.

.

PERSEDIAAN ELAK PENYAKIT BERJANGKIT KETIKA BANJIR

Banjir! banjir! banjir! Sekarang ramai kawan kawan yang mengadu tak dapat balik kampung masa cuti panjang ni sebab banjir. Masyallah banjir kali ni betul betul teruk lagi lagi area pantai timur. Bila banjir, benda yang paling kita takutkan adalah penyakit yang suka merebak lagi lagi dekat orang yang tahap imun atau ketahanan badan yang rendah. Kanak kanak especially!! 




Jom kita tengok apa senarai penyakit masa banjir dan apa pulak persediaan untuk hadapi penyakit mcm tu. 

1. Demam denggi.
Bak kata blogger Ben Ashari, banjir boleh galakkan penyakit demam denggi tau! Bila banjir dah surut..kadang kadang air tu ada lagi yang bertakung dekat dalam tin tin kosong. Memang feveret nyamuk aedes lepak dan beranak pinak! So tanda penyakit demam denggi ni selalunya orang tu akan sakit kepala dengan teruk, sakit sendi, sakit pinggang, dan ada bintik merah terang dekat badan dia. 

Persediaan yang kita kena ambil tahu :

1. Banyakkan minum air masak sebab nak elak badan tu dari kekeringan dan hemoconcentration teruk. (Google apa itu hemoconcentration)
2. Siap sedia dengan supplemen tambahan seperti Performance Drink sebab minuman ni bagus untuk elak badan dari dehidrasi dan sekali gus bantu sembuhkan demam denggi. 


2. Cirit birit
Bila banjir, kita boleh imagine barang barang dapur mesti totally kotor dengan lumpur. Kadang kadang kita cuci pun kita tak tau bersih ke tak. Then bila kita makan guna peralatan yang tk bersih, komfem cirit birit. 

Persediaan yang kita kena ambil tahu : 
1. Elak minum susu
2. Minum air kosong tanpa gula
3. Minum air garam rehidrasi
4. Performance drink kena ambil jugak sekerap yang mungkin untuk elak dehidration
5. Ambil nutriferon sebagai imun booster

3. Kencing tikus
Banjir dan tikus tak dapat nak dipisahkan. Biasanya penyakit ni disebabkan tahi atau kencing tikus tu sendiri. Tanda tandanya apabila warna kulit kekuningan, loya, muntah dan jugak cirit birit. 

Persediaan yang kita kena ambil tahu : 
1. Kuatkan tahap imunisasi badan dengan nutriferon. 
2. Cepat cepat ke klinik untuk rawatan susulan k!

4. Alahan dan gatal kulit
banjir memang boleh buat satu rumah kita kotor. Nak cuci bersih bersih ambil masa. Dalam masa yang sama mana yang kulit sensitif tu siap sedia la ye. Komfem naik ruam..gatal gatal dan merah2 kulit tu. 

Persediaan yang kita kena ambil tahu
1. Jaga kebersihan rumah
2. Kurangkan aktiviti di wakti banjir
3. Redakan kegatalan kulit tu dengan krim Herbal Blend 
4. Siap sedia dengan vitamin c untuk imum dan pulihkan balik kulit tu. 
5. Mana yang kuat garu tu komfem tinggal parut. So boleh stanby vitamin e untuk pudarkan parut. 


SUPPLEMEN WAJIB ELAK PENYAKIT BERJANGKIT



Pengedar Shaklee Malaysia
Shaklee Supervisor
COD di daerah Seremban
Shaklee ID:910287
SMS/Whatsapp: 012-6716961
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.



Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Tag : Banjir
0 Komen untuk "PERSEDIAAN ELAK PENYAKIT BERJANGKIT KETIKA BANJIR"

Back To Top