TIPS SIMPAN REKOD UNTUK BIZNES ONLINE YANG WAJIB KORANG CUBA

Sebagai seorang peniaga, mesti ada cara tersendiri untuk simpan segala rekod pembelian, duit keluar masuk, rekod customer dan sebagainya. Di SOHO saya yang kecik ni, saya memang simpan banyak data data macam ni. Selain simpan segala database ni dalam laptop, saya jugak mula buat proper filing supaya lebih teratur dan kemas. 

..
..


DEBIT CREDIT

Saya percaya untuk jadi peniaga yang berjaya, mesti dimulakan dengan pengurusan kewangan yang baik dan cekap. Saya taknak bersusah payah menjalankan perniagaan tapi tak nampak hasil keuntungan tu di mana perginya..Jadi Di SOHO, saya ada rekod berkenaan duit keluar masuk, iaitu buku log DEBIT CREDIT, di mana saya akan rekodkan segala perbelanjaan berkenaan biznes. Bila saya beli stok, saya akan rekod duit keluar. Bila customer beli barang, saya akan rekod sebagai duit masuk. Dan hujung bulan saya akan buat satu akaun ringkas untuk kenalpasti berapa keuntungan kasar dan keuntungan bersih saya. (perghhh memang budak akaun sangat!) 
..
..

REKOD CUSTOMER

Untuk menjadi penjual yang baik juga, kena ada buku rekod customer. Dalam buku tersebut, saya akan listkan nama, dia beli apa, untuk tujuan apa, apa feedback dia. Supaya mudah untuk saya FOLLOW UP customer saya. So takde la semata jual barang dan let them go. Its a BIG NO! Dalam biz terutama Shaklee, adalah penting untuk saya simpan rekod customer supaya saya dapat pastikan pembelian barang yang mereka buat berbaloi dengan setiap sen yang mereka keluarkan. Niceeee 
..
..

REKOD PEMBELIAN

Dalam Shaklee, setiap kali saya order stok, Shaklee akan update dalam History Shopping. Jadi mudah untuk saya semak segala rekod pembelian saya dalam bulan tersebut. Jumlah rekod pembelian tu la yang akan saya catit dalam buku Debit Credit saya. Haaa..Finance sangat akak korang ni kan hehe
..
..

TRACKING NUMBER

So saya jugak ada folder berasingan untuk simpan FLYERS dan rekod TRACKING NUMBER. Sebut pasal tracking number memang kadang kadang boleh jadi gadoh dengan husband haha. Gadoh manja jela kan..Sebab husband memang tukang pos, so jenuh nak ingatkan dia untuk filingkan slip pos tu dalam fail. Kikikiki
..
..
So buat masa ni, saya cuma mampu rekod ni jela untuk biznes saya. Tak la perfect tapi alhamdulillah rekod macam ni memudahkan saya untuk buat biznes. Kerana saya percaya, mereka yang serius untuk dapatkan SIDE INCOME dari biz, mestilah juga SERIUS untuk ada kan benda benda ni semua. 
.
.
Bagi saya, REKOD KEWANGAN dan REKOD CUSTOMER adalah yang paling penting bagi mereka yang SERIUS untuk berbiznes. Kalau tak mampu untuk buat proper filing pun, buku 555 pun bolehhh bahh! Asalkan rekod! Tu yang saya selalu ingatkan anak anak buah Shaklee saya. Tak sempurna tak apa, asalkan ‘jalan’ sahaja dulu.

APA KATA SAYA TENTANG SAMSUNG VS IPHONE

SAMSUNG VS IPHONE

Sekarang ni, budak sekolah pun pakai smartphone. Ini kan pulak kita yang buat biz online ni. Dulu masa guna Samsung, masalah utama bila buat biz online adalah "SATU HARI 10 KALI CAJ!" Asyik asyik batery low. Bila buat biz ni, memang masa kita hampir 80% pegang smartphone. So salah satu sebab saya bertukar dari Samsung ke Iphone adalah sebab batery tak tahan lama. Tak sure la orang lain menghadapi masalah yang sama atau tak. 
.

