MACAM MANA NAK URUS BIZ DAN KERJA?

Tags

Macam mana nak urus masa biz dan kerja?


Soalan feveret yang ramai tanya sejak 3 tahun buat biz shaklee. Sebelum ni kalau time lunch memang banyak habiskan masa untuk schedule post, follow up customer, guide anak biz. Lepas tu sambung buat dekat rumah. Masa tu duduk rumah mak so time tu memang bila bila masa boleh online.

Tapi rutin berubah bila pindah rumah baru. LINE TAKDE! So bila line fon dan internet takde langsung dekat kawasan rumah tu, takkan nak stop biz pulak kan?

Jadi apa yang sayabuat untuk manage masa antara biz dan kerja adalah, SCHEDULE POST

Setiap hari sabtu dan Ahad, saya akan schedule update dkt facebook, instagram dan blog untuk seminggu punya stok. Sibuk camne pun kena sharing. So dari isnin sampai jumaat, dah boleh fokus aktiviti lain. Tak ganggu waktu kerja jugak yang paling penting.

Alhamdulillah. Banyak sebenarnya benda yang saya belajar untuk manage masa ni. Semua kena cepat. Balik kerja je, bersilat masak, mandikan anak, cuci sangkar kucing, spend masa untuk anak, anak dah tidur baru kita buat biz

Semua kena pantas!
Susah?
Tak. Senang bila dah biasa buat

Setiap manusia dikurniakan 24 jam dalam sehari.

Hanya yang betul-betul mengenali masa dengan baik akan merasakan waktu yang diberikan cukup bermakna untuk melakukan kebaikkan dan kebajikan, selebihnya akan merintih dan seringkali mengeluh kerana kesempitan waktu.

Sabda Rasulullah s.a.w, “Sesungguhnya Allah s.w.t menyukai apabila sesorang kamu bekerja dan melakukan pekerjaan itu dengan tekun.” (Hadis riwayat Abu Daud)

#tsunamishaklee
#liveamazing
#amazingseventeen
#tasktsunamiisma

CARA PALING BERKESAN UNTUK ELAK KAKI KENA POTONG AKIBAT DIABETES

Cara Paling Berkesan Untuk Elak Kaki Kena Potong Akibat Diabetis


Di Malaysia, majoriti kes-kes potong kaki adalah disebabkan oleh komplikasi dari penyakit diabetes. Sumber di Hospital Universiti Sains Malaysia menunjukkan lebih kurang 44 peratus dari pesakit terbabit adalah dari kalangan pengidap diabetes. Kaedah potong kaki ini disarankan sebagai langkah untuk menyelamatkan nyawa seseorang pesakit sekiranya cara-cara lain sudah tidak berkesan. Ianya adalah pilihan terakhir yang disarankan oleh doktor dan jarang mendapat reaksi yang positif dari pesakit.


JOM ELAK KAKI KENA POTONG

KOMPLIKASI YANG ANDA PATUT TAHU SELEPAS KAKI DIPOTONG

 

BENGKAK

Bengkak di kawasan pemotongan (stump) selepas proses pembedahan adalah perkara biasa dan merupakan sebahagian dari proses pemulihan semulajadi. Walaupun begitu, ada juga bengkak yang disebabkan oleh masalah-masalah lain seperti darah beku (hematoma) atau jangkitan kuman.

Bengkak semulajadi boleh dikurangkan dengan menggunakan balutan yang ketat untuk memberi tekanan dan juga dengan meninggikan anggota amputasi tadi dari aras jantung bagi mengurangkan pengumpulan cecair limfatik dari kawasan terbabit.

Bengkak akibat hematoma agak jarang berlaku. Saiz hematoma yang kecil selalunya tidak mendatangkan kesan sampingan tetapi ia boleh menyebabkan jangkitan kuman lebih senang terjadi kerana darah beku adalah media yang sesuai untuk pembiakan kuman.

Sekiranya hematoma berlaku, doktor akan membuat pemantauan untuk memastikan tiada jangkitan kuman pada kawasan pembedahan. Sekiranya terdapat unsur-unsur jangkitan kuman atau sekiranya saiz hematoma agak besar, maka pembedahan pembersihan hematoma akan dibuat untuk memastikan ia tidak melambatkan proses penyembuhan ‘stump’.

JANGKITAN KUMAN

Jangkitan kuman selepas pembedahan adalah di antara masalah yang boleh melambatkan pemasangan prostesis. Masalah ini jarang berlaku dan anggarannya hanyalah satu peratus dari kes-kes poting kaki. Antibiotik akan diberikan untuk memastikan masalah ini tidak berlaku selepas pembedahan.

Sekiranya berlaku dan apabila perlu, pembedahan susulan akan dilakukan untuk membersihkan kawasan yang dipotong yang dijangkiti kuman.

