TUTORIAL BUAT SARUNG PENDRIVE SENDIRI

Tags

Bestnya tengok tutorial cara buat sarung pendrive ni. Nampak mudah je! Sebab guna tanahliat. Lepas ni tak payah nak beli mahal mahal pendrive yang comel comel dekat luar tu. Buat je sendiri. Jom belajar sama sama! :)




SIAPA MAK SHAKLEE SAYA

Tags

Lepas beberapa tahun berlalu, last jumpa masa buat diploma dekat UiTM Melaka batch 2004, terus tak jumpa sampaiiii dia daftarkan saya sebagai distributor Shaklee. Hehe. Zana Adieyza merupakan mak shaklee saya yang tolong saya daftar sebagai ahli. Dulu zaman univerisiti, duduk bilik depan depan je. Mandi pun dekat toilet yang sama! Baca Yasin pun dekat level asrama yang sama! Sekarang dia la upline shaklee saya. hehe

Lepas beberapa tahun tak jumpa, bila dah daftar jadi ahli bawah dia, kitorang jumpa kat Alamanda. Haha. Malu pulak rasa bila dah lama tak jumpa. Alhamdulillah sebab mak shaklee duduk area Putrajaya. Kita pulak kerja dekat bangi, dan duduk Seremban. Dekat je. Pernah je saya ambik stok dari dia kalau tak berpeluang nak order online. Pernah jugak saya datang rumah dia belajar buat blog sama sama. Pernah jugak dia datang rumah saya masa Hari Raya.
.
.
Shaklee menghubungkan balik hubungan yang lama terpisah. Cewah. Dan Shaklee jugak yang menemukan kitorang jadi anak beranak shaklee. Sekarang walaupun dah jarang jumpa, saya tetap ada dalam support group My Miracle Club, kitorang berhubung dalam wasap je. Tak jadi masalah pun. Bagi saya, kalau mak shaklee jauh ke dekat ke, jumpa ke tak ke, biz ni tetap akan wujudkan satu semangat dan ikatan kekeluargaan. Kitorang support each other la bak kata orang.

Moment paling best bila mak dengan anak sama sama naik pentas National Conference tahun 2014 dulu. Yela nak naik pentas sama sama ambik ijazah tak dapat sebab lain lain course kan. So naik la pentas Shaklee sama sama. Sweet kan kami? hehehe

#tsunamishaklee
#amazingseventeen
#liveamazing
#shakleeseremban

SIMPTOM DAN TIPS MERAWAT PENYAKIT DARAH TINGGI TANPA MENGGUNAKAN UBAT




Hipertensi (HTN) atau tekanan darah tinggi bermaksud tekanan darah di arteri meningkat menyebabkan jantung harus bekerja lebih keras dari biasanya untuk mengedarkan darah melalui pembuluh darah. Tekanan darah normal pada saat istirahat adalah dalam kisaran sistolik (bacaan atas) 100–140 mmHg dan diastolik (bacaan bawah) 60–90 mmHg. Tekanan darah tinggi terjadi bila terus-menerus berada pada 140/90 mmHg atau lebih.

TANDA TANDA PENYAKIT TEKANAN DARAH TINGGI
  • Biasanya orang yang menderita hipertensi akan mengalami sakit kepala, pusing yang sering dirasakan akibat tekanan darahnya naik melebihi batas normal.
  • Wajah akan menjadi kemerahan.
  • Pada sebagian orang akan mengalami detak jantung yang berdebar-debar.
  • Orang yang mengalami darah tinggi akan mengalami gejala hipertensi seperti pandangan mata menjadi kabur atau menjadi tidak jelas.
  • Sering buang air kecil 
  • Sering mudah kelelahan jika melakukan apa apa aktiviti
  • Sering terjadi pendarah di hidung
  • Gejala hipertensi yang serius boleh menyebabkan penyakit vertigo
  • Orang yang mempunyai darah tinggi biasanya akan sensitif dan mudah marah terhadap hal-hal yang tidak dia sukai.
    7 PUNCA PENYAKIT TEKANAN DARAH TINGGI

