.

.

SOFEA, POLIS DAN NERAKA

ok hari ni nak share dengan korang semua tentang satu cerita yang berlaku antara akak aku dengan anak dia, Sofea. Since akak aku takde blog, jadi dia pun suka menulis macam aku gak tapi just tulis dekat notes facebook je. so jom kita baca kisah yang akak aku tulis.

cer cer cerita cerita...

sofea ! anak buah aku.

Pukul 11 malam. Sofea masih belum tidur dan seperti biasa aku akan bercerita "bedtime story" kepadanya atau berbual-bual kosong sehingga dia terlena.

Me: Sofea dah besar nanti kena jadi good girl tau. Kalau jadi good girl, Tuhan masukkan dalam syurga. Kalau jadi bad girl, budak jahat, nanti dia masuk neraka.
Sofea: Neraka tu apa Mama?
Me: Neraka tu tempat api, nanti orang jahat kena bakar dengan api sebab dia buat jahat.
Sofea: Ohh..ada polis tak kat situ?

--- Apakah interpretasi atau moralnya di sini??
a. Polis jahat sebab tu masuk neraka.
b. Bomba disalahsebut sebagai polis.
c. Polis perlu berada di tempat kejadian kebakaran.

Ntah!

tu je ceritanya. jadi apa yang kita boleh tangkap kat sini? apa yang kanak kanak berumur 6 tahun tu fikirkan sebenarnya? heehe. 
jangan biarkan diri anda diselubungi ...... misteriiiiiii..


26 Komentar untuk "SOFEA, POLIS DAN NERAKA"

ahahahahaha..........aduihhh....pemikiran kanak2 skrg......smpai kita pun tak dk jwpn dh...........hehehe....
*knp dia pggl mama???? ke mmg mama dia ya "bedtime story" tu???? ke cik aish???? tak phm...

@Jasmin Ibrahim tu dialog atr dia ngn mama dia..bukan ngn aish..ai lum kawen tau. hahaha

bomba kata polis??!! hahahha.. ingat ker dia nak kata polis bersih tadi..hehehehe

adoi..kanak ni ibarat kain yang suci..so, kita kena corakkan. kalau silap corak, jemm la budak tu. hhehhee..


kmsalam kat adik manis tu..cumil!

sib bek dia cakap polis..kalau dia cakap lain?ehehhee..^^

haha pandai sungguhhhh bomba jadi polis

hahaha. comellah budak2 ni. innoceent jeq :)

budak tu cerdik.... dy tanya camtu sbb dy tahu polis hari ni byk yg korup

semua intrepatasi tuh salah ..

interpretasi yang betul adalah;


d. polis ada kat situ nak jaga orang jahat .. jeng3 ...

kan tadi bgtau ada orang jahat kat situ .. jeng4 ..

hehehe moral,budak actually tak faham apa yg org ckp,n apa yg mereka ckp.hehe

jalan2..bace jap..n follow blog nieh!!.....(http://kitamengonsi.blogspot.com/..moh singgah n follow!..hehe)

aku ras sbb sofea nk gtau...kn ade org jahat kn sane..so knela ade polis awasinyee..:)

@b a m b a m ' s hehe dia taktau lg pasal isu bersih..

@najihah sahami hehe yup..kene explen betul2 kat dia...polis sebenarnya....dot dot dot..ha sambungla.hhaha

@syashafie yup..dia innocent sebenarnya tu.

@yui92 ahaks..adeh yeke..takkan la dia berpikir sampai ke thap tu.haha

@DaUnAn hehe maybela...polis ngn org jahat kan sinonim.

haa, tak jawab, kira betul laa tuh .. jeng3 ..

ada org jahat.. so polis tangkap lah masuk neraka.. :)

izfa pon pk yg sama juga .. hehe

hahaha likeeeee~! suka tengok cara bebudak ni berpikir. mcm innocent gila. tapi kalau ikut logik, ermm a'ah betul jugak kan. haha bebudak zmn skang sume mmg bijak.

Back To Top