.

.

APA PERBEZAAN OBIMIN DENGAN VITALEA SHAKLEE?

Assalamualaikum :)

My Previous Entry :   

Ada yang tanya kenapa makan Obimin yang doktor bekalkan tapi HB tetap jugak turun. Menten je tak naik naik. Jenuh pulak nak makan kerang hari hari sebab nak naikkan HB. (eeeeew saya tak suka kerang) Ok. Aish akan explain serba sedikit tentang Obimin dulu. (ibu mengandung je yang familiar tentang obimin, yang belum kahwin mesti kerut2 apa tu obimin? hehe)
Obimin = vitamin SINTETIK
Jangan kerut kerut kepala. aish akan explain apa maksud vitamin sintetik. Vitamin sintetik maksudnya vitamin yang dihasilkan dari manipulasi bahan kimia yang ada ciri ciri hampir sama dengan yang terdapat dalam vitamin. walaupun formulanya sama tapi tetap tak sama dengan vitamin semulajadi. Contoh susu ibu dengan susu formula. mana lagi berkhasiat sebenarnya?
Vitalea = vitamin SEMULAJADI BEBAS PEWARNA, BEBAS PERISA DAN BEBAS PENGAWET.
Sebab tu aish lebih prefer Vitalea Shaklee sebagai pengganti Obimin. VitaLea Shaklee ni adalah sejenis Multivitamin & Multimineral yang mengandungi 28 nutrients yang penting termasuk 12 jenis Vitamin dan 7 jenis galian. So sebab tu aish tak ambil obimin yang doktor bekalkan tapi beralih pada Vita Lea Shaklee yang sah sah vitamin semulajadi. lebih selamat untuk ibu dan anak. hehe. 

Obimin Kuat Pewarna!
Memang nampak cantik warna obimin ni. kaler pink lagi. Tapi cuba korang pegang sebiji dengan tangan basah. mesti tinggal pewarna tu pada jari korang kan? Tu maknanya obimin memang tinggi bahan pewarna. Tu ke yang kita nak bekalkan pada baby dalam perut ni? no no no. 





 
Aish pun nak berkongsi satu tips untuk ibu ibu kat luar sana. Sebelum pilih apa apa supplement, korang perlu baca label pada botol. bandingkan UNIT vitamin vitamin pada setiap tablet tu dengan uni RDA (Recommend Dietary Allowance) yang dicadangkan untuk ibu mengandung. 

Tepuk dada tanya selera. Vita Lea lebih mengikut piawaian RDA berbanding obimin! Tapi tu la.....alhamdulillah mengandung anak pertama aish dah didedahkan dengan info info ni. Dulu aish tak ambik port sangat tentang vitamin2 ni. bagi aish semua vitamin adalah sama. rupanya tak. dan sangkakan obimin yang doktor bekalkan pada kita masa checkup, tu la the best. but totally im wrong. hehe. 




So sekarang aish pilih Vita Lea sebagai pengganti Obimin. walaupun kedua duanya adalah multivitamin, tapi macam yang aish terangkan tadi, buat apa kita pilih vitamin SINTETIK yang kuat pewarna dan dihasilkan dari bahan kimia, kalau depan mata dah terpampang khasiat Vitalea yang semulajadi, selamat dan bebas pewarna??



Sebelum aish tamatkan cerita pasal obimin, apa kata korang layan satu video ni. (kalau tak boleh open dekat sini, boleh wantch on youtube ye) sangat teruja okay bila tengok. lepastu korang pun boleh buat sendiri dekat rumah. hehe. masa ni lah nak berexperimen! 



Cara order Vita Lea Shaklee? 



1. Like page Healthy & Beauty Shop

2. PM fanpage atau pun sms/whatsapp 0126716961 



Thank you!
2 Komentar untuk "APA PERBEZAAN OBIMIN DENGAN VITALEA SHAKLEE?"

vitalea ni dalam bentuk kapsul ke tablet? berapa harganya?

@Lady D'yot hai dear...vitalea shaklee dlm betuk kapsul. satu botol 120 kapsul. tahan selama 2 bulan.

Untuk order boleh msg/wasap aish 0126716961 :)

Back To Top