.
Saya pengguna Note 4 dulu. Seriusly kamera memang cantik lagi lagi kamera depan. cuma tu la. Batery tak tahan lama. Huhu. So saya tukar Iphone. Masa nak beli tu, tak terpikir nak demand yang canggih2 pun. Asalkan bukan Samsung. Huhu. So decide ambik Iphone SE je. So far, memang berbeza la bila dah jadi pengguna ipong ni. Memang terasa kelainan dia terutama dari segi penggunaan batery. Bayangkan, guna sama je, tapi caj cuma SEKALI SEHARI je. Bahagia gila. 
.
.
Tak payah bergantung pada power bank dah. Lepas tu dah tak kerap hang macam pakai Samsung sebelum ni. Cuma yela, dari segi kamera, rasanya Note 4 lagi best kot. hehe. Apa pun, saya tak kisah sebenarnya nak pakai apa apa fon yang penting, batery kena tahan lama, tak kerap hang, sebab bila buat biz online, memang banyak guna fon. Banyak apps kita nak download untuk kendalikan biz kita. So fon yang tahan lasak, tahan batery, memang ciri ciri fon yang saya cari. 
.
.
So bye bye Note 4. Saya tetap sayang awak. Tak trade in pun. Ada je kat rumah ni bagi kat Irine suh belajar ABC. huhu. Walaupun Note 4 pernah menyusahkan hidup saya caj banyak kali sehari, tapi dia tetap berjasa bagi gambar cantik2 untuk saya hasilkan poster shaklee yang kebabom! Kalau nak pergi mana mana vacation, saya akan bawak Note 4 untuk tujuan SELFIE sebab kamera depan dia power. heh. heh. 
.
.
Ehh korang ada pengalaman pakai fon yang best best? meh la review sini. :)

4 SEBAB KENAPA BAGUS MAKAN SAYUR BAYAM?

Pagi ni nak pergi kedai beli sayur bayam. Mama suka, irine pun suka. Sayur bayam banyakkk khasiat tau. Jadi uols yang tak suka makan sayur, sangat la rugi!



BAYAM KAYA ASID FOLIK

Betul. Sayur bayam ada banyak kandungan asid folik. Selalunya orang perempuan akan start survey pasal asid folik bila awal awal kahwin hehe. Asid folik ni sebagai persediaan untuk wanita yang nak hamil. Kalau ibu mengandung, asid folik penting untuk melindungi bayinya dari cacat pada bagian sarafnya.

MAKAN BAYAM UNTUK TULANG LEBIH KUAT

Muda muda dah start sakit badan? Haa pergi makan bayam. Sebab bayam ni mengandungi kalsium dan magnesium tau! Bukan susu je ada kalsium. Bayam pun ada kalsium. Makan bayam boleh cegah osteoporosis! Dan paling best diaebabkan bayam ada vitamin K, dia akan bantu tulang utk penyerapan kalsium so tulang jadi kuat!

MAKAN BAYAM UNTUK JANTUNG

Sebagaimana diketahui, bayam juga sangat kaya akan antioksidan sehingga sangat baik untuk mencegah terkumpulnya plak kolesterol pada saluran arteri kerana kalau tersumbat di bahagian arteri, maka resiko terkena penyakit jantung sangat tinggi. Selain itu, bayam juga sangat bermanfaat untuk kawal tekanan darah.

IBU HAMIL BAGUS MAKAN BAYAM

Bayam mengandung zat folat dan vitamin A yang sangat bermanfaat untuk ibu yang sedang hamil. Makan sayur bayam, proses pembentukan paru-paru pada janin dan pembentukan sistem saraf yang lengkap akan berjalan dengan baik.

