SAKIT TUMIT MENYERANG PADA AWAL PAGI, APAKAH PUNCA DAN JENIS RAWATAN

PLANTAR FASCITIS atau bahasa senangnya sakit tumit. 

Sakit yang dialami ini adalah sakit yang teramat sangat sampai membataskan aktiviti dan pergerakan, Dan ada juga sampai takut untuk memulakan langkah. Kesakitan terlampau terutama di awal pagi. Penderitaannya semakin perit sampai ada yang sampai tahap tidak boleh berjalan!  Apakah punca dan jenis rawatan yang sesuai bagi mereka yang mengalami masalah ini?




APA ITU PLANTAR FASCITIS?


Plantar Fascitis merupakan keradangan pada rangkaian fibrosa tebal yang melintang dari tumit hingga jari kaki. Rangkaian tersebut dipanggil plantar fascia dan berguna untuk mengekalkan otot dan lengkungan tapak kaki serta menyambungkan tulang tumit ke jari-jari kaki. Jika terlalu meregang atau terlalu sering digunakan, permukaan plantar fascia boleh menyebabkan keradangan, kesakitan, dan sukar berjalan. Dan orang yang mengalami masalah Plantar Fascitis ini akan mengadu sakit pada tumit kaki. Lokasi sakit ini boleh dikenalpasti dengan khusus iaitu di bahagian tumit kaki. Apabila ditekan ia menimbulkan rasa sakit yang amat sangat. Kadang-kala anda boleh merasa satu benjolan (nodule) sebesar duit 5 sen pada bahagian yang paling sakit tersebut apabila anda menekan bahagian itu.





WAKTU BILA SAKIT TUMIT INI MENYERANG?

Menurut Pakar Perunding Perubatan Pemulihan, Pusat Perubatan Pemulihan KPJ Tawakkal, Dr. Saini Jeffery Freddy Abdullah, sakit yang berpunca daripada plantar fasciitis biasanya berlaku pada langkah pertama berjalan atau selepas tempoh yang lama tidak berpijak dan keadaan ini sering terjadi pada waktu pagi sebaik sahaja anda bangun daripada tidur. Dr. Saini turut menggambarkan sakit tumit yang dimaksudkan ialah sakit yang tajam, menyucuk, dan kadang kala akan berdenyut dan kesakitan tersebut akan terjadi betul-betul di bahagian tumit (sebelah dalam).


PUNCA SAKIT TUMIT / PLANTAR FASCITIS


Antara punca Plantar fascitis ini ialah :
  1. Berat badan berlebihan
  2. Memakai kasut yang tidak sesuai (keras, tidak selesa)
  3. Banyak berjalan atau berdiri lama
  4. Kecederaan tulang seperti retak
  5. Aktiviti senaman yang berlebihan
  6. Radang sendi (arthritis) yang berdekatan dengan Plantar Fascia.
  7. Menghidap kencing manis



BERAT BADAN BERLEBIHAN ANTARA PUNCA UTAMA SAKIT PADA TUMIT?

Saya pernah berkongsi satu artikel mengenai berat badan boleh menyebabkan sakit sendi atau pun dikenali sebagai Arthritis. Boleh rujuk di SINI. Dan punca yang sama juga boleh menyebabkan sakit tumit kaki. Jadi hati hati lah ye. Berat badan berlebihan ni boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan. 



APAKAH JENIS RAWATAN YANG SESUAI UNTUK MASALAH SAKIT TUMIT KAKI / PLANTAR FASCITIS


  1. Memilih kasut atau selipar yang mempunyai lapisan dalam (insole) yang lembut dan selesa
  2. Mengurangkan berat badan
  3. Ubat tahan sakit (semasa peringkat awal diagnosis) biasanya ubat anti-radang seperti Ponstan/ Voltaren / Celebrex
  4. Fisioterapi – ultrasound / heat / cold
  5. Suntikan campuran ubat anti-radang (steroid) dan ubat bius setempat (lignocaine) boleh diberi pada tumit di kedudukan ‘plantar fasci’ (plantar fasci origin). Ini akan memberi kesan kelegaan segera. Namun suntikan ini hanya dibenarkan maksima 3 kali setahun. 




APAKAH KESAN SAMPINGAN PENGAMBILAN UBAT SENDI YANG MENGANDUNGI STEROID?

