SEO : TIPS UNTUK MUDAHKAN PENCARIAN BLOG KITA

salam. hari ni aku nak share kan dengan korang yang masih tak tahu lagi apa itu SEO. ok. SEO adalah Search Engine Optimization. selalunya korang lupa nak buat ni. entry dah meletup dah. tajuk post pun dah panas. tapi kadang kadang traffic tak jugak naik. 

macam mana nak naik kalau blog kita tak mesra dengan carian?

SEO adalah something yang membuatkan blog kita jadi mesra kepada agen carian seterusnya mendapat trafic tinggi. tapi SEO ni taklah menjanjikan trafic ribu riban kat blog korang. apa pun, ni adalah salah satu penyumbang and boleh gak ah membantu korang. apa salahnya cuba kan? 



klik untuk tumbesaran yang sihat


 

mesra alam dengan google search kan? jangan mara. hehe.


so camne nak buat? aku share yang basic ok. BASIC! banyak lagi cara lain sebenarnya. hehe

1. macam biasa pergi dekat DASHBOARD - DESIGN - EDIT HTML - TICK EXPAND WIDGET TEMPLATES dan tekan CTRL-F untuk cari kod ini 

<title><data:blog.title/></title>

2. delete kod tu dan gantikan dengan kod ini

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'>
<title><data:blog.title/></title>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Description'/>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Abstract'/>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Keywords'/>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Copyright'/>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Author'/>
<meta content='ALL' name='ROBOTS'/>
<meta content='Global' name='Distribution'/>
<meta content='En' name='Language'/>
<b:else/>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
<meta expr:content='data:blog.pageName' name='Description'/>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Abstract'/>
<meta expr:content='data:blog.pageName' name='Keywords'/>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Copyright'/>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Author'/>
<meta content='ALL' name='ROBOTS'/>
<meta content='Global' name='Distribution'/>
<meta content='En' name='Language'/>
</b:if>
3. preview dulu baru save. selamat mencuba!


Previous
Next Post »