Bahaya Gara Gara Sembelit, Kantung Divertikulum Bocor, Pecah dan Najis Merebak!

Kantung divertikulum merupakan bahagian dinding usus yang lemah tertekan keluar menjadi tonjolan. 

Tonjolan ini disebabkan oleh tekanan tinggi dalam usus besar akibat SEMBELIT. Ia boleh bernanah atau berdarah jika tonjolan ini dijangkiti kuman. Jadi, sembelit bukanlah sesuatu yang boleh dipandang ringan. Jika anda seorang yang jaranng membuang air besar iaitu kurang dari 3 kali seminggu, atau pun najis anda keras, anda mungkin salah seorang yang sudah ada kantung divertikulum! 


APA ITU PENYAKIT KOLON DIVERTIKULITIS 

Ia jangkitan kuman di usus besar atau kolon pada bahagian divertikulum. Ia boleh menjadi sakit kerana dijangkiti kuman dikenali sebagai divertikulitis. Kadangkala ia boleh bernanah atau berdarah. Bahagian divertikulum pula adalah tonjolan keluar berbentuk kantung di usus besar. Ia adalah bahagian dinding usus yang lemah tertekan keluar menjadi tonjolan, disebabkan oleh tekanan tinggi dalam usus besar akibat SEMBELIT.  Sigmoid iaitu bahagian usus besar di bahagian kiri abdomen adalah yang paling senang dijangkiti. 
ADAKAH BAHAGIAN USUS YANG MEMPUNYAI DIVERTIKULUM BOLEH DISEMBUHKAN?

Tidak boleh disembuhkan kerana selain mengelak sembelit, ia penting untuk mengelak penyakit divertikulum sedia ada menjadi lebih serius. 


TANDA TANDA PESAKIT DIVERTIKULITIS

Biasanya pesakit berasa sakit di bahagian kiri abdomen yang ada sigmoid divertikulitis. Namun, ia juga boleh berlaku di bahagian kolon kanan. Pesakit juga boleh demam jika ia bernanah. Jika pendarahan berlaku, pesakit akan mengeluarkan najis berdarah.


JENIS PEMERIKSAAN UNTUK DEVIRTIKULUM KOLON

Pemeriksaan sinar X dengan cecair barium dimasukkan ke usus besar melalui dubur. Skop usus besar (kolonoskop) pun boleh mengesan penyakit ini. Bagi divertikulum bernanah, ‘CT scan’ lebih penting kerana boleh mengukur saiz nanah.


TIPS UNTUK MEREKA YANG ADA KOLON DIVERTIKULUM

  • Makan makanan mengandungi serat dan buah-buahan. 
  • Minum air secukupnya, iaitu dua liter atau lebih setiap hari.


RAWATAN UNTUK KOLON DIVERTIKULITIS 

Bagi yang ada jangkitan kuman - Antibiotik secara suntikan atau ubat makan perlu diberikan.
Bagi kolon divertikulum yang berdarah - Biasanya, 80 peratus pendarahan boleh dikawal dengan puasa dan titisan intravena. Jarang pembedahan dijalankan kerana pendarahan tidak dikawal. Usus besar bahagian divertikulum yang berdarah dipotong dan bahagian usus yang sihat disambung balik.
Bagi divertikulum yang bernanah - Nanah perlu dikeluarkan melalui salur atau tiub yang dimasukkan dengan bantuan CT scan. Kalau nanah tidak boleh dikeluarkan dengan cara ini, pembedahan akan dilakukan.


BOLEHKAH DIVERTIKULUM MENJADI BOCOR ATAU PECAH? 

Boleh. Jika najis bocor melalui divertikulum dan kuman merebak ke keseluruhan bahagian abdomen, ia membahayakan pesakit. Pembedahan kecemasan diperlukan.

VIVIX BANTU KURANGKAN SEMBELIT DAN BAGI LAWAS
Kajian telah menunjukkan bahawa Resveratrol mempunyai kandungan antioxidant yang paling tinggi. Daripada kajian juga mendapati bahawa kandungan Resveratrol didapati daripada kulit dan biji Anggur Muscadine .

  • Antioxidant diperlukan pada kadar yang tinggi untuk mendapat kesihatan yang optima dan dapat membantu mencegah penyakit.
  • Antioxidant dapat membantu dan membaik pulih sel rosak yang berpunca dari radikal bebas.
  • Resveratrol dapat mencegah dari sel kanser merebak kerana resveratrol dapat menghalang dari pembentukkan sel yang tidak normal dalam tubuh manusia merebak.
  • Menurut Eleanor G. Rogan seorang Profesor dari Uni. Of Nebraska Medical Center. Resveratrol ada keupayaan untuk mencegah peringkat permulaan kanser semasa estrogen baru hendak memulakan proses pengembangan kanser dengan menghalang pembentukkan estrogen DNA adducts ( sebatian kimia yang menyebabkan kanser yang melekat pada DNA).Dengan ini kami percaya seluruh sel kanser akan berhenti merebak sepenuhnya.LANDMARK STUDY TERHADAP VIVIX 


Ada banyak research artikel berkaitan bahan2 aktif dalam produk Shaklee. Malah, Shaklee turut bekerjasama dengan profersor Universiti ternama untuk buat kajian produknya sendiri yang dinamakan Landmark Study.

Landmark Study I mengkaji produk multivitamin Shaklee, VitaLea yang boleh mengurangkan risiko penyakit-penyakit kronik & selamat digunakan dalam jangkamasa yang panjang.

Landmark Study II pula mengkaji produk paling hangat di pasaran iaitu Vivix yang dibuktikan boleh memanjang jangka hayat sel manusia, sekaligus mengurangkan risiko penyakit kronik,

Tapi untuk kesekian kalinya saya ingatkan supplemen dan ubat fungsinya berbeza. Supplements seperti VIVIX, walaupun banyak kajian membuktikan bahan aktif dalam Vivix, iaitu resveratrol boleh mengawal penyakit kronik, tapi Vivix bukan bertujuan untuk merawat atau menyembuhkan penyakit.

Tetapi lebih kepada menyokong rawatan & pencegahan penyakit. Kalau mencegah tu, Vivix sangat sesuai diambil oleh orang yang sihat la. Tapi tak boleh nafikan juga sel-sel orang sakit juga perlukan nutrisi yang secukupnya, sama seperti yang diperlukan oleh orang yang tiada penyakit.TESTIMONI VIVIX BAGI MEREKA YANG SUSAH BUANG AIR BESAR

CARA MEMBUAT PEMBELIAN VIVIX UNTUK SEMBELIT CARA 1

Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan. 

CARA 2

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi.

CARA 3
Dapatkan keahlian Shaklee secara percuma dengan pembelian dua botol VIVIX. Faedah menjadi ahli antaranya adalah dapat menikmati harga produk yang jauh lebih murah antara RM10-RM100 
IsmaLyezaVisit my ig @almaricantikbyismaEmail: ismalizayahya86@gmail.comwww.wasap.my/60126716961COD Area: Seremban, Port Dickson, Bandar Baru Bangi

Previous
Next Post »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...