UNTUK NEW BLOGGER : korang tahu apa itu buffered earning NUFFNANG?

Masa aku buat segmen blog review dulu, aku perasan ramai blogger baru yang belum daftar dengan Nuffnang. So dalam blogging ni, selain keje kta buat entry, apa salahnya menyelam minum air. Boleh jugak guna duit hasil income NUFFNANG tu untuk bayar bil Streamix. ops. hehe.

So nak terangkan kat sini apa beza antara buffered earning dengan metered earning?




Buffered earning 
Impression yang dibeli oleh advertiser pada sesebuah blog itu bergantung pada traffik blog tersebut.Lagi tinggi traffik blog tersebut mungkin akan menarik advertiser untuk letak bil iklan (impression). So sebab tu kita dengar kes kes blogger buat macam macam untuk naikkan trafic sebab bila traffic blog kencang, ramai advertiser akan letak iklan dalam blog kita. Lagi tinggi traffic, lagi tinggi buffered earning.

Metered earning 
Himpunan ataupun jumlah nilai kempen buffered yang telah tamat tarikhnya. Jadi bila buffered ni dah habis dan tamat impression nilai buffered earning akan dicampurkan dengan nilai CTR so bertukar menjadi metered. 


Faham?


So maknanya kalau current earning kita tak berganjak ganjak, means that, kita perlukan traffic untuk mengumpul buffered earning dan lepas tu sila lah bersabar sebab selagi kempen tu belum habis, advertiser takkan masukkan collection dalam current earning. tu la sebab current earning kita lambat berganjak. tunggu kempen selesai dulu ye. 

tapi satu je nak nasihat, jangan ah nak mengejar trafic, sampai sanggup letak entry entry kurang enak,  macam nak cari publisiti murahan bagai! tu takyah ok. tak suci niat tu. ok itu ikut pemahaman aku lah. so untuk blogger yang dah lama, dorang lagi pakar dan faham selok belok nuffnang ni. aku sekadar di pinggiran je lah kan. hehe. ok. bai!

Previous
Next Post »