Pada peringkat awal, klinik akan membekalkan ubat sendi yang mengandungi steroid. Namun pengambilan ubat yang mengandungi steroid dalam tempoh yang lama akan memberi kesan sampingan pada tubuh badan. Paling biasa dialami adalah bengkak anggota badan dan peningkatan berat badan secara tiba-tiba. Pengambilan tiga hingga lima hari berturut-turut sahaja sudah mencukupi untuk melihat kesan ini. Bukan sahaja penyakit sendi yang dialami semakin parah, malah ginjal mereka turut menjadi korban serta mengalami pendarahan usus (peptic ulcer). Selain itu, pesakit juga mengalami peningkatan gula dalam darah yang mengundang penyakit kencing manis serta tekanan darah meningkat (darah tinggi).


TIPS BELI KASUT UNTUK GOLONGAN YANG MENGALAMI SAKIT TUMIT KAKI

Selain menjaga berat badan, golongan yang mengalami sakit tumit kaki perlu membuat pilihan yang bijak iaitu pemilihan serta penggunaan kasut/selipar yang sesuai dan selesa. Ini mungkin akan melibatkan kos pembelian yang sedikit tinggi, namun kasut yang sesuai mendatangkan kebaikan serta  boleh menghindari dari menghidapi sakit tumit. Kita tidak seharusnya mempertikaikan atau merasa berat hati untuk berbelanja lebih bagi mendapat barangan yang terbaik untuk diri sendiri, lebih-lebih lagi sekiranya ianya mendatangkan manfaat dan kebaikan. 




JENIS KASUT

Kitten Heels boleh dianggap penyelamat hari anda jika anda bukan seorang yang suka terlalu berhias. Tumit yang tidak terlalu tinggi sesuai untuk  digayakan dengan apa jua jenis pakaian. Ballet Pumps pula sesuai buat anda yang gemar mengenakan seluar jean bersama blaus kerana keselesaan tapak kasut itu sendiri yang rata. Kasut ballet ini mula popular setelah bintang Hollywood, Audrey Hepburn memakainya ketika filem Funny Face (1957). Sneakers atau kasut riadah merupakan kasut sukan yang mesti ada kerana ia membantu mengelak  kesakitan dan menyokong keselesaan buat kaki anda apabila berjalan jauh.

Wedges atau kasut baji pula untuk anda yang mahu tampil tinggi tetapi berada di dalam keadaan selamat. Tapak yang tinggi tetapi rata ini memberi perjalanan anda kurang stres berbanding memakai kasut tumit tinggi seperti Stileto. Mules sering menjadi pilihan wanita kerana tampak punya kelas tersendiri. Malah kasut ini sesuai untuk semua majlis sama ada majlis formal, kenduri atau ke pejabat. Bertapak rata atau bertumit di mana bahagian depan ditutup tetapi terbuka di bahagian belakang pasti pernah ada di dalam almari setiap wanita.

PANDUAN BELI

Semestinya anda perlu memilih saiz kasut yang betul. Caranya dengan mengetahui bentuk kaki anda. Ada yang tapak kaki lebar dan panjang. Untuk pengetahuan anda, kedua-dua belah tapak kaki kita tidak sama kerana ia tidak begitu ketara jika dilihat dengan mata kasar. Biasanya kaki kanan lebih besar dan disebabkan itu, kebanyakan kasut yang dijual di pasaraya mempamerkan kasut kaki kanan. Elak memilih kasut yang ketat dengan menganggap kasut akan longgar apabila kerap pakai dan mudah muat apabila diregangkan.

Pastikan anda memilih kasut yang mempunyai ruang untuk jari-jari kaki anda apabila anda sedang berdiri. Apabila anda membeli kasut, jangan sekadar mencuba di depan cermin tetapi cuba untuk berjalan untuk mengetahui keselesaan apabila dipakai kelak. Sebaiknya, beli kasut pada waktu petang kerana saiz kaki akan mengembang pada waktu ini. Jika anda membeli kasut pada waktu pagi, saiz kaki ketika itu adalah kecil dan ini akan menyusahkan anda satu hari kelak.


SUPPLEMEN TERBAIK UNTUK MASALAH SAKIT TUMIT KAKI

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Di Malaysia, ramai yang tidak menyedari kepentingan penjagaan kaki dan ramai individu yang hanya bertemu doktor untuk mendapatkan rawatan apabila sudah tidak boleh berjalan. Lebih teruk apabila mereka bertemu doktor dalam keadaan yang sudah terlalu serius yang memerlukan pembedahan atau suntikan sebagai kaedah rawatan. Jadi amatlah penting untuk kita mengambil langkah pencegahan lagi lagi apabila tanda tanda sakit tumit kaki sudah mula kelihatan. Antara langkah pencegahan yang terbaik adalah melalui pengambilan supplemen. 


