TIPS PALING ASAS SEBELUM MASUK RUMAH BARU

Tips paling asas sebelum masuk rumah baru. Rumah yang aku beli dekat Senawang ni, pernah cerita dekat SINI alhamdulillah, harini dah boleh ambik kunci. Sebelum masuk rumah baru, harus la ambik kunci dulu. So aku nak kongsikan dengan korang yang mungkin akan beli rumah baru jugak satu hari nanti. Ini tips paling asas sebelum masuk rumah baru. 


1. AMBIK KUNCI

Sebelum ambik kunci, aku kena buat appointment dulu dengan pemaju. So disebabkan kitorang kerja hari biasa, kenalah buat appointment hari sabtu. Masa ambik kunci tu, staff tu akan terangkan serba sedikit macam mana nak bukak pintu rumah guna kunci tu, keadaan rumah tu. Apa kena buat kalau ada sebarang kerosakan, ha semua tu dia akan explain masa kita datang ambik kunci. Disebabkan aku tak berapa nak faham tentang teknikal teknikal ni, so aku memang serahkan bulat bulat pada husband. hehe 

2. CHECK KEADAAN RUMAH

Lepas ambik kunci, kitorang akan dibawak pergi ke rumah baru tu untuk sama sama dengan sorang lagi staff untuk check keadaan rumah. Masa ni la kena check betul betul dari segi elektrik, suis tu boleh pakai ke tidak, pili dah ada air ke belum, macam mana tekanan air, laju deras macam air terjun ke atau lambat macam air mata ke, ha semua tu kena check la betul betul. Kalau rasa ok, staff tu akan tick tick pada borang dan kita kena sign. 

3. WARRANTY RUMAH BARU

Untuk harini, cukuplah tu je yang kitorang kena buat. Lepas puas hati tak ada apa apa kerosakan, kitorang boleh tarik nafas lega..Tapi tempoh warranty kalau tak silap 2 tahun. Dalam tempoh 2 tahun kalau ada apa apa kebocoran pada siling ke, atau pape jela kerosakan pada struktur rumah tu, kena cepat cepat bagitahu pihak pemaju. 

4. CARI QUOTATION

Lepas kitorang rilek rilek dalam rumah yang takde kipas lagi tu, apa yang kitorang buat adalah menunggu beberapa kontraktor macam grill dan kabinet dapur untuk ambik ukuran dan bagi quotation harga. Disebabkan kitorang takde masa nak uruskan bila hari biasa, sabtu ahad ni la masa untuk manfaatkan betul betul. 

Nanti next entry aku akan kongsikan tentang tips tips paling asas sebelum masuk rumah baru dari segi pemasangan grill dan kabinet dapur. Sebelum ni punya la tak tahu pape pasal benda benda ni semua. Tapi sekarang insyallah kalau orang tanya, boleh la jawab dengan sedikit pengetahuan hasil pengalaman sendiri yang tak berapa nak banyak ni. hehe. Tunggu next entry ye. See yaa!

MIRA FILZAH ANTARA 8 ARTIS BERTUDUNG TERCANTIK DI MALAYSIA

8 Artis bertudung tercantik di Malaysia. Alhamdulillah sekarang rasa macam ramai je artis ita yang dah berhijrah pakai tudung. Siapa kata pakai tudung tak cantik? Lepas pakai tudung jadi laagi cantik tau! Lagi lagi artis yang pakai tu memang sedia cantik! Ini antara 5 orang artis pilihan yang aku rasa sangat cantik bertudung. 

Mari mari jom kita tengok siapa yang cantik nih! Sejuk mata memandang. ehehehe

1. CHE TA


2. DIANA AMIR


3. FIDA IBRAHIM


4. MIRA FILZAH


Eh cantik pulak Mira Filzah ni..Meh tengok sekeping lagi



5. VIESHANTIE (BUKAN ARTIS KOT TAPI DIA BEKAS ISTERI EIZLAN YUSOF)


6. UQASHA SENROSE


7. SYATILLA MELVIN


 8. AMIRAH OTHMAN

Agak agak antara 8 artis ni, mana satu paling cantik? heheheh

LUKA BERSALIN CAESAR KERING DALAM MASA SEMINGGU

Luka bersalin caesar kering dalam masa seminggu! Kalau diikutkan luka bersalin ceaser memang berbeza dengan bersalin normal. Sebab luka bersalin caesar ni melibatkan potongan 3 lapisan perut! Kalau tak dijaga betul betul, luka memang akan lambat kering dan menyakitkan. Jom kita tengok apa tips nak bagi untuk bagi luka ceaser kering seminggu!