Korang bayangkan sayur bayam tu seikat tak sampai pun sepuluh ringgit tapi khasiat dia banyak kan?
Cuma sekarang kalau beli sayur zat mungkin dah kurang. Tanah sekarang tak sama dengan tanah dulu. Tanah dulu cukup nutrien, kurang chemical, sayur pun kene sembur pestisid utk kawalan serangga. Zat sayur bayam tu mungkin dah kurang.
"Beli sayur pelis basuh setiap helai sayur tu utk cuci semburan bahan kimia yang dok lekat dekat sayur tu"
Orang yang makan sayur bayam mungkin tak dapat seratus peratus kesemua khasiat yang kita cerita tadi. Tapi as long kita makan sayur dalam diet kite, ok la cuma kalau nak top up zat yang terkurang tu, boleh la consume supplemen. Tu la tujuan supplemen kan?
Supplemen yang menyamai bayam yang boleh saya konsume :
❤️B COMPLEX (kaya asid folik)
❤️VITALEA (kaya dengan segala zat, multivitamin)
❤️OSTEOMATRIX (kaya kalsium)

Orang yang langsung tak makan sayur? Adooi rugi rugi. Dah la🙊 banyak lak bebel pasalsayur. Nak beli sayur, nak beli sayur..nak cari sayur, nak cari sayur

JANGAN PANDANG REMEH KALAU ADA MASALAH SEMBELIT

JANGAN PANDANG REMEH KALAU ADA MASALAH SEMBELIT


Takziah kepada seorang kenalan yang baru kehilangan ayah mertua akibat masalah usus yang berpunca dari sukar membuang air besar atau kata nama lainnya adalah SEMBELIT


Perkara macam ni buat Is takut dengan SEMBELIT. Sebenarnya tak ramai yang ambil peduli dengan masalah jarang buang air besar atau pun kalau buang air besar dengan najis yang keras. Tak ambil peduli kan? Menurut Pakar Perunding Bedah Am dan Kolorektal, Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Prof. Madya Dr. Ismail Sagap, sembelit ialah situasi apabila individu membuang air besar kurang daripada tiga kali seminggu dan keadaan itu berlarutan sehingga beberapa bulan.


“Seseorang itu juga boleh memiliki gejala sembelit jika lebih 40 peratus najis yang dikeluarkan adalah keras. Lazimnya, individu normal akan mengeluarkan 75 peratus najis lembut dan proses pembuangan lebih lancar tanpa perlu meneran dengan kuat.

Sembelit yang merbahaya terjadi disebabkan oleh kanser usus dan saluran najis yang tersumbat.
Dan jangan terkejut kalau ada kes di mana keadaan jarang buang air besar atau pun sukar buang air besar, boleh mendatangkan maut macam dalam artikel tu

Jadi untuk yang dah nampak tanda tanda sukar buang air besar, najis keras, cepat cepat ikhtiar untuk elak masalah sembelit ni jadi lebih terus. [ada kes doktor kena buat pembedahan untuk keluarkan najis yang keras tu]


ATASI MASALAH SEMBELIT SEBELUM PARAH! 


HERBLAX DIKATAKAN MAMPU MENGAWAL MASALAH SEMBELIT SEBELUM MENJADI PARAH!

"Mak makan herblax, kosong rasa perut sebab keluar habis. Hehe". 

Betul. Herblax bantu elak sembelit dan bagus diamalkan sebelum sembelit menjadi lebih teruk. 


APA KEBAIKAN HERBLAX


  • pembersihan najis yang tersekat
  • meransang usus untuk percepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang tersekat atau tersimpan lama dalam tubuh kita
  • membantu masalah sembelit
  • tindakan pembersihannya yang lembut boleh mengembalikan semula proses semulajadi
  • mengempiskan perut
  • ia membantu dalam mengurangkan atau memberi kepejalan pada perut. sesuai di ambil seperti biasa atau dicampur dalam air panas, sebaai minuman teh herba.