RASA SAKIT

Selepas pembedahan, pesakit akan diberikan ubat penahan sakit yang bersesuaian untuk mengurangkan sakit akibat dipotong. Biasanya, selepas lima atau tujuh hari, pesakit akan mendapati sakit dan bengkak akan berkurangan dan sudah tidak memerlukan ubat penahan sakit yang kuat.

Namun begitu, segelintir pesakit akan mendapati rasa sakit yang berlainan dari sakit yang sepatutnya.
Pesakit akan merasakan seolah-olah kaki mereka masih ada dan sakit yang wujud datang dari anggota itu walaupun ia sudah dipotong!

Fenomena yang dinamakan Phantom Pain ini berkait rapat dengan psikologi dan tahap keterukan anggota yang akan dipotong sebelum pembedahan. Keadaan ini boleh dikawal dengan menggunakan ubat penahan sakit jenis kuat dan sesi kaunseling.

MALU ATAU KURANG KEYAKINAN

Perasaan malu, kurang keyakinan diri atau gangguan emosi yang lain kerana kehilangan anggota adalah di antara isu-isu yang perlu ditangani sebelum dan selepas pembedahan. Ini adalah keadaan normal yang dialami oleh semua penghidap diabetes yang dipotong kakinya.

Bagaimanapun anda tidak perlu risau kerana perasaan itu akan hilang perlahan-lahan dengan sendiri. Ia mungkin mengambil masa beberapa minggu, bulan atau tahun. Sekiranya perlu, pesakit boleh mendapatkan khidmat pakar psikologi untuk berbincang mengenai masalah-masalah emosi yang mungkin timbul.

Malah anda disaran untuk mendapatkan kaunseling terlebih dahulu sekiranya anda ingin mengurangkan stres sebelum menjalani pembedahan. Sokongan dari ahli keluarga dan kawan-kawan juga adalah faktor penting yang memainkan peranan bagi seseorang amputi itu meningkatkan semula keyakinan diri dan berfungsi dengan baik.
SUMBER : UTUSAN

========================================================
Apabila seseorang penghidap diabetes telah sampai ke tahap perlu kakinya dipotong, mereka beranggapan seluruh kehidupannya juga berakhir. Semangat mula luntur dan kualiti hidup mula menurun serta sudah tiada masa untuk bersosial bersama keluarga. Jalan penyeslesaian perlu dicari untuk mengelakkan kaki dipotong. 



CARA PALING BERKESAN UNTUK ELAK KAKI KENA POTONG AKIBAT DIABETES


 
Ramai pengguna menunjukkan feedback lepas ikhtiar minum VIVIX. Mereka yang ada diabetis terutamanya. Masa awal awal deal dengan customer tu, siap dorang bagi gambar lagi. Memang ngeri la lagi lagi diabetis yang dah sampai tahap kena potong potong ni. Customer siap ada yang cakap,  
"ini la satu satunya ikhtiar paling murah untuk pesakit diabetis!"
"seriau dengan kos untuk pembedahan potong kaki yang makan ribuan ringgit!"


TESTIMONI 1

"Alhamdulillah mak saya minum vivix tu berkesan! Badan dah tak letih dan lesu macam dulu"

TESTIMONI 2

"yang untuk luka kencing manis tu, kan memang teruk sampai tapak kaki separuh kena toreh untuk buang nanah. hari hari kena pergi cuci dekat klinik. Lepas minum vivix dalam 3 minggu luka tu ada lagi besar duit 50sen je dah..sekejap je dah okay. Impressifff sangat!
Nak bagi gambar tak berani dulu tapi serius daripada separuh kulit kaki takde, siap nampak tulang doktor toreh untuk buang kulit yang infection"


 

 

KENAPA MINUM VIVIX CARA PALING BERKESAN UNTUK ELAK KAKI KENA POTONG AKIBAT DIABETES?



4 RAMUAN HEBAT VIVIX, RAHSIA KHASIAT SEBENAR

Vivix mengandungi ramuan botani Shaklee yang tersendiri iaitu Polygonum Cuspidatum, anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol. Polifenol ialah kumpulan fitokimia berasaskan tumbuh-tumbuhan dengan kebaikan antioksidan dan berkesan melambatkan penuaaan sel. Takpe, jom kita scroll satu satu

1. ANGGUR MUSCADINE

Anggur hebat ini adalah satu satunya anggur di alam semulajadi yg mempunyai lebih dari 1 kromosom, yg mana ahli sains percaya mengukuhkan profil polyphenolnya dan berpotensi untuk memanfaatkan kesihatan. Ia juga mengandungi asid ellagik dalam kepekatan yg tinggi, satu phyto-nutrient yg tidak dijumpai didalam anggur jenis lain dan telah menunjukkan terdapat ciri2 mengentikan kimia penyebab kanser, anti virus dan anti bakteria.
 
