.

.

APA KE MOTIP AKU BALAS KOMEN KORANG?

Salam. 
ok aku nak mintak maaf la kalau aku sekarang dah jarang blogwalking sebab tak lama lagi dah nak puasa so aku macam terbanyak kerja pulak nak disetelkan kat rumah ni maklum ah aku je yang tinggal kat umah ni dengan mommy dan daddy (hokoloh macam tak reti letak titik pulak ayat kau ni!)

entry yang agak panjang dan padat. kalau malas baca, picit button komen dan komen lah 
"saya setuju"! 
tu pun memadai. LOL 


 ok ni antara komen komen yang aku crop dari entry APA KORANG BUAT DENGAN BRA LAMA.


korang pernah dengar tak isu reader marah sebab blogger tu sombong tak nak balas balik komen yang dia komen dalam entry blogger tu? penah kan penah kan? selalunya blogger yang tak pernah balas komen ni salah satu sebabnya adalah .. ya dia sangat femes okay. contoh? macam blog Ben Ashari. gila kot nak balas komen satu satu. banyak tu. huhu.

so aku nak tanya, aku sendiri pelik, apa motip kita balas komen dorang yang susah payah komen entry kita tu? macam la dorang nak masuk balik blog kita cari apa yang kita balas kat komen dorang tu. gigih betul kan?

so pendapat aku, banyak manfaat kalau kita balas komen kawan kawan yang komen entry kita tu. antaranya :

1. ada la jugak komunikasi dua hala. taklah reader tu macam cakap sorang sorang je. takde respon pun dari kita. sian dia. nangis dia.

2. kadang kadang ada jugak blogger yang suka bila kita balas balik komen dorang sebab dorang nak tahu respon kita dan komen balik. so leh gak naikkan jumlah komen entry korang tu. 

3. ada blogger yang nak jadi top commentator dalam blog tu. so bila kita balas komen dorang, dorang komen balik, satu point kat situ. tapi kalau kita tak balas komen dorang, dorang pun tak ada idea mana lagi nak komen supaya dorang boleh menten jadi top commentator blog tu. ehee.

4. walaupun satu satu entry tu ada 70 komen, tapi kadang kadang 35 komen tu datang dari kita. tapi biar lah..at least sejuk mata memandang tengok entry tu wahh ada 70 komen! padahal 35 tu dari kita. hahaha. ops..aroma terapi di situ ye..

5. boleh meningkatkan keyakinan orang dengan kemantapan entry kita tu. contoh, bila kita balas balas komen, of kos komen kita akan jadi banyak. so orang baca entry tu, time dia nak picin button komen, dia akan kata..wahh entry budak ni ada 88 komen! mesti mantap blog ni. hahaha. point yang keji jugak.

6. bagi banyak banyak pun tak guna kalau korang stil taknak layan orang orang yang komen korang tu. haha. ok la bye. 

P/s : tapi aku faham blogger tekenal yang punya ratus ratus komen memang tak dapat nak balas komen korang. so jangan la sentap sesuka hati. faham la keadaan dorang ye. tapi kita kita ni yang di pinggiran ni, setakat entry ada 5 6 komen tu, pun stil malas nak balas, tatau nak kata apa ar kan. haha.




23 Komentar untuk "APA KE MOTIP AKU BALAS KOMEN KORANG?"

haha betul! setuju sangat ngn apa yg cik aish cakap. sebab tak logik la kalau blogger femes nak reply satu satu. mau patah jari. kite kena faham kan situasi. tapi kalau yg ade satu dua komen still malas nak reply, memang speechless . hikhik

@Unna hehe tu la..(aish komen balik ni tau) hahahahaha cis pulak rasanya malam ni

wah2 .. isu panas tuh .. heheh .. kesian laa mereka2 ni cakap sorg2 ..

so nak cakap n komen2 juga kan ..

heheh ..

saya bukan top commentator dah .. wuuu

@iPai tu ah..walaupun kdg2 org yg komen tu takkan ada nak dtg balik check apa yg kt komen balik, tpi..tah la..haha ...still gak rasa perlu kot nak balas balik..melainkan klu btol2 bizi..:p tu ah..tkpe..menten top 5..nnt ak nak buat review top 5 commentator. hahaha

yup !
interaksi 2 hala ..
bru la betul2 folow memolow ork ? :)

saya setuju ! hahaha :P kadang2 kita terfikir jugak .. nak balas ke x komen diorng semua tu. sbb klau blas .. bknnya diorg bce pun hehe :)

@mac hee tau tkpe..tp klu btul2 bizi, boleh dimaafkan ..:)

@aimie :)ye btul kdg2 mmg org takkan baca balik apa yg kita komen balik kat dorang..hehe..cuma tu namanya org berbudi kt berbahasa. ahaks..

"saya setuju"!

Hahaha~ Is it okay? LOL!

Saya x terniat nak jadi apa yg telah tertera diruangan cik aish. Apa yang pasti, 'email follow-up comments' itu akan saya gunakan sebaik mungkin. senang nak tau feed back daripada owner. :)

saya setuju... hekhekhek...

kak aish, yana kekadang malas nak balas, tapi x selalu la... selalu suka balas sebab penat2 depa taip, kita x respon... even mungkin dia x baca pun balik entry tu...

kdg2 bkn mls nk balas.. tp intenet yg mghalang.. heeeee~

Kadang sebok mntk komen tapi bila dah dikomen tak dibalas. Masalah masalah. :D

haha XD lwklaa.. sngih2 time bce ni.. nice info.. thnkss yaw~

tk tau la apa motipnye tu..kih kih kih

*komen jenis malas baca..hehehehehe

sebenarnya xnak kecewakan org yg dah sudi comment kat blog kita..

kalau die datang balik and tgk "non hadooo responnya jahhh".

kucilwa di situ..

ape2 pon suke cik asih! sbb die suka reply omongan kosong kami. kehkeh..

:)

saya setuju! haha :P

tu lah kan. lately ziema pun tak tersempat nak reply komen and balas jejak sebabbbbbbbbbbb mood nak BW memang takde. camno ni? T__T mood blogging mcm dah takdeeee dah :(

skang nie den lak yg jarang reply komen coz on0 kat opis berokben slowwww.. malam on9 kat umh jadi mata kuyu lak.. kekekek

sjk pki komen yg tggu approvl ni kn,xde masa la nk bls satu2..=='

bkn sombomg tp kekangan masa.tp..x bls kt komen box sdri cuma p terjah blog org tu then bg jwpn kt blog dia. :D

at da same time,kira kita bykkn komen blog dia jgk la kn. :)bls berbalas.

Back To Top