    1. USIA
    Tidak dinafikan faktor usia merupakan salah satu penyebab seseorang terkena penyakit darah tinggi, Semakin bertambahnya usia seseorang akan mengurangi elastisiti pembuluh darah sehingga tekanan darah didalam tubuh orang yang sudah lanjut usia akan mengalami kenaikan dan boleh melebihi paras normal
    2. KETURUNAN
    Orang tua yang mempunyai penyakit darah tinggi atau hipertensi ada kemungkinan boleh menurunkan kepada anaknya, jadi jika orang tua anda mengalami sakit darah tinggi sebaiknya anda selalu waspada karana anda juga boleh terkena penyakit tersebut.
    3. JENIS KELAMIN
    Para peneliti berpendapat bahwa lelaki yang berusia 45 tahun lebih berisiko terkena penyakit darah tinggi dibandingkan wanita, sedangkan wanita yang berusia diatas 65 tahun lebih berisiko terkena penyakit darah tinggi.
    4. OLAHRAGA
    Orang yang tidak pernah melakukan berbagai olahraga akan lebih berisiko terkena penyakit darah tinggi, gaya hidup yang tidak sihat karana tidak pernah melakukan olahraga akan menyebabkan jantung menjadi tidak sihat jika jantung tidak sihat secara otomatis jantung tidak bisa memompa darah dan akan mengakibatkan aliran darah didalam tubuh menjadi tidak lancar.
    5. POLA MAKAN
    Pola makan yang buruk merupakan salah satu penyebab orang terkena penyakit darah tinggi, jika seseorang sering mengamalkan makanan-makanan yang mempunyai kadar lemak tinggi dia akan berisiko terkena penyakit hipertensi. Makanan yang berlemak tinggi akan membuat penyumbatan di pembuluh darah sehingga tekanan darah akan menjadi naik dan menyebabkan penyakit hipertensi.

    6. MINUM ALKAHOL
    Minuman beralkohol sangat tidak baik untuk kesehatan tubuh, jika anda yang sering mengkomsumsi minuman beralkohol sebaiknya anda mulai mengurangi kebiasaan buruk anda bahkan anda harus menghentikannya. Minuman beralkohol akan meningkatkan kadar trigliserida dalam darah , trigliserida adalah kolesterol yang jahat yang bisa menyebabkan tekanan darah menjadi naik secara drastis.
    7. STRESS
    Faktor yang lainnya adalah stres, orang yang sering mengalami stres biasanya tekanan darahnya akan menjadi naik. Jika orang sedang stres hormon adrenalinnya akan menjadi meningkat lebih jauh sehingga akan menyebabkan tekanan darah didalam tubuh menjadi naik. Maka dari itu anda harus sering melakukan refresing untuk menyegarkan otak anda agar tidak mengalami stres yang berlarut-larut.

    TIPS MAKANAN UNTUK PESAKIT DARAH TINGGI
    1. MINUM JUS BELIMBING
    Hanya dengan minum jus belimbing manis saja  maka akan membantu untuk mengatasi penyakit hipertensi. Jus belimbing manis tidak hanya enak saja untuk di konsumsi namun memiliki khasiat. Tetapi sebaik nya biarkan saja rasa manis di dapatkan alami dari buah belimbing, dan tidak memberikan pemanis buatan lain nya seperti gula atau pun susu.
    2. SELEDRI
    Selain dengan jus buah belimbing untuk mengatasi penyakit hipertensi juga dapat di bantu oleh daun seledri. Daun seledri memiliki khasiat yang hampir sama dengan buah belimbing yang ketiak di konsumsi akan menurunkan tekanan darah menjadi normal. oleh sebab itu jika telah memiliki tekanan darah yang rendah sebaik nya menghindari daun seledri untuk di makan.

    3. BUAH MENGKUDU
    Buah mengkudu bisa di minum ketika di olah di buat jus buah. Jus buah mengkudu juga sama dengan buah belimbing namun beda di rasa yang hambar dan tidak manis, namun khasiat nya juga dapat menurunkan tekanan darah.

    CARA MENCEGAH PENYAKIT TEKANAN DARAH TINGGI
    • Lakukan olahraga secara teratur minimal tiga kali dalam satu minggu.
    • Komsumsi sayuran hijau yang berserat tinggi.
    • Komsumsi buah-buahan segar yang kaya akan vitamin.
    • Kurangi asupan garam didalam tubuh.
    • Minum air putih yang cukup minimal 8 gelas perhari.
    • Istirahat yang cukup dan hindari berdagang.
    • Hindari minuman soda dan alkohol.
    • Hindari untuk merokok.
    • Hindari stres yang berlebihan.
    • Komsumsi makanan yang di masak sendiri.
    • Hindari makanan siap saji dan makanan yang banyak mengandung lemak.
    VITAMIN SHAKLEE UNTUK PESAKIT TEKANAN DARAH TINGGI



    • Garlic Complex membantu merendahkan tekanan darah, dan menurunkan kolesterol.
    • Omega Guard, minyak ikan terbaik, mencegah saluran darah sumbat dan strok.
    • Alfalfa Complex mencuci darah dan hati, menyingkirkan lemak dan kolesterol, dan mencegah artritis.