VIVIX Membantu mencegah dari masalah sakit tumit / plantar fascitis dan kembali kekal cergas walaupun selepas pembedahan. Dan golongan wanita yang berpotensi untuk mendapat masalah sakit tumit juga digalakkan untuk mengamalkan Vivix setiap hari bagi mencegah masalah ini. KENAPA VIVIX? 

  1. Kajian telah menunjukkan bahawa Resveratrol mempunyai kandungan antioxidant yang paling tinggi. Daripada kajian juga mendapati bahawa kandungan Resveratrol diadapati daripada kulit dan biji Anggur Muscadine\
  2. Antioxidant diperlukan pada kadar yang tinggi untuk mendapat kesihatan yang optima dan dapat membantu mencegah penyakit. Antioxidant dapat membantu dan membaik pulih sel rosak yang berpunca dari radikal bebas
  3. Resveratrol dapat mencegah dari sel kanser merebak kerana resveratrol dapat menghalang dari pembentukkan sel yang tidak normal dalam tubuh manusia merebak
  4. Menurut Eleanor G. Rogan seorang Profesor dari Uni. Of Nebraska Medical Center. Resveratrol ada keupayaan untuk mencegah peringkat permulaan kanser semasa estrogen baru hendak memulakan proses pengembangan kanser dengan menghalang pembentukkan estrogen DNA adducts ( sebatian kimia yang menyebabkan kanser yang melekat pada DNA).Dengan ini kami percaya seluruh sel kanser akan berhenti merebak sepenuhnya.



LANDMARK STUDY TERHADAP VIVIX 



Ada banyak research artikel berkaitan bahan2 aktif dalam produk Shaklee. Malah, Shaklee turut bekerjasama dengan profersor Universiti ternama untuk buat kajian produknya sendiri yang dinamakan Landmark Study.

Landmark Study I mengkaji produk multivitamin Shaklee, VitaLea yang boleh mengurangkan risiko penyakit-penyakit kronik & selamat digunakan dalam jangkamasa yang panjang.

Landmark Study II pula mengkaji produk paling hangat di pasaran iaitu Vivix yang dibuktikan boleh memanjang jangka hayat sel manusia, sekaligus mengurangkan risiko penyakit kronik,

Tapi untuk kesekian kalinya saya ingatkan supplemen dan ubat fungsinya berbeza. Supplements seperti VIVIX, walaupun banyak kajian membuktikan bahan aktif dalam Vivix, iaitu resveratrol boleh mengawal penyakit kronik, tapi Vivix bukan bertujuan untuk merawat atau menyembuhkan penyakit.

Tetapi lebih kepada menyokong rawatan & pencegahan penyakit. Kalau mencegah tu, Vivix sangat sesuai diambil oleh orang yang sihat la. Tapi tak boleh nafikan juga sel-sel orang sakit juga perlukan nutrisi yang secukupnya, sama seperti yang diperlukan oleh orang yang tiada penyakit.


Minyak ikan tulen berkepekatan tinggi
OmegaGuard membekalkan spektrum luas asid lemak omega-3 gred farmaseutikal yang asli dan tulen.
Minyak Ikan
OmegaGuard membekalkan spektrum luas asid lemak omega-3 yang terdiri daripada tujuh komponen utama, termasuk EPA untuk kesihatan keseluruhan dan DHA untuk fungsi dan perkembangan minda yang normal. Satu sajian OmegaGuard membekalkan 990mg asid lemak omega-3.
Gred Farmaseutikal yang Tulen
OmegaGuard dihasilkan melalui proses proprietari penyulingan molekul berganda yang bertujuan untuk meningkatkan kepekatan asid lemak omega-3 dan pada masa yang sama menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang sering mencemari pelbagai spesis ikan.


Lindungi tulang anda dengan OsteMatrix padat dengan nutrien termasuk kalsium, vitamin D, magnesium dan pelbagai khasiat lain untuk membina dan mengekalkan tulang yang kuat.
4 kaplet OsteMatrix membekalkan:
  • 1,000mg elemental kalsium
  • 400mg magnesium
  • 400IU vitamin D untuk menggalakkan penyerapan kalsium
Kaplet Bersalut yang Mudah Ditelan
Syor pengambilan harian ialah empat kaplet sahaja. Untuk kesan terbaik, ambil dua kaplet dua kali sehari bersama makanan.

