6 Tanda Sembelit Yang Anda Alami Sebenarnya Tidak Normal Dan Mengundang Bahaya


6 Tanda Sembelit Yang Anda Alami Sebenarnya Tidak Normal Dan Mengundang Bahaya. Tabiat membuang air besar adalah berbeza bagi setiap individu. Ada yang membuang air besar dua kali sehari dan ada juga membuang air besar setiap tiga hari. Ini kerana aktiviti membuang air besar bagi setiap individu adalah berlainan bergantung kepada beberapa faktor.


Kurang Minum Air Masak Yang Mencukupi
Sekurang-kurangnya kita perlu minum air 2 hingga 3 liter sehari.


Kurang Fiber atau Serat Dalam Pemakanan Harian
Fiber seperti buah-buahan segar, sayuran segar seperti Lobak, Epal, Buah Tin, Buah Naga dan sebagainya.


Kerap Tahan Berak
Ya! Tahan berak lah yang selalu saya buat satu ketika dulu yang menyebabkan masalah sembelit saya kritikal sebelum ini hingga menyebabkan buasir.


Mengangkat Barang Yang Berat
Melakukan kerja yang berat biasanya akan membuatkan kita meneran waktu nak angkat barang. Contoh macam angkat tong gas 14kg.


Pernah Melakukan Seks Rambang
Ini antara punca masalah BUASIR. Amalan seks songsang ni boleh memberikan risiko, tidak lagi kepuasan nafsu.

ADAKAH SEMBELIT ITU NORMAL

Tidak semua sembelit disebabkan faktor yang dinyatakan di atas. Sembelit dianggap tidak normal jika seseorang individu mengalami tanda-tanda berikut:


1. NAJIS BERDARAHDarah dalam najis bersama sembelit adalah tanda kanser usus, polip, diverticulum (poket di usus besar), ‘anal fissure’ (luka di dubur) atau buasir. 


2. TURUN BERAT BADAN
Ini adalah tanda-tanda awal kanser usus.


3. KENAIKAN BERAT BADAN
Kekurangan hormon kelenjar tiroid boleh menyebabkan pergerakan usus menjadi lambat. Terpaksa menggunakan jari atau memasukkan air ke dubur untuk membantu membuang air besar. Ini adalah tidak normal dan boleh menyebabkan ‘ulser’ (luka) di dalam usus besar. Ia juga satu daripada ciri ‘obstructive defecating syndrome’.


4. AMBIL MASA YANG LAMA UNTUK BUANG AIR BESAR
Meluangkan masa yang lama untuk membuang air besar hinggakan boleh membaca majalah, surat khabar atau laman sosial. Ini menunjukkan aktiviti dubur untuk membuang air besar tidak normal dikenali sebagai ‘pelvic floor dysynergia’.


5. ADA BIJI/KULIT KELUAR DARI PANGKAL DUBUR
Ada biji/ kulit yang keluar dari pangkal dubur semasa membuang air besar. Tidak semua biji atau kulit itu adalah buasir kerana kanser pangkal dubur juga boleh bersifat sedemikian. Selain itu ‘rectal prolapse’ (usus besar terkeluar dari pangkal dubur) juga boleh menyebabkan sembelit.


6. TABIAT BUANG AIR BESAR
Pertukaran tabiat membuang air besar adalah sesuatu yang perlu diberi perhatian. Jika tabiat membuang air besar selalunya setiap dua hari dan sekarang berubah kepada empat hari sekali atau sekali seminggu dan keadaan itu berterusan selama beberapa minggu, anda perlu mendapatkan nasihat doktor. Pengambilan ubat atau makanan tambahan (suplemen) untuk menyelesaikan masalah sembelit tanpa nasihat doktor adalah memudaratkan.


Pemeriksaan awal akan dilakukan bagi mengenal pasti punca sembelit. Ini dapat dikenal pasti melalui sejarah penyakit dan pemeriksaan fizikal pesakit. Beberapa jenis ujian darah akan dijalankan untuk mengenal pasti punca sembelit. Sesetengah pesakit akan dinasihatkan untuk menjalani prosedur kolonoskopi (memasukkan kamera ke dalam usus besar melalui dubur).


Prosedur ‘anal manometry’ (tekanan anus) untuk melihat ‘pressure’ di dalam dubur dan ‘defecating proctogram’ (x-ray aktiviti membuang air besar) akan disarankan jika pesakit menunjukkan tanda-tanda kelemahan otot pelvis atau ‘obstructive defecating syndrome’.

Sumber: Dr Ruhi Fadzlyana (The Malaysian Medical Gazette)


VITAMIN SHAKLEE UNTUK MASALAH SEMBELIT DAN BERKAITAN USUS
CARA PEMBELIAN SET VITAMIN UNTUK SEMBELIT DAN MASALAH USUS

CARA 1

Anda boleh terus klik ke SET DETOKS USUS  ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikanCARA 2

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar  Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi.
Untuk info lanjut dan membuat tempahan, boleh whatsapp atau PM kami
Regards,
Pengedar Top Shaklee Malaysia,
FB : Isma Lyeza
FB Page : AlmariCantik


PENAFIAN : Maklumat yang diberikan dalam artikel ini adalah untuk tujuan maklumat sahaja. Ia tidak bertujuan untuk digunakan untuk merawat atau mendiagnosis keadaan perubatan. Ungkapan mereka yang ditemubual 'tidak semestinya mewakili pandangan pengarang dan ia di siar untuk manfaat kepada orang lain yang mempunyai pengalaman yang sama.


Previous
Next Post »

Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini ConversionConversion EmoticonEmoticon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...