Selepas kajian tambahan dijalankan, jenis anggur hebat paling mustajab ini dikenal pasti. selepas itu, kumpulan ini bersama ahli sains dari Unoversity Georgia, membangunkan 1 proses ekstraksi sejuk dan lembut untuk mnjamin satu ekstrak yg bermutu tinggi dengan aktiviti biologi tertinggi seperti yg ditunjukkan dalam beberapa siri ujian makmal untuk anti-penuaan. Untuk mencipta profil polyphenol yg kuat di dalam Vivix, ahli sains menggabungkan resveratol yg sangat tulin dengan ekstrak dari anggur hebat ini, Elderberry Eropah dan karet ungu. campuran inilah yg bertanggungjawab dalam banyak tindakan unik anti penuaan sellular Vivix.
Muscadine Grape atau Anggur Muscadine

Copy the BEST Traders and Make Money : http://ow.ly/KNICZ
Muscadine Grape atau Anggur Muscadine

Copy the BEST Traders and Make Money : http://ow.ly/KNICZ

2. LOBAK UNGU

Ianya adalah sumber terbaik vitamin A, mengandungi phytokimia temasok carotenoids, phenolics, polyacetylenes, isocoumarins, dan sesquiterpenes. Ia juga mengandungi anthocyanins, antioksidan yg mujarab. Anthocyanins bertanggungjawab pada warna merah menyala, biru dan ungu pada buah dan sayuran.Berry mengandungi banyak anthocyanins, terutama sekali bluberry, yg mengandungi aktiviti antioksidan yg amat tinggi.

Anthocyanins adalah antioksidan utama di dalam karet yg berwarna ungu-kuning dan ungu-oren, dan karet ungu - kuning mengandungi kapasiti antioksidan tertinggi diikuti oleh karet ungu-oren. Asid klorogenik adalah antioksidan paling banyak di dalam semua jenis karet. Asid klorogenik ini dipercayai dapat mengurangkan diabetis yg dikaitkan dengan pengambilan kopi. Sejak kebelakangan ini, kajian telah menungukkan anthocyanins mempamerkan banyak aktiviti biologi, termasuk antioksidan, anti radang, anti mikrobial dan anti carcinogen. tambahan lagi, ia mempamerkan kesan pada saluran darah, platelet dan lipoprotein yg boleh mengurangkan risiko koronari jantung.

3. ELDERBERI EROPAH

Satu dari manfaat elderberry adalah keberkesanannya dalam mengubati simptom flue, terutama skal influenza B. Berry mengandungi flavonoids, yg mempunyai ciri2 antioksidan yg kuat, yg dapat mengukuhkan sistem immun bg melawan jangkitan virus dan bakteria. Pada masa yg sama, elderBerry adalah sangat kaya dengan sebatian yg dikenali sbg anthocyanin, yg berfungi sbg anti-radang. ia juga dapat mengurangkan simptom spt sakit otot, sendi atau demam yg berkaitan dengan selsema dan influenza.

Elderberry bukan hanya kaya dengan antioksidanm tetapi kaya dengan vitamin A, B dan X dan nutrien lain spt asid amino, caotenoid, tannim dan rutin. ia adalah manfaat kesihatan yg boleh diperolehi daripada ElderBerry.Ia juga dapat merendahkan tahap kolestrol dan juga menghalang oksidasi kolestrol LDL yg dianggap sbg penyebab penyakit kardiovaskular.


4. POLYGONUM CUSPIDATUM

Ia dikenali sbg Knotweed Jepun. ia merupakan tumbuhan perenial yg besar berasal dari Asia, juga banyak ditemui di Amerika Utara dan Eropah. Knotwee Jepun adalah sumber kmersial Resveratrol yg terdapat pada ekstract kulit anggur merah dan juga biji anggur merah.

Polygonum cuspidatum mempunyai banyak manfaat kesihatan yg digunakan untuk merumuskan supplement anti penuaan seperti resveratrol dan banyak jenis dalam perubatan tradisional cina. Ahli sains banyak melakukan kajian makmal untuk menentukan manfaat kesihatan resveratol. hasil dari ujikaji tersebut ia terbukti dapat membantu melambatkan proses penuaan, merendahkan kolestrol, merendahkan tekanan darah, meninggikan prestasi altet, dan mengurangkan berat badan.

CARA MEMBUAT PEMBELIAN VIVIX?

CARA 1
Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan
CARA 2
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi.
IsmaLyeza
ig @shakleebyisma
Email: shakleebyisma@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 012-6716961
COD Area: Seremban, Port Dickson, Bandar Baru Bangi

PENGEDAR SHAKLEE SEREMBAN UNTUK PERKHIDMATAN COD TANPA CAJ

Pengedar Shaklee Seremban Untuk Perkhidmatan COD (Cash On Delivery)


Bagi anda yang mahu mendapatkan khidmat COD atau pun Cash On Delivery di sekitar kawasan Seremban, Negeri Sembilan, anda boleh terus menghubungi saya, Puan Ismaliza, Pengedar Shaklee Seremban di talian 012-6716961

Pengedar Shaklee Seremban

BAGAIMANA MAHU MENGHUBUNGI PENGEDAR SHAKLEE SEREMBAN?

