CARA BUAT VEIL PENGANTIN YANG SIMPLE!

Tags

Assalamualaikum wbt. yea akhirnya hari ni dapat jugak rasa duduk dekat rumah dari pagi sampai petang. sampai petang je lah. sebab malam tadi pp epal ajak merendek pergi ekspo ntah hape tah.. suka bebenar pergi ekspo. bukan beli pun. huhu. 

lamanya tak hupdate. rasa macam ingat ingat lupa macam ne nak update entry? haa parahhh diikkk..jangan tiru aksi akak ni. ingatlah..untuk menjadi seorang blogger yang berjaya, rajin2 lah update. tapi kalau setakat nak cerita harini makan apa..harini duk umah tidur..ok tu takyah la update. hahaha. 

so kali ni aish nak tunaikan lah janji dekat korang korang semua. aritu aish janji nak share cara cara buat Veil pengantin yang simple tapi boleh diterima akal untuk bawak ke majlis2. haha. ok caranya senang je dik..


tapi sebelum tu, aish nak bagitahu, veil ada dua jenis. satu bentuk oval, satu lagi half-shaped oval. tapi aish lagi suka bentuk half-shaped oval. sebab senang nak letak atas kepala nanti. nampak nice. 

ni la dia veil yang berbentuk half shaped oval. 
bahan bahan yang perlu disediakan. 
1. beli kain net/chiffon berukuran 1 meter. 
*net : potong lebar 110cm-140cm/60"
*chiffon : bidang 45"@50"

untuk pilihan kain, aish lagi suka kain chiffon dari kain net. sebab kain net macam keras tapi kalau pakai chiffon, kain dia lembut dan nampak flowy and tak kaku. sangat cantik! 

2. border lace 
border lace ni kalau korang pandai cari korang boleh dapat harga murah. dalam RM10 semeter. ada lagi yang lagi murah, tapi beads dia tak berapa cantik. so yang aku jumpa RM12.90 semeter ni bagi aku dah kira ok la. simple but nice. 

cara cara buat veil.
1. kalau korang beli kain berukuran 1 meter, selalunya veil yang terhasil akan panjang paras punggung. so kalau nak pendek sikit, half meter pun ok.
2. buat template sendiri, lukis bentuk half shaped oval pada kertas macam dalam gambar kat atas tu. 

3. potong kain chiffon/net ikut template tu. kalau kain chiffon, memang cabaran nak potong sebab kain chiffon, berbulu2 kalau potong tak kene gaya. so hati2 ye. 

4. lepas tu, korang hantar kain yang dah dipotong kemas kemas tu ke kedai jahit berhampiran untuk jahit tepi. kalau korang tak reti potong atau gunting tumpul, korang hantar je kain ela tu ke kedai jahit untuk dia buat step nombor 2 dan 3 tu berserta jahit tepi. habis cerita. 

*tapi nak cari kedai jahit yang sanggup potong tu, susah sebab mcm remeh. dorang malas nak layan. korang kena pandai amik hati dorang. haha. upah jahit tepi ngn potong tu dalam RM15 je!

5. lepas da jahit tepi, korang amik border lace dan jahitkan kemas2 di sekeliling veil tu. ha tang ni ikut kreativiti korang. tapi aku cuma boleh bagi tips, untuk buat veil yang simple (in case baju pengantin korang dah sarat dengan beads) korang hanya perlu letak border lace dekat bahagian kepala sikit dan bahagian  hujung bawah veil tu. supaya tujuannya untuk kasi berat dan veil nampak cantik.  

6. dah siap. kalau korang rajin, boleh beli pearl atau apa apa beads yang sesuai, dan jahit dekat bahagian kepala. lagii cantik!
siap! 


selamat mencuba! pstt..jangan membazir tempah kat orang, buat sendiri je ok. hehe..jimat duit..




jom like dan follow aishelisboutique untuk tudung murah and cantik!!

Blogger yang bekerjaya dan fulltime online business. Jangan lupa add saya di FB dan follow saya di Instagram. Hubungi 0126716961 untuk sebarang pertanyaan mengenai Shaklee

Kongsikan artikel ini di :