CARA BUAT HEADER TRANSPERANT GUNA PHOTOSHOP

Tags

Ok. memenuhi permintaan kawan yang tidak mahu dikenali. ahaks. tutorial ni untuk blogger yang still tak faham camne nak buat header guna photoshop. takde photoshop? boleh guna tutorial INI pada yang takde photoshop. tapi paling puas hati adalah dengan menggunakan adobe photoshop. sebab? gambar lebih terang dan tak blur bila kita upload dekat blog. 

aku nak share yang paling simple. dah pandai nanti, korang guna la kreativiti korang ok. aku pun tak pandai sangat. just buat simple simple je

bahan yang diperlukan. 

  • adobe photoshop
  • gambar yang korang nak letak dekat header. 
  • tu je. hehe. 
 
1. bukak photoshop CS4 korang. pergi dekat File - New



2. pastu akan keluar box ni. isi apa yang patut.

name : untitled (biar je nama tu)
preset : custom
width : 953 (ikut saiz header korang)
height : 394 (ikut saiz header korang)
resolution : 100
background contents : transperant (kalau nak buat header transperant, kalau taknak, tick dekat white atau background color)


3. pergi dekat File - Open. pilih gambar yang korang nak untuk letak dekat header




4. lepas korang pilih gambar yang korang nak letak tu, korang pergi dekat Layer - right click dekat petak background tu - duplicate layer

*ni contoh gambar yang aku nak letak dekat header. untuk jadikan transparent, aku nak hilangkan warna purple tu.


5. lepas tu akan keluar satu kotak. just klik ok.




6. lepas tu korang tick dekat kotak background supaya hilang mata tu. hehe. 



7. lepas tu korang pergi kat tepi belah kiri tu, cari button eraser. so korang padam la background dalam gambar tu untuk buat header transparent. nak ubah saiz pemadam, right clik je okay.



8. dah siap, korang drag gambar tu dekat header yang mula2 korang buat dekat step satu tadi. ulangi step 3-8 untuk letak gambar lain dalam header transparent korang tu. 

*kalau korang nak ubah saiz ke, nak kecik ke nak besarkan ke, nak alih kedudukan ke, make sure korang tick dulu tools yang aku tunjuk dalam anak panah tu



9. lepas tu korang buat lah tulisan apa sekali pun. em pensil dekat anak panah yang aku buat tu. kalau nak buat tulisan cantik cantik, download dulu font dekat SINI


10. save. untuk dapat gambar yang tak blur, save macam ni. save for webs and devices



ok dah siap. untuk letak header dalam blog pulak, kalau tak tahu, boleh tengok kat SINI. ok. ni aku share cara paling simple nak buat header. sebab nak buat canggih canggih, belum habis sekolah lagi. hehe. hope membantu ok. bye.


P/s : untuk tahu saiz header korang, ada banyak cara. ada yang tengok dekat edit HTML. and kadang kadang, lain template, lain kodnya. so macam hampeh je kalau tak dapat cari saiz header korang. tapi, aku ada satu lagi cara paling senang dan mujarab. ahaks.. next tutorial.

Blogger yang bekerjaya dan fulltime online business. Jangan lupa add saya di FB dan follow saya di Instagram. Hubungi 0126716961 untuk sebarang pertanyaan mengenai Shaklee

Kongsikan artikel ini di :