Untuk menghubungi pengedar Shaklee Seremban, cara paling mudah adalah :

  1. Whatsap 012-6716961
  2. Email : shakleebyisma@gmail.com
  3. Facebook Personal : isma Lyeza
  4. Fanpage : Dari Belog Cik Aish

 

APA KELEBIHAN MENDAPATKAN SUPPLEMEN SHAKLEE DARI PENGEDAR SEREMBAN YANG SAH?

  • Anda boleh menjimatkan kos penghantaran yang bermula dari RM7 ke atas bergantung pada jumlah kiriman. Kami tidak mengenakan apa apa kos untuk Cash On Delivery di sekitar Seremban
  • Anda boleh mendapatkan terus konsultasi tentang cara pengambilan vitamin yang betul mengikut masalah atau tujuan mengambil vitamin tersebut. 
  • Pembayaran dibuat semasa mendapat barang. Tidak perlu membuat bayaran dahulu
  • Lebih mudah dan dipercayai
  • Vitamin terus sampai ke rumah atau mana mana lokasi yang dijanjikan. 
  • Tiada sebarang caj lain yang dikenakan. 
 

 

ADAKAH SAYA SENDIRI PENGGUNA SUPPLEMEN SHAKLEE?

Ya. saya sudah mengamalkan produk Shaklee bermula tahun 2013 lagi. Antara supplemen pertama yang saya gunakan adalah vitamin untuk kulit. Selepas berkahwin, saya tumpukan sepenuhnya pada pengambilan vitamin hamil dari trimester pertama hingga saat melahirkan. Malah masa berpantang juga saya amalkan sepenuhnya vitamin Shaklee. 

Dan sekarang, saya bersedia untuk kongsikan dengan anda semua pengalaman saya dan pelanggan pelanggan saya yang lain yang menggunakan produk Shaklee. Jika ada sebarang pertanyaan dan masalah, boleh hubungi saya, Pengedar Shaklee Seremban anda. Dokek yoo!


MISI NAIKKAN IMUNITI ANAK UNTUK SENTIASA SIHAT

Tags


Imuniti merujuk kepada keupayaan untuk mencegah penyakit dan melawan jangkitan. So bila cakap pasal imuniti, pernah tak sebagai ibubapa, kita fikirkan tentang cara untuk meningkatkan imuniti anak anak kita?

Ada parents yang tak begitu mementingkan imuniti anak anak, kerap memberi anak anak makan fastfood, lagi sedih kalau biarkan anak anak makan makanan segera. Last last, anak jadi kerap sakit dan mudah dijangkiti.

Macam Irine, antara langkah yang saya ambik untuk meningkatkan imuniti dia, supaya jarang demam dan tidak mudah dijangkiti, adalah dengan memberikan dia Mealshake setiap hari. Yes! Mealshake memang sangat penting supaya Irine jarang demam dan selesema. Yang lagi best, Mealshake boleh menaikkan selera makan irine!

#tsunamishaklee
#liveamazing
#amazingseventeen
#shakleeseremban
#tasktsunamiisma

MAKAN DURIAN MASA HAMIL, BOLEH ATAU TIDAK?

Makan durian masa hamil, boleh atau tidak?

MAKAN DURIAN MASA HAMIL

Sepnjang proses kehamilan selama 9 bulan,  kalau kena pulak pada musim musim durian macam sekarang ni, memang menguji kaum kaum ibu hamil yang sememangnya 'hantu durian'. Ramai ibu ibu hamil kurang pasti sama ada mereka boleh atau tidak makan durian masa hamil.

Makan durian masa hamil adalah dibolehkan tapi dalam kuantiti sederhana. Ini adalah disebabkan durian mempunyai kandungan gula dan karbohidrat yang tinggi. Dua ulas durian bersaiz sederhana mengandungi 60 kalori. Durian dianggap sebagai makanan yang mempunyai glisemik tinggi, oleh itu lebih baik jika kita mengehadkan pengambilan durian semasa hamil.



Beberapa kajian yang dilakukan menunjukkan manfaat organo-sulfur dan triptofan dalam durian. Bahan-bahan tersebut mempunyai kesan antioksidan. Ia juga mempunyai unsur-unsur anti-mikrobial, anti-bakteria dan anti-fungus yang bermanfaat bagi wanita hamil.


Wanita hamil yang diabetis perlu elak makan durian

GOLONGAN IBU HAMIL YANG TIDAK BOLEH MAKAN DURIAN

Wanita hamil yang menghidap kencing manis (diabetes gestasi) perlu mengelak daripada memakan durian kerana kandungan gulanya yang tinggi. Jadi sudah pastinya jika anda tergolong dalam golongan ibu hamil yang diabetis, durian adalah a big NO untuk anda


MITOS MAKAN DURIAN, PANAS 

Sesetengah komuniti di Asia masih mengekalkan pantang larang tidak makan durian semasa kehamilan. Sebagai contoh, pendekatan tradisional Cina untuk kesihatan, durian dianggap terlalu "panas" untuk dimakan semasa kehamilan. Oleh sebab itu, kebanyakan komuniti Cina di Asia Tenggara menasihatkan bakal-bakal ibu untuk tidak makan raja buah ini.

