CADANGAN MENU DIET ATKINS FASA INDUCTION DAN CLOSE UP GAMBAR GAMBAR MAKANAN ATKINS

Assalamualaikum

Siapa antara korang yang berminat nak cuba untuk diet ATKINS? Setahu aku la kan, diet atkins ni fokus pada pengambilan protein dan less carbo! Satu hari tak boleh lebih dari 20g karboMeans tak boleh makan nasi. Makan lauk je. Dan sefaham aku, diet atkins ni ada beberapa fasa. Tapi yang paling mencabar dan kritikal adalah pada fasa pertama sebab pada fasa pertama la kita kena ambik kurang dari 20G karbohidrat.   



Pantang makan masa fasa pertama atkins 
1. Tak boleh makan nasi
2. Tak boleh makan biskut
3. Tak boleh makan roti atau bahan yang bertepung
4. Tak boleh minum air manis. Air kosong je boleh
5. Tak boleh ambik buah sebab dalam buah pun ada gula 


Dah tu nak makan apa kalau semua tak boleh? hehe. Boleh mati ke klau amalkan diet atkins sampai 5 benda kat atas tu tak boleh makan langsung masa fasa pertama? Kalau mati, tak adalah orang buat kan? Huhu. Jadi aku nak kongsikan dengan korang apa yang boleh dimakan masa diet atkins ni. Apa menu yang sesuai. 


MENU ATKINS UNTUK SEMINGGU (PILIHAN 1)


 MENU ATKINS UNTUK SEMINGGU (PILIHAN 2)

Ada 2 jenis pilihan menu atkins untuk korang amalkan selama seminggu. Jangan main tipu haaa..Nak kurus kena lah berkorban apa saja. Kena nekad dan jangan putus asa! Tapi tu la. Aku tengok menu ni, salute habis pada orang yang betul betul praktikkan sampai berjaya turun berat badan.Bagi orang yang perut cari nasi waktu pagi macam aku ni, memang menangis air mata darah la nak follow diet ni. Tapi apakan daya bila tengok ramai yang dah berjaya kan, kena la slow slow ikut jugak. hihi

Ok sekarang jom kita scroll down dengan lebih dekat gambar gambar makanan yang menepati diet atkins atau pun orang kata diet protein ni. 
 
CLOSE UP GAMBAR GAMBAR MAKANAN ATKINS

Diet Atkins
Fasa 1 : Induction
Breakfast
Menu : 2biji telur + 1bawang merah + 3biji cili api = Telur Dadar 



 Diet Atkins
Fasa 1 : Induction
Lunch
Menu : Sawi Goreng (pakai olive oil utk goreng) + 2 ketul Ayam (kIte gune dada ayam) perap ngn kunyit dan bwg putih seketul then grillkan use olive oil jgk then perah lemon keatas ayam dan sayur tersbut maka hasilnya superb sedap.... Btw kte makan seketul ayam n sayur tu pn dh knyg tp habiskn jgk ( maybe sbb mnum AIR DETOKS smlm kot - mengurangkn selera makan)
P/s: air kosong 1liter - 25kg... Jd kirelah berat msg2.... Wajib minum air kosong


 Diet Atkins
Fasa 1 : Induction
Dinner
Menu :
1 ekor Ikan panggang + pucuk paku goreng cili api
P/s: air kosong 1liter - 25kg... Jd kirelah berat msg2.... Wajib minum air kosong....


 Diet Atkins
Fasa 1 : Induction
Breakfast
Menu : 2biji Telur Mata ( tabur white pepper + sket serbuk parmesan cheese + daun parsley)

 Diet Atkins
Fasa 1 : Induction
  Lunch
Menu : 1 ekor ikan goreng (ikan bawal emas, mkn half2 ikan dlu) + salad + mayo


 Diet Atkins
Fasa 1 : Induction
Dinner
Menu : 2 Chicken Sausage +salad + mayo


 Diet Atkins
Fasa 1 : Induction
Dinner
Menu :
Ikan Siakap Goreng Cili Api (amik bhgn tgh n ekor je) + Brocoli Tumis..... P/s: air kosong 1liter - 25kg... Jd kirelah berat msg2.... Wajib minum air kosong....

