.

.

KADANG KADANG TAK SEMUA HAL PERSONAL KITA KENA CERITA

I used to believe that life was full of ups and downs..so true... 

ada sesetengah orang, mereka prefer untuk bercerita pada semua orang. kongsi macam macam dengan kawan baik, dengan boyfriend tak pun dengan family. tak kisah la cerita tu gudnew atau badnews. kadang kadang jeles dengan kemampuan orang lain yang boleh bercerita apa saja dengan orang terdekat. 

Photobucket
erti sebuah keriangan..

tapi aku dari kecik terdidik untuk tak berkongsi dengan siapa siapa. bukan la parents tak didik macam tu. cuma diri ni je yang perangai tak suka bercerita dengan siapa siapa. pernah jugak aku try untuk luahkan perasaan kalau aku sedih ke apa ke dekat mommy. tapi dia cuma dengar je. tak ada feedback. mungkin mommy jenis pendengar setia. dan keputusan di tangan aku sepenuhnya. gitu gamaknya. :)

kadang kadang bila rasa down, aku sendiri tak ada rasa nak bagitahu semua orang. kalau aku bagitahu pun mungkin sambil gelak gelak. so that orang pikir budak ni tak serius. masalah kecik je tu. tak effect sangat kot. yela sebab aku luahkan pun sambil gelak gelak. aku tak reti la nak luah kan masalah kat orang lain sambil buat muka menagih simpati. huhu thats not me. 

kalau PP Epal penah buat aku terasa hati (well sedangkan lidah lagi tergigit inikan pulak kapel kan?) aku mesti diam. aku pendam. aku simpan kemas kemas. taknak la aku bagitahu benda yang buat aku makan hati. tapi sampai satu masa, aku bagitahu dia, lepas tu dia pujuk selembut softlan, dia kata, "lepas ni kalau saya ada buat awak terasa hati, bagitahu la saya cepat cepat, jangan pendam."

tapi tu lah aku. dulu aku ada kawan baik nak share everything. tapi aku faham, sampai bila kawan kita nak jadi pendengar setia kita? dorang pun jemu kot. 

so aku prefer untuk jadi seorang pemendam perasaan maha hebat. huhu. and sampai satu saat, aku terdetik dalam hati "ya Allah, besarnya dugaan yang Kau beri pada aku. Kuatkan hati aku untuk terima dugaan ini ya Allah." i had a really hard time when people would say to me "Tuhan tidak akan menguji kita dengan sesuatu yang melebihi kemampuan kita." 

dan betul lah kata mommy, bila kita diuji dengan sesuatu, kita akan ingat Dia. Allah itu maha pengampun, maha penyayang dan maha pengasih. at last, aku sedar bahawa hidup ni, kita jangan terlalu bergantung pada orang lain. apa yang kita perlu buat, jika kita diuji oleh sesuatu tu, cry out to God everyday to help me be who He wants me to be. 

thanks sudi baca luahan hati ni. hehe. pape tah kan?



16 Komentar untuk "KADANG KADANG TAK SEMUA HAL PERSONAL KITA KENA CERITA"

uhuhuh .... pernah melalui .. tp bila dah klua daripada fasa tuh, sgt bertuah dan bersyukur sgt .. banyak benda leh kita buat n usahakan sebenarnya..

same laaa..xpndai nk share ngan org gak..pendam jaa..pndai2 solvekn sendirik..cmtu la naseb anak2 bongsu kn..hooo...sy bkn bongsu..sy bongsu pompuan je..tp sy nk perasan bongsu gak supaya kelihatan lebey comey..:D

dipendam lama2 boleh membengkak. kena luahkan jugak. bagitau masalah kat orang terdekat boleh ringankan rasa tertekan.. kongsi masalah, sama-sama selesaikan, kan lebih romantik. lalala~

widad pon tak reti share..kadang2 yang widad takot. bila share nanti takot dikata org..huhuhu..

saya selalu ingat kata-kata ni "berdoalah senantiasa kerana Allah Maha Mendengar"..

mak Gimi pun cakap benda yang sama..

so lepas ni bolehlah cik aish luahkan kat blog.. but make sure, its not too personal.. nnt merbahaya share kat sini.. kan.. ~

yep, lepas ni kalau pp epal buat ape2, cik aish boleh berterus teranng je, die dah kasik green light ..

saya nak je luahkan...tapi macam xboleh?macam ada something yang menghalang...last2 saya pendam sendiri je..

jarang nak share dengan orang lain.. so, awal2 blog dulu taknak kasi orang baca pun jadi banyak lah cite personal.. tapi, skang dah memang kurang gila.. memang banyak pendam je lah ni.. T_____T

pendam pendam nanti meletup parah oo..

aku pun dah ada org tego. banyak letak benda yg personal sgt dalam blog. hahahah. bila dah baca balik post2 tu, menyesal pulak. kah3.

adek pun cam akaa.
dari kecik adek terdidik untuk tak berkongsi dengan siapa-2.
kongsi ngn ibu ayah, diorg just pendengar setia.
i have to solve my problem on my own.
even adek ade kawan baik, adek tak pandai luahkan apa terbuku dalam hati.
adek try bahagiakan orang lain dari kebahagiaan adek sndiri.
hope akaa always strong! :)
chaiyok!!

sy pun sama. Tapi kalo dpt luahkan, kite rase lebih lega ;)

aku pon dulu macam tu. pemendam setia. tp bile aku [endam aku sakit. aku takpuas ati. dan aku realize aku tak leh pendam. aku kne ckp. if aku ade selisih paham ngan ady mmg memula aku pendam. tp dia akan tunggu smpai aku cakap. even dalam tepon berejam pon die akn tunggu smpai aku ckp. if not benda takkan selesai. dan maybe lepas tu punca selisih paham adalah benda yg sama. so far, luahan perasaan aku hanya dekat ady. die pendengar setia, dia problem solving, dia pemberi pendapat. nak cite kat mak, sumtimes benda tu tak boleh nak cite kat mak. kawan baik? BFF is bullshit. seriously. huhuu

peh penjang siot komen aku kekek

sm ler kita. smpi 1 thp aku pnh rs yg aku tadek sapa2 atas donya ni. i'm alone & alwiz alone. kosong. lengang. dumped by even closest frenz. tiada airmata @ suara yg mampu kluar lg...

Back To Top