KISAH WANITA SUKA MELANCONG YANG TIDAK LAGI BERGANTUNG PADA PAINKILLER AKIBAT PLANTAR FASCITIS 



Pada 23 November 2015 saya di diagnosis dengan “PLANTAR FASCITIS” atau bahasa senangnya sakit tumit. Sakit yang saya alami ini adalah sakit yang teramat sangat sampai takut untuk saya untuk memulakan langkah. Kesakitan terlampau terutama di awal pagi. 
.
Kronologi kes saya ini bermula dari kepulangan saya dari melancong. Pada mulanya saya ingatkan kaki saya sakit setelah penat berjalan masa melancong, mana tidaknya masa melancong tu semua tempat di jelajahi dari gunung sampailah ke lautan. Seharian berehat di rumah, tumit saya masih sakit dan akhirnya pergi berjumpa doktor. Doktor memberikan “PAINKILLER”. Selepas makan ubat tersebut kesakitan saya terubat. Dari peristiwa tersebut sakit tumit akan on off on off.
.

Kesakitan yang teruk saya alami sekali lagi semasa saya melancong lagi dan penderitaannya semakin perit sampai saya tidak boleh berjalan. Apa lagi terus ambil ubat tahan sakit tapi masa itu terasa rugi kerana seharian tidak dapat berjalan dan bershopping kerana saya kena berehat sahaja di bilik hotel. Sampai di Malaysia saya terus mendapatkan rawatan di Hospital. Setelah membuat beberapa ujian klinikal di hospital terutama X-ray doktor mengesahkan saya menghadapi “PLANTAR FASCITIS”
.

Selepas di diagnos dengan penyakit tersebut bermula episod untuk merawat. Setiap kali sakit menjelma peneman setia adalah “PAINKILLER”. Pemilihan kasut juga penting bagi saya. Setiap kasut saya mesti mempunyai lapisan dalam (insole) yang lembut dan selesa. penggunaan kasut/selipar yang sesuai dan selesa ini melibatkan kos pembelian yang mahal, namun kasut yang sesuai mendatangkan kebaikan serta boleh menghindari dari menghidapi sakit tumit ini. 
.

Selain daripada itu saya juga memerlukan suntikan pada bahagian tumit saya. Masa ini saya rasa sungguh menderita, tuhan hanya menarik satu nikmat dari saya tapi saya terasa cukup menderita. Kesakitan pada tumit ini amatlah menderita bagi orang yang mempunyai hobi melancong dan gemar melakukan aktiviti lasak.

.

Selama beberapa bulan saya hanya bergantung dengan rawatan seperti saya sebutkan di atas. Pada bulan Desember 2016 terdetik di hati untuk mencuba produk Shaklee. Mulanya saya mengambil produk untuk mengurangkan berat badan dan saya berjaya dengan set tersebut. Dari situ saya add on OsteMatrix dan Sustained Release Vita-C Plus. Saya mula mengambil OsteMatrix 4 biji setiap malam dan Vit-C 1 biji sebelah pagi. Setelah sebulan mengambil OsteMatrix dan Vit-C tersebut kesakitan yang saya alami semakin berkurang dan akhirnya saya dapat tumit kaki saya yang dahulu. 
.

Alhamdulillah, 2 minggu yang lepas saya baru pulang dari melancong dan saya tidak lagi merasai kesakitan yang pernah saya alami. Saya tidak lagi bergantung pada PAINKILLER dan yang paling saya gembira saya dapat menggunakan segala jenis fashion kasut yang ada di pasaran. Pergerakan saya tidak terbatas lagi. Bertambah gembira lagi masalah SINUSITIS/RESDUNG saya juga dapat diubati dan kulit saya bertambah berseri-seri. 
.

Pelaburan yang saya buat bersama Shaklee berbaloi kerana bila kita menggunakan produk Shaklee untuk 1 tujuan kita akan dapat banyak manfaat dari sudut lain jugak. Kesan Shaklee terhadap saya sangat awesome…Saya dapat menurunkan berat badan saya dan dalam masa yang sama sakit tumit dan resdung saya dapat diatasi. Bak kata dari kawan saya, Sesungguhnya sakit itu MAHAL!!! PREVENTION IS BETTER THAN CURE.


TESTIMONI PENGGUNA SHAKLEE UNTUK SAKIT TUMIT 






CARA MEMBUAT PEMBELIAN VIVIX UNTUK SAKIT TUMIT KAKI/PLANTAR FASCITIS



CARA 1

Anda boleh terus klik ke SET SAKIT TUMIT KAKI ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan. 

CARA 2

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi.