APA ITU PEMBEDAHAN SECARA CAESAR? 
Ada yang tak jelas apa tu ceaser? Pembedahan Caesar adalah salah satu cara wanita bersalin dengan cara pakar bedah membuat potongan pada perut dan rahim supaya bayi boleh dilahirkan. 

APA KEADAAN TUBUH BADAN SELEPAS BERSALIN CAESAR?
Bersalin caesar tiada apa apa yang perlu ditakutkan sebab pembedahan dilakukan selepas kita diberi ubat bius. Tapi kesakitan akibat luka caesar tu sangat sakit dirasa selepas selesai melahirkan dan kuasa bius tu habis. Sampaikan untuk berganjak sikit ke bahagian atas katil pun terpaksa perlukan sesorang atau bergantung pada sesuatu. Batuk dan ketawa pun boleh menyebabkan kesakitan (so kalau nak lawat ibu bersalin caesar jangan buat lawak ye hehe)

BERAPA LAMA TEMPOH LUKA BERSALIN CAESAR BOLEH PULIH SEPENUHNYA?
Tempoh paling minimum untuk badan yang bersalin caesar pulih sepenuhnya adalah hampir 6bulan dan kadang kadang setahun lamanya. Namun luka bersalin tu hanya akan kering sepenuhnya minimum 6 ke 8 minggu, Itu minimum. Ada yang ambil masa lagi lama dari tu. Tapi sebenarnya kalau tengok pada cerita akak dalam video ni, luka bersalin caeser dia pulih hanya dalam masa SEMINGGU je. 


 

ADA TAK TIPS SUPAYA LUKA CAESAR CEPAT KERING? 

PENJAGAAN LUARAN
1. Elakkan duduk di kerusi yang lembut sebab bila kita bangun dari kerusi lembut tu, tenaga diperlukan sebab nak support tulang belakang

2. Ketika bangun dari katil, pusing sebelah kanan atau kiri dan turunkan sebelah kaki tepi katil. Badan dibangunkan dengan menggunakan lengan 

3. Hati hati bila naik dan turun tangga. Langkah satu persatu untuk mengelakkan badan rasa letih

PEMAKANAN SEIMBANG
1. Amalkan makan makanan yang lengkap dengan segala keperluan nutrisi yang tubuh perlukan. Bukan saja baik untuk bayi tapi baik untuk luka caeser supaya cepat sembuh. 

2. Ambil karbohidrat, protein, sayur sayuran dan buah buahan. Makanan yang lengkap dengan semua zat, akan mengelakkan ibu dari mengalami masalah sembelit. Bonus jugak untuk susu ibu! Tak merudum tau kalau ibu makan makanan seimbang!

SUPPLEMEN
Penggunaan supplemen sebenarnya banyak membantu kaum ibu yang bersalin secara ceaser. Rahsia untuk luka tu cepat kering sebenarnya bukan lah pada ubat ubatan sahaja tapi sebenarnya adalah pada apa yang kita makan. Adakah segala yang kita makan tu lengkap dengan semua keperluan nutrisi yang badan perlukan? 

Pengalaman akak dalam video tu, dia ambil VIVIX setiap hari dan ZINC Complex. Kedua kedua supplemen ni memang terkenal dalam menyembuhkan luka bersalin terutamanya ceaser. Sebab tu dia kata luka dia kering dalam masa seminggu! Lepas sembuh tu dah boleh buat macam macam kerja. Takdela asik terbaring je semua kerja tak dapat nak buat. 