Balanced Diet
Breakfast
Menu - 2 biji telur rebus + 1 sudu besar Baked Beans utk buat ade rs sbnr ye klu mkn telur cmtu, cm muak plk.....
1 cawan GREEN TEA
 
 Balanced Diet
Lunch
Menu : 2 ketul Ayam Masak Pindang + Sayur Kangkung Tumis



Diet Atkins
Fasa 1: Induction
Lunch
Menu
Sayur bayam tumis air + Butterprawn tanpa daun kari and floss telur kuning (kurang dr 5gm carbo)
Green tea
Carbo intake per day is only for 20gm....
Plain water 2.5liter


Diet Atkins
Fasa 1: Induction
Breakfast
Menu
Murtabak Daging Atkins ( rupe die abaikan) - daging yg direbus empuk sye amik 1senduk pastu blend ngn bawang merah seketul, bwg putih seketul, halia sehiris, tumiskn sume skli. Ketepikan. Dadarkan telur 2biji pastu amik isi daging td letak atas telur dadar pastu suke ati nk lipat or roll or wut ever. Taraaa Siap utk dimam. Makan half je pn dh kenyg. So simpan half lg utk snack jp g...
Carbo intake per day is only for 20gm.... 


Diet Atkins
Fasa 1: Induction
Lunch
Fish filet pan grill (12g carb) + 1 cup broccoli (4g carb) + 1 slice of cheddar cheese (1.7g carb) so total carb yg amik arini = 17.7gm carb
Makanya mlm mkn sup sayur shj n air kosong k....
Carbo intake per day is only for 20gm....


 Diet Atkins
Fasa 1: InductionDinner
Menu
Ayam Goreng 2ketul + timun + tomato(mcm x lepas je tang ayam tu...hehe..)
Plain water 2.5liter


Diet Atkins
Fasa 1: Induction
Breakfast
Menu
Scramble egg (2)
Green tea Lemon
Plain water 2.5liter

So buat korang yang dah mula bersemangat nak mulakan diet atkins lepas tengok menu menu paling senang di dunia tadi, jangan usaha separuh jalan pulak ye. Semoga kita semua berjaya menurunkan berat badan dengan sihat cemerlang dan gemilang muahaha. ok bai! muahciket

3 TIPS MUDAH UNTUK CANTIK MACAM KAJOL

Assalamualaikum

Dah tengok filem Dilwale? Hurm tertinggal keretapi pulak rasanya sebab sampai sekarang tak tengok lagi filem tu. Cuma aku sempat download video klip lagu Gerua dengan Janam Janam je. Mata tak berkelip tengok si Kajol yang cantik tu. Eh aku rasa dulu masa filem Dilwale Dulhania Le jayengge (tah macam mana ejaan kan) Kajol kulit gelap, rambut kembang, kening bersambung lagi. hahaha. Sekarang amboi bukan main lawa lagi! Dah la kurus, tips kurus apa la yang dia amalkan ek..Lepas tu aku perasan kulit dia cerah! Kalah kulit makkkk..uwaaa

Apa rahsia Kajol cantik walaupun dah ada dua cahaya mata?

1. BERDISIPLIN MELAKUKAN SENAMAN
Kajol berdisiplin melakukan senaman dan mengikuti diet sihat bagi mendapatkan bentuk tubuh yang mempesonakan. Beliau turut berjaya menurunkan berat badan sebanyak 18 kilogram selepas melahirkan anak kedua. Menurut Stylecraze.com, aktres yang mula meledak dengan filem Yeh Dillagi (1994) ini menggunakan khidmat jurulatih, Shereveer Vakil, yang juga bertanggungjawab melatih suaminya bagi mendapatkan bentuk badan yang cantik. Beliau mengamalkan senaman setiap hari di gimnasium rumahnya bagi memperbaiki stamina, meningkatkan metabolisme dan mengekalkan berat ideal dengan bentuk tubuhnya.