TESTIMONI PENGGUNA HERBLAX




CARA BUAT PEMBELIAN

CARA 1
Anda boleh terus klik ke link di bawah dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan 


CARA 2
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi.


IsmaLyeza
ig @almaricantikbyisma
Email: ismalizayahya86@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 012-6716961
COD Area: Seremban, Port Dickson, Bandar Baru Bangi

3 JENIS KEDAI ONLINE KALAU BUAT BIZNES ZERO MODAL

Best tengok kedai kedai dekat Bangi Sentral ni. Tapi dengar dengar sewa dia nak naik, sampaikan ada satu dua butik terkenal pun dah tutup sebab tak mampu nak tanggung kos sewa kedai yang makin tinggi.


Dulu apa yang saya belajar dekat sekolah, antara kos kos yang kena tanggung oleh orang yang nak berniaga, adalah kos PEKERJA dan KOS SEWA KEDAI. Haha masa tu takde online biz macam sekarang. So siapa yang berniaga zaman tu, modal kena paras kening ek.. kalau modal paras lutut lupa kan ajo nak meniaga,

Tapi alhamdulillah harini saya biznes tak keluarlangsung modal untuk KOS PEKERJA dan KOS SEWA KEDAI sebab kedua dua kos tu memang tak wujud dalam bisnes Shaklee. Saya la bos dan saya la pekerja. Kedai pun tak payah sebab Shaklee menggerakkan perniagaan mereka melalaui Shaklee Independent Distributor sahaja. Pengedar tak perlu bukak kedai untuk berniaga Shaklee. ZERO MODAL!

So saya ambik ni sebagai peluang untuk buat biz betul betul. Siapa taknak kan kalau ZERO MODAL dan tak perlu sewa kedai? Semuanya online je. Jadi saya nak kongsikan dengan korang KEDAI ONLINE saya. Hari hari kena update je. Bukan bukak shutter kedai pun hehe

1. BLOG - http://buff.ly/2gD4L2o

Saya gunakan medium blog untuk luaskan perniagaan saya. Sebab saya percaya, korang kalau tak tahu satu satu benda, atau nak cari sesuatu penyelesaian, korang mesti google kan? heh heh. Jadi saya gunakan BLOG sebagai kedai online saya so that bila orang google "Cara kawal kolestrol" harapnya jumpa la blog saya huhu

2. FANPAGE - AlmariCantik

Fanpage ni kedai saya dekat Facebook yang saya linkkan dari akaun Instagram saya. Dalam ni saya akan update tentang produk shaklee so siapa yang nak beli shaklee, cari dalam AlmariCantik ye.

3. INSTAGRAM - @AlmariCantikByIsma

Untuk pengguna IG, yang nak shopping, boleh jugak jenguk kedai saya yang satu lagi ni. Saya akan update setiap setengah jam dengan info info produk dan promosi terkini. Insyallah walaupun masih baru, tapi SALES banyak dari IG. Rata rata call terus mintak Cash On Delivery.

Ni la 3 kedai online yang saya handle setiap hari. Tak susah pun. Tak perlu bayar sewa kedai, semuanya free signup! Bukan susah pun nak meniaga sekarang. Nak atau taknak je. Kalau dulu boleh la bagi alasan taknak meniaga sebab modal takde. Tapi harini kalau nak bagi alasan takut meniaga sebab ada anak kecik, tak sempat, bizi, tak tahu, takut tak boleh buat, alahaiiii...malu makkk nak dengar alasan tu.
Ok semua. Nak meniaga harini la masanya. Jangan tunggu perfect time untuk mula, tapi mula kan aje supaya lama lama akan jadi perfect!

SUSAH TAK NAK NAIK RANK SUPERVISOR SHAKLEE?

SUSAH TAK NAK NAIK RANK SUPERVISOR SHAKLEE? 