ZINC COMPLEX
Zinc merupakan komponen penting dalam setiap sel tubuh. Ia memainkan peranan dalam tindak balas enzim dan terlibat dalam pelbagai aktiviti biokimia. Zinc diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan normal serta menguatkan ketahanan imun tubuh. Sebab tu zinc pun terlibat juga dalam penyembuhan luka ceaser
  • Satu tablet memenuhi 100% nilai harian bagi zinc
  • Dirumus dengan zinc glukonat yang mempunyai ketersediaan bio yang tinggi dalam bes alfalfa dan barli panggang
  • Dengan formula berasaskan sayur sayuran



VIVIX
Hasil kajian yang menelan belanja sehingga beribu-ribu dolar, oh, sampai bilion rasanya, Shaklee telah menghasilkan satu formula ajaib, dari kajian 2006, dan terciptalah Vivix Shaklee. Memang best. Kenapa vivix ini sangat istimewa ? Korang boleh baca entry sebelum ini, tapi fakta di bawah memang hebat .
  • Manusia menjadi tua kerana 4 faktor, dan salah satunya ialah faktor DNA itu sendiri, makin lama, DNA makin rosak, ianya membuatkan kita makin tua. 3 faktor lain pula menyebabkan badan kita akan diserang pelbagai penyakit seperti sakit jantung, nyanyuk, sakit sendi, diabetes dan macam-macam lagi termasuk luka ceasar
  • Salah satu jenis Polyphenol, yang dipanggil Resveratrol, memang sangat bagus, dalam ujian makmal membuktikan DNA lebih kuat dari kerosakan dengan mengamalkan resveratol. Orang yang ambil resveratol akan nampak lebih muda dan lebih sihat.
  • Bahan-bahan dalam Vivix ini semestinya sangat hebat, salah satunya tentulah Anggur muscadine, memang kita tahu Anggur adalah makanan yang berkhasiat yang telah disebut dalam Al-Quran.
TESTIMONI PENGGUNA VIVIX YANG BERJAYA KERING LUKA CEASAR DALAM TEMPOH SINGKAT


CARA PEMBELIAN VIVIX UNTUK LUKA BERSALIN CEASER CEPAT KERING

CARA 1

Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan

CARA 2
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi.

IsmaLyeza
ig @shakleebyisma
Email: shakleebyisma@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 012-6716961
COD Area: Seremban, Port Dickson, Bandar Baru Bangi

CARA NAK TAHU BERAT BADAN IDEAL WANITA YANG SEDANG HAMIL

Bagaimana cara nak tahu berat badan ideal wanita yang sedang hamil? Ibu hamil wajib pantau berat badan sepanjang kehamilan sama macam hospital pantau setiap kali checkup. Tapi mereka sendiri boleh tahu berat badan ideal mereka. Dengan menggunakan PREGNANCY WEIGHT GAIN CALCULATOR, mereka boleh sentiasa pastikan berat badan masa hamil sentiasa terkawal :)

Ibu hamil kena secara beransur ansur menambah berat badan dan tempoh paling tepat untuk tambah berat badan melebihi dari tempoh sebelumnya, adalah pada 3 bulan terakhir kehamilan. Ramai doktor mencadangkan supaya ibu hamil menambah berat badan ikut jumlah seperti di bawah :

0.5kg - 1.8kg pada 3 bulan pertama (TRIMESTER PERTAMA)
0.9kg - 1.8kg pada 4 bulan hingga 9 bulan kehamilan (TRIMESTER KEDUA DAN KETIGA)

Tapi, jumlah berat badan yang mereka perlu capai masa kehamilan bergantung jugak pada berat badan sebelum hamil. Selalunya nasihat doktor pun akan berbeza bergantung pada wanita tu sama ada berat badan normal, terlebih berat atau kurang berat masa sebelum hamil.

Dan cara untuk tahu berat ideal wanita yang sedang hamil paling senang adalah dengan cara menggunakan PREGNANCY WEIGHT GAIN CALCULATOR. Sila klik pada gambar untuk mengira berat badan ideal wanita masa hamil.

Ibu hamil wajib tahu berat badan ideal sepanjang proses kehamilan

APA KESAN JIKA IBU HAMIL TIDAK MENGIKUT BERAT BADAN IDEAL MASA HAMIL?

1. Jika berat badan naik berlebihan
Jika  wanita hamil merasakan berat badan berlebihan, dan naik mendadak, mereka akan berpotensi untuk susah turun berat badan lepas melahirkan anak nanti. Tapi sebaliknya kalau mereka menjaga berat badan ideal sepanjang 9 bulan kehamilan, akan cenderung untuk turun berat badan lepas melahirkan. Ditambah pula kalau mereka menyusukan anak selama 3 bulan pertama secara konsisten dan kerap! Menyusukan anak yang baru dilahirkan memang boleh buat wanita untuk turun berat badan dan kembali kepada berat badan yang asal sebelum hamil. 

