.

.

10 PENGALAMAN ANAK SULUNG BUAT PERANGAI MASA MENGANDUNG ANAK KEDUA

Anak sulung buat perangai masa mengandung anak kedua


Ada pendapat, anak sulung akan meragam bila dia terasa dia nak dapat adik. Adakah ini normal atau memang kebetulan anak tengah buat perangai? Ada ibu yang sampai ke tahap menangis sebab marah sangat dengan kerenah degil, keras hati.. Kalau yang housewife mungkin lebih jadi tensen dan penat melayan kerenah anak sulung yang meragam bila mereka sedang mengandung anak kedua. Kalau ada yang mengalami situasi yang sama, jom kita dengan pendapat orang lain tentang isu ni

PENGALAMAN PERTAMA

"haha.. sama experience here! masa preggy 2nd child, my 1st setaun 3bulan.. boy. Mmg tengah nakal.. kita ni bawak bb dalam perut tak larat na berkejar sana sini. Menjerit jgn cakaplah, mmg standard. Masa preggy byk kali dia kena pukul smpai saya risau dikatakan mendera dia, tp mmg rasa dia nakal sgt! atau kita yg hot temper ngn dia.. ntah!

bila citer kt kawan2, dorang kata standard lah nak dpt adik, dia cemburu.. nak perhatian. tp in my mind, camner budak setaun ble cemburu? mana dia tau na dpt adik? magic magic..

I punyalah hot temper sampai terpaksa amik maid utk jadi pengasuh dia.. jenis yg sabar dan suka budak2.. my boy suka baling2 barang, suka usik2 barang, suka buat i marahlah senang citer.. maid nilah yg selalu selamatkan my boy kalu i naik hangin. bawak lari jauh2.. kesiannya my boy

so kesimpulannya, it is normal for the your dotter to react like that.. from my experiencelah. Dia nak perhatian lebih"


PENGALAMAN KEDUA 

"rasanya semua nak mmg mcm tu la..dia dpt rasa yg dia akan ada adik..ekceli dia nk kn perhatian,kekdg time pregnant ni kita penat,so kita xleh nk layan dia lebih2 so dia rasa terasing n stress tu yg dia meragam sbb nkkn perhatian..
so u kena concentrate more sbb nanti bila 2nd bby dh keluar dia akan rasa lebih trasing,so kena pandai2 la handle.."


PENGALAMAN KETIGA

"Saya sedang menghadapi masalah yang sama bila saya mula pregnant, anak ke-2 masih umur 1thn 3 bulan..
sekarang usia kandungan dah nak masuk 5 bulan..anak pun dah 1thn setengah.
Budak lelaki pulak tu..sangatlah lasak..saya tanya kat org keliling...anak saya ni over lasak ker?? dia org cakap biasa jer pasal budak lelaki.
 
So saya terpaksa menagku jer anak lelaki memang lasak..sebenarnya..badan ibu yang tak mampu nak tangkis kelasakan anak tu..benornya budak tu mengada2/lasak/perangai tak semenggah tahap dia jer..maksudnya..standard perangai budak ketika umur itu.
 
So saya lebihkan sabar...dan sabar..biarkan jer dia buat apa dia suka asal dia tak memberontak!
Hobi dia suka menyepah..memang habis satu umah dia sepah cam baru masuk penyamun!
Sekarang bila dah takde sickness2 dan badan siibu dah tak penat melepek nak habiskan 1st trimester..semua tu okey jer!"



PENGALAMAN KEEMPAT

"saya tak tak rasa sindrom jeles ada pada anak ke-2 saya yang baru 18 bulan tu..rasanya mak mak jer yang selalu cakap macam tu "dia jeles sebab nak dapat adik"!
 
Sebabnya budak 18 bulan ni banyak benda lagi dia tak paham...so far saya dah ajar..dalam perut saya ada baby.....suruh dia cium dan usap2 perut kita.
 
