Home » » BUAT HEADER TRANSPARENT TANPA GUNA PHOTOSHOP!

BUAT HEADER TRANSPARENT TANPA GUNA PHOTOSHOP!

ok. hari ni nak buat tutorial lagi. maybe ramai yang tak tahu macam mana nak buat header transparent selain menggunakan photoshop. tak ada photoshop pun boleh okay. yang penting korang download je software ni. free jek! download GIMP

 ok dah ready? dah amik pensel? pen pun boleh. 

1. mula mula korang guna la kekreatifan yang ada untuk buat header. saiz header korang buat lah 900 width 300 height. (depends pada saiz header blog korang) bila dah ada header, korang pergi kat software GIMP yang korang dah download tu. lepas tu.. 
FILE - OPEN letak la gambar yang korang nak tu. 




2. lepas tu korang right klik dekat gambar tu, dan buat macam aku buat ni. (malas nak terangkan. haha)



3. lepas tu, korang pergi dekat tool box belah kiri tu, korang picit gambar yang aku tunjukkan dengan dakwat merah tu. 



4. lepas tu, korang klik mouse korang dekat area yang korang nak transparent kan. contoh macam dalam gambar kat bawah ni, aku klik kat area yang kosong. sebab nak kasi transparent kan. 



5. lepas tu pergi kat EDIT - CLEAR 



last sekali right click, file dan save as. (tukar jpg kepada png)
tara..dah siap header transparent! selamat mencuba!

BY : Cik Aish - Mama Irine yang sentiasa nak nampak kurus! :D :D

Saya mama Irine yang bekerjaya tetapi mampu buktikan ibu berkerjaya mampu jana pendapatan sampingan 4 angka sebulan dengan Shaklee. :)SMS/Whatsap 0126716961 untuk pertanyaan mengenai Shaklee

Join Me On: Facebook | RAHSIA KURUS DAN LANGSING| :: Thanks semua :) ::

16 komen:

.m y z. said...

ziema pun guna GIMP jugak!

baru tau boleh guna edit, clear. ahha. before this, ziema guna layer, transparent, color to alpha. tak pun treshold alpha. hehe.

thank you for the info sis! :DD

^^eKaTiKaH^^ said...

wahh..menarik...hehe...tkah tompang download tau..thanks yew..^^

Khairil said...

wow..terima kasih cikgu aish atas info ni...leh try nanti...

izzad said...

tq cik aish..memang dah lame nak cari software yg mudah digunakan..potosop tak reti sgt

NoR aiNatul AfifAh said...

akk kalu nak download photoshop kene beli ke??

tiaLAURENN said...

bebs await i download gimp xdpt2 . degil betul !!!

princess ieyka said...

sys m bagi link gimp uh .. tak jumpa lhaa

aisyah said...

Berjaya!thank u:)

Cik Amera Nabella said...

thanks sgt sgt . this is useful :) hee

~chenta cadburyku~ said...

x boleh lah nak download..huhuhu...help me plezz

Nazrul Izzat said...

adegak yg gne gimp kan...huu..susah nak cri tutor gne gimp nih..
btw tq..
hmm..just info, kalau background putih, bleh guna format jpg, tpi klo nak header transparent gne format png pon bleh.. tQ!

nur effa said...

wah canteknyer header,,,buatkn satu boleyh??hehe

inain said...

Hahaha... jadi gak akhirnya.. Tapi baru buat basic jer. belum letak apa-apa gambar sbb xde idea lg. thanks for the tutorial.

♥ Cik EylaDiLLa ♥ said...

thanks info nye yer

Valiant said...

wani try buat sama macam tutor ni, tapi tak boleh. kalau guna gimp 2.8 kenapa tak boleh save ?

Mohabbat La Tahzan said...

Assalamualaikum, macam mana nak tukar kpd PNG ? nak tengk dekat mana ??