2. JAGA PEMAKANAN
Selain mengamalkan senaman secara disiplin, Kajol juga menitik beratkan pola pemakanan dan tidak menyentuh makanan segera atau kudapan yang tidak menyihatkan. Beliau percaya, pengambilan makanan berkhasiat dapat membekalkan tenaga berpanjangan kepada tubuh badan. 

3. MINUM AIR MASAK YANG MENCUKUPI
Bintang Kabhi Khushi Kabhie Gham itu mengutamakan ikan, telur, kekacang, ayam dan susu dalam diet sehariannya. Selain itu, Kajol sentiasa memastikan badannya mendapat air yang cukup dan mengambil buah-buahan, sayuran dan minuman berkhasiat bagi mengelakkan rasa lapar.
 Sumber : berita harian

Hoho.. Senang je kan tips Kajol ni. Tapi tak aci la sebab dia ada guna khidmat jurulatih untuk guide dia supaya kurus. Kita ni? Nan hado. Tapi nak cantik, kena la bagi seribu usaha kan? muahciked!

MINUMAN MANIS ATAU MINUMAN BERAIS YANG JADI PUNCA GEMUK?

Assalamualaikum

Minuman bergas vs minuman berais. Agak agak mana satu yang buat kita gemuks? Ya pakcik pakcik dan makcik sekalian sila jangan berkerut terlebih lebih. Jawab dengan tenang. haha


MINUMAN BERAIS
Minuman berais cotntoh macam air sejuk yang baru keluar peti. Air sirap sejuk, air milo ais, teh ais, dan pelbagai minuman berais lagi memang jadi pilihan setiap kali kalau kita makan luar. Lagi lagi bulan puasa, tak dapat bayangkan berapa gelen air sejuk yang kita nak telan masa berbuka. hihi. Lepas tu ada rumors kata minum ais punca obesiti. Yeaa..sampai aku pun pernah terkena tempias kena kutuk sebab suka minum air sejuk hehe. Rileks la. Bukan ais tu yang buat kita gemuk tapi sebenarnya kandungan gula dalam air tu yang buat kita gemuk. 



So mungkin ada betulnya minuman berais tak buat kita gemuk, sebab memang ikut logik, ais tu asalnya dari air. Dan air pulak manede kalori! So tak ada masalah la kalau nak minum air sejuk kan? Sebelum tu, kalau rasa nak tips bakar kalori, klik sini : 
Macam mana pulak minuman tu berais, tapi dalam masa yang sama, MANIS. haa jom terjah pasal air yang manis. 



MINUMAN MANIS 
Siapa antara korang yang suka minum air yang manis macam teh ais, milo ais, slurpee sevel eleven, cendol pak karim..Sedapnyaa! Kalau pergi Kepci pulak, tak minum segelas Pepsi memang tak kepci la namanya. Ada orang diet konon tak nak ambik makanan berat, tapi bantai air manis bergelas gelas. Tu belum ajak lepak warung kopi lagi, pekena teh tarik yang maha manis. maha okay. Tak dapat bayangkan betapa manisnya. Kandungan gula yang berlebihan dalam badan, akan ditukar kepada lemak. So kalau korang bersenam macam mana pun, metabolisme dalam badan akan bakar gula berlebihan tu dulu baru bakar lemak. Sebab tu joging 10 round, tak kurus kurus heeee


So misi aku sekarang, dan mungkin boleh jadi misi korang korang semua yang nak turunkan berat badan dan taknak gemuk sebelum masanya (supaya pasangan korang tak gelakkan korang) kurangkan atau stop terus ambik minuman manis. Teringin sangat sangat pun, mungkin boleh la pekena seminggu sekali teh ais. Lain, belasah air mineral je okay. Bayangkan botol mineral yang kecik tu body korang. Kalau nak minum sangat air manis, tong air belakang rumah tu pun boleh untuk kita bayangkan. muahciket! 

