Apa itu UNIQUE VISITOR?

Tags

Ada yang masih tak berapa faham apa tu unique visitor. sebenarnya aku pun tak paham dulu. tapi lama lama baru paham sikit sikit. kalau nak tahu lebih detail, tanya blogger lama yang lain. aku cuma boleh bagitahu apa yang aku faham je. ececece. 

unique visitor ni sebenarnya adalah bilangan blogger yang datang blog kita dalam tempoh satu jam. bukannya berapa kali blogger tu masuk blog kita dalam tempoh sejam. bukan ye adik adik.

contoh?

Bedah keluar masuk Belog Cik Aish dalam masa satu jam selama 3 kali. Tapi unique visitor akan dikira 1. tak kira lah dia masuk beribu lemon kali sekalipun dalam masa satu jam, unique visitor tetap dikira satu. kalau dalam masa satu jam tu Bedah, Kalsum, Adlin, Aman dengan Ramli masuk Belog Cik Aish dalam tempoh satu jam, keluar masuk beribu ribu kali, unique visitor dikira 5. sebab? 5 orang blogger. 




cuba korang tengok pukul 12 pagi tadi, VIEWS ada 23. maknanya Belog Cik Aish dah diview sebanyak 23 kali. Tapi UNIQUES sebanyak 19 kali. maknanya ada 19 orang pembaca yang masuk Belog Cik Aish dalam tempoh tu. mungkin ada 2 ke 3 orang pembaca yang keluar masuk blog ni menjadikan view tu jadi 23. hehe. 

kalau tak faham gak gtau. aku nak nangis jap. hehe. sorry la aku tak pandai nak terangkan. tapi kalau kat sekolah, aku buat muka garang sambil tanya Faham tak?? dorang pun jawab Fahamm cikgu. hehe. senang je kan.

jadi unique visitor ni bukan dikira berdasarkan berapa kali page kita diview tapi berapa orang reader yang masuk blog kita dalam tempoh satu jam. ok? faham? hehe.

Blogger yang bekerjaya dan fulltime online business. Jangan lupa add saya di FB dan follow saya di Instagram. Hubungi 0126716961 untuk sebarang pertanyaan mengenai Shaklee

Kongsikan artikel ini di :