.

.

ini diskriminasi namanya...

assalamualaikum.


Korang tahu tak apa maksud diskriminasi? Ketidakadilan atau pun memilih kepada satu pihak sahaja. Dengan kata lain, pilih kasih. Baru-baru ni, aku ada upload video si Samad. Alah, yang pasal isu perempuan menghina lelaki itu kerana menjual berger tu...Klik Di Sini



Banyak sangat komen yang positif dan negatif dari peminat kawan-kawan aku di Facebook. Tetapi, mereka lebih kepada mengutuk sang perempuan kerana menghina. Dan mereka menyelitkan unsur-unsur keagamaan di situ. Tahniah! Ilmiah jugak korang kan pasal isu agama ni. Contoh nya macam ni..


  1. jodoh,rezeki,ajal,maut 2 semua ditangan tuhan...kte hanya perlu berusaha n berdoa utk kehidupan yg lebih baik d mase yg akan dtg...yg penting lelaki harus bangkit dan tabah tok melalui hidup di akhir zaman ni...jgn mudah mengalah...perempuan plak jgn terlalu over...heee..
  2.  kite yg ade pelajaran jgn dok hina org yg blaja rendah sbb kite ade peluang blaja..diorng mungkin x pnh dpt peluang mcm kita..so,hentikan menghina..mmg segalanya memerlukn duit tp ingtla rezeki tu dtg dr Allah..ade yg usaha tp x dpt tp yg x usaha tiba2 dpt..tu semua kuasa Allah
  3. perempuan tu xspttnye menghina rezeki Allah bg.klu die dh xsuke samad jgn la bg reason yg mcm tu.xbaik memalukn org lain.baik...renung2kn dan selamat beramal...=)
  4.  betol zaman skunk duit pnting, tp jgn sbb tu kte pndang rendh kt org yg xde hrta, kite nmpak dia xde hrta harini, tp esok? kte xtau...kte nmpak kite ade hrta harini, sok blom tntu hrta tu dlam tngan kite lg....Allah Maha Kuasa...tu crita dia....:-)


Dan banyak lagi..beratus-ratus komen yang aku terima dan kebanyakannya mengutuk kaum perempuan. Dan mempertahankan sang lelaki dengan menggunakan alasan ataupun hujah seperti di atas. huhu. macam dalam court lak rasanya.


Ya. Aku faham. Manusia tak baik menghina orang lain. Berdosa. BERDOSA! 
Tapi sedikit kemusykilan apabila esoknya aku letak status ini pula kat Facebook aku..


"tadi masa berhenti sebelah traffict lite..satu motor berhenti sebelah...dengan bangganya brother-brother Melayu itu menghisap rokok..."


Dan aku mengharapkam komen-komen ilmiah serta syarahan-syarahan tentang agama diberikan dalam kotak komen tersebut...Yelah..sekurang-kurangnya post aku sebelum ini, kita dah lihat satu contoh dosa yang dilakukan umat manusia iaitu MENGHINA orang lain. Dan ini lagi satu contoh dosa umat manusia iaitu terang-terangan tidak berpuasa. Tapi apa yang aku dapat komennya begini...


  • dia muka je mlayu,jgn slh phm,hehe..

  • haha...penat bekerja r 2..hahaha

  • yup. ntah2 paderi tu

  • dtg bulan 2.. mcm lelah, gastrik.. kire drurat r~

  •  die terlupe 2..
    OH itu kah sahaja yang mampu kamu semua berikan? Mana syarahan-syarahan atau pun teguran membina kamu selama ni? 
    Lupa pula... ini terkene pada batang hidung lelaki. Dosa yang di atas tu terkene pada batang hidung perempuan.. DISKRIMINASI. aku sangat benci.


1 Komentar untuk "ini diskriminasi namanya..."

sy admit mmg kbyakakn lelaki,,tlgla jgn blame kami atas hal begitu jika anda anggap ia satu diskriminasi,,sy pnah dgr ad hamba Allah ckap,,
"ako mencari ilmu tidak kira org itu adalah jahil,kafir,miskin,kaya atau sebagainya,,kerana ako hnya inginkan ilmu untuk memudahkan perjalananku kembali nnt,,inshaAllah,,",,,so rse sy,,jgnla mnganggap ia diskriminasi,,bukan ka disebalik kejayaan lelaki mstilah prempuan yg hebat,,biarla jahatpon,,jika psanan nya bole mngubah idupku supaya lebih hebat disisi Allah,,y not kan,,yg penting,,jgn pernah ikot org tp ikotlah ilmunya,,inshaAllah,,maafkan sy ats tersilap kata ya,,

Back To Top