.

.

TIPS UPLOAD GAMBAR SUPAYA NAMPAK JELAS DAN TAK PECAH PECAH

Salam.
kali ni nak bagi tips paling sempoi dan rasanya semua orang tahu kot? hehe. ok. memandangkan raya nak dekat, dan aku tahu korang memang tengah bernafsu nak snap gambar banyak banyak time raya ni, pastu nak upload dalam blog, so aku nak bagi tips supaya korang yang pakai kamera cap ayam pun, gambar akan nampak jelas bila upload dalam blog. hehe.


gambar pertama



gambar kedua




gambar ketiga

Photobucket


gambar empat
Photobucket


nampak tak perbezaan gambar gambar kat atas tu? ada yang kabur ada yang jelas. betul tak? actually ni tips paling sempoi je aku rasa. nak upload gambar dalam blog dan nak kasi gambar tu jelas dan tak pecah pecah, sila lah upload gambar tu guna ORIGINAL SIZE. kalau kita edit, tukar small, medium, large atau pun x-large, gambar tu akan jadi pecah. so nampak tak cantik.




guna original size ye adik adik. gambar nampak jelas dan terang! cara ni pun kita boleh guna untuk header. guna orginal size untuk header. kalau kita edit edit paksa dia jadi kecik, paksa dia jadi besar, gambar akan jadi pecah pecah. 

"kalau saya guna original size, mesti jadi besar melampau lampau. so macam mana nak buat?"

ok selalunya bila gambar tu kita buat original size, memang akan jadi besar. so kita edit dulu saiz gambar tu dekat photobucket. lepas edit, ambik kod html dia dan masuk dalam blog.memang agak leceh. tapi hasilnya memnag puas hati.

aku suka blog yang letak gambar yang terang terang ni. tak ada dslr pun gambar still cantik bila upload dalam blog. hehe. yang penting? rajin. bye bye.

P/S : tips paling sempoi kot. haha. 





23 Komentar untuk "TIPS UPLOAD GAMBAR SUPAYA NAMPAK JELAS DAN TAK PECAH PECAH"

thanxxxxx sis :D baru tahu kot walaupun dh setahun berblogging hehehehe

gitu caranye..
sye gune large je..
ptot la gmbr kat blog saye xcntek..
huhuuuu

@Solihahazahar hehe..sama2..ala tips paling simple je ni. ahaks

@Ezy Chiaki hehe..takpe..try la buat..mesti cantik klu guna original size..better..

la...senang je rupenye...hehehe..selalu upload x jadi..

masih tak terlambat walaupun baru tau. terima kasih cik aish. :)

tq..selamt hari raya,,, kih kih kih

haha..dah lama xupload gambar sendiri sebab selalu pecah2...T_T

thanx aish!

tips yang bagus..baru tahu even dah bape lama aku blogging, nice tips cik aish.thanks for information :)

xsemua gmbar yang saya upload pkai size ori.. sebab kekadang besar sangat... huhu

@najihah sahami hehe..tu la..sebab bila ejust saiz, mmg akan jadi pecah2..

@♥ Dea ♥ yup...original saiz akan jadi besar..so sebab tu pentingnya edit saiz kat photobucket dulu..then amik saiz tu masuk dlm blog.

ni yg kurang rajin ni.. hahaha..

terbaik lah aish.. tepat pada masanya.. thumps up.. syg aish lebih.. :)

heheh .. rasanya guna je yg setting large tuh .. rasanya macam ok .. heheh

yana selalu gak guna original size tapi kalau besar sangat terpaksa kecikkan...

akak! salam aidilfitri!!! lama x datang sini since balik kg ni... kikikikiki

sempoi. like3!
original size is better n clear :)

happy hari raya!

Back To Top