.

.

TINGKATAN DUA DAH BUNUH DIRI SEBAB PUTUS CINTA..APA BODOH SANGAT?

Kesalahan membunuh diri merupakah satu kesalahan yang terlalu besar. Orang yang membunuh dirinya akan diazab di akhirat kelak sebagaimana dia membunuh dirinya di dunia sepertimana dijelaskan oleh Nabi S.A.W.
Abu Hurairah R.A. meriwayakan dari Nabi S.A.W.

مَنْ تَرَدَّى مِنْ جَبَلٍ فَقَتَلَ نَفْسَهُ فَهُوَ فِي نَارِ جَهَنَّمَ يَتَرَدَّى فِيهِ خَالِدًا مُخَلَّدًا فِيهَا أَبَدًا وَمَنْ ‏ ‏تَحَسَّى ‏ ‏سُمًّا فَقَتَلَ نَفْسَهُ فَسُمُّهُ فِي يَدِهِ يَتَحَسَّاهُ فِي نَارِ جَهَنَّمَ خَالِدًا مُخَلَّدًا فِيهَا أَبَدًا وَمَنْ قَتَلَ نَفْسَهُ بِحَدِيدَةٍ فَحَدِيدَتُهُ فِي يَدِهِ يَجَأُ بِهَا فِي بَطْنِهِ فِي نَارِ جَهَنَّمَ خَالِدًا مُخَلَّدًا فِيهَا أَبَدًا


Maksudnya: “Sesiapa yang terjun dari bukit membunuh dirinya, dia akan terjun ke dalam neraka jahannam kakal di dalamnya selama-lamanya. Sesiapa yang meminum racun membunuh diiri, racun itu akan berada di dalam gengamannya, dia akan menghirup racun itu di dalam neraka jahannam kekal di dalamnya selama-lamanya. Siapa yang membunuh dirinya dengan besi, maka besi itu akan berada dalam gengamannya, dia akan menikamkannya di perutnya di dalam neraka jahannam, kekal di dalamnya selama-lamanya.” (HR al-Bukhari dan Muslim)



Kali ni terpanggil untuk berkongsi dengan satu berita yang boleh tahan mengejutkan aku pagi pagi jumaat ni. kisah seorang gadis berusia 14 tahun (tingkatan dua lorrr) gantung diri dia sampai mati akibat putus cinta dengan teman lelakinya yang berusia 16 tahun (tingkatan empat meyh) ! 

"...mangsa mungkin tertekan dengan perpisahan yang berlaku, dia kemudiannya dipercayai mengikat sehelai tuala pada lubang angin di dinding bilik. Selepas itu, mangsa mengambil kain batik berkenaan kemudiannya, kain batik terbabit dijerut pada lehernya sebelumdia dikatakan terjun pada paras tinggi.."

damn pathetic aite?

nak tumpang simpati pun, ntah la..simpati la jugak sebab dia mati dalam keadaan mengaibkan macam tu. tapi nak buat macam mana. budak budak sekolah zaman sekarang kecik kecik dah bercinta. apa yang best sangat bercinta zaman sekolah ni aku pun tak sure la..aku dulu takde masa kot nak bercinta bagai nak rak ni. masuk universiti baru pandai nak bercinta. tapi idak ler nak bunuh diri bila putus cinta. idak ler bodoh begitu sekali. 

kepada semua budak budak sekolah..
dengar sini akak nak habaq mai..

jangan la jadi bodoh kerana cinta. kalau lelaki tinggalkan korang, ramai lagi lelaki lain. korang masih muda. banyak lagi peluang lain yang korang belum nampak. bayangkan ea korang bunuh diri sebab lelaki tu, lepas korang mati, ada ke lelaki tu nak bunuh diri sebab rasa bersalah ke apa ke? tak ada maknanya..

lelaki tu akan teruskan hidup macam biasa, dan cari perempuan lain, maybe dorang berjaya dalam hidup suatu hari nanti, dan korang yang mati sebab bunuh diri tu apa jadi? tanggung la azab sorang sorang dalam kubur tu..

berbaloi? nan hado..


Photobucket
enjoy your life...

so aku nak bagi tips pada budak budak sekolah yang tengah mengenyam nak bercinta..lets say korang ditinggalkan oleh pakwe korang..apa yang korang perlu buat adalah :

  • jadikan lelaki tu musuh ketat korang. sebab bila korang benci lelaki tu, automatik korang akan motivate diri korang untuk jadi yang terbaik. bila dah jadi yang terbaik, dah dapat masuk universiti, dapat pakwe yang terpelajar, tayang balik dekat lelaki yang tinggalkan korang tu. seyes memang puas hati. 
  • jangan tunjukkan sangat yang korang desperate sampai tak boleh hidup tanpa lelaki tu..sebab lelaki yang tinggalkan korang tu sure suka punya kalau tengok korang menderita. what a shame.. korang kena tunjuk yang korang happy dan ramai lagi yang tergila gila kan korang. baru la market!
  • tayah la nak dengar lagu jiwang karat sambil melolong nangis nangis dalam bilik. lupakan stress tu dengan hang out dengan kawan kawan korang. tak pun pergi la shopping ke apa ke..lagi bagus habiskan duit mak bapak korang bershopping dari korang hancurkan hati mak bapak korang dengan bunuh diri. 
  • last tips..senang cerita tayah nak gatal bercinta. percaya la..pakwe korang zaman sekolah ni bukan kekal jadi suami pon! buat apa buang masa?
  
thanks for reading!


