TIPS UPLOAD GAMBAR SUPAYA NAMPAK JELAS DAN TAK PECAH PECAH

Tags

Salam.
kali ni nak bagi tips paling sempoi dan rasanya semua orang tahu kot? hehe. ok. memandangkan raya nak dekat, dan aku tahu korang memang tengah bernafsu nak snap gambar banyak banyak time raya ni, pastu nak upload dalam blog, so aku nak bagi tips supaya korang yang pakai kamera cap ayam pun, gambar akan nampak jelas bila upload dalam blog. hehe.


gambar pertama



gambar kedua




gambar ketiga

Photobucket


gambar empat
Photobucket


nampak tak perbezaan gambar gambar kat atas tu? ada yang kabur ada yang jelas. betul tak? actually ni tips paling sempoi je aku rasa. nak upload gambar dalam blog dan nak kasi gambar tu jelas dan tak pecah pecah, sila lah upload gambar tu guna ORIGINAL SIZE. kalau kita edit, tukar small, medium, large atau pun x-large, gambar tu akan jadi pecah. so nampak tak cantik.




guna original size ye adik adik. gambar nampak jelas dan terang! cara ni pun kita boleh guna untuk header. guna orginal size untuk header. kalau kita edit edit paksa dia jadi kecik, paksa dia jadi besar, gambar akan jadi pecah pecah. 

"kalau saya guna original size, mesti jadi besar melampau lampau. so macam mana nak buat?"

ok selalunya bila gambar tu kita buat original size, memang akan jadi besar. so kita edit dulu saiz gambar tu dekat photobucket. lepas edit, ambik kod html dia dan masuk dalam blog.memang agak leceh. tapi hasilnya memnag puas hati.

aku suka blog yang letak gambar yang terang terang ni. tak ada dslr pun gambar still cantik bila upload dalam blog. hehe. yang penting? rajin. bye bye.

P/S : tips paling sempoi kot. haha. 





Blogger yang bekerjaya dan fulltime online business. Jangan lupa add saya di FB dan follow saya di Instagram. Hubungi 0126716961 untuk sebarang pertanyaan mengenai Shaklee

Kongsikan artikel ini di :