Walau bagaimanapun, tidak ada kajian yang dilakukan mengenai samada durian selamat dimakan semasa hamil. Pada masa yang sama, kaedah sains moden belum membuktikan sebarang sebab yang boleh dipercayai bahawa ianya tidak selamat. Tidak ada sebab untuk memutuskan bahawa memakan durian semasa hamil boleh menyebabkan tekanan darah tinggi kepada si ibu atau ruam lampin kepada bayi yang baru lahir, seperti mana yang digembar-gemburkan oleh masyarakat tradisional.

 

RISIKO MAKAN DURIAN BERLEBIHAN MASA HAMIL 

Pada dasarnya durian tidak memiliki RISIKO yang buruk untuk kesihatan ibu hamil akan tetapi jika makan secara BERLEBIHAN, mungkin ada risiko nya. Kerana ada dua kandungan zat yang terdapat pada buah durian yang memberi risiko terhadap kehamilan iaitu asam arachidonat dan alkohol.

Asam arachidonat yang terkandung di dalam buah durian mampu merangsang kontraksi yang mengakibatkan keguguran pada awal kehamilan dan kelahiran prematur pada usia kehamilan memasuki trimester akhir. Sedangkan kandungan alkohol yang terdapat di dalam buah durian akan mengakibatkan gangguan pada perkembangan janin sehingga mengakibatkan lahir prematur dengan berat badan yang rendah saat kelahiran.

Apa pun, tak perlu rasa risau untuk menjamah durian asalkan tidak berlebihan. Berapa ulas seloknya untuk ibu hamil ni ye? 2 ulas sahaja dalam sehari. 

SUPPLEMEN IBU HAMIL YANG TERBAIK UNTUK TRIMESTER 1 HINGGA 3

B COMPLEX
Vitamin B untuk Kesihatan yang Baik
Adakah bekalan Vitamin B anda mencukupi? Tekanan harian, pengambilan alkohol dan sesetengah ubat preskripsi boleh menyumbang kepada risiko kekurangan vitamin B. Vitamin B memainkan peranan penting dalam keseluruhan fungsi tubuh, daripada
sintesis DNA hinggalah kepada metabolisme untuk penghasilan tenaga.
B-Complex
Shaklee B-Complex membekalkan spektrum vitamin B yang lengkap dalam kuantiti yang seimbang bagi memenuhi masalah kekurangan vitamin B dan menyihatkan tubuh anda. B-Complex dilengkapi sistem engangkutan nutrient berpaten untuk meningkatkan penyerapan nutrien penting - asid folik. Kuantiti asid folik yang mencukupi dalam diet wanita hamil telah terbukti berkesan untuk mengurangkan risiko kecacatan otak atau saraf tunjang pada bayi yang baru lahir.
OMEGA GUARD
Minyak ikan tulen berkepekatan tinggi
OmegaGuardTM membekalkan spektrum luas asid lemak omega-3 gred farmaseutikal yang asli dan tulen.
Minyak Ikan
OmegaGuardTM membekalkan spektrum luas asid lemak omega-3 yang terdiri daripada tujuh komponen utama, termasuk EPA untuk kesihatan keseluruhan dan DHA untuk fungsi dan perkembangan minda yang normal. Satu sajian OmegaGuard membekalkan 990mg asid lemak omega-3.
Gred Farmaseutikal yang Tulen
OmegaGuardTM dihasilkan melalui proses proprietari penyulingan molekul berganda yang bertujuan untuk meningkatkan kepekatan asid lemak omega-3 dan pada masa yang sama menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang sering mencemari pelbagai spesis ikan.
ESP
ESP Soy Protein Isolate Powder merupakan sumber protein biologi yang lengkap berasaskan tumbuhan yang secara semulajadi rendah lemak, bebas kolestrol dan kaya dengan asid amino penting. Ia terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya.
  • Protein berasaskan tumbuhan berkualiti tinggi dengan kandungan 14gram protein soya dan 500mg kalsium bagi setiap hidangan ini amat baik untuk kesihatan jantung.
  • Membantu mengekalkan otot, memperbaiki tisu dan fungsi enzim dan hormon yang teratur.
VITALEA
Kepelbagaian Khasiat
Vita-Lea®, salah satu suplemen paling seimbang dengan khasiat yang lengkap, dirumus khas untuk membekalkan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.
Pengambilan harian Vita-Lea®
  • Menggalakkan kecergasan dan kesihatan keseluruhan tubuh
  • Menguatkan tulang dan sistem imun
  • Melindungi tubuh daripada radikal bebas
VITAMIN C
Shaklee Sustained Release Vita-C PlusTM menawarkan manfaat vitamin C tulen melalui kaedah penghantaran proprietari serba semula jadi yang berperanan melepaskan vitamin C secara berperingkat ke dalam tubuh.
Vitamin C ialah nutrisi yang diperlukan untuk pelbagai fungsi termasuk ketahanan imun, integriti sel, kesihatan gigi, gusi, tulang dan fungsi tubuh secara amnya.
OSTEMATRIX
Lindungi tulang anda dengan OsteMatrixTM, padat dengan nutrien termasuk kalsium, vitamin D, magnesium dan pelbagai khasiat lain untuk membina dan mengekalkan tulang yang kuat.
4 kaplet OsteMatrixTM membekalkan:
  • 1,000mg elemental kalsium
  • 400mg magnesium
  • 400IU vitamin D untuk menggalakkan penyerapan kalsium
Kaplet Bersalut yang Mudah Ditelan
Syor pengambilan harian ialah empat kaplet sahaja. Untuk kesan terbaik, ambil dua kaplet dua kali sehari bersama makanan. 
 
