.

.

CABARAN 31 HARI MENCARI CINTA 2 - PERUT BUNCIT

Perut buncit memang masalah utama kaum perempuan lagi lagi lepas bersalin. Kaum lelaki pun buncit jugak lagi lagi lepas kahwin, tapi dorang kata perut buncit lambang kebanggaan! No komen. Hehe. Ada isteri suka suami perut buncit. Ada yang tak suka. Tapi yang pastinya, ada ke suami suka isteri yang perut buncit? Sebelum kawin kurus langsing, lepas beranak, buncit, lari semua cutting. Ops. Ada suami kata tak kisah isteri macam mana pun, tapi dalam hati, betul ke tak kisah? 



Sebelum mengandung dulu berat badan aku 54kg. Masa mengandung 65kg. Lepas bersalin, berat back to normal. Tapi jenuh jugak nak balik ke asal. So meh sini nak share rahsia. Kena scroll down sampai habis okay! 

Tak pernah skip makan. 
Ramai perempuan perempuan, nak kurus, dorang skip makan. Pagi makan biskut, tengahari makan roti, malam minum air je. Semua pakat taknak telan nasi. Tapi aku tak pernah pun skip nasi. Makan macam biasa cuma ambil nasi tu kuantiti sikit. Dan malam elak makan nasi. Pagi nak makan nasi lemak ke nasi apa ke, tak ada masalah pun. Sebab aku ada masa satu hari suntuk nak bagi badan proses makanan tu. Lain la malam, elak la nasi tu sebab malam, kau tidur. Badan tak bergerak, kilang cerna makanan pun tutup kot! So ambil nasi, jangan skip makan, tapi kuantiti tu kurangkan. 

Elak makanan ringan 
9 bulan mengandung, aku memang tolak tepi semua makanan ringan. Maggi ke, twisties ke, apa apa jela yang sewaktu dengannya. Orang kata, kau jangan makan nasi nanti gemuk. Tapi kau makan benda benda yang tak sihat macam mi segera, keropok, biskut biskut. Semua tu sebenarnya kalori lagi tinggi dari nasi tau! Sebab tu aku nasihatkan korang kaji jumlah kalori dalam makanan sebelum makan. Jangan main bedal je. 

KLIK SINI

Senaman ringan
Aku bukan jenis senaman konsisten tiap petang turun padang joging, buat sit up semua bagai. Aku pun macam korang jugak. Manede masa semua tu. Tapi taknak perut buncit punya pasal, kat tempat kerja, aku elak naik lif. Naik turun tangga hari hari. Orang kata bila badan kita bergerak, metabolisme dalam badan pun aktif. Metabolisme tu la penentu badan korang kurus tau! Kira macam kilang pembakar lemak gitu. So bila kita aktif bergerak, metabolisme badan pun aktif. Apa yang kita makan insyallah akan dibakar dan dicerna dengan baik. 

TAK PERNAH DIET
Secara jujurnya, aku memang tak pernah DIET. Tak ada istilah diet dalam kamus hidup aku ni. Sebab aku percaya, perut buncit ni berpunca dari pemakanan dan gaya hidup kita. So cara nak elak perut buncit pun kena dari pemakanan dan gaya hidup jugak la. Kalau kau diet gila rak sekali pun, tapi bukak peti ais penuh makanan segera, tak guna jugak. Diet macam nak mati pun, tapi malas bersenam, ingat boleh kurus? 
Dan aku percaya, perut buncit ni, kalau kita jaga pemakanan, ambil supplemen yang bantu untuk kita kurangkan berat badan, contoh macam HERBLAX yang memang terkenal dengan kuasa detoks dia. Kalau kau makan banyak, tapi jarang bery (buang air besar), tu punca perut buncit! So herblax ni fungsi utama dia untuk lancarkan proses pembuangan. Mana benda benda yang terkumpul dan tersangkut dalam usus, Herblax akan bantu buang. 

PENGALAMAN AMBIL HERBLAX

Malam tu dah stanby telan herblax. Tu first time nak cuba. Esoknya hari ahad. So memang plan duduk rumah je. Sebab dah tau apa akan terjadi lepas ambil Herblax tu, so memang jangkaan tepat. Hari ahad tu beberapa kali jugak la ke toilet. Rasa macam lega teramat. rasa macam lemak yang selama ni bermaharaja lela dalam perut, keluar dengan berjaya. Hehe. Pengalaman membuang dengan Herblax ni memang best. Perut rasa kempis, badan rasa ringan. DETOKS tu penting untuk elak perut buncit. Tapi kalau sehari pun susah nak bery macam mana nak detoks? Sebab tu ambil herblax. 

KLIK SINI

Pengedar Shaklee Malaysia
Shaklee Supervisor
COD di daerah Seremban
Shaklee ID:910287
SMS/Whatsapp: 012-6716961
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.



Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.



0 Komen untuk "CABARAN 31 HARI MENCARI CINTA 2 - PERUT BUNCIT"

Back To Top