2. Jika berat badan turun dan susah naik
Sekiranya ibu hamil hanya naik berat badan terlalu sedikit dan tidak ideal, anak yang dilahirkan berisiko untuk lahir pramatang dan juga kurang berat badan. 

APA YANG BOLEH IBU HAMIL LAKUKAN SUPAYA BERAT BADAN IDEAL
1. Sentiasa memilih makanan harian mengikut kumpulan makanan yang betul 
2. Kerap membuat temujanji dengan doktor supaya berat badan sentiasa dipantau
3. Jika berat badan berlebihan atau naik dengan cepat, apa yang boleh mereka lakukan adalah dengan cara mengurangkan kalori makanan yang diambil. Kurang mengambil makanan yang mempunyai perisa tambahan, makanan ringan, bergoreng, dan berlemak. 
4. Tapi sebaliknya jika berat badan turun dan susah untuk naik sedangkan ibu hamil perlu naikkan berat badan setiap trimester, apa yang boleh mereka lakukan adalah dengan menambah pengambilan kalori dalam makanan harian. Terbalik hehe

SUPPLEMEN IBU HAMIL YANG TERBAIK UNTUK BERAT BADAN IDEAL
Untuk mengatasi masalah kurang pengambilan zat zat tertentu dalam makanan harian, contoh ibu hamil yang tak boleh makan itu, ini, disebabkan alahan, sudah tentu banyak zat zat makanan yang diperlukan tidak dapat dibekalkan kepada mereka. Jadi alternatif terbaik adalah dengan cara pengambilan supplemen yang mengandungi cukup zat dari semua kumpulan makanan. 


B COMPLEX
Vitamin B untuk Kesihatan yang Baik
Adakah bekalan Vitamin B anda mencukupi? Tekanan harian, pengambilan alkohol dan sesetengah ubat preskripsi boleh menyumbang kepada risiko kekurangan vitamin B. Vitamin B memainkan peranan penting dalam keseluruhan fungsi tubuh, daripada
sintesis DNA hinggalah kepada metabolisme untuk penghasilan tenaga.

B-Complex
Shaklee B-Complex membekalkan spektrum vitamin B yang lengkap dalam kuantiti yang seimbang bagi memenuhi masalah kekurangan vitamin B dan menyihatkan tubuh anda. B-Complex dilengkapi sistem engangkutan nutrient berpaten untuk meningkatkan penyerapan nutrien penting - asid folik. Kuantiti asid folik yang mencukupi dalam diet wanita hamil telah terbukti berkesan untuk mengurangkan risiko kecacatan otak atau saraf tunjang pada bayi yang baru lahir.



OMEGA GUARD
Minyak ikan tulen berkepekatan tinggi
OmegaGuardTM membekalkan spektrum luas asid lemak omega-3 gred farmaseutikal yang asli dan tulen.

Minyak Ikan
OmegaGuardTM membekalkan spektrum luas asid lemak omega-3 yang terdiri daripada tujuh komponen utama, termasuk EPA untuk kesihatan keseluruhan dan DHA untuk fungsi dan perkembangan minda yang normal. Satu sajian OmegaGuard membekalkan 990mg asid lemak omega-3.

Gred Farmaseutikal yang Tulen
OmegaGuardTM dihasilkan melalui proses proprietari penyulingan molekul berganda yang bertujuan untuk meningkatkan kepekatan asid lemak omega-3 dan pada masa yang sama menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang sering mencemari pelbagai spesis ikan.


ESP
ESP Soy Protein Isolate Powder merupakan sumber protein biologi yang lengkap berasaskan tumbuhan yang secara semulajadi rendah lemak, bebas kolestrol dan kaya dengan asid amino penting. Ia terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya.
  • Protein berasaskan tumbuhan berkualiti tinggi dengan kandungan 14gram protein soya dan 500mg kalsium bagi setiap hidangan ini amat baik untuk kesihatan jantung.
  • Membantu mengekalkan otot, memperbaiki tisu dan fungsi enzim dan hormon yang teratur.


VITALEA
Kepelbagaian Khasiat
Vita-Lea®, salah satu suplemen paling seimbang dengan khasiat yang lengkap, dirumus khas untuk membekalkan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.