CARA 3
Dapatkan keahlian Shaklee secara percuma dengan pembelian dua botol VIVIX. Faedah menjadi ahli antaranya adalah dapat menikmati harga produk yang jauh lebih murah antara RM10-RM100 



IsmaLyeza
Visit my ig @almaricantikbyisma
Email: ismalizayahya86@gmail.com
COD Area: Seremban, Port Dickson, Bandar Baru Bangi




SAYA ISMA EMPUNYA BLOG CIK AISH, PENGEDAR SHAKLEE SEREMBAN

Tags
SALAM KENAL, SAYA ISMA SHAKLEE
.


Ok. Since baru baru ni ramai pulak yang add as friend, dan maaf kalau mana yang tak sempat approve sebab suka selidik dulu sebelum approve huhu. So just nak bagi sedikit introduction tentang backgound saya ye. Actually sebelum create akaun FB, dulu saya start dengan blog. Dan actually ramai kawan FB pun saya kenal dari blog.


Dan sebelum saya buat biznes Shaklee, actually hobi yg betul betul khusus tu memang takde sangat pun. Banyak spend time scroll gosip artis, lepak dekat shopping mall dengan kawan kawan, dan lepas kahwin pun still banyak spent time dekat benda yang tak berapa nak bagi faedah sangat hehe but still ok je, zaman penuh fun masa muda muda remaja gitu.


Dan segalanya berubah bila saya start beli Shaklee dan produk pertama saya makan dulu adalah Vitamin E. Sebelum tu memang pikir nak cantik sebelum naik pelamin. haha dan memang berkesan la mak andam pun tak banyak songeh mekapkan kita bila skin texture dah improved. Saya dulu mendaftar ahli cuma untuk kegunaan makan sendiri je. Walaupun diri ni memang minat biz, tapi masa tu tak tergerak hati pun nak buat biz. Makan sendiri pun, still Shaklee bagi bonus sebab pernah satu ketika tu, beli barang untuk adik beradik so dapat lah cash rebate dalam RM27 kalau tak silap.
.



Walaupun cuma RM27, tapi Allah terus bukak pintu hati ni untuk cuba mengenali produk Shaklee ni, sikit demi sikit cuba untuk makan produk shaklee yang lain lagi lagi set kecantikan macam vitamin C, Vitamin E semua tu. Lepas pregnant, beranikan diri ambik FULL SET Vitamin untuk kehamilan lepas doktor pun bagi greenlight dan kata Shaklee adalah produk yang bagus diamalkan masa pregnant.
.



Bila dah rasa kebaikan produk tu pada diri sendiri, Allah buka lagi pintu hati untuk share dengan orang lain, dan dari situ saya mula biz. Seronok bila pelanggan puas hati dengan servis dan produk yang kita kenalkan. dan masa tu lah dah tertanam dalam diri ni untuk KEEP ON SHARING tentang produk ni. Which is good la kan dari share benda yang tak berapa faedah. 
.



Dan harini saya merupakan PENGEDAR yang sah dan sekarang saya merupakan Senior Supervisor Shaklee, mempunyai tanggungjawab untuk lead dan guide team shaklee saya yang hampir 140 orang dari serata negeri. Saya juga PENGGUNA PRODUK SHAKLEE dan boleh katakan semua keperluan asas baik dari segi barang rumah, skincare, supplements semuanya Shaklee. Sebab saya yakin produk Shaklee SELAMAT, TERBUKTI DAN BERKESAN. 
.



So now saya just nak say Hello kepada semua my new friends, salam perkenalan, dan jangan malu malu untuk directly whatsapp me kalau ada apa apa pertanyaan tentang Shaklee, dan saya akan cuba bagi the best consultation untuk awak awak semua. <3 span=""> Dan a big thanks sebab sudi add saya sebagai kawan kawan awak semua ye! 
.

.
"SET YOUR GOALS HIGH AND DONT STOP!""

BERMULA DARI SAKIT PERUT, DAPAT KESAN ADA CYST YANG MEMBESAR DAN BOLEH PECAH

"saya pernah mengalaminya...mulanya saya sakit perut dan pergi ke klinik....dr kat klinik kata ada cyst kat ovari...dr pun kata jangan bimbang tak de apa2.....tp saya kena sakit perut seminggu lepas check...oleh kerana tak tertahan sangat sakit perut sampai nak hampir pitam...suami hantar ke hospital.... di hospital doktor kata saya pregnant...memang saya terkejut masa tu sebab period saya memang teratur....rupanya saya pregnan luar rahim...dan dah pecah..so malam tu juga saya kena operation....now ni baru 2 minggu.So diana lebih baik pergi hospital cepat...dan check betul2...."






