Vagina Kering Dan Sakit Bila Bersama. Ini Puncanya!

Vagina Kering Dan Sakit Bila Bersama. Ini Puncanya! Selain wanita yang sedang menempuh fasa menopaus, wanita muda pun ramai mengalami masalah vagina kering. 

Vagina yang sihat, dindingnya akan diaelaputi lendir jernih sebagai pelincir. Hormon estrogen akan memastikan lapisan vagina sentiasa sihat, tebal dan elastikVagina Sihat (gambar kiri)estrogen adalah hormon wanita yang berfungsi supaya vagina kekal sihat, membekalkan bahan pelincir semula jadi, memberikan keanjalan dan kadar keasidan.Estrogen menurun punca vagina kering


Betapa pentingnya hormon estrogen bagi wanita kan? 


HORMON ESTROGEN MENURUN

Vagina menjadi kering bila hormon estrogen semakin menurun. penurunan kadar estrogen mengurangkan bilangan lembapan sedia ada dan menjadikan vagina menipis serta kurang elastik. 


Ada banyak sebab kenapa hormon ini boleh menurun. 


1. Menopaus

2. Melahirkan anak

3. Menyusukan anak

4. Rawatan radiasi atau kemoterapi

5. Pembedahan buang ovari

6. Penggunaan ubatan antiestrogen (bagi merawat fibroid dalan rahim)

7. Pertambahan usia

8. Merokok

9. Ambil alkohol

10. Tekanan dan kemurunganSelain disebabkan oleh penurunan hormon estrogen, vagina boleh menjadi kering apabila ada gangguan autoimun yang menyerang sel yang menghasilkan kelembapan dalam badan, alahan, kerap mencuci faraj dengan sabun, dan diabetes. 


SIMPTOM SIMPTOM WANITA YANG MENGALAMI MASALAH VAGINA KERING

1. Pedih

2. Gatal gatal

3. Rengsa

4. Sakit ketika hubungan seks

5. Kerap kencing

6. Mudah mendapat jangkitan saluran kencing


PEMBERSIH DALAMAN WANITA JADI PUNCA KEKERINGAN

penggunaan produk pembersih dalaman wanita juga boleh memudaratkan masalah kekeringan vagina kerana faktor kekurangan pelembab kulit.


Penggunaan pencuci dengan haruman, buih mandian atau deodoran yang menghilangkan bau adalah tidak digalakkan. Ia boleh mengundang bakteria vagina kerana produk seperti itu boleh menghilangkan bakteria pelindung semula jadi.


BAGAIMANA GLA BOLEH BANTU MASALAH VAGINA KERING DENGAN SELAMAT?


GLA (Asid Linolenik Gamma) adalah asid lemak penting Omega-6 yang digunakan oleh tubuh kita untuk menghasilkan prostaglandin 


Prostaglandin adalah bahan yang membantu mengawal-atur pelbagai proses tubuh. Malah, ia amat bermanfaat untuk setiap wanita di semua peringkat umur
GLA Shaklee dihasilkan daripada minyak borage, yang mengandungi GLA berkepekatan tinggi (17%-25%), tulen dan semula jadi dalam bentuk yang mudah diserap.


Diformulasi khas dengan gabungan GLA (asid lemak Omega-6), minyak biji bunga matahari (satu lagi sumber asid lemak Omega-6), dan vitamin E untuk mengekalkan kesejahteraan dan kesihatan kulit.


GLA COMPLEX LEBIH HEBAT DARI EPO 

GLA Complex Shaklee terbukti berkesan kerana keistimewaannya iaitu bersumberkan borage seed iaitu 2 kali ganda GLA (gamma linolenic acid) dari EPO (evening primrose oil)


Perbezaan dan sebab lain adalah kerana GLA mengandungi 3 kali lebih dari segi bioavailabiliti membuatkan ia 3 kali lebih berkesan dari EPO.


Antara Kebaikan GLA Shaklee 


- Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid.

- Meningkatkan kesuburan.

- Melegakan PMS (Pre-Menstuatation Syndrome)

- Membantu dalam menangani menopause.

- Menguatkan kuku & rambut.

- Menjadikan kulit lebih sihat & berseri-seri.

- Membantu mengurangkan ekzema.

- Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri.

- Menguatkn immuniti badan.

- Memperlahankn process penuaan.

- Mengurangkan masalah vagina kering


Untuk info lanjut dan membuat tempahan, boleh whatsapp atau PM kami
Regards,
Pengedar Top Shaklee Malaysia,
FB Page : AlmariCantik


PENAFIAN : Maklumat yang diberikan dalam artikel ini adalah untuk tujuan maklumat sahaja. Ia tidak bertujuan untuk digunakan untuk merawat atau mendiagnosis keadaan perubatan. Ungkapan mereka yang ditemubual 'tidak semestinya mewakili pandangan pengarang dan ia di siar untuk manfaat kepada orang lain yang mempunyai pengalaman yang sama.

Previous
Next Post »

Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini ConversionConversion EmoticonEmoticon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...