BUAT HEADER TRANSPARENT TANPA GUNA PHOTOSHOP!

Tags

ok. hari ni nak buat tutorial lagi. maybe ramai yang tak tahu macam mana nak buat header transparent selain menggunakan photoshop. tak ada photoshop pun boleh okay. yang penting korang download je software ni. free jek! download GIMP

 ok dah ready? dah amik pensel? pen pun boleh. 

1. mula mula korang guna la kekreatifan yang ada untuk buat header. saiz header korang buat lah 900 width 300 height. (depends pada saiz header blog korang) bila dah ada header, korang pergi kat software GIMP yang korang dah download tu. lepas tu.. 
FILE - OPEN letak la gambar yang korang nak tu. 




2. lepas tu korang right klik dekat gambar tu, dan buat macam aku buat ni. (malas nak terangkan. haha)



3. lepas tu, korang pergi dekat tool box belah kiri tu, korang picit gambar yang aku tunjukkan dengan dakwat merah tu. 



4. lepas tu, korang klik mouse korang dekat area yang korang nak transparent kan. contoh macam dalam gambar kat bawah ni, aku klik kat area yang kosong. sebab nak kasi transparent kan. 



5. lepas tu pergi kat EDIT - CLEAR 



last sekali right click, file dan save as. (tukar jpg kepada png)
tara..dah siap header transparent! selamat mencuba!

Blogger yang bekerjaya dan fulltime online business. Jangan lupa add saya di FB dan follow saya di Instagram. Hubungi 0126716961 untuk sebarang pertanyaan mengenai Shaklee

Kongsikan artikel ini di :