APAKAH ITU OVARIAN CYST?


Ovarian cyst adalah cyst pada ovari yang dialami oleh semua wanita yang sihat dan subur. Cyst ini mengandungi telur (ovum) dan akan pecah bila bersaiz sekitar 20mm ataupun 2cm diameter untuk mengeluarkan ovum tersebut semasa proses ovulasi. Proses ini berlaku pada setiap bulan dan ini adalah normal. Tetapi jika ovarian cyst membesar melebihi 20mm atau 2cm diameter dan tidak pecah, maka ia akan memberikan masalah.




INFO TENTANG CYST YANG PERLU ANDA TANYA

  1. Sila rujuk doktor sama ada cyst tersebut merupakan ketumbuhan yang normal atau pun sejenis ovarian cancer
  2. Berapa bilangan cyst yang terdapat di situ
  3. Adakah melibatkan kedua dua ovari?
  4. Adakah masalah sakit puan lain yang dihadapi?
  5. Peluang untuk hamil terjejas atau tidak?






BAGAIMANA MAHU MENGESAN CYST?
Ovarian cyst tidak dapat dikesan atau nampak secara fizikal tetapi hanya dapat dikesan melalui pemeriksaan ultrasound dan pelvic secara rutin. Jadi keraplah dapat konsultasi doktor tentang cyst. Walau bagaimanapun simptom yang sering kali dikaitkan dengan masalah ovarian cyst adalah seperti : 
  • haid tidak teratur
  • sakit ketika haid (senggugut)
  • sakit ketika melakukan hubungan kelamin


JENIS JENIS CYST 




1. Follicular cyst

mengadungi air, bermula sebagai karung telor tetapi tidak pecah pada  waktu subur/ovulation, ia terus membesar kadang melebihi 5 cm. Biasanya akan pecah sendiri tanpa perlu bedah dan airnya diserap badan. Tidak perlu dibedah.

2. Corpus luteal cyst 

Bermula dari bekas kantung telor yang telah pecah/ovulation dan kehamilan telah berlaku. Peranan corpus luteum ialah untuk menguatkan kehamilan diperingkat awal sabelum uri mengambil alih peranan tersebut kemudian. Kadang2 ia membesar sehingga 8 cm. Jangan takut, kerana biasanya cyst ini akan pecah sendiri dan cecairnya diserap badan.

3. Hemorrhagic cyst

cyst yang mengandungi darah, ia bolih bermula dari follicular atau corpus luteal cyst, perdarahan berlaku kedalam cyst atau pecah dan darah melempah merata dalam perut menyebabkab kesakitan yang kuat. Perlu pembedahan cemas.


4. Ruptured ovarian cyst 

menyebabkan kesakitan dan perlu dibedah secara cemas.


5. Endometriotic cyst of ovary

Cyst jenis ini terjadi apabila darah haid melimpah keluar dari tiub falopio dan terkena ovari, tiub falopio, pundi kencing atau usus besar. Sel dinding rahim yang bersama-sama haid tadi boleh membesar di bahagian-bahagian tersebut lalu menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan semasa datang haid. Endometriosis adalah punca utama ketidaksuburan. 

6.  Dermoid cyst ovary atau terratoma 

mengandungi cecair berminyak dan lemak, rambut, cartilage , gigi atau tulang. Perlu dibedah


ADAKAH CYST AKAN BERULANG KEMBALI WALAUPUN SELEPAS PEMBEDAHAN?

Menurut Dr Zubaidi, ovarian cyst boleh berulang semula dan walaupun ianya telah dibuang, kebarangkalian tetap ada untuk cyst yang baru tumbuh di tempat yang sama atau di belah ovari yang lain. 



ANGELINA JOLIE ANTARA SELEBRITI YANG MEMBUAT PEMBEDAHAN MEMBUANG OVARI 




WASHINGTON: Pelakon terkenal Hollywood, Angelina Jolie hari ini mendedahkan bahawa beliau baru sahaja menjalani pembedahan membuang ovari dan tiub fallopio kerana bimbang terjadi penyakit kanser selepas menjalani pembedahan mastektomi atau membuang payu dara dua tahun lepas. - SUMBER 


ALTERNATIF KURANGKAN RISIKO CYST MEMBESAR DAN PECAH DENGAN SUPPLEMEN SHAKLEE 

Wanita yang menitikberatkan kesihatan mereka, akan mengambil langkah pencegahan seperti menjaga pemakanan, gaya hidup yang sihat dan pengambilan supplemen tambahan. Ini penting bukan saja untuk mencegah dari masalah ketumbuhan cyst yang semakin popular di kalangan wanita sekarang, malah boleh membantu membantutkan sel sel kanser atau ketumbuhan dari terus membesar dan menjadi lebih teruk sehingga ke tahap pembedahan. Antara supplemen Shaklee yang terkenal dengan masalah cyst adalah : 



GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin - bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses-proses badan yang normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid-asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel. GLA (Asid Linolenik Gama) digunakan oleh ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan.