Saya join Shaklee sebab makan sendiri. Bukan join sebab nak buat biz. Supervisor Shaklee? Lagi la tak pernah terpikir tah apa ke benda alah tu. Totally join sebab sukakan khasiat produk shaklee yang banyak bantu kesihatan saya dan family.


Saya start serius biz bila datang semangat nak bantu sorang kawan yang ada masalah yang sama macam saya which is kulit berjerawat. Dengan asbab shaklee, kawan saya makin jelita sekarang. :p Ok. tu semua gara gara telan Vitamin C dengan E yang best tu.

Saya mula buat biz. Masa tu takde anak shaklee. Memang sepenuhnya harapkan Personal Sales semata. Bulan pertama bonus tak banyak. Cukup belanja diri sendiri MCD tu pun dah happy gila sebab makan free kan? Bulan seterusnya dapat beli vacum rumah sebijik. Bulan seterusnya mula sedar diri, terus simpan buat saving. Gila asik nak perabis duit je?

Dan lepas tu saya mula berani jadi tukang daftarkan orang sebagai ahli. So ahli ahli tu bernaung bawah group saya. Makin lama makin ramai. Alhamdulillah dari tak tahu nak coach dan guide, lama lama boleh la, setakat jadi bahu tempat dorang meluah perasaan tu kira dah boleh la. Upline saya suruh saya besarkan sales group. Saya suka masa tu sebab upline ajar macam macam sampai dia kata, "is, cepat cepat naik supervisor" Betul orang kata, UPLINE memang boleh nampak KEMAMPUAN DIRI kita walaupun kita rasa masa tu kita tak ada apa apa pun. 


So study la sikit sikit apa kebenda supervisor shaklee ni, cara nak naik supervisor, berapa sales kena dapat, berapa bonus boleh dapat bila dah naik rank..sounds good. So memang masa tu satu je benda yang saya aim iaitu NAIK SUPERVISOR. Tiap tiap malam berangan kot. Takpe, berangan tu free. Rugi tak berangan dulu. So berangan la, lepas tu cakap sorang sorang "Ya Allah, makbulkan la impian aku nak berjaya dalam biz shaklee ni, aku nak naik supervisor, sebab dengan kejayaan tu, aku akan bantu downline aku juga supaya sama sama berjaya"


So pada bulan September 2014, tengah pregnant, Allah makbulkan apa yang saya dok berangan sebelum tu. Hari kejadian naik Supervisor tu, upline dok tanya, berapa dah Group Sales sekarang? Boleh capai tak nak untuk naik Supervisor? Masa tu memang jauh lagi nak kejar. Tak boleh jadi ni, satu hari tu, dari pagi sampai petang, memang gandakan semua benda. Gandakan usaha, gandakan doa. Banyak kali sebut..nak nak nak nak, tolong la tolong la Ya allah..

Magik memang magik. Sebab berkat usaha dan doa yang double tripple hari tu, banyakk sales masuk. Potential buyer pun tetiba text cakap nak beli, ada lagi best, cust ni wasap, bagitahu dah bankin. Semua dipermudahkan haritu. Dan malam tu, sebelum closing 30hb, sebelum detik 12malam, cukup 3000GUV yang melayakkan saya naik SUPERVISOR

miracle HAPPEN.. when you believe.... tahajud cinta.. siapa yg buat dia akan rasa manisnya.. siapa yg masih tertanya2 betulke.. ye ke.. jadi ke.. tu ke ini ke.. maka duduklah lagi dlm zon tanya2...

Nak atau taknak... ANDA YG DECIDE..bukan upline bukan downline bukan sideline..
KALAU ADA DOWNLINE SAYA YANG SAYA PERNAH CABAR SEBELUM NI UNTUK NAIK SUPERVISOR, MAKA BUAT LAH.. hasil dari cabaran itu ..utk kebaikan anda juga..

BOLEH TAK MAKAN SHAKLEE BANYAK BANYAK?