    CARA PEMBELIAN VITAMIN UNTUK PESAKIT TEKANAN DARAH TINGGI

    CARA 1
    Anda boleh terus klik ke SET VITAMIN TEKANAN DARAH TINGGI ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan

    CARA 2

    Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi.

    IsmaLyeza

    ig @shakleebyisma 
    Email: shakleebyisma@gmail.com
    Call/SMS/WhatsApp: 012-6716961
    COD Area: Seremban, Port Dickson, Bandar Baru Bangi

    DARIPADA 3 BOTOL VITAMIN KENA AMBIL, CUMA SEBOTOL VIVIX DAH MEMADAI! 

    Hanya minum sebotol VIVIX untuk membantu mengurangkan tekanan darah tinggi.  Harga 1 Botol VIVIX hanya RM503.50 dan anda boleh terus membeli di SINI > VIVIX Nak dapatkan Harga VIVIX dengan SUPERJIMAT? Hubungi saya di 012-6716961

    JANGAN BERTANGGUH! SEBAB TEKANAN DARAH TINGGI BOLEH MENGUNDANG PENYAKIT STROKE! 

    Kisah kali ini sangat menyentuh hati dan memberi inspirasi kepada kita untuk tabah apabila berhadapan dengan ujian Allah. Wanita ini istiqomah terus berikhtiar memberikan vivix kepada suami beliau yang di serang penyakit Stroke pada usia yang begitu muda..

    Jom tonton dan sharekan kisah ini untuk manfaat semua.


    Masalah pertuturan suami akibat stroke

    KISAH SUAMI STROKE
    Saya Hafza Aein.. yang berkongsi cerita mengenai suami saya yang mengalami stroke dan juga masalah percakapan. Stroke yang dia alami boleh saya kategori sebagai stroke pendarahan. Tapi setelah menggunakan produk Shaklee iaitu VIVIX, Alhamdulillah suami semakin pulih. Tanggal 28 April 2014...suami mengalami masalah stroke dimana doktor mengesahkan pembengkakan otak kiri yang menjadi bengkak dengan cepat. Ya Allah...hanya Allah je yang tahu macam mana perasaan saya time tu.

    Doktor membuat keputusan hanya pembedahan pembukaan tempurung kepala sahaja yang dapat menyelamatkan nyawa suami. Tanpa berfikir panjang, saya bersetuju untuk suami dibedah kerana tiada pilihan lain. Kalau ada pun, besar kemungkinan boleh menjadi risiko yang paling besar.
     
    1 MEI 2014.. Jam 4 pagi suami masuk ke dewan pembedahan dan pakar memberitahu saya pembedahan ni merupakan major operation. Saya redha dengan segala kemungkinan yang berlaku. Jam 8pg.. berita yang ditunggu telah tiba. Alhamdulillah..suami selamat menjalani pembedahan dan ditempatkan di Unit Rawatan Rapi untuk pemantauan doktor.
     
    4 MEI 2014..keadaan suami masih lagi tidak sedar dan doktor telah memberitahu saya yang sel-sel otak di bahagian otak kiri telah mati dan ada 3 kemungkinan yang terjadi pada suami..

    1- tidak dapat mengingat sape dia dan ahli keluarga...
    2- boleh mengingat tapi cepat lupa..
    3- masalah pertuturan..


    Saya menjadi bimbang selepas itu. Apa yang saya harapkan lepas suami sedar dia akan mengingat semua ahli keluarga sendiri dan Alhamdulilah.. Allah Maha Besar.. bila dia dah sedar dia masih lagi ingat akan kami sekeluarga. Cuma yang menjadi masalah bila setiap pertuturan dia menjadikan kami tidak faham. Tapi tak apa.. saya ingat lagi dengan produk VIVIX. Saya baca setiap testimoni pasal stroke ni.. apakah kesan dia bile dia makan dan apakah boleh pulih dengan minumnya.

    Saya cuba bagi dia setiap malam dengan 1 sudu kecil dan berdoa setiap kali saya bagi pada dia untuk pulihkan sel-sel yang dah mati di otak dia sebab otak kiri merupakan otak untuk bertutur dan mengira. Alhamdulillah setelah hampir setahun...saya berikan VIVIX pertuturan suami semakin pulih dan doktor pun puji suami nampak semakin berseri-seri dan makin banyak cakap.. Hahaha.. suka saya mendengarnya bila doktor cakap macam tu.


      
    CARA PEMBELIAN VITAMIN UNTUK PESAKIT TEKANAN DARAH TINGGI

    CARA 1
    Anda boleh terus klik ke SET VITAMIN PENYAKIT TULANG BELAKANG  ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan

    CARA 2

    Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan

    CARA 3
    Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi.