Pengambilan harian Vita-Lea®
  • Menggalakkan kecergasan dan kesihatan keseluruhan tubuh
  • Menguatkan tulang dan sistem imun
  • Melindungi tubuh daripada radikal bebas
VITAMIN C
Shaklee Sustained Release Vita-C PlusTM menawarkan manfaat vitamin C tulen melalui kaedah penghantaran proprietari serba semula jadi yang berperanan melepaskan vitamin C secara berperingkat ke dalam tubuh.

Vitamin C ialah nutrisi yang diperlukan untuk pelbagai fungsi termasuk ketahanan imun, integriti sel, kesihatan gigi, gusi, tulang dan fungsi tubuh secara amnya.


OSTEMATRIX
Lindungi tulang anda dengan OsteMatrixTM, padat dengan nutrien termasuk kalsium, vitamin D, magnesium dan pelbagai khasiat lain untuk membina dan mengekalkan tulang yang kuat.

4 kaplet OsteMatrixTM membekalkan:
  • 1,000mg elemental kalsium
  • 400mg magnesium
  • 400IU vitamin D untuk menggalakkan penyerapan kalsium
Kaplet Bersalut yang Mudah Ditelan
Syor pengambilan harian ialah empat kaplet sahaja. Untuk kesan terbaik, ambil dua kaplet dua kali sehari bersama makanan.

CARA PEMBELIAN SUPPLEMEN IBU HAMIL YANG NAK BERAT BADAN IDEAL

CARA 1
Anda boleh terus klik ke SUPPLEMEN IBU HAMIL ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan

CARA 2
Anda boleh isi form, dan saya akan cuba reply dalam masa 24jam. 
http://goo.gl/forms/WKFNCQjZmr 

CARA 3
Sila hubungi saya directly untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi.

IsmaLyeza
ig @shakleebyisma 
Email: shakleebyisma@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 012-6716961
COD Area: Seremban, Port Dickson, Bandar Baru Bangi

TIPS TERBARU NAK KURUS CARA SIHAT MENGGUNAKAN PINGGAN

Tips nak kurus cara sihat dengan menggunakan pinggan. Betul! Kalau taknak kurus menggunakan cara yang boleh memakan diri, senang je, korang boleh guna pinggan ni untuk menyukat makanan ikut portion yang betul sesuai dengan diet korang. Badan sihat, kurus dan gembira! Eh mana nak cari pinggan ni?

Dah ada kesedaran nak kurus cara sihat?
Amerika telah memperkenalkan piramid makanan yang baru tetapi kali ni bukan bentuk piramid lagi dah. Tapi menggunakan pinggan. Namanya adalah myplate. Disebebakan rakyat Malaysia sekarang dah ramai yang obes dan ada yang sudah hampir hampir ke arah obes, tiba tiba datang kesedaran untuk makan secara sihat menggunakan konsep pinggan ni. 

Secara ringkasnya, tips nak kurus cara sihat menggunakan pinggan ni lebih menekankan sabda Rasulullah iaitu, "Berhenti sebelum kenyang"sebab :

  • Portion sayur lebih banyak dari yang lain lain sebab sayur mempunyai kandungan serat yang tinggi yang baik untuk misi kurus anda
  • Jumlah karbohidrat seperti nasi, roti, kentang, perlu dikurangkan. Kalau makan nasi, dalam erti kata lain, ambillah jumlah segenggam tangan. Kalau tangan korang kecik, nasib la lapar sampai malam, hahaha. 
  • Protein kena ambik ikut jumlah yang sama atau lebih sikit dari karbohidrat. Ohh ye, makan isi ayam yang direbus, tu adalah yang terbaik. Kalau ayam goreng, tinggi pulak kalorinya. Nak selamat, minum je ESP sebab ESP protein asli. Lepas share tentang resepi ESP, ramai pulak yang pilih ESP sebagai sumber protein



Jadi marilah kita sama sama mengamalkan tips terbaru nak kurus cara sihat menggunakan pinggan ni! Eh tapi aku tak sure mana pulak nak cari pinggan ni? Husband suruh lukis garisan tu pakai marker je. Bernas betul orang laki laki ni. Semoga perkongsian ni membantu!

