.

.

SEO : TIPS UNTUK MUDAHKAN PENCARIAN BLOG KITA

salam. hari ni aku nak share kan dengan korang yang masih tak tahu lagi apa itu SEO. ok. SEO adalah Search Engine Optimization. selalunya korang lupa nak buat ni. entry dah meletup dah. tajuk post pun dah panas. tapi kadang kadang traffic tak jugak naik. 

macam mana nak naik kalau blog kita tak mesra dengan carian?

SEO adalah something yang membuatkan blog kita jadi mesra kepada agen carian seterusnya mendapat trafic tinggi. tapi SEO ni taklah menjanjikan trafic ribu riban kat blog korang. apa pun, ni adalah salah satu penyumbang and boleh gak ah membantu korang. apa salahnya cuba kan? 



klik untuk tumbesaran yang sihat


 

mesra alam dengan google search kan? jangan mara. hehe.


so camne nak buat? aku share yang basic ok. BASIC! banyak lagi cara lain sebenarnya. hehe

1. macam biasa pergi dekat DASHBOARD - DESIGN - EDIT HTML - TICK EXPAND WIDGET TEMPLATES dan tekan CTRL-F untuk cari kod ini 

<title><data:blog.title/></title>

2. delete kod tu dan gantikan dengan kod ini

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'>
<title><data:blog.title/></title>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Description'/>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Abstract'/>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Keywords'/>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Copyright'/>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Author'/>
<meta content='ALL' name='ROBOTS'/>
<meta content='Global' name='Distribution'/>
<meta content='En' name='Language'/>
<b:else/>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
<meta expr:content='data:blog.pageName' name='Description'/>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Abstract'/>
<meta expr:content='data:blog.pageName' name='Keywords'/>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Copyright'/>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Author'/>
<meta content='ALL' name='ROBOTS'/>
<meta content='Global' name='Distribution'/>
<meta content='En' name='Language'/>
</b:if>
3. preview dulu baru save. selamat mencuba!


25 Komentar untuk "SEO : TIPS UNTUK MUDAHKAN PENCARIAN BLOG KITA"

x paham la macam mana nak msuk kan kod tu.. da cuba tp x dpt.. :(

Wahh, terbaek. Dah cuba dahh. =)

@Niena Han!naH cuma gantikan kod yg lama dgn kod yg pjg tu ok..

thanks share..boley try wat..:)

wohhooo~ panjangnya code! hehe. ziema dah ganti dah code tu tapi ganti dgn code yang pendek je. jumpa kat blog budak nakal. boleh lah nak try yang ni pulak. wehee~

eh eh.apsal blog gua xde kod yg title tu?

Kenapa bila dah cari kod pendek tuh, dia kata 'no matches found' ?

Thanx...dah berjaya!!hehheee

X ADA LAH CODE TUHH . CMNE EYK ?

Bagus betul... cik Aish yg comel n pemurah ilmu ni ye...:)

Thanks tau for this info! :)

Terima kasih banyak.... bagi tips nie. saya dah cuba memang terbaikkk laaaaaa.... jgn lupa g blog saya (http://caripengantin.blogspot.com/)
(http://rahsia-pelaburan.blogspot.com/)

Terima kasih kerana berkongsi ilmu ini...memang menarik

Back To Top