.

.

Apa itu UNIQUE VISITOR?

Ada yang masih tak berapa faham apa tu unique visitor. sebenarnya aku pun tak paham dulu. tapi lama lama baru paham sikit sikit. kalau nak tahu lebih detail, tanya blogger lama yang lain. aku cuma boleh bagitahu apa yang aku faham je. ececece. 

unique visitor ni sebenarnya adalah bilangan blogger yang datang blog kita dalam tempoh satu jam. bukannya berapa kali blogger tu masuk blog kita dalam tempoh sejam. bukan ye adik adik.

contoh?

Bedah keluar masuk Belog Cik Aish dalam masa satu jam selama 3 kali. Tapi unique visitor akan dikira 1. tak kira lah dia masuk beribu lemon kali sekalipun dalam masa satu jam, unique visitor tetap dikira satu. kalau dalam masa satu jam tu Bedah, Kalsum, Adlin, Aman dengan Ramli masuk Belog Cik Aish dalam tempoh satu jam, keluar masuk beribu ribu kali, unique visitor dikira 5. sebab? 5 orang blogger. 




cuba korang tengok pukul 12 pagi tadi, VIEWS ada 23. maknanya Belog Cik Aish dah diview sebanyak 23 kali. Tapi UNIQUES sebanyak 19 kali. maknanya ada 19 orang pembaca yang masuk Belog Cik Aish dalam tempoh tu. mungkin ada 2 ke 3 orang pembaca yang keluar masuk blog ni menjadikan view tu jadi 23. hehe. 

kalau tak faham gak gtau. aku nak nangis jap. hehe. sorry la aku tak pandai nak terangkan. tapi kalau kat sekolah, aku buat muka garang sambil tanya Faham tak?? dorang pun jawab Fahamm cikgu. hehe. senang je kan.

jadi unique visitor ni bukan dikira berdasarkan berapa kali page kita diview tapi berapa orang reader yang masuk blog kita dalam tempoh satu jam. ok? faham? hehe.
25 Komentar untuk "Apa itu UNIQUE VISITOR?"

ohhh UV tu UNIQUE VISITOR ke?? pelik gak blogger pemes amos duk sebut psl UV tinggi lah. tak paham. tapi skang dah paham. maceh sis! :D

owh.. baru tau.. tq cik aish..^_^

oo..beigtu...

thanks cik aish..ingatkan apa bende ntah diorang sebut2 uv..huhooo

@.m y z.hehe takpe..skng da faham kan kan kan..blogger femes mmg uv tggi

baru pham..
selame ni tgok terkebil2 je sbb xtau amnde la 2..
hahakk

Owh.. Baru faham.. Thanks Cik Aish.. ^^, Selama ni blur je kemende la Unique tu.. HAHA

Jom baca post terbaru Bebelan Saja: Right Click Disabled? Buang Masa Je

info berguna..skrg dh faham... :)

marilah join contest baru! open to female blogger only MALAYSIA NEXT TOP FEMALE BLOGGER

fuiyooo!!!!!!! dalam sejam ade 19 org dtg tengok blog die. artisss la aishwarya rai ni. heheh.

@Cik Ezyhehe terkebil2? laa nape tak tanya..malu tanya sesat jalan tau

@rj Etikahaha aah banyak la sgt..orang lain 91 uv..aish 19 je..sob

oooooooooooooooooooooooooooooooooouuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..

heheh .. baru tahu :D

terima kasih. Barulah faham. Pandai awak explain. Dah banyak baca blog mengenai UV, baru kali ni betul2 faham. TQ sekali lagi

dah faham cikgu...hehehe...sy pon bru berjinak2 dgn blogging ni. tq 4 ur info. sy da follow awk. jom follow sy balik. tq

salam..
ooo... cam tue rupanye..
pttla kdg2 plik bila pageview untuk hari berlainan sama tapi UV tak sama..
naik hairan, maka tnya pakcik google terus diajaknya kemari.. huhu.
TQ atas info nie.. sgt berguna bgi bdk bru cam sy.. :)

hehheh..baru eden faham..terima kasih ye cik aish..penerangan ringkas dan mudah difahami. susah-susah jer..hehhe..

yeay! akhirnya dah faham , sebelum ni macam berbelit sangat tq :) jemput ke blog sis :D

Baru paham..huhuu. thanx.. :)
http://fifizaffida.blogspot.com/

Back To Top