BUAT HEADER TRANSPARENT TANPA GUNA PHOTOSHOP!

5/14/2011

ok. hari ni nak buat tutorial lagi. maybe ramai yang tak tahu macam mana nak buat header transparent selain menggunakan photoshop. tak ada photoshop pun boleh okay. yang penting korang download je software ni. free jek! download GIMP

 ok dah ready? dah amik pensel? pen pun boleh. 

1. mula mula korang guna la kekreatifan yang ada untuk buat header. saiz header korang buat lah 900 width 300 height. (depends pada saiz header blog korang) bila dah ada header, korang pergi kat software GIMP yang korang dah download tu. lepas tu.. 
FILE - OPEN letak la gambar yang korang nak tu. 




2. lepas tu korang right klik dekat gambar tu, dan buat macam aku buat ni. (malas nak terangkan. haha)



3. lepas tu, korang pergi dekat tool box belah kiri tu, korang picit gambar yang aku tunjukkan dengan dakwat merah tu. 



4. lepas tu, korang klik mouse korang dekat area yang korang nak transparent kan. contoh macam dalam gambar kat bawah ni, aku klik kat area yang kosong. sebab nak kasi transparent kan. 



5. lepas tu pergi kat EDIT - CLEAR 



last sekali right click, file dan save as. (tukar jpg kepada png)
tara..dah siap header transparent! selamat mencuba!

You Might Also Like

16 komen

  1. ziema pun guna GIMP jugak!

    baru tau boleh guna edit, clear. ahha. before this, ziema guna layer, transparent, color to alpha. tak pun treshold alpha. hehe.

    thank you for the info sis! :DD

    ReplyDelete
  2. wahh..menarik...hehe...tkah tompang download tau..thanks yew..^^

    ReplyDelete
  3. wow..terima kasih cikgu aish atas info ni...leh try nanti...

    ReplyDelete
  4. tq cik aish..memang dah lame nak cari software yg mudah digunakan..potosop tak reti sgt

    ReplyDelete
  5. akk kalu nak download photoshop kene beli ke??

    ReplyDelete
  6. bebs await i download gimp xdpt2 . degil betul !!!

    ReplyDelete
  7. sys m bagi link gimp uh .. tak jumpa lhaa

    ReplyDelete
  8. thanks sgt sgt . this is useful :) hee

    ReplyDelete
  9. x boleh lah nak download..huhuhu...help me plezz

    ReplyDelete
  10. adegak yg gne gimp kan...huu..susah nak cri tutor gne gimp nih..
    btw tq..
    hmm..just info, kalau background putih, bleh guna format jpg, tpi klo nak header transparent gne format png pon bleh.. tQ!

    ReplyDelete
  11. wah canteknyer header,,,buatkn satu boleyh??hehe

    ReplyDelete
  12. Hahaha... jadi gak akhirnya.. Tapi baru buat basic jer. belum letak apa-apa gambar sbb xde idea lg. thanks for the tutorial.

    ReplyDelete
  13. wani try buat sama macam tutor ni, tapi tak boleh. kalau guna gimp 2.8 kenapa tak boleh save ?

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum, macam mana nak tukar kpd PNG ? nak tengk dekat mana ??

    ReplyDelete

KOMEN JANGAN TAK KOMEN