GLA atau nama penuhnya Gama Linolenik Asid berfungsi menstabilkan hormon di dalam badan kita. Boleh diambil oleh lelaki dan wanita. Ia sangat membantu terutama mereka yang mempunyai masalah jerawat, mereka yang punya masalah menstrual, monopause sindrom, darah tinggi dan kencing manis. Kelebihan vitamin GLA Shaklee ini ialah kerana ia mengandungi vitamin E yang asli.





VIVIX Membantu mencegah masalah cyst dan menghalang pertumbuhan semula cyst walaupun selepas Pembedahan. Dan golongan wanita yang berpotensi untuk mendapat cyst juga digalakkan untuk mengamalkan Vivix setiap hari. KENAPA VIVIX? 

  1. Kajian telah menunjukkan bahawa Resveratrol mempunyai kandungan antioxidant yang paling tinggi. Daripada kajian juga mendapati bahawa kandungan Resveratrol diadapati daripada kulit dan biji Anggur Muscadine
  2. Antioxidant diperlukan pada kadar yang tinggi untuk mendapat kesihatan yang optima dan dapat membantu mencegah penyakit. Antioxidant dapat membantu dan membaik pulih sel rosak yang berpunca dari radikal bebaS
  3. Resveratrol dapat mencegah dari sel kanser merebak kerana resveratrol dapat menghalang dari pembentukkan sel yang tidak normal dalam tubuh manusia mereba
  4. Menurut Eleanor G. Rogan seorang Profesor dari Uni. Of Nebraska Medical Center. Resveratrol ada keupayaan untuk mencegah peringkat permulaan kanser semasa estrogen baru hendak memulakan proses pengembangan kanser dengan menghalang pembentukkan estrogen DNA adducts ( sebatian kimia yang menyebabkan kanser yang melekat pada DNA).Dengan ini kami percaya seluruh sel kanser akan berhenti merebak sepenuhnya.


LANDMARK STUDY TERHADAP VIVIX 

Ada banyak research artikel berkaitan bahan2 aktif dalam produk Shaklee. Malah, Shaklee turut bekerjasama dengan profersor Universiti ternama untuk buat kajian produknya sendiri yang dinamakan Landmark Study.

Landmark Study I mengkaji produk multivitamin Shaklee, VitaLea yang boleh mengurangkan risiko penyakit-penyakit kronik & selamat digunakan dalam jangkamasa yang panjang.

Landmark Study II pula mengkaji produk paling hangat di pasaran iaitu Vivix yang dibuktikan boleh memanjang jangka hayat sel manusia, sekaligus mengurangkan risiko penyakit kronik,

Tapi untuk kesekian kalinya saya ingatkan supplemen dan ubat fungsinya berbeza. Supplements seperti VIVIX, walaupun banyak kajian membuktikan bahan aktif dalam Vivix, iaitu resveratrol boleh mengawal penyakit kronik, tapi Vivix bukan bertujuan untuk merawat atau menyembuhkan penyakit.

Tetapi lebih kepada menyokong rawatan & pencegahan penyakit. Kalau mencegah tu, Vivix sangat sesuai diambil oleh orang yang sihat la. Tapi tak boleh nafikan juga sel-sel orang sakit juga perlukan nutrisi yang secukupnya, sama seperti yang diperlukan oleh orang yang tiada penyakit.


KISAH MASALAH HAID TIDAK TERATUR DAN CYST TIMBUL KEMBALI SEBESAR 2.5CM 


Masalah yang saya hadapi sejak dari bujang lagi ialah masalah haid tidak teratur. Kadang berpanjangan dan kadang langsung tak datang berbulan-bulan. Kalau yang berpanjangan pula bukan seminggu lebih tetapi kadangkala sebulan lebih haidnya. Dalam waktu yang sama saya sedang berusaha untuk hamil, dan bagaimana untuk hamil kalau haid pun tidak teratur. Kalau haid tidak teratur, nak tahu waktu subur pun susah. 



