu.)

Apa yang ditulis adalah sunnah. Syariat islam ada hikmahnya. Carilah hikmah kenapa pertunangan dirahsiakan. Jadi, atas dasar apa nak buat kenduri pertunangan grand macam kenduri kawin? larangan maksudnya jangan buat. Nak kata haram ke? Tak taulah, mungkin makruh. Kalau makruh, maksudnya Allah benci..  

Agaknya kalau nabi s.a.w dah larang, tapi kita nak buat jugak, ada nilai ibadah ke disitu? Tapi kita buat sebab nak tau berdosa atau tidak.. Mungkin jawapannya kita boleh dapat masa buku catitan amal dibuka. 

so siapa yang bakal bertunang tu, take note ok 
Elly mazlin si penyanyi tu bertunang dah. siap berarak naik kereta kuda lagi. wow! lagi advance. 

Previous
Next Post »