ESP - SOY PROTEIN ISOLATE POWDER 
Membekalkan tenaga berkekalan dengan protein berasaskan tumbuhan yang berkualiti tinggi
ESP Soy Protein Isolate Powder merupakan sumber protein biologi yang lengkap berasaskan tumbuhan yang secara semulajadi rendah lemak, bebas kolestrol dan kaya dengan asid amino penting. Ia terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya.

  • Protein berasaskan tumbuhan berkualiti tinggi dengan kandungan 14gram protein soya dan 500mg kalsium bagi setiap hidangan ini amat baik untuk kesihatan jantung.
  • Membantu mengekalkan otot, memperbaiki tisu dan fungsi enzim dan hormon yang teratur.
CARA PEMBELIAN PROTEIN ESP BAGI MEREKA YANG NAK KURUS CARA SIHAT

CARA 1
Anda boleh terus klik ke PROTEIN ESP UNTUK KURUS CARA SIHAT ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan

CARA 2
Anda boleh isi form, dan saya akan cuba reply dalam masa 24jam. 
http://goo.gl/forms/WKFNCQjZmr 

CARA 3
Sila hubungi saya directly untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi.

IsmaLyeza
ig @shakleebyisma 
Email: shakleebyisma@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 012-6716961
COD Area: Seremban, Port Dickson, Bandar Baru Bangi

4 PUNCA IBU TIDAK BERTENAGA DAN LESU SAMPAI SUSU MERUDUM TERUK!



Ibu lesu antara punca susu merudum. Betul, masa baru bersalin anak pertama dulu, badan betul betul tak ada tenaga. Tak cukup tidur, makan pulak berpantang, dengan nak menyusukan anak lagi, memang betul lesu la orang kata. Bila badan lesu, tak ada tenaga, mula la perasan yang susu makin lama makin sikit. Tandanya bila anak kerap menangis sebab tak kenyang.

APA KESAN LESU KEPADA IBU YANG SEDANG BERPANTANG?
Ibu yang lesu dan tiada tenaga boleh menggangu emosi ibu. Bila emosi terganggu, dia akan memberi kesan negatif pada pengeluaran susu. Susu jadi merudum. Sebab tu ibu lepas bersalin, kena pastikan mereka berada dalam keadaan yang sihat dan tidak lesu supaya emosi tidak terganggu dan tidak memberi kesan kepada proses penyusuan nanti. 

PUNCA IBU LESU MASA TEMPOH BERPANTANG

1. MAKAN MAKANAN YANG TIDAK CUKUP KEPERLUAN NUTRISI
Masa berpatang adalah tempoh yang betul betul buat kita hilang tenaga. Mana taknya, masa ni la semua jenis makanan yang biasa kita makan, tak boleh ambik suka suka hati. Itu tak boleh ini tak boleh. Berpantang pulak dengan mak mertua. eh tapi berpantang dengan mak sendiri pun sama jugak. Mak mak ni memang perhati apa yang kita ambik. Semua tak boleh. Makan hari hari nasi, ikan bakar, (ikan pun tak boleh sebarangan!) sayur tak boleh, buah tak boleh. So bayangkan semua zat zat yang ada dalam semua jenis makanan tu, kau tak dapat! Mana nak datang tenaga?



2. TAK CUKUP TIDUR
Pengalaman anak pertama ke, anak kedua ke, sama je. Mesti ada yang tak cukup tidur melayankan kerenah baby yang kerap bangun nak minum susu. Ada yang setiap 5 jam sekali dah bangun, lagi teruk ada yang setiap 2jam sekali melalak mintak susu. Ohhh mau tak lesu bila badan yang penat, baru je nak lelap kan mata, dah terjaga! Orang kata, ibu ibu ni kena tidur masa baby tidur, kalau masa baby tu tidur, kita berjaga, baby bangun, takkan time tu pulak kita nak tidur? So nak selamat, tidur la sekali dengan baby. Bangun bila mereka pun bangun. uhuhu

PENAT BERJAGA MALAM SEBAB ANAK MENANGIS TAK CUKUP SUSU


Letih sangat tu..
3. LETIH BABY ASYIK MENYUSU
Memang letih bila baby asyik nak menyusu je. Habis kering kontang maknya ahaha. Bila baby kerap menyusu, maknanya baby tu akan kerap terjaga. Sebab tu ibu kurang tidur, dan badan jadi letih sangat.