Bila customer tanya, boleh ke makan supplemen Shaklee banyak banyak? Tak rosakkan buah pinggang ke?


Actually kita tak perlu risau sebab pengambilan supplemen Shaklee TIDAK SAMA SEKALI menyebabkan kerosakan buah pingganG. Sebelum apa apa jenis supplemen shaklee tu dipasarkan, pelbagai ujikaji yg telah dijalankan untuk memastikan kualiti dan keselamatan supplemen tersebut. Malah, Shaklee telah melaburkan jutaan ringgit untuk membuat kajian dan kesan pengambilan supplemen mereka dalam tempoh jangka masa yang panjang.


Yang hebatnya, Shaklee telah melepasi dan melangkaui piawaian industri setiap masa bagi memastikan produk mereka Sentiasa Selamat, Sentiasa Berkesan dan Sentiasa Mesra Alam. Buktinya?

>>>Shaklee menguji setiap bahan baharu untuk mengesan lebih 350 bahan cemar berbahaya.
>>>Shaklee menjalankan lebih 100,000 ujian kualiti setiap tahun bagi menjamin ketulenan tertinggi sebolehnya.
>>>Shaklee telah melaburkan lebih $250 juta dalam ujian klinikal, penyelidikan dan pembangunan.


SHAKLEE VS UBAT

Selalu kita salah anggap ingatkan shaklee ni ubat. Tak sama. Sebab tu masa pregnant, saya memang tak sentuh ubat klinik. 9 bulan memang makan shaklee je. Sebab Shaklee bukan ubat. Supplemen Shaklee takde kesan sampingan, dijamin selamat lagi lagi bila ada Landmark Study. dan Shaklee jugak bukan ubat bila kita demam baru kita telan vitamin C. Shaklee bukan mengubati ye. Tapi mencegah supaya datang penyakit2 dan kalau datang penyakit sekali pun, cepat reda dengan izin Allah juga.

So tak perlu risau bila kita nak ambil supplemen lagi lagi Shaklee. Pilihan nombor satu dunia sekarang. Tapi apa yang kita perlu risau adalah DIET KITA sihat atau tak. Sebab kerosakan buah pinggang sebenarnya berpunca dari diri kita yang TAK JAGA PEMAKANAN bukan sebab makan shaklee. So ni 4 punca utama buah pinggang boleh rosak akibat dari sikap kita sendiri.

>> Tidak minum air yang cukup
>> Kuat makan makanan masin dan fastfood! (kita tak boleh ambil makanan yang mengandungi lebih dari 5g sodium/garam sehari!)
>> Suka tahan kencing
>> Minum manis berlebihan

Kita selalu risau dekat perkara yang tak sepatutnya kita risau. Contoh macam ni la, risau makan supplemen takut rosak buah pinggang. Tapi kita tak pernah risau dengan perkara yang sepatutnya kita risau contoh, pernah tak kita tanya cashier fastfood, "boleh ke makan French Fries? Tak rosak buah pinggang ke?" Tak pernah berlaku kot hehe

Kadang kadang kita selalu percaya benda yang tak betul dan menidakkan benda yang betul. Contoh, makan vitamin adalah sihat, tapi kita cuba menidakkan sebab lagi suka percaya bahawa makan mi segera dan fastfood adalah sihat dan tak mengapa. Kita selalu dengar berita, orang mati sebab kolestrol tinggi gara gara makanan. Tapi kita tak pernah dengar orang mati sebab makan Shaklee. Shaklee dah 100 tahun usia kot..:)

Jadi, jangan risau kalau korang pilih shaklee sebab ianya SELAMAT dan PALING SELAMAT!

KENAPA ORANG SEKARANG KENA MAKAN SUPPLEMEN

KENAPA ORANG SEKARANG KENA MAKAN SUPPLEMEN


Orang dulu makan sayur, mereka tak perlu makan supplemen. Sihat je? 
So kita pun tak payah makan supplemen, baik kita makan sayur je. Boleh ke?



