PP EPAL, BOLEH TAK AWAK BERHENTI MEROKOK?

Tags

terus terang aku tak suka bau asap rokok. sebab bila aku bau asap rokok, aku jadi pening, rasa nak pitam, rasa nak window shopping, eh tak, tu luar topik. hehe. tapi aku memang tak suka asap rokok sebab cikgu aku cakap, orang yang menghidu asap rokok pun sama berisiko untuk dapat penyakit. 

ok. tu introduction. assalamualaikum semua! hehe. 

ni cerita pasal macam mana aku menceramahkan pp epal yang memang kuat merokok. aiyak. intro bukan main pung pang pung pang tak suka orang merokok last2 dapat si dia yang merokok. nak cari calon lain, macam tak sampai hati pulak. tak pe. aku bagi can dulu untuk kau berubah ye bah? boleh kalakalakau..

hanya gambar hiasan. takde kene ngena dengan pp epal tengah menguap. 

tiap kali pp epal merokok depan aku, aku tak pernah marah. aku senyum bajet comel je. sambil senyum tu aku akan kuarkan statement "saya tak suka asap rokok" (tapi cakap dalam keadaan senyum haha) pergh psiko gila aku rasa! ok cara tu tak jalan ye girls!

cara kedua, bila pp epal merokok depan aku, aku akan senyum bajet sweet pulak sebab tadi bajet comel tak berapa nak jalan, so kali ni senyum bajet sweet pulak sambil keluarkan statement "awak, awak ada 24 jam satu hari, awak jumpa saya tak sampai pun 5 jam, saya merayu dengan awak, tolong ah tak payah semoking dalam tempoh tu, boleh? pehlis...."

yes. cara tu jalan jugak akhirnya. next date, dia tak bawak kotak rokok!!! so start dari tu, tiap kali kitorang mengedate, dia tak pernah smoking. wa cayang sama lu la pp epal. hehe. 


lepas tu kan, pada suatu hari tu..time mengedate, dia bawak beg kamera dia. aku terjumpa sebatang rokok dalam beg itu. wah..apakah? belek belek rokok tu macam tak kenal minatang apakah itu. ha tibe tibe jadi buta kayu. "ooooooooooo ni rupanya kerja awak! awak curi curi bawak sebatang selit dalam beg kamera kan????" masa tu aku kuarkan statement tanpa bajet sweet apatah lagi bajet comel. marah ni marah ni. 

"ala..awak..saya mintak maaf..saya bawak sebatang je buat bekup. saya tak bawak sekotak pun. awak jangan la marah saya" 

so lepas tu aku pun ugut nak tinggalkan dia. tiba tiba aku nak terima lamaran aaron aziz jadi second wife pun takpe. tapi disebabkan pp epal dah janji tak nak buat lagi, aku pun bagi peluang kedua. hehe. sapa tak sayang boipren oiii! 

so dari kisah benar ni, ambik la pengajaran yang tak seberapa ni ye wahai gadis gadis di luar sana..

pertama : nak suruh pakwe berhenti merokok, jangan paksa sebab lelaki tak suka dipaksa. 
kedua : gunakan senyuman yang paling manis sambil mengeluarkan statement2 tajam korang tu. 
ketiga : jangan percaya pakwe korang seratus peratus. hahahahaha. 
keempat : kadang kadang kita ni kaum pompuan kena jadi cikgu displin kejap. check semua celah yang ada mana tau dia ada sorok sebatang dua. kalau boleh, celah punggung pun korang check jugak mana la tau kan tibe tibe terselit sebatang rokok! hahaha
kelima : pandai pandai la korang amik pengajaran dari kisah ni. aku bagi banyak banyak  pun bukan korang hafal pun. 

oklah bye. oh ye.. pp epal. i lap u.

Blogger yang bekerjaya dan fulltime online business. Jangan lupa add saya di FB dan follow saya di Instagram. Hubungi 0126716961 untuk sebarang pertanyaan mengenai Shaklee

Kongsikan artikel ini di :