Masalah ini memang mengganggu saya dan suami, maklumlah umur semakin meningkat. Usia perkahwinan pun sudah memasuki 6 tahun & masih belum dikurniakan zuriat. Segala usaha telah dilakukan oleh kami berdoa, perubatan moden, perubatan tradisional, perubatan Islam dan segala jenis ubat telah saya telan.



Emosi juga sedikit terganggu. Tipu la kalau tidak terasa bila melihat kawan-kawan, saudara mara dengan anak-anak mereka. Tapi saya harus kuatkan diri sendiri,selalu berkata dalam hati “Allah belum kurniakan aku rezeki anak mungkin kerana Dia merasakan kami belum bersedia ataupun Dia akan memberikan kami rezeki lain dahulu”. 


Dulu saya pernah mengandung, tapi Allah lebih sayangkan anak syurga saya itu. Baby boy yang sangat comel & kalau ada dia sudah berumur 5 tahun. Redha dengan kehilangan nya dalam hati hanya Allah yang tau.


BUAT KEPUTUSAN UNTUK MEMILIH VIVIX


Tapi apa yang saya nak share ni adalah cerita yang berlaku pada tahun ini dan pilihan yang telah saya buat setelah sekian lama mengetahuinya. Saya telah mengambil keputusan utk mencuba VIVIX produk yang paling hot keluaran Shaklee. Bermula pada awal tahun 2016,saya telah mengamalkan Vivix setiap hari sebelum tidur tanpa skip walaupun sehari. Sebelum ni pun memang saya mengamalkan ViVix tapi tidak konsisten la.


Pada bulan Januari saya telah period selama sebulan dari 14.1.2016 sehingga 16.2.2016(35 hari) mungkin darah-darah lama yang tertinggal didalam. Amat merisaukan juga sebab terlalu lama dan saya telah pergi berjumpa doctor. Melalui scan doktor memberitahu cyst telah timbul kembali sebesar 2.5cm dan beliau memberikan ubat berhentikan darah.


Selalunya apabila doctor memberikan ubat, saya memang TIDAK AKAN makan ubat tersebut. Tetapi setelah dipaksa, saya hanya makan 1 hari sahaja dan haid berhenti, kuat sungguh ubat ni kan. Saya percaya,sangat tak bagus kalau ubat yang bagi kesan yang sangat segera ini. Selepas itu, saya terus tak nak ambil apa-apa ubat sintetik lagi dan let see the next flow. 


Pada 9.3.2016 haid kembali hadir dengan banyaknye dan stop setelah 7 hari. Wahhh…sedikit kagum kerana tidak berpanjangan lagi. Bulan 4 masih menantikan kehadirannya tapi tiada rezeki dan haid turun semula pada 17.5.2016 dan stop pada 24.5.2016. Wahhh….so amazing cuma 8 hari, perkembangan yang baik dan senyum semakin melebar. 


Kitaran haid saya dah semakin stabil dan normal & ini memang tujuan utama saya adalah untuk membetulkan kitaran haid. Bila haid sudah teratur, In Syaa Allah ada rezeki Allah akan makbulkan impian kami. Check up pada 27/5/16,cyst telah mengecut kepada 1 cm.


Alhamdulilah syukur kehadrat mu Ya Allah. Kini sedang berusaha ber OPK tuk menentukan waktu subur. Dalam masa yang sama sudah masuk botol ke-2 Vivix. Memang terbaik la Vivix ini, sangat-sangat membetulkan dalaman saya,sekurang-kurangnya saya telah berusaha untuk mencari alternatif yang lebih selamat tanpa memudaratkan diri sendiri untuk masa akan datang. 


Saya sangat sarankan wanita di luar sana yang mengalami masalah haid tidak teratur untuk mencuba Vivix. Ia memang terbaik!!

TESTIMONI PENGGUNA SHAKLEE UNTUK YANG ADA MASALAH CYST







CARA MEMBUAT PEMBELIAN SET UNTUK MASALAH CYST 



CARA 1
Anda boleh terus klik ke SET UNTUK CYST ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan. 

CARA 2

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi.

CARA 3
Dapatkan keahlian Shaklee secara percuma dengan pembelian dua botol VIVIX. Faedah menjadi ahli antaranya adalah dapat menikmati harga produk yang jauh lebih murah antara RM10-RM100 


IsmaLyeza
Visit my ig @almaricantikbyisma
Email: ismalizayahya86@gmail.com
COD Area: Seremban, Port Dickson, Bandar Baru Bangi

KONGSIKAN ARTIKEL INI DI SINI :