i feel stupid when i watch malay movie?

aku ada sorang kawan ni. dia tak suka tengok filem melayu. katanya filem melayu mengarut. pernah haritu aku ugut nak majuk dengan dia kalau dia taknak teman aku tengok hantu kak limah. so dia pun terpaksa teman. hihi. 


sebenarnya filem melayu kita ni low class sangat ke weh? korang tengok filem luar tu, high class sangat? dorang lagi penipu besar buat cerita. kereta boleh jadi robot la. robot leh jadi manusia la. cerita pasal kiamat la. cerita pasal manusia masuk dalam komputer la..mengarut weh! korang lagi suka kena tipu hidup hidup dengan omputih tu dari menonton filem melayu?


ha aku ada jawapan dia. 


korang tengok filem sebab apa? nakkan something yang boleh entertain korang kan? aku pun macam tu. so tak kisah lah cerita tu tipu aku hidup hidup ke apa ke, yang penting kalau filem tu boleh buat aku rasa puas, apa salahnya? tapi yang paling penting, filem tu ada kualiti. tapi kualiti tu sebjektif kan? terpulang pada korang nak nilai kualiti filem tu macam mane.



aku tak nafikan filem omputih kadang kadang tak masuk akal. nampak benar tipunya. tapi kadang kadang dorang jaga kualiti. macam transformers. susah kot nak buat filem tu. dan hasilnya, wow aku memang teruja la kan. 


pastu cuba ko tengok filem yang si rambut cendawan tu buat..ala cerita dua alam tu. jalan cerita dia memang konfem kau tak rasa tertipu. cerita realiti kan. menginsafkan. tapi bagi aku..cerita melayu macam tu, macam buat drama je. tak bagi kepuasan langsung kat aku. so aku rate filem tu sebagai filem takde kualiti. hihi. 


jadi pada pendapat aku, tak kisah la filem melayu ke filem omputih ke, penonton mahukan kepuasan. tak kisahlah filem tu menipu ke karut ke..tapi yang penting, kau tengok, kau puas. betul tak? tiket mahal nak tengok filem taraf drama cerekarama buat apa kan? satu kepuasan sebenarnya kalau kita tengok filem yang out of box thingking! haaa gitu


Previous
Next Post »