.

.

CARA KAWAL NAFSU MAKAN BAGI PASANGAN YANG BARU BERKAHWIN

Assalamualaikum

First thing is, aku tak tahu kenapa tajuk aku difokuskan kepada pasangan yang baru berkahwin. Adakah orang baru kahwin je yang tak reti kawal nafsu makan? Dan pelbagai nafsu lain yang ada? Haha. Ok ini betul berdasarkan pengalaman aku. Tapi korang korang aku tak tahu la kan. Macam aku dulu, masa baru kahwin, you know what, nafsu makan sangat dasyat! Sampai kan aku rasa omg apa dah terjadi pada diriku ini..haha. 

KENAPA PASANGAN BARU BERKAHWIN SUSAH KAWAL NAFSU MAKAN?
1. Sebab sebelum kahwin, kau diet gila gila semua makan kau pantang, takot gemuk tak muat baju pengantin, takut naik jerawat, bla bla..so bila dah kahwin, terus rasa membuak buak nak makan semua benda yang ada depan mata. huh

2. Sebab sebelum kahwin, kalau pasangan ajak makan, bajet kontrol. kontrol cun, konon taknak la menampakkan yang diri tu kuat makan dan pelahap. haha. Makan chicken wing pun pakai sudu garfu. Apa kes? Lepas kawin, haa sepuloh jari kongkang ayam. 

3. Sebab sebelum kahwin, tak seronok macam lepas kahwin. Lepas kawin, kau seronok, bahagia, ampai kau lupa nak kawal nafsu makan. Eh? 

Oklah tu secara logik akal la sebab sebab kenapa pasangan baru kahwin kena belajar cara kawal nafsu makan. Jadi ada beberapa tips untuk korang yang baru kahwin, untuk kawal nafsu makan. 

TIPS KAWAL SELERA MAKAN


SUPPLEMEN BOLEH BANTU KAWAL SELERA MAKAN?
Nampak tak ada lima jenis supplemen yang boleh bantu kawal selera makan. Supplemen yang kaya dengan Asid Amino, B Kompleks, Mineral, gula darah (yang ni kena tanya encik Kevin sebab aku pun tak paham haha) dan juga multi vitamin. Jom tengok satu satu jenis supplemen yang boleh bantu kawal selera makan nihh

A. ASID AMINO



B. B KOMPLEKS


C. MULTIVITAMIN


Ok. so far untuk kawal selera makan, tak susah pun. Ikut je tips yang aku share tadi. Dan salah satu yang paling senang adalah dengan cara korang ambik je supplemen. Habis cerita. Senang je. Tapi kalau rasa lepas ambik supplemen tapi masih jugak nafsu membuak buak nak makan, check balik lifestyle korang macam mana. Minum air masak cukup tak? Sebab kurang minum pun boleh buat kita rasa nak makan je. 

So kepada pasangan yang baru berkahwin, nak kawal nafsu makan kena ada disiplin. Kalau si isteri tengah struggle nak kawal selera makan, si suami kena la support. Jangan pukul 2 pagi ajak isteri lepak mamak makan roti canai dengan teh tarik. Agak agak la kan haha. Dah kawin kena la support each other. ok? Bye!




Tag : TIPS KURUS
1 Komentar untuk "CARA KAWAL NAFSU MAKAN BAGI PASANGAN YANG BARU BERKAHWIN"

Back To Top