Sayur memang antara menu yang perlu ada dalam DIET kita setiap hari. Orang dulu, berkebun, bercucuk tanam, dan makan hasil tanaman mereka sendiri. Dorang ni jenis tanam belakang rumah, petik, makan. Ada yang makan macamtu je, tak masak pun, kira buat macam ulam la. Sebab tu orang dulu dulu sihat. Dah la makan mentah, sayur tu pulak memang khasiat dia tip top sebab TAK ADA langsung tercemar. Mana taknya, zman dulu belum ada lagi semburan semburan kimia yang merbahaya macam sekarang. Orang dulu, semua makan sayur yang organik. FRESSHHH. Makan hasil tanaman sendiri.

Zaman dulu yes memang betul, siapa yang jual supplemen konfirm tak laku punya sebab orang dulu dulu sihat sebab makan benda tak tercemar. 

Zaman sekarang lain. Rumah pun takde laman langsung nak tanam sayur. Semua beli dekat kedai. Nampak segar segar je. Tapi tahu tak sayur sekarang dah tercemar?


Sekarang kita harapkan sayur dekat kedai. Pembekal sayur akan pastikan bekalan mereka sentiasa mencukupi, tidak rosak dan nampak segar macam baru lepas dipetik 5saat yang lepas. Jadi apa yang mereka perlu lakukan adalah dengan memberi racun kawalan serangga perosak, baja yang tidak organik dan semburan wax (semburan wax femes dekat buah anggur, kalau anggur tu nampak macam debu debu putih, tu la wax, bahan kimia seakan lilin supaya buah anggur tak lembik, dan tahan lama selepas dipetik!)

Kita pernah nampak kan, macam mana tukang sembur racun kimia kawal perosak ni, akan guna kelengkapan macam penutup mulut dan sarung tangan sebab yang mereka sembur tu RACUN. Terkene kulit pun boleh memudaratkan ni kan pulak tanaman yang dah disembur tu masuk badan kita. huhu.

Berbeza sungguh sayur dulu dengan sayur sekarang. Sebab tu, kita kena ambik supplemen. Sebab nutrient yang kita nak dari sayur dah kurang. Kita sebenarnya dah terdedah dengan PENCEMARAN tanpa kita sedar.

Bestnya zaman datuk nenek dulu kan? Tak perlu supplemen kalau apa yang dorang makan semua selamat dan takde pencemaran macam sekarang!

PEREMPUAN DAN FIBROID

[PEREMPUAN & FIBROID]


Sekarang makin ramai pulak wanita yang ada masalah ketumbuhan fibroid. Ada yang masih peringkat awal dan ada yang sampai tahap perlukan pembedahan


Begitu jugak salah seorang customer saya ni. Saya pun terujaaaaaa dengan #ShakleeEffect selepas beliau mengamalkan supplement Shaklee. Bermula dengan 1 supplement sahaja iaitu VIVIX, ketulan fibroid tu dah mengecil.

Alhamdulillah. Apa yang saya perasan dalam semua testimoni dari customer saya yang ambil VIVIX semuanya nampak kesan seawal 2minggu!

Seronok tau bila vivix ni boleh bantu penyakit penyakit kronik macam fibroid ni. Bukan seorang dua jee mengakui, hampir keseluruhan customer saya mengakuinya. Alhamdulillah. Seronok benar saya dapat bantu mereka.

Bestkan hasilnya begini? Tak salah untuk kita invest sedikit wang untuk kesihatan diri kita sendiri. Saya galakkan mereka yang dah mula detect penyakit penyakit mcm fibroid, darah tinggi, diabetes, jantung, stroke, cepat cepat la buat checkup dan ikhtiar untuk cegah dari jadi lagi teruk

Kalau saya, saya pilih VIVIX
0126716961

BORONG OMEGA GUARD 2 BOTOL SETIAP BULAN

BORONG OMEGA GUARD 2 BOTOL SETIAP BULAN

Ni kakak saya yang memang pengguna tegar SUPPLEMEN MINYAK IKAN OMEGA GUARD SHAKLEE. Setiap bulan dia akan beli dua botol terus.


