.

.

IKLAN APA YANG KURANG KASIH SAYANG?

Assalamualaikum dan salam sayang semua!

ni contoh kucing kurang kasih sayang kah?

Pernah dengar iklan yang kurang kasih sayang? 

Selalunya kita dengar manusia atau haiwan peliharaan yang kurang kasih sayang. Kalau manusia kurang kasih sayang, selalunya simptop simptom dia, suka buat sesuatu yang di luar jangkaan. Contoh macam dekat Facebook sekarang, rekod macam macam klip yang pelik pelik. Menari itik la, rekod diri sendiri tengah menangis sambil buat muncung ayam la.. tak pun ada jugak manusia kurang kasih sayang ni, selalu buat masalah. Bila buat masalah, dengan harapan orang akan bagi perhatian kat dia. Sadis betul. Contoh dekat wall Facebook tu memang banyak. Hari hari ada je video video pasangan remaja buat aksi comel comel konon dorang la pasangan paling bahagia dan romantis kat planet ni. Semua tu memang nak perhatian semata mata!!

Tapi tu manusia yang kurang kasih sayang. Kalau iklan kurang kasih sayang camne pulak? Hehe. Ni pun kisah dekat Facebook jugak. Tak salah pun sebenarnya nak buat iklan berbayar ataupun dikenali sebagai FB Ads dan Sponsored Post. Iklan berbayar dekat Facebook tu tujuannya adalah untuk Facebook bantu kita publish iklan kita dekat potential buyer atau golongan sasaran yang pengiklan tu nak. Page Aish yang Healthy & Beauty Shop tu pun kadang kadang gunakan kemudahan Fb Ads ni. Boleh lah iklankan apa apa promotion yang selalu Aish buat tu.

Tapi yang menjadikan iklan tu macam iklan yang kurang kasih sayang, bila pengiklan menggunakan ayat ayat yang sangat berunsurkan seksual. Bunyi macam menggairahkan. Cth macam "Cubalah krim bla bla bla, jadi lebih ket..t..suami pasti meng..r..ng.." Aiyo. Rasa macam malu pulak bila baca iklan iklan macam tu. Dari mengantuk, terus segar bugar lah orang kata tu kan. Bukan la segar sebab baca ayat ayat berahi pada iklan tu. Tapi segar sebab terkejut dan malu sendiri. Kenapa la ye pengiklan tu sanggup gunakan gambar, dan ayat ayat yang 18sx untuk tarik perhatian pelanggan dekat FB ni?


Hah..ni iklan penuh kasih sayang. hehe.

Tiba tiba dok teringat, ramainya anak buah Aish yang ada FB. Kalau la dorang terbaca iklan iklan macam tu dekat wall dorang, lepas tu tanya apa maksud tu..mandi peluh nak menjawabnya. Orang orang ni pun, kalau nak lariskan sesuatu produk tu, tak perlu la letak gambar tak senonoh atau ayat yang sangat 18SX untuk tarik perhatian kitorang ni. 

Memang dasar iklan kurang kasih sayang betul lahhh!


3 Komentar untuk "IKLAN APA YANG KURANG KASIH SAYANG?"

bse la iklan nk lariskn produk..
kalo dlm mjlh lagi terok iklan2 cam gitu..
kite yg dh kawen ni pon rase malu nk bace..
haha

@Ezy Loy

hehe..tu ler.. memang tujuan utk menarik perhatian pembeli..tapi cara mcm kurang sesuai je.. :( maluu ai

kat paper lagi pelik-pelik ayat...kenapelah diorang tak tapis dulu...boleh mendatangkan kemudaratan..terutama golongan remaja yang baru nak kenal dunia...sedih la...

Back To Top