    IsmaLyeza
    ig @shakleebyisma
    Email: shakleebyisma@gmail.com
    Call/SMS/WhatsApp: 012-6716961
    COD Area: Seremban, Port Dickson, Bandar Baru Bangi

    TAHAP KESUBURAN WANITA MAKIN MEROSOT GARA GARA KAHWIN LEWAT




    Tahap kesuburan wanita makin merosot gara gara kahwin lewat. Pada zaman penuh mencabar ini, semakin ramai wanita memilih mengutamakan kerjaya bagi mengukuhkan ekonomi masing-masing sebelum memikirkan hal berkaitan rumah tangga ataupun membina keluarga. Memandangkan wang memainkan peranan besar dalam menentukan kestabilan hidup terutama bagi yang tinggal di bandar, semakin ramai wanita memilih menamatkan zaman bujang lebih lewat sehingga mereka berasa lebih terjamin dari segi kewangan.

    Namun, seiring dengan keputusan ramai wanita berkahwin pada usia lewat, tahap kesuburan serta peluang mendapatkan anak juga menurun berdasarkan faktor usia terutama mereka yang melebihi 35 tahun. Jika dulu ramai mengambil keputusan berkahwin ketika masih berusia awal 20-an, namun semakin ramai menundanya ke usia lewat 20-an, malah kini perkahwinan pasangan pada usia 30-an bukan sesuatu yang menghairankan.

    Menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), statistik dari 2010 hingga 2015 menunjukkan kadar kesuburan pasangan di Malaysia semakin merosot sehingga 1.97 kanak-kanak untuk setiap isi rumah. Angka terbabit dikatakan jatuh merudum ke 1.90 kanak-kanak untuk setiap isi rumah menjelang 2020 dan berterusan sehingga 1.72 pada 2050.

    SALAH SATU FAKTOR MASALAH KESUBURAN WANITA ADALAH KAHWIN LEWAT

    Menurutnya, lebih ramai wanita mengutamakan kerjaya dan tahap pendidikan lebih tinggi, malah pihaknya mendapati kebanyakan pesakit yang datang untuk mendapatkan rawatan kesuburan berusia dalam lingkungan 36 tahun dan ke atas.

    Kesuburan wanita mula menurun bermula usia 35 tahun dan peluang untuk hamil melalui kaedah persenyawaan in-vitro (IVF) bagi wanita berusia 35 tahun ke atas adalah dalam lingkungan 60 hingga 70 peratus. Pada usia 40 tahun pula, peluang untuk hamil berkurangan sehingga 20 peratus.


    3 MAKANAN YANG BANTU TINGKATKAN KESUBURAN WANITA


    1. Salmon
    Asam lemak omega 3 dari ikan salmon dapat meningkatkan proses ovulasi pada wanita. Juga, ikan salmon dapat menurunkan risiko keguguran pada trimester awal.

    2. Beras merah
    Anda harus makan nasi merah minimal empat kali dalam seminggu untuk meningkatkan ovulasi dan kesuburan Anda. Manfaat lainnya juga dapat mempertahankan tingkat hormon dalam tubuh Anda, termasuk insulin yang mengatur tingkat gula darah. 

    3. Brokoli
    Sayuran hijau ini kaya pitosterol, gunanya untuk mengoreksi ketidakseimbangan hormon wanita. Selain itu, bagi Anda yang ingin cepat hamil, brokoli juga dapat mempercepat masa ovulasi Anda.


    VITAMIN SHAKLEE UNTUK KESUBURAN WANITA YANG KAHWIN LEWAT




    CARA PEMBELIAN VITAMIN UNTUK KESUBURAN WANITA YANG KAHWIN LEWAT

    CARA 1
    Anda boleh terus klik ke SET VITAMIN KESUBURAN WANITA  ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan

    CARA 2
    Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi.

    IsmaLyeza

    ig @shakleebyisma 
    Email: shakleebyisma@gmail.com
    Call/SMS/WhatsApp: 012-6716961
    COD Area: Seremban, Port Dickson, Bandar Baru Bangi


    TESTIMONI WANITA YANG SUDAH BERKAHWIN, POTENSI HAMIL TETAP TINGGI LEPAS AMALKAN SET VITAMIN SHAKLEE 


    Puan ni pun berjaya hamil lepas amalkan supplemen Set Kesuburan Wanita. Eh kalau korang dengar video ni, bukan masalah kesuburan je yang pulih, tapi ada lagi masalah lain yang berjaya dia atasi dengan Set Kesuburan Shaklee. Wow..


    "TAKUT TAK ADA MASA NAK TELAN BANYAK BANYAK VITAMIN. ADA ALTERNATIF LAIN TAK?"