 

CARA PEMBELIAN SUPPLEMEN IBU HAMIL YANG NAK BERAT BADAN IDEAL

 
CARA 1
Anda boleh terus klik ke SUPPLEMEN IBU HAMIL ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan

CARA 2
Anda boleh isi form, dan saya akan cuba reply dalam masa 24jam. 
http://goo.gl/forms/WKFNCQjZmr 

CARA 3
Sila hubungi saya directly untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi.
 
IsmaLyeza
ig @shakleebyisma 
Email: shakleebyisma@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 012-6716961
COD Area: Seremban, Port Dickson, Bandar Baru Bangi
 

Asam arachidonat yang terkandung dalam buah durian bisa memicu pembentukan enzim progstaglandin. Enzim ini adalah enzim yang mampu merangsang terjadinya kontraksi pada rahim. Pada usia kehamilan awal, kontraksi rahim bisa berbahaya jika terjadi terus menerus. Rahim yang berkontraksi terus menerus selama awal kehamilan bisa menyebabkan bayi terlahir prematur hingga keguguran.

Sumber: http://www.ibu-hamil.web.id/2015/06/bolehkah-ibu-hamil-makan-durian-ini.html
Disalin dari Ibu-Hamil.web.id, Blog Ibu Hamil Indonesia.
Buah durian mengandung 2 kandungan yang sangat mungkin bisa membahayakan kehamilan dan janin terutama jika dikonsumsi dalam jumlah berlebih. Kedua kandungan itu adalah asam arachidonat dan alkohol.

Sumber: http://www.ibu-hamil.web.id/2015/06/bolehkah-ibu-hamil-makan-durian-ini.html
Disalin dari Ibu-Hamil.web.id, Blog Ibu Hamil Indonesia.

BIMBANG LUKA JAHITAN BERSALIN TERBUKA SEMULA

Bimbang luka jahitan bersalin terbuka semula 

BIMBANG LUKA JAHITAN BERSALIN TERBUKA SEMULA?
Antara perkara yang paling dirisaukan dan ditakuti oleh ibu selepas bersalin adalah kawasan jahitan sama ada di vagina ataupun di perut (jika bersalin secara pembedahan). Orang tua-tua berpesan supaya ibu selepas bersalin menjaga bahagian vagina atau perut yang baru mengalami luka bersalin. 

Tetapi adakalanya disebabkan kesibukan menguruskan anak dan diri sendiri semasa berpantang (tiada pembantu) ada ibu yang perlu bergerak pantas. Tanpa disedari jahitan lukanya telah terbuka. Memang menakutkan!!! Jika dibayang-bayangkan...Kes jahitan terbuka boleh berlaku dalam tempoh 2 minggu pertama selepas bersalin tanpa penjagaan yang teliti.

JOM KITA IKUTI KISAH SEORANG DOKTOR YANG MENERIMA PESAKIT LUKA BERSALIN TERBUKA SEMULA
=====================================================
Dalam tempoh seminggu ini saya terima rujukan beberapa kes episiotomy & luka bersalin yang terbuka semula. Seorang ibu yang baru 7 hari bersalin dirujuk kepada saya kerana episiotomy wound gapping. Bila diperiksa, semua benangnya telah tertetas sebelum sempat lukanya bercantum. Tak sempat saya tanya, beliau mengaku telah mencuci lukanya dengan Dettol. Mungkin tidak serasi, atau mungkin cecair antiseptik tersebut tidak dilarutkan terlebih dahulu sehingga ia boleh menghakis benang jahitannya.

Sungguh saya kasihan, sudah mengalami kesakitan ketika bersalin kini sakit pula kerana luka terbuka semula :( Semoga Allah membalas pengorbanan dan kesabarannya dengan ganjaran berlipat ganda.

