BILA SUAMI MENGOMEL ISTERINYA SUSAH NAK KAWAL SELERA MAKAN SELEPAS HABIS BERPANTANG

Bila suami mengomel isterinya susah nak kawal selera makan selepas habis berpantang


 
Selama tempoh berpantang, banyak makanan yang tak boleh makan. Lagi lagi bila berpantang di rumah mak atau rumah mertua. Ada banyak pantang larang. Tempoh berpantang jadi lagi mencabar dan menyiksakan bila selera makan disekat sekat. Habis tempoh berpantang selepas melahirkan anak, selalunya si isteri akan susah untuk mengawal nafsu makan dan menjadi GEMUK
 
 
Si isteri selepas melahirkan anak sering tidak berusaha untuk mengawal makan malah berlumba lumba makan dengan suami. Alasannya, balas dendam sebab tak dapat makan puas puas masa berpantang 44 hari. Alasan lain adalah, kena makan banyak untuk susukan anak. Yang si suami pula memang sukar dan tidak boleh menegur ister untuk mengawal makan. Takut isteri melenting danv menuduh suami tak boleh terima diri mereka seadanya. So dalam kes macam ni,  apa cadangan kita untuk kawal selera makan si isteri?

TIPS KAWAL SELERA MAKAN ISTERI SELEPAS HABIS BERPANTANG


SUPPLEMEN BOLEH BANTU KAWAL SELERA MAKAN?

Ya. Supplemen memang antara jalan penyelesaian kepada masalah isteri yang susah mengawal selera makan selepas melahirkan anak. Ada lima jenis supplemen yang boleh bantu kawal selera makan. Supplemen yang kaya dengan Asid Amino, B Kompleks, Mineral, gula darah dan multi vitamin. Jom tengok satu satu jenis supplemen yang boleh bantu kawal selera makan isteri selepas habis berpantang

A. SUPPLEMEN YANG MENGANDUNGI ASID AMINO


B. SUPPLEMEN YANG MENGANDUNGI B KOMPLEKS

C. MULTIVITAMIN

========================================================================
MINUM ESP TERUS RASA MACAM KENYANG JE SEPANJANG HARI..
 


Selain mengambil supplemen sebagai jalan yang paling mudah dan selamat, ada juga beberapa tips untuk si isteri amalkan supaya selera makan mereka dapat dikawal. Antaranya adalah : 

1.   Minum air putih dengan  lebih banyak

Ramai di antara kita yang tidak dapat membezakan antara rasa lapar dengan dehidrasi.
Adakalanya anda merasakan perut kosong dan menganggapnya sebagai rasa lapar. Anda kemudian mengambil makanan yang sebenarnya tidak diperlukan oleh tubuh.  Untuk mengatasinya, anda harus selalu bersedia dengan air putih sebagai ‘jalan selamat’ jika anda terasa ‘lapar’.

2.   Bersenam

Buang jauh-jauh anggapan sebahagian orang bahawa bersenam hanya akan membuatkan anda berasa semakin lapar; bersenam justeru akan membantu mengurangi nafsu makan!

3.   Jangan lambat bersarapan!

Dalam menjalani aktiviti harian anda, sarapan sangat penting.  Jadi, jangan lengah-lengahkan waktu sarapan pagi. Jika anda tidak bersarapan, anda akan berasa sangat lapar. Kesudahannya,  anda akan menmakan tengahari dengan jumlah lebih banyak. Perkara ini tidak baik bagi tubuh. Dengan bersarapan, maka metabolism tubuh anda akan bekerja lebih awal, dan membuatkan anda berasa lebih lama kenyang.


4.  Pengambilan protein ketika sarapan

Protein membantu anda mempertahankan energi dan tenaga untuk melakukan aktiviti sepanjang hari. Oleh sebab itulah, sebaiknya ambil makanan yang rendah kalori namun berprotein tinggi ketika bersarapan pagi.

5. Pengambilan teh

Anda gemar ‘makan-makan’ , terutama makanan ringan seperti kerepek atau coklat pada petang hari atau ketika anda berasa bosan/stress? Ganti kebiasaan ‘makan-makan’ dengan minum teh hijau panas. Ekstrak teh hijau akan meningkatkan ‘norepinefrin’(hormone yang meningkatkan pengeluaran kalori) pada taraf sel sehingga pengeluaran kalori dapat ditingkatkan. Selain itu, teh hijau juga dapat meningkatkan metabolisme lemak, pengeluaran kalori dan penurunan berat badan.


6.  Makan dengan teratur

Makan besar dengan jumlah yang banyak sekali atau dua kali dalam sehari menjadi satu kesalahan, Yang penting, adalah makan dengan teratur tiga hingga empat kali sehari, namun dengan jumlah yang sedikit. Perkara ini akan menghindarkan anda daripada sering berasa lapar, yang biasanya akan membuatkan anda makan lebih banyak.

CARA PEMBELIAN SET KAWAL SELERA MAKAN ISTERI SELEPAS MELAHIRKAN ANAK

CARA 1
Anda boleh terus klik ke SET KAWAL SELERA MAKAN ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan
 
CARA 2
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi.
IsmaLyeza
ig @shakleebyisma
Email: shakleebyisma@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 012-6716961
COD Area: Seremban, Port Dickson, Bandar Baru Bangi
Previous
Next Post »

Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini ConversionConversion EmoticonEmoticon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...