    Ada. VIVIX. Vivix pun membantu untuk meningkat kesuburan wanita yang kahwin lewat. Kalau amalkan VIVIX, hanya sebotol je. Tak perlu tambah banyak banyak vitamin. Terpulang la :)

    Hanya minum sebotol VIVIX untuk melegakan sakit tulang belakang, sakit lutut dan boleh ringankan berat badan :) Harga 1 Botol VIVIX hanya RM503.50 dan anda boleh terus membeli di SINI > VIVIX Nak dapatkan Harga VIVIX dengan SUPERJIMAT? Hubungi saya di 012-6716961

    CARA PEMBELIAN VITAMIN KESUBURAN UNTUK WANITA YANG BERKAHWIN LEWAT

    CARA 1
    Anda boleh terus klik ke
    SET VITAMIN KESUBURAN WANITA  ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan

    CARA 2



    Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan

    CARA 3
    Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi.


    IsmaLyeza
    ig @shakleebyisma
    Email: shakleebyisma@gmail.com
    Call/SMS/WhatsApp: 012-6716961
    COD Area: Seremban, Port Dickson, Bandar Baru Bangi

    PELIK SENAMAN MERANGKAK BOLEH KUATKAN TULANG BELAKANG


    HENAN, China 23 Okt. – Sekumpulan penduduk China percaya, berjalan menggunakan tangan dan kaki menyerupai aktiviti merangkak dalam tempoh tertentu boleh menyihatkan badan termasuk menguatkan tulang belakang mereka.
    Menurut portal Mail Online, senaman itu menjadi trend terbaharu di bandar Zhengzhou, wilayah Henan di timur negara ini, apabila sekumpulan individu melakukan senaman fanatik itu selama empat jam sehari di sekitar sebuah taman, di sini. Aktiviti itu disertai kumpulan wanita dan lelaki semua peringkat umur.
    Beberapa peserta mendakwa mereka merasai lebih sihat dan boleh memberi kelegaan sakit di bahagian leher dan bahagian belakang selepas merangkak untuk tempoh tertentu. Kebanyakan mereka memakai sarung tangan ketika merangkak bagi mengelakkan sebarang kecederaan di bahagian tangan.
    Senaman luar biasa itu menarik perhatian orang ramai yang melalui kawasan itu. Ketika melakukan senaman itu, mereka turut melakukan senaman-senaman ringan dengan mengangkat bahagian bahu dan kaki.
    Ramai peserta percaya trend merangkak itu sangat berfaedah dan memberi kesihatan yang lebih baik.Seorang peserta yang kerap melakukan senaman tersebut, Wang berkata, senaman itu menyembuhkan sakit belakang yang dialami sejak beberapa tahun lalu.
    “Menjadi kelaziman kepada saya untuk melakukan senaman ini yang memerlukan saya merangkak di sekeliling taman ini,” ujarnya. Sementara itu, seorang doktor dari hospital tempatan, Lu Peiwan menyifatkan senaman merangkak itu mampu mengurangkan berat badan dan boleh mengurangkan tekanan yang dihadapi seseorang.

    SAKIT TULANG BELAKANG
    Selalunya pesakit tulang belakang ni mengalami masalah di mana tulang rawan lembut yang menjadi pelapik di antara tulang belakang telah terkeluar dan menekan saraf yang keluar di sisi tulang belakang. 

    APA PUNCA SAKIT TULANG BELAKANG? 
    Antara faktor penyumbang sakit belakang ialah: 
    • Obesiti 
    • Merokok 
    • Tekanan 
    • Keadaan fizikal tidak elok 
    • Postur badan yang salah 
    • Posisi tidur tidak elok 
    • Tiada sokongan daripada tilam ketika tidur 

    RAWATAN SAKIT TULANG BELAKANG

    Kebanyakan masalah sakit belakang khususnya sakit pinggang boleh dirawat tanpa pembedahan. Antara kaedah rawatan ialah untuk mengawal kesakitan, mengurangkan keradangan, mengembalikan fungsi dan kekuatan bahagian belakang serta mencegah kecederaan daripada berulang. 

    1. TEKAP DENGAN AIS
    Menekap bahagian yang sakit dengan ais atau pek panas boleh mengurangkan kesakitan dan keradangan; membantu sesetengah pesakit untuk bergerak. Sejurus selepas mengalami trauma, pesakit seharusnya menekap pek ais yang dibalut dengan tuala pada bahagian sakit selama 20 minit beberapa kali sehari. Selepas dua atau tiga hari melakukan kaedah ini, tuam bahagian berkenaan dengan tuala atau pek panas untuk seketika bagi merehatkan otot dan merangsang aliran darah. 