BERAPA LAMA TEMPOH MERANCANG KEHAMILAN SEMULA SELEPAS KEGUGURAN?

Assalamualaikum


Orang tua tua kata, selepas keguguran, pasangan kena tunggu selama ENAM BULAN sebelum cuba untuk hamil sekali lagi. Mungkin secara logiknya, orang dulu dulu nak si isteri ni berehat dan pulih sepenuhnya la kot. Yela pulih dari segi fizikal dan mental. Mesti la sedih kalau gugur. Berita Siti Nurhaliza keguguran haritu , peminat yang dengar pun sedih ini kan pulak kalau jadi kat diri sendiri. 

SITI NURHALIZA KEGUGURAN DAN TIPS UNTUK WANITA YANG TRY TO CONCEIVE (TTC)

PELUANG HAMIL SEMULA LEBIH CERAH KALAU ...
Tapi dalam kajian dekat luar negara pulak lain ceritanya. Huhu. Dorang kata, kalau si isteri yang baru keguguran, tapi pasangan tu cuba lagi untuk hamil dalam masa TIGA bulan atau lebih cepat dari tu, peluang untuk hamil sekali lagi dan tidak gugur tu tinggi berbanding mereka yang menunggu 6 bulan atau lebih lama lagi untuk cuba hamil sekali lagi.

After an early miscarriage, couples who try to conceive again within three months may be more likely to have a successful subsequent pregnancy than people who wait longer, a U.S. study suggests.
Researchers followed nearly 1,000 couples after an early pregnancy loss and found women who started trying to conceive again within three months had 71 percent higher odds of having a baby than those who waited longer. (MORE)

Apa pun, sebenarnya terpulang pada pasangan masing masing. Yela badan kita ni lain lain. Ada yang cepat pulih mental dan fizikal. Ada yang lambat. Kalau rasa dalam tempoh 3 bulan tu dah pulih sepenuhnya, why not cuba lagi untuk hamil kan? Dan dalam masa sama, boleh ambik apa apa supplemen untuk kuatkan rahim so potentsi untuk gugur lagi tu kurang. 

CADANGAN SUPPLEMEN UNTUK HAMIL KALI KEDUA SELEPAS KEGUGURAN
Ini antara cadangan supplemen untuk panduan bagi pasangan yang nak merancang kehamilan dalam tempoh 3 bulan selepas keguguran. 

1. ENERGIZING SOY PROTEIN UNTUK RAHIM YANG KUAT ELAK KEGUGURAN
Ada sesetengah isteri yang rahimnya tak kuat. Sebab tu bila lekat, dia akan gugur dan keluar seolah olah macam period. Sedih kan? Bila plan nak anak tapi masih belum ada rezeki lagi. One of the reason..sebab rahim tak kuat. Jadi aku sangat rekemen mereka yang ada masalah rahim tak kuat dan mahukan zuriat untuk minum protein esp ni. Kenapa protein? Sebab protein yang bina dan repair sel. Penggunaan konsisten akan bantu tingkatkan kesuburan dan kuatkan otot rahim! 


2. VIVIX UNTUK KESUBURAN SELEPAS KEGUGURAN
Resveratrol ni fungsinya adalah untuk melindungi telur yang sudah matang dari rosak akibat oxidate damage, dan beri peluang yang tinggi untuk disenyawakan.



Dalam tempoh 3 bulan, kalau nak try untuk hamil sekali lagi, takde masalah, mana tau kajian yang omputih tu suggest tu boleh diguna pakai. huhu. Tak perlu tunggu lama lama untuk hamil sekali lagi. Yang penting tubuh badan kena sihat dan kalau amalkan tips tips mudah hamil selepas keguguran, boleh rujuk entry sebelum ni.

