.

.

KENAPA MAKAN SUPPLEMEN PERLU ISTIQAMAH?

Pernah tak kita rasa diri kita terikut ikut dengan pengaruh iklan? Orang ambik kolagen untuk kulit gebu, kita pun sibuk nak ambik. Orang sapu krim tu ini, kita pun sibuk nak try. Kalau dalam sebulan ada 10 produk baru yang keluar dekat pasaran, masyallah mesti 10 kali kita tukar tukar produk!! 

Lepas tu pernah tak kita konsisten ataupun ISTIQAMAH bila pakai satu satu produk tu? Krim ni pakai tak sampai seminggu, lepastu tak rajin pakai. Kalau bulan tu rajin makan supplement siap beli pillcase comel comel dekat DAISO, bulan depan, supplemen tah ke mana, pillcase tah ke mana. 



Lepastu pernah tak kita komplen satu satu produk tu..
"kenapa ai makan set ni tak jadi putih pun?"
"Saya minum ESP nak kulit gebu hilang parut tapi dah 2 minggu saya minum..takde hasil pun?"
Pernah tak pernah pernah tak?????

Ok meh sini saya nak cerita. Setiap sel dalam badan kita perlukan 90-120 hari untuk berganti sel. Kalau cukup protein yang kita ambil dalam piramid makanan kita, proses penggantian sel mesti lagi cepat dalam seawal 90hari. (Sebab tu saya minum ESP untuk bekalkan protein dalam badan!)

Dalam masa 90-120 hari, apa jugak supplements yang kita makan, kenalah konsisten/ISTIQAMAH. Janganlah harini makan, esok tak. Lusa makan, tulat tak. Boleh tak tolong jadi disiplin sikit? Wah nak marah pulak kan? Hehe. Mestilah ai marah! You komplen makan tu tak putih makan ni tak kurus..tapi bila tanya ada skip makan tak? You sengih sengih jawab pernah skip! 

Dan lagi satu nak highlight jugak dekat sini. Pernah tak kita compare diri kita dengan orang lain? Dia makan vitamin e belum sampai sebulan dah nampak hasil. Kenapa aku makan dah 3 bulan, takde perubahan pun? Please sayang. Dont compare yourself with others! Sebab badan setiap orang adalah tidak sama! Mungkin proses dalam badan dia bertindak lebih cepat sebab dia jaga pemakanan. Tapi kita? Gaya pemakanan memang fail! Dalam badan tu bertimbun toksin! Sebab tu sesetengah vitamin ambil masa untuk buang toksin tu. Salah siapa? 

Saya rasa kalau kita sayang badan kita, spend sikit wang ringgit tu untuk beli supplemen dan pastikan kita ISTIQAMAH ambil supplemen. Jangan tukar tukar produk terlalu kerap. Jangan ikutkan nafsu nak cuba tu nak cuba ni. Ayuh!! Kita ubah!! 

Is
Shaklee Supervisor
0126716961
4 Komentar untuk "KENAPA MAKAN SUPPLEMEN PERLU ISTIQAMAH?"

betul tu. lain org lain kesanya.. kkadang2 kesan mendatangkan kesan sebaliknya. huhu

saye ni jns xberdisiplin.. sobsobs..
pyh bnr nk lekat ngn satu2 supplement tu.. sobs lagi

Yup, whatever u said are totally right. Hope others read this entri & practice.
~ Dr. Shikin ~

kalau macam bonda..wat alarm spy boleh lebih istiqamah n download apps yang ingatkan minum air masak dengan banyak.

btw nice sharing :)


[bondakuhebat.blogspot.com]

Back To Top