4. TINDAK BALAS BADAN NAK MEMBIASAKAN JADUAL RUTIN HARIAN YANG BARU
Masa zaman anak dara, zama baru kahwin, zaman belum ada anak, tidur mesti cukup 8 jam. Ntah ntah lebih! Tapi lepas ada anak, badan kena bertindak untuk menyesuaikan rutin harian yang lama dengan yang baru. Masa ni la badan baru nak belajar untuk tidur sekejap sekejap, tidur ayam, tidur 4 jam sehari. Badan kalau tak cukup kuat, memang akan jadi lesu. 

PERNAH TAK TERFIKIR KENAPA HOSPITAL BAGI KITA SEGALA JENIS MAKANAN WALAUPUN MAK MAK KITA KATA TAK BOLEH MAKAN SEMUA TU!


Tahu tak kenapa lepas bersalin, masa duduk wad, kita akan diberi makanan yang memang melanggar pantang orang tua tua. Tiba tiba dapat lauk kari telur padahal mak mak kita tak bagi ibu berpantang makan telur. Lepas tu kita mesti dapat buah sebagai pencuci mulut sedangkan mak mak kita kata buah tu sejuk tak elok untuk ibu berpantang. Pernah tak terpikir kenapa hospital bagi semua makanan tu? Sebab dari segi kesihatan, badan yang dah kehilangan banyak darah masa bersalin, kena ambil makanan yang cukup kandungan nutrisi supaya badan tak lesu dan kekal bertenaga. 

Sama la jugak dengan vitamin yang doktor bekalkan untuk ibu yang baru lepas bersalin. Selalunya doktor akan bagi multivitamin dengan vitamin C. Cuma aku dulu tak makan ubat hospital sebab aku pilih vitamin yang bukan sintetik dan natural seperti shaklee. Semua supplemen yang aku ambik lepas bersalin memang aku dah refer doktor awal awal. Mereka pun tak ada masalah kalau aku ambik shaklee insead of ubat hospital. Sebab yang pnting supplemen ni boleh bantu buat badan kau sihat, bertenaga dan tak lesu.

MAKANAN YANG BOLEH MEMBANTU IBU BERPANTANG SUPAYA BERTENAGA DAN TIDAK LESU

Pastikan ibu mengambil makanan yang cukup segala keperluan nutrisi yang diperlukan. Paling penting, kena tambah zat besi. Sebab zat besi ni penting untuk menghasilkan darah, untuk menggantikan darah yang banyak hilang masa bersalin. Selain tu, ibu kena ambil makanan yang kaya dengan magnesium supaya tidak menderita sembelit. Sembelit memang sangat ditakuti oleh ibu yang baru lepas bersalin. 

SUPPLEMEN UNTUK IBU BARU LEPAS BERSALIN
Set Lengkap Ibu Berpantang Shaklee memang boleh buat badan tak lesu dan dalam masa yang sama buat susu tak merudum. Eh bukan la vitamin ni untuk banyakkan susu tapi untuk bekalkan keperluan nutrisi yang cukup untuk ibu menyusu supaya badan ibu cepat recover dan sentiasa rasa cergas bertenaga walaupun ibu terpaksa berjaga malam. Bila badan sihat dan cergas, pengeluaran susu ibu akan lebih lancar dan ibu tak perlu risau badan jadi lembik dan lesu sebab anak asyik bergayut jer. Memang tak dinafikan bila makan Alfalfa atau protein ESP, tiba-tiba susu jadi banyak dari biasa. Itu hanyalah kesan sampingan yang mana semua ibu menyusu pasti suka!