    2. MANDI AIR SUAM 

    Mandi air suam juga boleh membantu merehatkan otot. 

    3. BARING
    Selain itu anda juga boleh berehat di katil (baring) tetapi hanya untuk satu atau dua hari saja. Berehat (baring) boleh membuatkan sakit belakang bertambah teruk dan menyebabkan seseorang pesakit mengalami tekanan, kemurungan, melemahkan otot dan kemungkinan berlakunya darah beku pada kaki. Pesakit seharusnya kembali melakukan aktiviti harian secepat mungkin

    4. BERSENAM

    Menurutnya, bersenam adalah cara yang paling berkesan untuk mempercepatkan penyembuhan kepada masalah sakit belakang (khususnya sakit pinggang) dan menguatkan otot belakang dan abdomen. Antara senaman yang mudah dilakukan ialah senaman regangan, berenang, berjalan atau menjalani terapi pergerakan bagi memperbaiki koordinasi dan keseimbangan untuk postur dan otot. 

    5. UBAT UBATAN

    Doktor juga akan memberikan ubat untuk merawat sakit belakang akut dan kronik. Selain itu terapi intervensi (termasuklah suntikan ubat bius steroid pada tisu, sendi atau akar saraf) dan suntikan epidural. 

    6. PEMBEDAHAN
    Pembedahan adalah pilihan terakhir, selepas semua kaedah lain tidak berjaya mengurangkan kesakitan. Dapatkan pandangan kedua jika anda disyorkan menjalani pembedahan kerana kini ada banyak kaedah baru yang lebih mudah dan berkesan. 


    SUMBER


    TIPS UNTUK ORANG YANG SAKIT TULANG BELAKANG


    1. KERAP BERSENAM 
    Kerap bersenam untuk meningkatkan keupayaan dan keanjalan otot. Antara senaman yang baik ialah senaman regangan, yoga, tai chi, berenang atau pilates. Lakukan senaman aerobik seperti berjalan, berjoging, berbasikal, bermain badminton atau menari sekurang-kurangnya tiga kali seminggu selama 20 minit setiap sesi. 

    2. ELAK DUDUK TERLALU LAMA
    Elakkan duduk terlalu lama dan buat senaman regangan atau berjalan seketika setiap 30 minit. Apabila duduk, pastikan paha dan lutut pada posisi selesa, selain menggunakan kerusi yang memberi sokongan pada belakang badan. 

    3. ERGONOMIK
    Amalkan prinsip ergonomik - sama ada di rumah atau tempat kerja boleh mengurangkan risiko kecederaan. Ini termasuklah menggunakan kerusi yang mempunyai penyandar mengikut bentuk semula jadi tulang belakang. 

    4. PEMAKANAN SEIMBANG
    Amalkan pemakanan seimbang untuk mengelakkan masalah berlebihan berat badan, terutama di bahagian pinggang. Ini kerana kegemukan di pinggang akan memberi lebih kesan kepada otot di bahagian berkenaan. 

    5. BERHENTI MEROKOK [rahsia berhenti hisap rokok]
    Berhenti merokok. Asap rokok akan mengurangkan aliran darah ke bahagian bawah tulang belakang dan menyebabkan cakera lebih mudah mengalami kemerosotan. 

    6. TIDUR DI ATAS TILAM YANG SESUAI
    Tidur di atas tilam yang boleh memberi sokongan kepada badan, tidak terlalu keras atau lembik sehingga anda ‘tenggelam’ apabila baring di atasnya. Tidur dalam posisi yang membolehkan anda mengekalkan lengkungan tulang belakang yang normal. Tilam yang tidak memberi sokongan kepada badan akan mendorong kita untuk tidur dalam posisi kurang baik, membuatkan otot meregang dan tidak membantu penjajaran tulang belakang - semuanya menyumbang kepada masalah sakit belakang. 


    VITAMIN SHAKLEE UNTUK PESAKIT TULANG BELAKANG


    CARA PEMBELIAN VITAMIN UNTUK PESAKIT TULANG BELAKANG


    CARA 1
    Anda boleh terus klik ke SET VITAMIN PENYAKIT TULANG BELAKANG ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan

    CARA 2
    Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi.

    IsmaLyeza

    ig @shakleebyisma 
    Email: shakleebyisma@gmail.com
    Call/SMS/WhatsApp: 012-6716961
    COD Area: Seremban, Port Dickson, Bandar Baru Bangi

    BETUL KE BERKESAN LEPAS MAKAN VITAMIN SHAKLEE?


    "Mak rasa lega selepas makan vitamin shaklee tu, mak dah boleh tidur malam tak ada dah rasa sakit dekat punggung, bila bangun dari duduk pun dah tak sakit lagi, nak solat pun mudah, lutut tak rasa mencucuk sangat.."

