CARA BUAT HEADER TRANSPERANT GUNA PHOTOSHOP

Ok. memenuhi permintaan kawan yang tidak mahu dikenali. ahaks. tutorial ni untuk blogger yang still tak faham camne nak buat header guna photoshop. takde photoshop? boleh guna tutorial INI pada yang takde photoshop. tapi paling puas hati adalah dengan menggunakan adobe photoshop. sebab? gambar lebih terang dan tak blur bila kita upload dekat blog. 

aku nak share yang paling simple. dah pandai nanti, korang guna la kreativiti korang ok. aku pun tak pandai sangat. just buat simple simple je

bahan yang diperlukan. 

  • adobe photoshop
  • gambar yang korang nak letak dekat header. 
  • tu je. hehe. 
 
1. bukak photoshop CS4 korang. pergi dekat File - New



2. pastu akan keluar box ni. isi apa yang patut.

name : untitled (biar je nama tu)
preset : custom
width : 953 (ikut saiz header korang)
height : 394 (ikut saiz header korang)
resolution : 100
background contents : transperant (kalau nak buat header transperant, kalau taknak, tick dekat white atau background color)


3. pergi dekat File - Open. pilih gambar yang korang nak untuk letak dekat header




4. lepas korang pilih gambar yang korang nak letak tu, korang pergi dekat Layer - right click dekat petak background tu - duplicate layer

*ni contoh gambar yang aku nak letak dekat header. untuk jadikan transparent, aku nak hilangkan warna purple tu.


5. lepas tu akan keluar satu kotak. just klik ok.




6. lepas tu korang tick dekat kotak background supaya hilang mata tu. hehe. 



7. lepas tu korang pergi kat tepi belah kiri tu, cari button eraser. so korang padam la background dalam gambar tu untuk buat header transparent. nak ubah saiz pemadam, right clik je okay.



8. dah siap, korang drag gambar tu dekat header yang mula2 korang buat dekat step satu tadi. ulangi step 3-8 untuk letak gambar lain dalam header transparent korang tu. 

*kalau korang nak ubah saiz ke, nak kecik ke nak besarkan ke, nak alih kedudukan ke, make sure korang tick dulu tools yang aku tunjuk dalam anak panah tu



9. lepas tu korang buat lah tulisan apa sekali pun. em pensil dekat anak panah yang aku buat tu. kalau nak buat tulisan cantik cantik, download dulu font dekat SINI


10. save. untuk dapat gambar yang tak blur, save macam ni. save for webs and devices



ok dah siap. untuk letak header dalam blog pulak, kalau tak tahu, boleh tengok kat SINI. ok. ni aku share cara paling simple nak buat header. sebab nak buat canggih canggih, belum habis sekolah lagi. hehe. hope membantu ok. bye.


P/s : untuk tahu saiz header korang, ada banyak cara. ada yang tengok dekat edit HTML. and kadang kadang, lain template, lain kodnya. so macam hampeh je kalau tak dapat cari saiz header korang. tapi, aku ada satu lagi cara paling senang dan mujarab. ahaks.. next tutorial.

33 komen :

BalqisHusna ♥ said...

kak aish , balqis tak download lagi photoshop CS4 tu . so , nak tau kat mana photoshop tu bole download . Thanks :)

b a m b a m ' s said...

dr ari tuh nak buat header transparent tau!tp x jadi2..!!kekeke..tq aish! :)

Marya Hana said...

thanks aish, best ade tutorial cenggini.. sbb kite ni bukan pro pon kui2.. photoshop sekadar hiasan, kot ade subject yg kene gune, baru dibukaknya... :p

WidadCutieyGirlZ StorY said...

syg cik aish...selama widad tertanya -tanya macam mne boleh wat tulisan cantik22..heheh.sekarang dah tau..lagi semangat widad nak buat header ni

iPai said...

mantap gila ajar adobe !!

Fazil Hamid said...

kalo tak jd..ade money back gerenti tak...?
hahaha...

Cik Ezy said...

cik aish,,.
nk req tuto jgk..
hihikk

cane nk buat yg gambar KOMEN DI SINI tu??
cik ezy carik tuto xjmpe la..
huhuuuu

Cik Aish said...

@BalqisHusna ♥ aish tk ada pun cd dia..just download dr kwn je..ada dlm external dia..emmm aish pernah try search google utk download, tp gila lama..huhu..berjam2..so kene gigih la..ahaks

Cik Aish said...

@b a m b a m ' s hehe biasala tu..try n error je..bila ada masa free, belaja sdiri2 je..lama2 pandai la.aish pun msih belajar gak nih..haishh

Cik Aish said...

@Marya Hana haah ..kdg2 tutorial ni utk reference diri aish gak..kot2 sok nyanyuk dah lupa leh gak tgk tuto sdiri..haks

Cik Aish said...

@WidadCutieyGirlZ StorY ahaks...byk lg website utk download font..tp aish biasa guna dafont je.. ok..try ye.gud luck

Cik Aish said...

@iPai bkn ajar la..nak share je apa yg kt tau..ahaks..memenuhi permintaan ibu2 mengandung

Cik Aish said...

@Fazil Hamid aduhh..duit nuff pun sejemput tau. haha

Cik Aish said...

@Cik Ezy ooo..cik ezy dah dua kali kot tanya..ok..nnt aish buat kan tuto tu okay..

BalqisHusna ♥ said...

@Cik Aish

ouh macam tu. oke la. kalalu satu hari k.aish da tau kat mana nak download tu. Hope do the tutorial la okehh sebab memang da lama nak guna photoshop tu :)

iPai said...

ibu2 mengandung ? sapo plak tuh .. takut ngidam eh ? ish3

.m y z. said...

siyes dah lama gila tinggal photoshop ni. dlu nak kata pro boleh lah. ahaks. ni dah dekat 3 tahun, mmg dah lupa habis. skang guna photoscape je. lagi cepat. lagi senang. haha btw suka gmbar kak aish yang ni ^__^

myraa said...

kak aish . klaw buat bnda nim kt photoscape buleh x ?

Cik Aish said...

@myraa kat photoscape tk sure..tp guna software gimp boleh..free download..tgk tutorial aish,,ada share pasal tu.. gud luck

Hanie_Dew said...

then header ni save as foramt ape yang ok?PNG ke JPG?

Cik Aish said...

@Hanie_Dew save as PNG ok. :)

Hanie_Dew said...

@Cik Aish okey!!

Laila Lurve Hurairah said...

susah ow . x jdi2 lae nie . help me ples .......

Adil SaksaMa said...

aish..knapa bile bkak layer bru...layer lme tu ilang....then nk drag tu mcm ne??xphm la....asap...

liya misaki said...

@Cik Aish
mcm mna nak drag 2???bingung la...

Coret Si Aina said...

Slm,kak aish.. em, sya nk tnya.. cmna nk drag gmbr ye?

crunchycookies said...

good entry..thanks..:)

e.s.p.r.i.t said...

@crunchycookies
thankx kongsi ilmu

FaIS NajiMa said...

thanzz .. dah lame cari tuto nie .. mecacih =)

Khairul Idzwan said...

mcm mne nak guna text yg kita dah download?

♡ Risha Lieza ♡ said...

Akak, kenapa photoshop cs4 Lieza tulisan dia semua warna kelabu walaupun Lieza pilih warna merah or biru? Kalau guna brush pun warna kelabu ja.. kenapa eh? :(

Aisya Umayra said...

Thanks cik aish! dpt dahh... hehehehe...

Tria Buing Buig said...

thank's