1. Zinc Complex
Zink merupakan komponen penting dalam setiap sel tubuh. Ia memainkan peranan dalam tindak balas enzim dan terlibat dalam pelbagai aktiviti biokimia. Zink diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan yang normal serta menguatkan ketahanan imun tubuh.
Ia juga penting untuk sintesis protein dan bahan genetik DNA.
  • Satu tablet memenuhi 100% Nilai Harian bagi zink
  • Dirumus dengan zink glukonat yang mempunyai ketersediaan bio yang tinggi dalam bes alfalfa dan barli panggang.
  • Dengan formula berasaskan sayur-sayuran
2. Ostematrik
Lindungi tulang anda dengan OsteMatrixTM, padat dengan nutrien termasuk kalsium, vitamin D, magnesium dan pelbagai khasiat lain
untuk membina dan mengekalkan tulang yang kuat.
  • Membentuk tulang dan gigi yang kuat
4 kaplet OsteMatrixTM membekalkan:
  • 1,000mg elemental kalsium
  • 400mg magnesium
  • 400IU vitamin D untuk menggalakkan penyerapan kalsium
3. Alfalfa
Alfalfa merupakan pusat pegumpulan segala nutrien. Akar tunjangnya yang mengunjur sedalam 6 meter ke bawah mampu menyerap nutrien
dan mineral daripada tanah, manakala daunnya mengumpul klorofil yang banyak melalui proses fotosintesis.
Alfalfa Complex merupakan Shaklee Signature Formula yang pada asalnya dibangunkankan oleh Dr. Shaklee pada tahun 1950-an. Kami hanya menggunakan alfalfa berkualiti tinggi yang ditanam di California bagi produk ini bagi memastikan sumber bahan mentah yang kaya dengan pelbagai nutrien termasuk kalsium, fosforus, zat besi dan  magnesium di samping klorofil, bioflavonoid, mineral surih dan vitamin.
  • Alfalfa daripada sumber semula jadi
  • Setiap sajian membekalkan 300mg kalsium, iaitu bersamaan dengan satu gelas susu
3. ESP
ESP Soy Protein Isolate Powder merupakan sumber protein biologi yang lengkap berasaskan tumbuhan yang secara semulajadi rendah lemak, bebas kolestrol dan kaya dengan asid amino penting. Ia terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya.
  • Protein berasaskan tumbuhan berkualiti tinggi dengan kandungan 14gram protein soya dan 500mg kalsium bagi setiap hidangan ini amat baik untuk kesihatan jantung.
  • Membantu mengekalkan otot, memperbaiki tisu dan fungsi enzim dan hormon yang teratur.
4. Vita Lea Iron 
Vita-Lea®, salah satu suplemen paling seimbang dengan khasiat yang lengkap, dirumus khas untuk membekalkan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.
Pengambilan harian Vita-Lea®
  • Menggalakkan kecergasan dan kesihatan keseluruhan tubuh
  • Menguatkan tulang dan sistem imun
  • Melindungi tubuh daripada radikal bebas
5. B Complex
Vitamin B untuk Kesihatan yang Baik
Adakah bekalan Vitamin B anda mencukupi? Tekanan harian, pengambilan alkohol dan sesetengah ubat preskripsi boleh menyumbang kepada risiko kekurangan vitamin B. Vitamin B memainkan peranan penting dalam keseluruhan fungsi tubuh, daripada
sintesis DNA hinggalah kepada metabolisme untuk penghasilan tenaga.
B-Complex
Shaklee B-Complex membekalkan spektrum vitamin B yang lengkap dalam kuantiti yang seimbang bagi memenuhi masalah kekurangan vitamin B dan menyihatkan tubuh anda.
Perbezaan Shaklee
Sistem Penyerapan Bioaktif Berpaten
B-Complex dilengkapi sistem engangkutan nutrient berpaten untuk meningkatkan penyerapan nutrien penting - asid folik. Kuantiti asid folik yang mencukupi dalam diet wanita hamil telah terbukti berkesan untuk mengurangkan risiko kecacatan otak atau saraf tunjang pada bayi yang baru lahir.

6. Vitamin C
Shaklee Sustained Release Vita-C PlusTM menawarkan manfaat vitamin C tulen melalui kaedah penghantaran proprietari serba semula jadi yang berperanan melepaskan vitamin C secara berperingkat ke dalam tubuh.
Vitamin C ialah nutrisi yang diperlukan untuk pelbagai fungsi termasuk ketahanan imun, integriti sel, kesihatan gigi, gusi, tulang dan fungsi tubuh secara amnya.




Macam Puan Ana ni, dia banyak berkongsi tentang tips untuk ibu yang menyusu supaya kekal cergas dan tidak lesu.

CARA PEMBELIAN SET LENGKAP IBU BERPANTANG SUPAYA KEKAL BERTENAGA DAN TIDAK LESU

CARA 1

Anda boleh terus klik ke SET BERPANTANG ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan


CARA 2
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi.
IsmaLyeza
ig @shakleebyisma
Email: shakleebyisma@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 012-6716961
COD Area: Seremban, Port Dickson, Bandar Baru Bangi