.

.

CARA BUAT VEIL PENGANTIN YANG SIMPLE!

Assalamualaikum wbt. yea akhirnya hari ni dapat jugak rasa duduk dekat rumah dari pagi sampai petang. sampai petang je lah. sebab malam tadi pp epal ajak merendek pergi ekspo ntah hape tah.. suka bebenar pergi ekspo. bukan beli pun. huhu. 

lamanya tak hupdate. rasa macam ingat ingat lupa macam ne nak update entry? haa parahhh diikkk..jangan tiru aksi akak ni. ingatlah..untuk menjadi seorang blogger yang berjaya, rajin2 lah update. tapi kalau setakat nak cerita harini makan apa..harini duk umah tidur..ok tu takyah la update. hahaha. 

so kali ni aish nak tunaikan lah janji dekat korang korang semua. aritu aish janji nak share cara cara buat Veil pengantin yang simple tapi boleh diterima akal untuk bawak ke majlis2. haha. ok caranya senang je dik..


tapi sebelum tu, aish nak bagitahu, veil ada dua jenis. satu bentuk oval, satu lagi half-shaped oval. tapi aish lagi suka bentuk half-shaped oval. sebab senang nak letak atas kepala nanti. nampak nice. 

ni la dia veil yang berbentuk half shaped oval. 
bahan bahan yang perlu disediakan. 
1. beli kain net/chiffon berukuran 1 meter. 
*net : potong lebar 110cm-140cm/60"
*chiffon : bidang 45"@50"

untuk pilihan kain, aish lagi suka kain chiffon dari kain net. sebab kain net macam keras tapi kalau pakai chiffon, kain dia lembut dan nampak flowy and tak kaku. sangat cantik! 

2. border lace 
border lace ni kalau korang pandai cari korang boleh dapat harga murah. dalam RM10 semeter. ada lagi yang lagi murah, tapi beads dia tak berapa cantik. so yang aku jumpa RM12.90 semeter ni bagi aku dah kira ok la. simple but nice. 

cara cara buat veil.
1. kalau korang beli kain berukuran 1 meter, selalunya veil yang terhasil akan panjang paras punggung. so kalau nak pendek sikit, half meter pun ok.
2. buat template sendiri, lukis bentuk half shaped oval pada kertas macam dalam gambar kat atas tu. 

3. potong kain chiffon/net ikut template tu. kalau kain chiffon, memang cabaran nak potong sebab kain chiffon, berbulu2 kalau potong tak kene gaya. so hati2 ye. 

4. lepas tu, korang hantar kain yang dah dipotong kemas kemas tu ke kedai jahit berhampiran untuk jahit tepi. kalau korang tak reti potong atau gunting tumpul, korang hantar je kain ela tu ke kedai jahit untuk dia buat step nombor 2 dan 3 tu berserta jahit tepi. habis cerita. 

*tapi nak cari kedai jahit yang sanggup potong tu, susah sebab mcm remeh. dorang malas nak layan. korang kena pandai amik hati dorang. haha. upah jahit tepi ngn potong tu dalam RM15 je!

5. lepas da jahit tepi, korang amik border lace dan jahitkan kemas2 di sekeliling veil tu. ha tang ni ikut kreativiti korang. tapi aku cuma boleh bagi tips, untuk buat veil yang simple (in case baju pengantin korang dah sarat dengan beads) korang hanya perlu letak border lace dekat bahagian kepala sikit dan bahagian  hujung bawah veil tu. supaya tujuannya untuk kasi berat dan veil nampak cantik.  

6. dah siap. kalau korang rajin, boleh beli pearl atau apa apa beads yang sesuai, dan jahit dekat bahagian kepala. lagii cantik!
siap! 


selamat mencuba! pstt..jangan membazir tempah kat orang, buat sendiri je ok. hehe..jimat duit..




jom like dan follow aishelisboutique untuk tudung murah and cantik!!
33 Komentar untuk "CARA BUAT VEIL PENGANTIN YANG SIMPLE!"

wahhh boleh cuba nie... wakakaka :)

klu tempah kat aish, dpt hrga murah gitu x? hihi..

cik aish ke tu??..siryes nmpak lain, n tak recognize pon atfirst..;p.. well, u pretty.. :) congratss...

Simple...suka3..senang je nak buat ni!!

wahh snang n simple.. cantik pulak tu.

ne yg eca tunggu2x...adore sgt viel tue..thanks cik aish....

@izfanora boleh..no problem sis..everything for u..ahaks

@Cik RoSs hehe u pun boleh pejam mata buat..

@ecadwinkyasha hehe thanks dear...klu de yg tk fhm tanya k

cantik.. hati tu kakak saya sewa. kemain mahal.. 2 minggu rm100 :(

nak tanya, kat mana bole beli border lace murah2??

awak!! cantik sangat!! simple tapi cantik!! kite pon nak try D.I.Y veil sendiri..tapi taktau jadi or tak..haishhhh...nampak macam senang..

salam.. aish.. yuyu x paham dr segi size potongan tu.. kalau kain chiffon.. ukuran untuk potong tu mcm mne?? boleh terangkan dlm cm x?? lebar brape cm?? and panjang labuh smpi punggung brape cm?? tq..

kat mana beli border lace tu eh?cantik & nice. murah plak tu..td tengok kat gulatis, 98 hengget semeter..telan air liur je tgk rege nye..huhu

a'a bli kt mane yer? Cantik la.....pls share :-)

nice and simple,,lau nk tmph blh x,, =)

hi...yg tdung biru pkai dgn veil tu bli ktne?ctikla..;)

nk tnye..sy buat make up..cantik!

veil pn sgt cantik cute

cantik nye.. mane nak cr bead yg kat kepala tu ey???

mana nak cari border lace RM10 semeter tu?
huhu

@Cik Aish

kalau nk tempah harge dpt murah x? comel n simple... tp menarik..

Kalo veil yg spjg tu (1meter/chiffon/halfshaped oval), wape meter plak border lace yg nk gune?

nk tny..mne dpt bnd yg cm kerongsang kt ats kepala tu??
cantek..nk cr kat mne ek??

Cantik tudung nikah warna biru tu.

Simple dan kemas.

saya pun berkenan ngn kerongsang atas kepala tu..cari kt mana eh?

cantik veil buat sndri...jimat pon jimat..gud job dear

Back To Top