Saya harap para ibu tidak menggunakan cecair/ubat sembarangan untuk mencuci luka, kerana khuatir risiko benang jahitan tersebut akan terhakis dan tertetas sebelum sempat luka bercantum dan sembuh. Secara umumnya luka episiotomi/jahitan bersalin akan sembuh dalam tempoh 2-4minggu. Benang yang digunakan adalah absorbable sutures yang akan larut sendiri tanpa perlu dibuka setelah luka sembuh. 


APAKAH TANDA TANDA JAHITAN TERBUKA SEMULA?

  • Rasa sakit yang teramat sangat lebih daripada 2 hingga 3 hari. Ini kerana sudah ada jangkitan kuman sebab itu ibu berasa sakit lebih dari 2 hari. 
  • Berlaku pembengkakan, merah, bernanah atau keluar apa-apa cecair yang berbau atau jahitan nampak terbuka. 

ANTARA KOMPLIKASI YANG BERLAKU JIKA JAHITAN TERBUKA SEMULA

  • Menjadi punca tempat jangkitan merebak ke dalam badan.
  • Boleh menyebabkan sakit berterusan, sukar untuk membuang air, sakit apabila melakukan hubungan kelamin. 
  • Hubungan dengan bayi terganggu, sukar untuk menyusukan bayi kerana menanggung kesakitan pada luka tersebut. 
  • Risiko luka lambat sembuh dan ibu perlu menanggung kesakitan dijahit semula. Tak ada bius pula tu kan bila dijahit semula. Ngeri woiii... 
  • Luka jahitan terbuka memang akan sembuh tetapi sembuh dalam keadaan parut yang tidak cantik, otot tidak akan bercantum balik dan tidak kuat. - sumber


LANGKAH MUDAH PENJAGAAN LUKA EPISOTOMI/LUKA JAHITAN

  1. Pastikan HYGIENE yang terjaga - bersihkan luka setiap kali selepas ke tandas & tukar tuala wanita dengan kerap (lalukan air bersih kepada luka, ‘dap’ dengan tisu bersih untuk keringkan dan jangan ‘rub’ luka tersebut)
  2. Jika berpeluang, ambil masa dalam sehari untuk membiarkan luka TERDEDAH supaya luka mengalami pengudaraan (ventilation) yang baik
  3. SITZ BATH – iaitu rendaman air garam – ambil segenggam garam dan larutkan dalam satu jag air panas, kemudian campurkan dengan air biasa supaya campuran tersebut menjadi suam dan tuangkan di dalam besen. Duduk di dalam besen tersebut selama 10-15minit (seperti dalam gambar).
  4. Elakkan SEMBELIT (minum banyak air dan makanan yang kaya dengan fiber) – kerana kerap meneran semasa membuang najis boleh mengakibatkan luka meregang dan terbuka
  5. Makan makanan yang berkhasiat bagi mendapatkan NUTRIEN penting untuk penyembuhan luka
  6. Lakukan senaman KEGEL’S iaitu senaman kemutan untuk menguatkan semula otot-otot pelvis\
  7. Jika luka mengeluarkan cecair berbau atau bernanah segera dapatkan rawatan


ADA TAK SUPPLEMEN UNTUK LUKA JAHITAN SEMBUH CEPAT?

Selain tips tips penjagaan di atas, pastikan badan cukup vitamin terutama Vitamin C kerana ia membantu untuk mempercepatkan proses penyembuhan. Ibu selepas bersalin, digalakkan mengambil multivitamin  kandungan seratnya boleh mengurangkan masalah sembelit. Jangan sekali-kali menggunakan sebarang ubat tradisional yang tiada jaminan tanpa nasihat doktor, terutama "for those" yang bersalin secara pembedahan, jangan semberono jer nak makan ubat-ubatan tradisional semua ni yer? Melainkan SUPPLEMEN yang dipercayai khasiat dan kualitinya. 

VIVIX MAMPU PULIHKAN LUKA BERSALIN DENGAN CEPAT

Penemuan Revolusioner oleh Shaklee (150ML)

Vivix® Botanical Beverage Mix melambangkan penemuan revolusioner dalam bidang khasiat pemakanan polifenol. Vivix® mengandungi ramuan botani Shaklee yang tersendiri iaitu Polygonum Cuspidatum, anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol. Polifenol ialah kumpulan fitokimia berasaskan tumbuh-tumbuhan dengan kebaikan antioksidan dan berkesan melambatkan penuaaan sel.

Benarkah Makan VIVIX Ketika Berpantang Luka Operation Cepat Sembuh?


CARA MEMBUAT PEMBELIAN VIVIX?

CARA 1
Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan
 
CARA 2
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi.
IsmaLyeza
ig @shakleebyisma
Email: shakleebyisma@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 012-6716961
COD Area: Seremban, Port Dickson, Bandar Baru Bangi

AWAS! ANDA BAKAL ADA STRETCH MARK BILA PERUT MULA GATAL GATAL MASA TRIMESTER KETIGA

Awas! Anda bakal ada stretch mark bila perut mula gatal gatal masa trimester ketiga


Masuk sahaja trimester ketiga, perut memang gatal semahu-mahunya seiring dengan saiz perut yang semakin membesar. Siapa yang pernah hamil, memang merasalah nikmat menggaru perut yang gatal tu. Memang tidak mampu untuk dibendung lagi dan boleh dikatakan hampir setiap masa ia memanggil-manggil untuk digaru.

