.

.

TIPS ELAK KURUS MENDADAK DAN KEKAL CANTIK BERTENAGA

Assalamualaikum.

Kali ni nak kongsikan tentang tips elak kurus mendadak dan kekal cantik bertenaga. Kenapa kurus mendadak perlu dielakkan? Kenapa bila kurus, badan kena kekal cantik bertenaga? Actually aku memang dari azali TAK PERNAH percaya tentang ubat kurus yang dijual secara melambak lambak dekat mall ke, pasar malam ke, farmasi ke. Sebab kadang kadang ubat kurus yang menjanjikan penurunan berat badan secara mendadak, adalah tak sihat sebenarnya. Dan secara ringkasnya agak merbahaya.

Kenapa berat badan turun mendadak tu bahaya?

Diet secara mendadak memang tidak di galakkan oleh banyak pihak, kerana:
✔  Fatigue: mengurangkan tubuh kita dari nutrisi-nutrisi penting yg akan menyebabkan badan kita lemah dan tidak bermaya. Tubuh kita akan mengalama hibernasi, kerana ia cuba menyimpan tenaga tetapi tidak mencukupi. Malah, kita sebenarnya membakar kurang lemak dari yang kita jangka. 

✔  Kecederaan: sama seperti atlit yang kepenatan, tahap kepenatan ini akan menyebabkan tubuh kita lebih tercenderung untuk cedera; lebih-lebih lagi bila melakukan aktiviti fizikalori ketika diet yang yang mendadak.

✔  Diet mendadak tidak kekal: Masalah utama diet mendadak ini adalah, ia tidak dapat diamalkan untuk jangka masa yang panjang dan ia amat menyakitkan serta menyusahkan. Ramai yang bersusah payah untuk 12 minggu dan selepas itu, kembali ke cara pemakanan yang dahulu dan menambahkan kembali berat yang telah dihilangkan. Ini dinamakan diet yo-yo.

✔  Mudah sakit: Kita semua sedar, apabila tubuh kita kekurangan nutrisi-nutrisi penting, pertahanan tubuh kita akan menjadi lemah untuk melawan virus.

✔  Kehilangan otot: Kita memang akan kehilangan lemak, tetapi, tanpa sedari, kita juga akan kehilangan otot. 

kredit : Kevin Zahri

Teringat kawan office lama. Dia memang nak diet gila gila. Sampaikan taknak makan nasi. Taknak makan tengahari. Ye. Badan dia memang kurus. Tapi sampaikan staff lelaki kat ofis aku tu, tegur, 'eh kau kenapa muka pucat dah macam hantu jerangkung aku tengok!' Sentap tak sentap? Nasib baik akak tu tak pegang benda benda merbahaya. Kalau tak dah masuk paper, tajuk artikel 'kerana mulut badan binasa' hihihi

Tapi actually aku memang setuju dengan teguran mamat yang mengundang malapetaka tu. Aku memang tak setuju diet melampau sampai taknak makan. Buat la research sikit apa sebenarnya diet sihat tu. Ada tips diet sihat yang aku pernah baca sebelum ni. Nak makan banyak biar waktu breakfast. Makan sederhana banyak waktu tengahari. Dan jangan makan nasi waktu malam. 

Kenapa boleh makan heavy waktu pagi? Sebab kita ada satu hari suntuk untuk perut hadam makanan tu. Means, bila makan banyak waktu pagi, ada masa sampai malam untuk perut tu hadam apa yang kita makan. Kenapa malam jangan makan berat? Sebab lepas kita makan, kita akan tidur. Masa tidur, kilang dalam perut kita pun nak rehat kot! So mereka tak aktif bekerja untuk mencernakan makanan tu. Lagi lagi karbohidrat macam nasi! Ambil masa untuk hadam tau! 

Sebut pasal penghadaman. Siapa yang bekerja untuk hadam makanan dalam badan kita? Mestilah OTOT! So dekat sini perasan tak kita sebenarnya perlukan tenaga untuk otot tu bekerja dengan jayanya! Kalau tak makan macam mana nak ada tenaga? Tu yang muka pucat macam jerangkung tu. hehe. 


Kalau korang nak tahu, minuman Cinch Shake dalam fanpage Rahsia Kurus Dan Langsing (boleh clik sebab macam macam vitamin untuk turunkan berat badan secara slow and steady dan pastinya selamat!) ok. Minuman Cinch Shake ni fungsi utama untuk beri tenaga dan tingkatkan metabolisme badan. 

Campuran Protein dengan Leusina yang bebas LAKTOS, RENDAH glisemik dan SOYA YANG NON GMO. Apa pun secara ringkasnya, minuman Cinch Shake ni memang direka khas untuk kekalkan otot supaya otot tu bekerja keras membakar dan mecernakan makanan yang kita makan. Hebat kan?

Pengalaman kawan kawan yang ambik Cinch Shake ni, satu, dorang akan tolak semua pelawaan pakwe masing masing untuk ajak makan malam. Sebabnya, lepas minum Cinch Shake waktu petang, dorang akan rasa kenyang sebab tu malam tak perlu makan berat. Kalau hari hari macam ni, skip makan malam, memang la boleh kurus langsing! Tapi yang penting makan pagi jangan skip!  

So aku terpikir. Adakah Cinch Shake ni pengganti makan malam? Yeaah! Of cos la kan! So aku maybe tak akan cuba Cinch Shake walaupun ramai kawan kawan yang ambik dan puas hati dengan badan dorang yang turun secara sihat tu! Sebab badan aku jenis otot kuat bekerja. hehe. Metabolisme tinggi so tak perlulah ambil. Tapi sangat high reccomend untuk korang yang risau makan sikit tapi berat naik. OTOT MALAS BEKERJA WEH!!!!


Pengedar Shaklee Malaysia
Shaklee Supervisor
COD di daerah Seremban
Shaklee ID:910287
SMS/Whatsapp: 012-6716961
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
0 Komen untuk "TIPS ELAK KURUS MENDADAK DAN KEKAL CANTIK BERTENAGA"

Back To Top