37 Komentar untuk "TINGKATAN DUA DAH BUNUH DIRI SEBAB PUTUS CINTA..APA BODOH SANGAT?"

nice tips..budak zaman sekarang pun dah advance da.kumbang bukan seekor, bunga bukan sekuntum. muhasabah diri, dan pikir sblum mbuat apa2 keputusan.

JOM BACA & KOMEN! : Mangsa Fesyen Ala-Ala Lady Gaga

tah pape -_- akai x ade ler tu
pape pon suka tips akak :DD

ade ke fikir jalan mudah terus nak bunuh dri..dasyat tol budak2 sekarang ni...kes camtu pun nak bunuh dri...rasa nak sepak2 je budak tu tau

budak2 x matang.. x matang x apa.. jgn xde agama! hurmmm~

kalu setakat bunuh diri tu tindakan yang paling bodoh je rasanye kan....lbh baik,jaga diri dan jd yang terbaik dan banggakan mak bapak korang....ni wat memalukan tujuh keturunan ada la..ALLAH pun laknat hamba yang bunuh diri...

http://falsyamin.blogspot.com

betul la...buat sush jiwa raga jek bunuh dri...
kan kumbang banyak,bkan seekor pun..
cari lain sdh kalau mmng tak leh than sgt nak bercnta...
klu kta brusaha mencintai Allah,itu lbih bagus..
^__^

terasa org lelaki bile membace bende2 mcm ni :) hehe biasalah bile iman tk tetap didalam dada,mule la setan menghasut diri :) tu yg jd bunuh diri tu. akal pemikiran campak ke mane taktau la :)

kalo aku, aku takde rasa simpati lgsng dgn pompuan mcm nie... aku dah masuk umur 30 thn baru nak kenal apa itu cinta...

yess!!!kalau sekolah tu duk diam2 lam bilik baca buku. piattt kangg!

tu lah mak abah antaq swoh p mngaji depa sibuk p cari boipren..ishh..klu boipren depa tu da dah keja dah ada pendapatan sendiri xpa la gk nak bercinta serius noh??huhu..

tu la 'bodohnya' perempuan.. cuba pikir.. lelaki tu ke bagi korang makan.. lelaki tu ke lahirkan eko.. isshh.. ok dik akak dah folo dan akak dah 'curik' ilmu adik dalam tutorial adik.. tq.. x curik lagi kan? ikhlas kan bagi kan...

@D'ya Marshmello yup..betul betul..dorang ni kurang motivasi btul la..

@laskar pelangi tu la..nak marah pun, budak tu da meninggal..tp tu la..harap2 jadikan tauladan la buat yg lain

@fatma syahidah tu la..bunuh diri ni, satu2nya dosa yang tak diampun...hmm takutnya..

@dayu_myself yup..becinta boleh tp jgn la terlalu taksub sampai camtu skali..

@Muhammad Hasif Shah sebab tu la lelaki dilahirkan sebagai khalifah..memimpin kaum wanita..jgn jadikan kelemahan wanita tu sbg alasan..

@Shah tu la pasal..klu dpt pakwe kaya camne skali pun, tp jgn taksub sampai nak bunuh diri..

tunggu da beso baru bole gatal merenyam bercinta..

akak aish..sy bkn bdk skola tp sy mengenyam sgt3 nk ada gf dan skrg desperate.so plis,help me.klu tdk sy x bunuh dri,kain pelikat yg jerut sy nti.sekian terima kasih.

Sincerely,
BBS (Bkn Bdk Skola)

putus cinta sampai nak bunuh diri? mmg x patut berlaku.. kenapalah singkat sangat pemikiran budak tu..

nak kata kesian ke bodoh aku pun tak tahu. huhuhu. sanggup bunuh diri sebab kekasih. haihhh. cinta manusia bukan segalanya. takut aku taknak duk dalam neraka tak keluar2..

New Entry : Apa Itu Alexa Rank Dan Kepentingannya

that kid so stupid...
whats wrong?bunga bukan sekuntum...speechless...

nice tips... say no to school love.. dunia pun tak kenal lagi dah pandai nak cinta cintun.. manusia akhirr zaman nie pelik bebenor.. hehe ;p

@Abg Stalker haha mengenyam btul abg stalker ni..siku laju2 kang

@Zana Adieyza tu la pasal...nama pun budak lagi..tak reti pikir..

@Taufiq Tiramisu klu aku, tah la..bodoh la kot namanya klu gitu..huhuhu

tu la masalah nye beb...
manusia akhir zaman kan..


p/S: awek n9 mmg lawa!

Tips adalah berdasarkan pengalaman sebenar kan? HAHA! :D

Nice tips. :)

Zaman skg macam macam. Adik sedara baru form 3 kot. status dah married. bila kena tegur + sound, terus butt hurt sampai post karut karut kat wall fb dia. buat malu mak ayah je. dah le gadis. :/

cinta adalah semacam 1 sumpahan seh... ssh nak melepaskan diri bila dh terjebak. wpn hanya sekadar cinta monyet. tp dgn AQAL yg siuman & IMAN yg tulus, kita akan tau ia seharusnya diletak di mana. & kpd SIAPA...

lorh syg r dengn akk!
tips no 2 tu terbaiklh!mohon copy ye :D


www.chocalymilk.blogspot.com

time time remaja msa nk phm hdup.. jrg pk pjg..ikut perasaan sgt..hmm

pokok pangkal agama dik.. dah kritikal sgt dah skang ni.. perlu lakukan perubahan...

baca kat paper..hemm..rasa macam sia2 jew..just disebabkan sorg laki,gi gantung diri..

hancur lulur hati ibu bapa..

Back To Top