Tapi kalau dah namanya budak...kadang2 dia pijak jugak perut mak dia ni 


 

PENGALAMAN KELIMA

"saya pun sama anak skrng dah setahun satu bulan skrng peknen anak no dua 4 bulan ms mula2 tu sy tk th sy peknen dia nya moody kalah org pompuan period pantang nampak sy angkat kaki dia nak gi dapor melalak mcm nak keluar anak tekak kat umah pengasuh pun moody...rupa nya sy ada isi...bermula la episode muntah2 lagi la dia tk nak berengang ms ni dia dh start berdiri dia nya feveret berpaut kat kaki saya nak jalan pun kadang2 nak tertonggeng...skrng dh pandai jalan n sy pun k muntah dia tk la meragam sgt cuma dia mmg suka mengemas habis semua dia bwk turn kat lantai...n satu dia pantang tgk sy baring kadang2 sj je dia duduk dkt perut jenuh la sy ckp abg ada adik kat dlm tp dia still nak dok kat perut...smlm pengasuh ckp anak sy tendang bb hu3 walaupun tk kuat tp risau jugak sy...smlm kena la babap dgn baba dia...sbb kalau dgn sy dia mmg tk mkn siap leh senyum2 lagi kalau sy mrh atau pukul yer la sy pukul syg...he3 risau gak kalau dia wat kat adik dia nanti...perubahan yg ketara skrng ni dia more independent...kalau nak susu dia akan ambik botol sua dkt sy lepas tu sy kasi kat dia n dia pandai cr tempat nak landing minum susu...tu jer la yg sy nampak improvment..."


PENGALAMAN KEENAM

"nilam ms mengandung yg ke-2...anak 1st umur dlm 1thn 5bln/boy.
mmg ngada2 dia lebih. kiter jd terasa sgt sbb ms tuh kiter pun mood swing...bdn penat2+morning sickness. jd temper mmg selalu la....

kena layan jek la...anak nilam pun jenis kalo xdpt aper2 akan jerit2. geram jek....
org tua kata...kalo kiter marah, jgn jerit2+jgn angkat brg berat2,jgn bongkok2 sbb itu akan menyebabkan peranakan tertekan.tu yg jd sakit....
 
kena byk2 sabar...walaupun mmg kdg2 akan terlepas juga marah kat anak tuh.
anak nilam sekarang dh 2thn 9bln...yg ke-2 dh 8bln/boy.alhamdullillah....abg sayang kat adik..."


PENGALAMAN KETUJUH

"dont worry.. mende nie normal.. limo pun sama..

masa ngandung anak ke2.. anak sulung br setahun 3bln.. mmg tgh nakal.. kena extra sabar.. just put ourself in their shoes.. sebelum nie segala perhatian kat dia.. tiba2 ada pesaing.. itu dlm perut lg blum kuar pun.. just imagine kalau dah kluar..jeles mesti ada..

what i did.. selalu bercakap ngan anak2.. baik yg kat dlm perut.. or dlm perut.. bgtau kat anak yg sulung yg kat dlm perut ada baby.. adik dia.. suruh dia usap2 baby.. selalu cakap yg kita sayang dia n baby.. baby pun sayang gak kat kakak.. lama2 blh dia blh accept.. memula baby kluar mmg jeles gak tapi skrg nie diorang berdua dah jadi best fren (dua2  nakal & aktif pulak tu.. yg nie kena tetap bersabar nampaknya)"


PENGALAMAN KELAPAN

"Tahniah!! mama dulu menghadap mcm ni gak. Tp ibu slalu pesan, budak2 mmg mcm tu buat perangai bila mama  dia bawa perut, kena banyak sabar. Mcm anak mama, ngamuk satu hal la, slalu sakit pon satu lagi isu...

tips dari mama, kena byk-byk doa. Amalan yg ibu mama ajar, b4 tdo baca surah al-asr kat ubun2 anak 7 kali dan niat agar anak kita jadi seorg yg cemerlang & soleh. mmg ambil masa, tp insya Allah berkesan...

bdk sthn lebih X mkn saman + suka tarik perhatian. mungkin dia rasa ngamuk is one of the way to attract org to him. so biarkan aje, penat diam le tu. klo kita marah2, mmg kita penat..."