    Selain tu, pengurus restoran ni cepat sembuh dari patah tulang belakang. Video ni ada la sedikit perkongsian tentang apa yang beliau amalkan untuk memulihkan tulang belakang yang patah tu.. sampai doktor pun berkali kali tengopk keputusan xray! amazing sangat!

    Doktor pun berkali-kali tengok xray macam tak percaya. 


    ALTERNATIF LAIN KALAU TAKNAK MAKAN BANYAK SUPPLEMEN

    VIVIX BANTU PESAKIT TULANG BELAKANG


    Hanya minum sebotol VIVIX untuk melegakan sakit tulang belakang, sakit lutut dan boleh ringankan berat badan :) Harga 1 Botol VIVIX hanya RM503.50 dan anda boleh terus membeli di SINI > VIVIX Nak dapatkan Harga VIVIX dengan SUPERJIMAT? Hubungi saya di 012-6716961


    CARA PEMBELIAN VITAMIN UNTUK PESAKIT TULANG BELAKANG

    CARA 1
    Anda boleh terus klik ke 
    SET VITAMIN PENYAKIT TULANG BELAKANG  ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan

    CARA 2

    Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan

    CARA 3
    Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi.



    IsmaLyeza
    ig @shakleebyisma
    Email: shakleebyisma@gmail.com
    Call/SMS/WhatsApp: 012-6716961
    COD Area: Seremban, Port Dickson, Bandar Baru Bangi



    KOS RAWATAN TINGGI YAZID KUMPULAN SEARCH UNTUK PENYAKIT BUAH PINGGANG




    Teman ketawa senang dicari, teman menangis seorang diri. Pepatah ini sememangnya sering kali dihadapi oleh ramai insan yang kadangkala diuji oleh Allah SWT dengan pelbagai ujian. Hakikat tersebut turut dirasai oleh pemain drum kumpulan Search, Yazid Ahmad, 52, yang kini mengidap penyakit kegagalan buah pinggang. Walaupun sudah hampir enam tahun dia menderita, namun dia tetap tabah tanpa mahu menyusahkan sesiapa

    "Sekarang ini kalau saya bercakap sedikit mesti cepat penat dan akan batuk tanpa henti," ujar Yazid ketika menghadiri majlis berbuka puasa bersama Clixster Mobile yang diadakan di Sri Hartamas, Kuala Lumpur, kelmarin. Dia yang kelihatan agak uzur telah ditemani oleh dua anaknya. Lebih menyedihkan, wajah Yazid juga kelihatan susut dan dia terpaksa berjalan menggunakan tongkat kerana sakit di bahagian belakang. 

    "Alhamdulillah, syukur apabila masih ramai yang bermurah hati dan tampil membantu mengurangkan beban dan tidak kurang juga sentiasa memberikan kata-kata semangat dan sebagainya. Sampai satu peringkat saya tidak mahu menyusahkan mereka dan saya menjadi seorang yang suka mengasingkan diri daripada orang lain," katanya dengan nada sebak sambil menitiskan air mata. 

    Untuk makluman, Yazid memerlukan sekurang-kurangnya RM2,800 setiap bulan untuk menampung kos rawatan hemodialisis sebanyak empat kali sehari selama empat jam. "Setakat ini Alhamdulillah duit simpanan dan bantuan daripada keluarga dan rakan-rakan membolehkan saya membayar kos rawatan tersebut tetapi saya tidak boleh selamanya menyusahkan mereka. Jika kesihatan mengizinkan saya ingin meneruskan projek Drum Clinic Tour bagi mengajar pelajar sekolah bermain drum dengan betul dan hasil daripada program tersebut dapatlah saya buat belanja perubatan," ujar Yazid dipetik sebagai berkata. 

    Bagaimanapun, Yazid kini lebih tabah dan menganggap penyakit buah pinggang yang dihidapinya itu sebagai satu bentuk penyucian dosa yang pernah dilakukannya sebelum ini. Tambahnya, dia reda dengan dugaan yang diberi oleh Allah SWT.  "Dulu saya tertanya-tanya juga kenapa saya perlu menanggung penderitaan ini tetapi saya sedar ini adalah ujian dan sentiasa minta dikuatkan iman untuk meneruskan kehidupan dan melawan penyakit ini. Ia bukan mudah tetapi setiap apa yang berlaku itu pasti ada hikmah disebaliknya dan saya perlu tabah mengharungi penyakit ini," katanya. 



