.

.

MELAYU DAN DARA

Tiba tiba rasa terpanggil pulak nak buat entry pasal ni. mungkin akan menyentuh sensitiviti segelintir mereka yang makan cili. kenapa mesti aku pilih tajuk macam tu? kenapa melayu? kenapa bukan india atau cina? mereka pun ada dara jugak. aite? 

sebab melayu mestilah seorang Islam. Islam tak semestinya melayu. betul tak? kalau bukan islam, do we care?

aku tak nak sentuh bab agama. tapi aku nak sentuh bab melayu. kadang kadang aku malu jadi melayu. kalau korang search kat google, taip perkataan melayu, apa korang dapat? macam macam topik negatif yang keluar dekat hasil pencarian tu kan? 

zaman sekarang, orang melayu nak jadi macam orang barat. dara tu macam tolak tepi. tak penting pun. baik lelaki mahu pun perempuan. yang lelaki of course la takde dara. tapi dorang kadang kadang tak kisah kalau awek dorang tak ada dara. 

nak salahkan siapa? 

part ni aku nak gelak sikit la. sory to say la kan. bila melayu kuat melatah ni, aku nak gelak pun ada. masing masing buat entry pasal budak yang mengaibkan diri pasal dia dah tak ada dara tu. masing masing nak cakap yang budak perempuan ni jahat la, bodoh la tu la ni la. semua orang main tunjuk jari kat orang lain sebagai punca. 

aku tak salahkan korang. budak ni memang bodoh pun. kehkeh.

tapi pernah tak kita pikir, kita pun kadang kadang pernah support perempuan ni hilangkan dara dorang? maknanya kita dalam tak sedar, kita macam merestui dorang ni. 

pertama 
korang tengok akademi fantasia? masing masing menangis kalau tak dapat masuk. kalau boleh nak adik adik, anak anak masuk rancangan macam tu. kononnya ada masa depan. tapi ingat sikit ea, masa depan dalam dunia seni ni banyak rintangan dia. mesti terdedah dengan sosial life yang melampau. setakat muka dorang pergi disko, tak heran ah. naik muak dah. well, you guys pun tahu life artis majoritinya macam mana.

kedua
facebook. bila kawan kawan atau kapel korang pakai seksi seksi pastu tayang dalam facebook, gambar peluk peluk bagai, korang ingat apa jadi kat orang yang tengok gambar korang tu? eh budak sekolah sekarang ramai ada facebook tau. so korang tak rasa ke perbuatan korang tu, dah naikkan nafsu budak budak sekolah ni? dari tak tahu, terus jadi tahu. 

so dalam case budak tu, kita tak boleh nak salahkan dia seratus peratus. dia jadi macam tu sebab faktor persekitaran. bukan faktor diri dia je semata mata. walaupun diakui dia dah besar, ada otak, boleh pikir, tapi kadang kadang kita lupa, faktor persekitaran tu memang kuat aura dia. faktor persekitaran tu siapa? kita semua. 


nasib baik aku tak ada adik perempuan. payah nak jaga. 




12 Komentar untuk "MELAYU DAN DARA"

skang ni sume isu dara. dari cite nora elena. smpai kan pasal adinda evens. macam berkait kait pulak.

yup..thts true.. but, dy ptut dh taw diri dy mcm tu xpayah la nk bgitaw public.. xpayah nak buat entry kt blog dy mcm tu.. mmg la itu blog dy.. tapi org lain akan pndg serong kt dy... betul x....

kalau dekat fb tu tak payah cakap lah. bangga kot duk tayang. siap ada couple2 masuk contest gambar paling sweet lagi. haih =='

hurmmm..susah nak ckp...pening kepale..dr dulu org2 tua dah kate...jaga lembu sekandang lebih senang drpd jage ank dara seorg...sbb nye lembu mmg xde otak..tak kisah nikah ke idak kalo pregnent..tuanye mesti gumbire...

oh my...
cite pasal budak tu tak habis2 lagi sampai ke hari ni.

wuuu~
masing2 pnye pndpt masing2..
cik ezy ade adik pompuan..
jdk baek jge adik sndiri je..
aduyai..

@Aimie JAY huhu tu la..ntah la...sama sama la kt doakan dia berubah..kt pun tk smpurna

@.m y z. yup..stuju...contest tu mcm pelik je..

@Fazil Hamid huhu tula...mak pun ckp camtu gak

@beautiful_rose selama lamanya akan terus diperkatakan sbb benda ni tak pernah berhenti..huhu

@Cik Ezy oo yeke..aish tkde adik. so cik ezy jg betul2 tau..klu dia nakal, cubit dia. heh

bukan org tua2 penah kata ke. jaga sekandang lembu lg senang dari jaga sorang anak pompuan. ntahler....

Back To Top