8 TIPS PENJAGAAN PAYUDARA YANG SIHAT BAGI WANITA SUDAH BERKAHWIN

8 Tips penjagaan payudara yang sihat bagi wanita yang sudah berkahwinPayudara merupakan salah satu anggota tubuh yang menjadi aset penting bagi wanita. Memiliki payudara yang tegang,menantang,montok dan indah mampu meningkatkan rasa percaya diri dan keyakinan yang tinggi buat seseorang wanita. 

Payudara yang tidak dijaga dengan rapi dan sempurna boleh memberikan kesan yang tidak di inginkan seperti masalah kekenduran payudara,penyusutan kelenjar susu,kurang keanjalan,strech mark dan lain-lain. Namun,tidak dinafikan ramai wanita yang sering mengabaikan malah agak kurang arif perihal penjagaan payudara. Jika tidak dijaga dengan baik,payudara tentunya akan hilang keindahan dan kemontokannya. Apalagi jika seseorang wanita itu telah melalui proses melahirkan dan menyusui anak.


 Ok jom kita baca 8 tips penjagaan payudara yang sihat 

1. PERIKSA PAYUDARA ANDA 
Anda digalakkan untuk membuat pemeriksaan payudara anda sendiri sekurang-kurangnya sebulan sekali. Waktu yang sesuai untuk anda lakukan pemeriksaan ini adalah pada tarikh yang sama setiap bulan atau beberapa hari selepas kedatangan haid.Mengikut kajian, selepas haid payudara anda masih lagi lembut dan senang untuk mengesan sekiranya terdapat sebarang tanda dan segeralah berjumpa dengan doktor

2. JAUHI PEMBEDAHAN
Ada segelintir wanita yang ingin memiliki payudara yang besar dengan mengambil jalan yang mudah iaitu melakukan pembedahan. Sebelum anda mengambil keputusan untuk melakukan anda digalakkan membuat beberapa kajian akan risiko yang anda akan alami selepas melakukan pembedahan tersebut kerana ia mungkin akan mengorbankan asset kesayangan ini. Sebenarnya kecantikan seorang wanita datangnya dari dalam diri seseorang wanita itu sendiri. 

3. KESIHATAN PAYUDARA
Bagi mendapatkan bentuk payudara ynag menawan, anda digalakkan untuk membuat beberapa senaman bagi menguatkan otot pektoral dan yoga. Senaman ini dapat memberi kepuasan kepada anda kerana ia akan menjadikan payudara anda cantik, montok dan menawan. Di sini ada beberapa cara untuk menguatkan otot pektoral : 

i) Senaman biasa
-tekan kedua telapak tangan ke dinding sambil anda memandang ke atas.
-anda diminta untuk menahan beberapa minit dan lepaskan secara perlahan.
-posisi ini haruslah diulang beberapa kali dan ia boleh dilakukan di dalam bilik mandi.
-lakukan mengangkat dan menurunkan bahu secara berulang-ulang untuk memperkuatkan otot payudara anda. 

ii) Yoga
-untuk melakukan senaman secara yoga anda perlu menenangkan fikiran dahulu sambil menarik nafas dalam-dalam dan lepaskan secara perlahan-lahan.
-kedua lengan didepakan separas bahu dan gerakan perlahan-lahan lengan kanan ke atas dan lengan kiri ke bawah.
-berhenti lima saat dan sambung semula dalam posisi yang sama tetapi lengan kiri ke atas
-lakukan gerakan tersebut sebanyak 10 kali setiap hari. 4. SENTUHAN LEMBUT
Percaya atau tidak sebenarnya minyak aromaterapi boleh digunakan untuk mengurut serta menganjalkan payudara. Sentuhan yang lembut dan urutan yang sempurna akan dapat memberi ransangan kepada saluran darah di payudara anda. Cara urutan yang disyorkan kepada anda adalah dengan mengurut ke luar, ke bawah dan ke dalam mengikut aliran payudara anda. Jika dibandingkan dengan penggunaan masker dank rim, cara menggunakan minyak aromaterapi lebih efektif kerana ia akan memudahkan urutan dan minyak akan lebih cepat menyerap ke dalam saluran. 