PENGALAMAN KESEMBILAN

"Sabar la permata.. Syukur byk2 sbb dh ada rezki nak dpt 2nd baby.. Pasal budak meragam ni, mmg normal.. Permata rasa xtra stress bcoz u r stil in d 1st trimester.. This phase requires a lot of rest and attention.. So let it go.. Its gud for your child to be active n out of control at that age.. There are various type of approach that can be used to manage the matter.. So choose one - the most important, watever u do, u can ensure your baby can feel that you r actually delivering your lover, cares n so forth..

Ada 1 amalan yg ulama ajar, tiap2 malam masa dia dh mamai nak tidor, permata usap kepala dia pelan2 sambil baca 3 kul dan surah kul ya ayyuhal kafirun.. Tiub kat ubun2 dia n bisikkan pelan2 supaya dia jadi anak yg soleh, anak yg dgr cakap... Insya Allah..

Cuba lah.. But make sure, you dont  hv flu before u can try that one!"


PENGALAMAN KESEPULUH

"oo mmmg mcm tu yer...mawar pun skrg tgh pregnant anak ke dua.....anak first baru 1 thn 2bln....awal2 dulu mmg perasan anak mawar mcm dh pandai meragam....sbb dia ni jenis yg kurang menangis...tp takla smp menguji kesabaran...dh makin tak nak kat mawar..asik bekepit ngan ayah..lagi2 ngan nenek dia (dok sama)......smp mawar yg jeles.....nasibla menyusu badan lg time tu....so time nak menyusu adala masa dgn kita...

skrg ni mawar dh 5 bulan....kalo dia ragam pun kt fahamla ...kesian dia..rasa bersalah gak awal2 bila dpt tau dh pregnant....tp rezeki kan jgn ditolak...redha jela...itupun motivasi diri gak supaya lebih sabar dgn anak.....ialah kecik2 lg dh nak dpt adik...tp yg paling tension sbb susu maikn kurang so target nak susukan smp 2 thn pun terbantutla......kenala topup ngan fm ...itu yg buat lg rasa bersalah.......sedih wooo awal2 dpt tahu dh pregnant...nak meleleh je...lg2 kalo suapkan susu fm.....hhihihii......tp bukan sedih tak suka...tp sedih simpati kat anak.....

skrg ni dh pandai...kata perut ibu ada baby....dh pandai cium perut kita....hihihi...."

=================================================================

Ok dah dengar 10 pengalaman anak sulung buat perangai masa mengandung anak kedua? Hehe semoga semua ibu ibu bertabah ye. Kalau rasa penat, letih, amalkan supplemen set mengandung Shaklee supaya kekal bertenaga dan cergas walaupun menghadap kerenah anak yang macam macam ragam tu. 

Apa khasiatnya set hamil shaklee ni sampai ramaiiii sangat ibu ibu luar sana yang ingin mendapatknnya?

  1. Membantu perkembangan janin yang sempurna 
  2. Untuk pertumbuhan otak bayi yang cemerlang 
  3. Mengatasi masalah anemia atau bacaan HB rendah 
  4. Mengatasi masalah sembelit dan buasir. 
  5. Mengatasi masalah kekejangan otot atau sakit-sakit pinggang. 
  6. Meningkatkan antibodi agar tak mudah diserang jangkitan selsema atau batuk. 
  7. Memberikan kecergasan dan tenaga. 
  8. Mengurangkan loya atau Hyperemesis Gravidarum ketika hamil. 
  9. Mencukupkan nutrisi yang tak dapat dicukupi dengan diet semata-mata 
  10. Menjauhi kencing manis, darah tinggi atau GBS ketika hamil
0 Komen untuk "10 PENGALAMAN ANAK SULUNG BUAT PERANGAI MASA MENGANDUNG ANAK KEDUA"

Back To Top