ADA TAK PETUA MUDAH UNTUK ATASI MASALAH STRETCH MARK KETIKA HAMIL?

Ini antara petua yang boleh dikongsikan dengan untuk mengatasi masalah stretch mark ketika hamil.
  1. Minum air masak yang mencukupi supaya kelembapan kulit sentiasa terjaga
  2. Sapu perut anda dengan menggunakan minyak zaitun atau cocoa butter. Sekiranya anda sedang mengalami kegatalan, cepat-cepat sapu perut anda menggunakan minyak supaya kulit perut anda tidak terlalu mengikis ketika anda menggaru
  3. Elakkan menggaru selagi mampu. Jika tidak mampu untuk elak, garu menggunakan kain atau bahan yang lembut. Elakkan dari menggunakan kuku.
  4. Pengambilan diet protein yang tinggi. Protein sangat diperlukan untuk menggantikan sel-sel lama yang rosak dengan sel yang baru dan sihat. Ia juga merangsang pembentukan kolagen pada kulit.

JOM KITA IKUTI KISAH PUAN NI MENGENAI STRETCH MARK


"saya mengalami stretch mark jauh lebih awal. Seawal menjengah alam remaja; 13-14 tahun. Awal kan?"
=========================================================
Stretch marks. Ramai ibu2 yang mengalami masalah ini sepanjang kehamilan, terutama sekali apabila kandungan mencecah 8 bulan ke atas. Rasa stress setiap kali terpandang rekahan pada kulit yang dulu licin dan sekata.

Untuk saya, saya mengalami stretch mark jauh lebih awal. Seawal menjengah alam remaja; 13-14 tahun. Awal kan? Saya dulu, sangat kurus sewaktu di sekolah rendah. Apabila memasuki sekolah menengah, ditambah dengan perubahan hormon, (baru nak up orang kata) saya mula dapat berat seimbang.

Tapi kesannya, saya mula perasan terdapat stretch marks pada kawasan-kawasan tertentu pada tubuh saya. Gelap dan hodoh. Memang sebagai remaja, saya akui saya rasa sangat rendah diri. 

Masalah ini tidak pernah selesai, sehinggalah bertahun-tahun kemudian. Suatu hari, kalau tak silap pada 2012, Master Hadha perkenalkan saya dengan ESP. Asalnya beliau beri saya cuba segelas di rumahnya. Kata Master Hadha, bagus untuk lapik perut sambil boleh meningkatkan metabolisme, maklumlah saya bekerja shift adakalanya makan tak menentu lagi pula letih melayan Adam Dzikri yang baru menginjak 2 tahun masa tu.

Seteguk saya rasa, mm sedap. Saya beli 1 canister ESP dengan harapan siapa tak nak kurus kan? Hehe

Pada suatu hari, lebih kurang 2 bulan selepas mengamalkan ESP, saya perasan yang garisan gelap stretch marks pada tubuh saya semakin pudar. Eh, biar benar, detik hati saya. Untuk kepastian, saya hubungi Master Hadha. Alhamdulillah, memang betul rupanya. Haruslah saya teruja dan konsisten terus minum ESP. 

Rupanya boleh berkurang kesan stretch marks ni ye. 

Sekarang dah masuk tahun ke 4 saya mengamalkan ESP. Kesan rekahan pada kulit saya hampir- hampir tak kelihatan. Secara tak langsung keyakinan diri pun bertambah, sampaikan nak bercakap depan orang ramai pun rasa yakin je.
Seronok sangat!


MINUM ESP RAHSIA UNTUK ATASI MASALAH STRETCH MARK

ESP Soy Protein Isolate Powder merupakan sumber protein biologi yang lengkap berasaskan tumbuhan yang secara semulajadi rendah lemak, bebas kolestrol dan kaya dengan asid amino penting. Ia terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya.
  • Protein berasaskan tumbuhan berkualiti tinggi dengan kandungan 14gram protein soya dan 500mg kalsium bagi setiap hidangan ini amat baik untuk kesihatan jantung.
  • Membantu mengekalkan otot, memperbaiki tisu dan fungsi enzim dan hormon yang teratur.
Minum ESP setiap hari untuk elak stretch mark

CARA PEMBELIAN ESP UNTUK KURANGKAN KESAN STRETCH MARK SELEPAS BERSALIN


CARA 1
Anda boleh terus klik ke ESP ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan
 

CARA 2
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi. 

IsmaLyeza
ig @shakleebyisma
Email: shakleebyisma@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 012-6716961
COD Area: Seremban, Port Dickson, Bandar Baru Bangi