.

.

UNTUK NEW BLOGGER : korang tahu apa itu buffered earning NUFFNANG?

Masa aku buat segmen blog review dulu, aku perasan ramai blogger baru yang belum daftar dengan Nuffnang. So dalam blogging ni, selain keje kta buat entry, apa salahnya menyelam minum air. Boleh jugak guna duit hasil income NUFFNANG tu untuk bayar bil Streamix. ops. hehe.

So nak terangkan kat sini apa beza antara buffered earning dengan metered earning?




Buffered earning 
Impression yang dibeli oleh advertiser pada sesebuah blog itu bergantung pada traffik blog tersebut.Lagi tinggi traffik blog tersebut mungkin akan menarik advertiser untuk letak bil iklan (impression). So sebab tu kita dengar kes kes blogger buat macam macam untuk naikkan trafic sebab bila traffic blog kencang, ramai advertiser akan letak iklan dalam blog kita. Lagi tinggi traffic, lagi tinggi buffered earning.

Metered earning 
Himpunan ataupun jumlah nilai kempen buffered yang telah tamat tarikhnya. Jadi bila buffered ni dah habis dan tamat impression nilai buffered earning akan dicampurkan dengan nilai CTR so bertukar menjadi metered. 


Faham?


So maknanya kalau current earning kita tak berganjak ganjak, means that, kita perlukan traffic untuk mengumpul buffered earning dan lepas tu sila lah bersabar sebab selagi kempen tu belum habis, advertiser takkan masukkan collection dalam current earning. tu la sebab current earning kita lambat berganjak. tunggu kempen selesai dulu ye. 

tapi satu je nak nasihat, jangan ah nak mengejar trafic, sampai sanggup letak entry entry kurang enak,  macam nak cari publisiti murahan bagai! tu takyah ok. tak suci niat tu. ok itu ikut pemahaman aku lah. so untuk blogger yang dah lama, dorang lagi pakar dan faham selok belok nuffnang ni. aku sekadar di pinggiran je lah kan. hehe. ok. bai!

31 Komentar untuk "UNTUK NEW BLOGGER : korang tahu apa itu buffered earning NUFFNANG?"

baru faham pasai BE nuff ni...terima kasih sekali lagi..

serius xpahamm... ahhahaha..
btw.. tq cik aish..
4 da info..
hihihi

perghhhh masyukkk la income kamu hehehe

cewwah..aish ni sekadar di pinggiran. tapi entry meletup. wow!

cmner eh nak buat iklan nufnang nie n dptkan duit tu?..dah lma nak buat..tpi..kesibukan...tlong ajar buleh?hehe :)

owh.. ye ke? x penah g dpt BE.. heHe

Jangan lupa terjah n komen k.. :) "Jalan2 di Melaka "

cik aish:

boleh ke bila ada iklan nuffnang dan iklan adverlet di dalam blog , maksudnya 2 iklan dalam satu blog?

bile la nk dpt BE ni..
krng2 leh gak wat sopink shawl..
ekeke

@syudhaha aish dulu pun tk fhm gak..

@budak kampungjgn la perli.haha..mlas nak sensored..buatpe nak malu ngn income secoet dan seciput tu. haha

@najihah sahamiecehh dia pun meletup gak apaa...hehe da la blog lawa! jeles mak

@sherahpergi kat link nuffnang tu, daftar k.

@ejulztakpe..lama2 trafic ok sikit, dpt a tu BE. kene saabar.

@Atiqah Sa'ahirytu aish tk sure..tp ada blogger kata, adverlet boleh letak ngn nuff.

@Cik Ezywah gile shawl ye..hehe..tkpe..sabar k..nnt dpt la tu.

hehe..xbapew tau sngt pasal nuffnang nie..bdw, thanks yew kak aish 4 the tips..^^

ok da paham skg!
thank 4 the info!

@Cik Aish

ooo begitu..thanks again..huhu..good information..yahh

ziema penah tanya soalan pasal BE ni dekat sorang blogger tapi tak dapat jwapan. sobsobbs. thank you sis sbb bg info! :D lagi satu ziema tak tau apa tu UV?

nak dapat BE jugak!!! heeee

baru KA tau, tapi dah jarang KA dapat BE ni.... trima kasih ye Cik Aish sebab bagi info

first tyme dapt BE nie...tapi xtaw ape dy n fungsi dy..jd jemput2 lah meriahkan blog sye yer..tq for da information... =p

interesting....saya ikut nuffnang juga....tp baru ....so...boleh intai blog saya juga...thanks

menarik....saya juga baru ikut nuffnang...so boleh dong intai blog saya...thanks

masih belajar ni ttg nuffnang...bagus entry ni. membantu tambah ilmu.thanks...datang blog saya jom... :-)

Back To Top