TIPS PEMAKANAN UNTUK MENGAWAL DIABETES


TIPS PEMAKANAN UNTUK MENGAWAL DIABETES



Untuk mengawal diabetes paling penting sekali mesti melalui pemakanan. Tak boleh lagi makan semua jenis makanan dan minuman yang manis. Malah karbohidrat pun termasuk sekali kalau nak kawal diabetes. Ini kerana diabetes berpunca dari kelemahan tubuh mencerna karbohidrat. Karbohidrat ni akan diproses menjadi gula. Sebab tu pesakit diabetes, nasi pun kena pilih beras yang sesuai

BAGAIMANA DIABETES TERJADI

Insulin yang berfungsi untuk mengawal kadar lebihan gula, tidak berfungsi ➡️ Mengakibatkan pengumpulan gula ➡️ Gula terkumpul dalam air kencing

INI SEMUA SEBAB GULA BERLEBIHAN

Jadi, pesakit diabetes dinasihatkan untuk mengurangkan gula dan lemak atau berpantang manis, mengurangkan karbohidrat dan melebihkan lemak sehingga ada antara pesakit tidak mampu berpantang disebabkan semua makanan mereka makan tiada ‘rasa’.

“Pengawalan pengambilan diet salah satu faktor penting di dalam pengawalan tahap gula dalam darah. Ini bermakna diet hendaklah seimbang sepanjang hari dan hendaklah konsisten hari demi hari"
“Diet diabetes adalah diet yang sihat dan sesuai diikuti semua orang. Bagi pesakit diabetes, mereka perlu berhati-hati dalam pemilihan makanan kerana jenis makanan dimakan sangat mempengaruhi paras gula dalam darah,”

KENAPA PENGHIDAP DIABETES PERLU MENJAGA PEMAKANAN?


1. mengawal paras glukos serta mencegah kehilangan glukos di dalam air kencing.
2. pengambilan makanan seimbang mampu mengekalkan berat badan bersesuaian dengan ketinggian dan umur
3. mengekalkan kalori mencukupi bagi melakukan aktiviti harian
4. melambatkan atau mengelakkan komplikasi diabetes seperti dipotong kaki.

3 JENIS KUMPULAN MAKANAN UNTUK PENGHIDAP DIABETES


A. Makanan yang perlu ­dielakkan
Semua jenis gula tebu, gula kastor, gula melaka dan madu termasuk sebarang gula tersembunyi yang terdapat dalam produk makanan dibungkus.


B. Makanan yang perlu ­dihadkan

Contoh seperti karbohidrat mcm nasi, bijirin, biskut, kekacang, susu, pasta, semua jenis mi, semua jenis tepung, semua jenis ubi, buah-buahan dan jus serta sayuran berkanji seperti labu, jagung dan serbuk coklat.


C. Makanan bebas dimakan

Ini termasuk air kosong, air mineral, kopi dan teh, air barli, jus limau nipis, sayur-sayuran, ulam-ulaman, cuka, sup, serbuk rempah, serbuk cili, herba, kicap, sos dan garam.

VIVIX BANTU PENGHIDAP DIABETES

Rata rata ahli keluarga penghidap diabetes mula mencari alternatif lain bagi mengubati diabetes. Dengan kos rawatan hospital yang agak tinggi setiap bulan termasuk dialisis, Vivix dikatakan menjadi salah satu alternatif yang terbaik dan berkesan setakat ini. Selain kos untuk membeli supplemen tersebut yang jauh lebih murah, penghidap diabetes lebih mudah mengamalkan vivix kerana hanya perlu ambil sesusud sehari berbanding lambakan ubat ubatan yang terpaksa ditelan sebelum ini.

APA ITU VIVIX?

Vivix adalah suplemen resveratrol dibangunkan oleh saintis-saintis Shaklee melalui penyelidikan saintifik selama beberapa tahun. 4 bahan utama Vivix ialah anggur muscadine, carrot ungu, elderberry dan Knotweed Jepun. Vivix telah terbukti secara klinikal memberi kesan terhadap 4 mekanisme penuaan selular dengan;

1. Melindungi & memperbaiki kerosakan DNA akibat serangan jutaan radikal-radikal bebas yang berada di persekitaran kita. Contohnya ialah tabiat merokok, pencemaran udara, faktor pemakanan dan stress.

2. Mengaktifkan pengawalan genetik utama yang menolong melambatkan penuaan sel. Penuaan sel boleh berlaku walaupun umur kita baru 30 tahun. Penuaan sel antaranya disebabkan faktor keturunan, toksin, masalah berat badan berlebihan dan rendah pengambilan antioksidan.

3. Menggalakkan pembentukan baru mitokondria (penjana tenaga dalam sel) yang penting untuk meningkatkan kecekapan sel.

4. Melambatkan pembentukan protin AGE (Advanced Glycation End products) yang boleh mengganggu keutuhan sel dan umur.

TESTIMONI PENGGUNA VIVIX UNTUK DIABETES





CARA MEMBUAT PEMBELIAN VIVIX UNTUK PENGHIDAP DIABETES


CARA 1
Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan

CARA 2
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi.

IsmaLyeza
ig @almaricantikbyisma
Email: ismalizayahya86@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 012-6716961
COD Area: Seremban, Port Dickson, Bandar Baru Bangi

Blogger yang bekerjaya dan fulltime online business. Jangan lupa add saya di FB dan follow saya di Instagram. Hubungi 0126716961 untuk sebarang pertanyaan mengenai Shaklee

Kongsikan artikel ini di :