    APA ITU PENYAKIT BUAH PINGGANG
    Penyakit buah pinggang bermakna buah pinggang kita tidak lagi berfungsi dengan baik. Badan kita tidak dapat lagi mengawal jumlah cecair dalam badan atau pun tidak dapat mengimbangi jumlah zat yang diperlukan seperti potassium dan fosforus. Dalam sesetengah kes, kehilangan fungsi buah pinggang ini adalah sementara dan boleh dipulihkan. Tapi kebanyakan kes adalah berkekalan. Walaupun penyakit buah pinggang tu bersifat sementara tapi kita mestilah merawat dengan segera untuk mengelakkannya daripada berkekalan dan lebih memudaratkan. 

    PUNCA PENYAKIT BUAH PINGGANG

    1. Kerosakan buah pinggang kronik boleh berpunca daripada beberapa masalah buah pinggang itu sendiri seperti buah pinggang polisistik, jangkitan buah pinggang, penyumbatan arteri renal (yang membekalkan darah kepada buah pinggang), penyumbatan di dalam salur kencing kerana batu karang atau ketumbuhan, penggunaan sesetengah ubat dalam jangka panjang dan kecacatan buah pinggang secara semulajadi

    2. Diabetes: Kandungan paras gula di dalam darah yang tinggi lama-kelamaan akan merosakkan buah pinggang dan menyebabkan keadaan yang dipanggil diabetes nefropati yang merupakan penyebab nombor satu kegagalan buah pinggang. Satu pertiga pesakit diabetes mengalami diabetes nefropati.

    3. Tekanan darah tinggi (hipertensi): situasi yang merujuk kepada tekanan kuat pada salur darah yang menolak dinding arteri. Tekanan darah tinggi kronik boleh menyebabkan kerosakan salur darah dan fungsi penapisan di dalam buah pinggang. 


    TANDA TANDA PENYAKIT BUAH PINGGANG

    1. Ketidakselesaan atau rasa terbakar ketika membuang air kecil. 
    2. Darah keluar bersama sama air kencing
    3. Perubahan pada kekerapan membuang air kecil 
    4. Sakit belakang
    5. Kerap buang air kecil, terutama pada tengah malam
    6. Bengkak pada pergelangan kaki 
    7. Sembap pada keliling mata yang berlarutan terutama pada sebelah pagi. 

    TIPS YANG PERLU DIAMALKAN BAGI PESAKIT BUAH PINGGANG 
    • Pemakanan seimbang
    • Minum sekurang kurangnya dua liter sehari
    • Berhenti merokok
    • Kekalkan berat badan seimbang
    • Bersenam setiap hari sekurang kurangnya 30 minit 
    VITAMIN SHAKLEE UNTUK MEMBANTU PESAKIT BUAH PINGGANG 

    CARA BUAT PEMBELIAN VITAMIN UNTUK PENYAKIT BUAH PINGGANG

    CARA 1
    Anda boleh terus klik ke SET PENYAKIT BUAH PINGGANG ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan

    CARA 2
    Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi.

    IsmaLyeza
    Email: shakleebyisma@gmail.com
    Call/SMS/WhatsApp: 012-6716961
    COD Area: Seremban, Port Dickson, Bandar Baru Bangi


    ALTERNATIF LAIN KALAU TAKNAK MAKAN BANYAK SUPPLEMEN?

    VIVIX UNTUK PENYAKIT BUAH PINGGANG 


    "Saya adalah seorang pesakit buah pinggang yang kronik sebelum ni. Doktor kata kedua dua buah pinggang saya dah kecut dan berlubang lubang. Doktor syorkan saya supaya buat rawatan dialisis. Tetapi saya tak setuju dengan rawatan tersebut. Dalam masa 10 hari saya dimasukkan dalam wad berat badan saya dah kurang 17kg. Saya minta keluar hospital dan saya minum VIVIX. UBat hospital saya hanya makan sekali sekala. Hari Jumaat saya jumpa doktor pakar dan mengatakan buah pinggang saya dah ada perkembangan yang baik dan tak perlu buat rawatan dialisis."



    Harga 1 Botol VIVIX hanya RM503.50 dan anda boleh terus membeli di SINI >  VIVIX
    Nak dapatkan Harga VIVIX dengan SUPERJIMAT? Hubungi saya di 012-6716961


    CARA BUAT PEMBELIAN VITAMIN UNTUK PENYAKIT BUAH PINGGANG











    CARA 1


    Anda boleh terus klik ke SET PENYAKIT BUAH PINGGANG ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan







    CARA 2


    Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan





    CARA 3


    Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi.


    IsmaLyeza
    Email: shakleebyisma@gmail.com
    Call/SMS/WhatsApp: 012-6716961
    COD Area: Seremban, Port Dickson, Bandar Baru Bangi