Kakak suka makan omega ni sejak setahun yang lepas. Puncanya dulu dia checkup doktor kata kolestrol tinggi. Kalau tak kawal cepat cepat, banyak lagi penyakit lain yg datang mcm tekanan darah tinggi, jantung, dsb

Doktor suruh kakak beli supplemen minyak ikan. Dan kakak pilih OMEGA GUARD sebab lepas dia survey survey, shaklee punya minyak ikan lagi terbaik dan tulen. Dari segi harga, shaklee lebih jimat.

Sekarang rasanya dah setahun kakak memang konsisten kawal kolestrol dengan omega guard. Setiap bulan dia beli 2 botol. Kadang kadang beli 3 botol terus kalau shaklee ada buat promosi.

Ni la supplemen kegemaran kakak. Bagusla cegah dari awal sebelum datang penyakit lain pulak.

Omega bagus untuk kawal paras kolestrol dalam badan, bagus untuk lancarkam peredaran darah, bagus untuk jantung

0126716961

KENAPA KENA FOLLOW UP CUSTOMER?

KENAPA KENA FOLLOW UP CUSTOMER? 

=========================



Alhamdullilah , BANYAK TESTIMONI BERJAYA yang saya dapat setiap kali follow up customer. Ramai customer2 update perubahan dan keberkesanan produk2 yang dorng guna. Sebagai penjual saya rasa teramatlah happy dan bersyukur sangat tau!

"Penjual yang baik adalah penjual yang sudi follow up selepas mereka membuat pembelian dengan kita"
Ok ni antara TIPS FOLLOW UP untuk korang yang buat biz online.

1. Lepas customer buat pembelian, pastikan kita follow up customer kita sama ada mereka dah dapat barang atau belum

2. Selepas beberapa hari, apa kata kita tanya adakah mereka sudah mula menggunakan produk tersebut atau belum dan rajin rajin bagi tips lagi lagi pada mereka yang first time guna produk tu

3. Selepas 3 minggu, follow up customer sama ada mereka serasi atau tak dengan produk. Kalau supplemen, selalunya saya follow up selepas 3minggu.

Seronok bila kita follow up customer ni tau. Sebabnya, kita dapat FEEDBACK. Feedback ni penting tau. Kalau customer bagi feedback yang baik, kita boleh jadikan sebagai testimoni. Kalau feedback negatif, dekat situ la tugas seller untuk bantu customer.

Dan saya suka nak bagitau korang supaya beli produk Shaklee dari pengedar yang betul.

JANGAN beli produk shaklee di klinik, kedai serbaneka, booth, tepi jalan, pasar malam. SHAKLEE sendri dh keluarkan rules, ini salah ya dan boleh dikenakan tindakan. Perasan x? Sebab apa wujudnya SID? shaklee independent distributor? Sbb tugas2 SID ni lah yg akan guide anda, dose dan intake supplemen yg betul.

Lain org lain masalah lain dose nya ya!

Dan SID ni lah akan follow up anda setiap masa, dan anda boleh tnya dia apa2 masalah atau crisis selepas belian produk hingga anda berjaya! Kalau dh beli kat klinkk, kat farmasi, kat kedai serbaneka... Maaf lah, tak de siapa akan guide anda 24jam nk mengadu domba atau tnya maslaah itu ini 😂

Ok setakat ni je tips mampu share tentang FOLLOW UP. Jadi kepada peniaga online, jom follow up customer kita. Dan kepada customer, Pastikan setiap nilai SEN anda itu berbaloi2 ya!

Nak supplement? Roger sayaa 😊
0126716961
"your trusted shaklee distributor"