5. MENJAGA KEBERSIHAN PAYUDARA
Kita digalakkan untuk menjaga kebersihan diri termasuk jugalah dengan payudara kerana payudara yang bersih akan membuat payudara bertambah cantik. Apabila anda melakukan pemeriksaan, anda haruslah memberikan sepenuh tumpuan pada bahagian puting kerana ia merupakan kilang pengeluaran susu minyak. Pengeluaran minyak adalah bertujuan untuk melicinkan bahagian putting dan arela supaya ia tidak kering serta kulit tidak pecah. Cara penggunaan kapas dan minyak zaitun juga boleh dipratikkan untuk membersihkan kelenjar minyak yang melekat di bahagian puting. 

6. PENGGUNA BRA YANG SESUAI
Apabila anda memilih baju dalam, anda haruslah memilih mengikut kesesuaian anda. Contohnya memakai baju dalam ketika hamil dan tempoh menyusu anda, haruslah sesuai mengikut situasi tersebut. Ini kerana untuk memastikan payudara berada di dalam keadaan yang betul. 

7. PENYUSUAN
Ketika menyusukan bayi, anda haruslah meletakkan bayi di dalam posisi yang betul agar bayi anda tidak menarik payudara anda. Di dalam proses penyusuan berlaku, terdapat masalah yang dihadapi oleh segelintir wanita yang dipanggil bengkak susu. Masalah ini dapat diatasi dengan cara memerah susu secara lembut untuk mengurangkan kesakitan atau dengan cara menuam payudara menggunakan air suam.
Anda juga perlu tahu, dengan menyusukan anak ia dapat membantu mengecutkan rahim dengan cepat kepada asal dan menghindarkan daripada terkena penyakit barah yang ditakuti oleh wanita di dunia ini. 

8. JANGAN RAMAS PAYUDARA ANDA
Anda dinasihatkan agar tidak meramas payudara ketika melakukan hubungan kelamin, ini kerana ia boleh membuatkan payudara anda lebih cepat kendur daripada biasa. Jadi anda harus mengingatkan pasangan tentang perkara ini.


MINUM ESP UNTUK PAYUDARA YANG SIHAT

Kebiasaannya payudara menjadi lembik dan tidak cantik adalah disebabkan oleh pemakanan. Badan kita perlukan protein untuk kekal elastik dan kenyal di samping melakukan sedikit senaman supaya bentuknya menarik. 

Payudara terdiri dari tisu dan otot untuk menyokong keanjalannya tapi jika kita tidak mengambil makanan yang kaya protein, tisu dan otot tidak dapat dibina kerana protein lah makanan yang utama yang penting untuk tisu dan otot. 

Minum ESP bukan sahaja baik untuk kulit kerana dimenggantikan sel kulit lama kepada sel kulit baru, malah bagus untuk membina tisu dan otot. Kadang kadang pengambilan protein kita seharian tidak cukup untuk menampung keperluan protein yang sebenar. Satu gelas ESP bersamaan dengan 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, dan 12 kali ganda susu rendah lemak. Larat ke nak makan semua tu setiap hari? Jadi ramai yang memilih ESP kerana ianya mudah dibancuh dan senang diminum di mana mana dan pada bila bila masa. 

APA ITU MINUMAN ESP?
ESP (Soy Protein Isolate Powder) merupakan sumber protein biologi yang lengkap berasaskan tumbuhan yang secara semulajadi rendah lemak, bebas kolestrol dan kaya dengan asid amino penting. Ia terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya.
  • Protein berasaskan tumbuhan berkualiti tinggi dengan kandungan 14gram protein soya dan 500mg kalsium bagi setiap hidangan ini amat baik untuk kesihatan jantung.
  • Membantu mengekalkan otot, memperbaiki tisu dan fungsi enzim dan hormon yang teratur.KLIK : Memandangkan ramai yang compare ESP dengan minuman sunnah yang lain, nah kali ni aku nak bagitahu bahawa ESP bukan je berkhasiat tapi boleh dibancuh bersama sama makanan sunnah yang sememangnya terbaik untuk kita orang islam amalkan.  


RAMAI WANITA PUAS HATI LEPAS MINUM ESP
CARA PEMBELIAN ESP UNTUK PAYUDARA YANG SIHAT BAGI WANITA YANG SUDAH BERKAHWIN


CARA 1

Anda boleh terus klik ke ESP ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan

CARA 2
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi.
 
IsmaLyeza
ig @shakleebyisma
Email: shakleebyisma@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 012-6716961
COD Area: Seremban, Port Dickson, Bandar Baru BangiPrevious
Next Post »

1 komen:

Write komen

Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini ConversionConversion EmoticonEmoticon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...