12 TIPS MUDAH HAMIL UNTUK SUAMI DAN ISTERI SAMA SAMA PRAKTIKKAN


Ok all the best mommies semua! Dan cara untuk dapatkan Supplemen ESP dan VIVIX bagi korang yang nak cuba hamil semula selepas keguguran, boleh click button pink kat bawah ini untuk details.



KLIK UNTUK PEMBELIAN ESP DAN VIVIX (VITAMIN UNTUK HAMIL)
http://getmedean.blogspot.com/2015/06/pembelian-supplemen-shaklee-melalui-4.html

SITI NURHALIZA KEGUGURAN DAN TIPS UNTUK WANITA YANG TRY TO CONCEIVE (TTC)

Assalamualaikum


Semalam on the way nak ke tempat kerja dengar Hot FM dok asyik putar lagu Siti Nurhaliza je. Ohh rupanya semalam 11haribulan, harijadi Siti Nurhaliza. Penyanyi yang baru keguguran ni kata, dia kalau boleh nak umumkan berita gembira tentang kehamilan dia pada 11Januari nanti. Tapi tak ada rezeki. Takpe Siti, Allah lebih tahu apa yang terbaik dan semua yang berlaku ada hikmahnya kan?  More

Cakap pasal Siti Nurhaliza keguguran, teringat kisah aku yang aku share dalam entry ni dulu.

JALUR KEDUA PREGNANCY TEST SAMAR SAMAR, HAMIL KE TAK NI?


Tapi lepas seminggu tengok double line tu, turun darah. Makanya, tak jadi la Irine nak dapat adik. Huhu. Allah dah aturkan yang terbaik untuk hambanya. Takpelah, mungkin belum rezeki aku lagi kan? Cuma aku akan tetap teruskan ikhtiar. Oh ye. Untuk wanita diluar sana yang sedang berusaha untuk mendapatkan anak, 

1. Memperbaiki Diet
2. Ambil Makanan Tambahan
3. Dapatkan Folik Asid Secukupnya Sekurang-Kurangnya 400 Mikrogram Sehari
4. Kekalkan Berat Badan Ideal

Dan why not korang semua cuba VIVIX. Oh ye kalau lah Siti Nurhaliza pun baca entry aku ni, nak aje aku suggest dia ambik VIVIX. Sebab VIVIX ni bantu tingkatkan potensi untuk hamil



Anggur Muscadine yang terdapat dalam VIVIX ni mempunya RESVERATROL yang tinggi antioksidan untuk KESUBURAN. Aku dulu teguk benda ni dalam sebulan, lepas tu positif hamil. hehe. Tapi yela mungkin lasak sangat, tak lekat pulak. Tapi apa pun aku yakin, Vivix ni dengan izin Allah, boleh jadi asbab untuk kehamilan korang yang tengah berusaha tu. Tak rugi pun try sebotol. Mana tahu lepas ni giliran anda pula. Untuk yang baru lepas keguguran pun sangat rekemen ambik VIVIX.

Ok Good Luck mommies!


http://getmedean.blogspot.com/2015/06/pembelian-supplemen-shaklee-melalui-4.html


PRODUK REVIEW : CC CREAM PINK FLOWER COMPLEX UNTUK CANTIK MACAM GADIS KOREA

Assalamualaikum


Kali ni nak review sikit tentang CC Cream Pink Flower yang aku beli dekat Watson. Actually selama hidup ni memang tak pernah nak cuba pakai CC Cream. Sebab bila tiap kali try mesti rasa macam tebal, lepas tu kulit nampak macam pelakon opera. Huhu. So terus rasa macam taknak pakai CC Cream ke DD Cream ke or wateva. 

Tapi lain pulak dengan CC Cream Pink Flower Complex ni. First aku tertarik dengan luaran dia. Haha. Ok lepas tu bila try sapu pada kulit, eh ada ke takde ni? ha macam tu. Then aku pun berani mati beli satu sebab dah terpikat dengan produk dari Korea ni. Balik rumah tak sabar sabar terus cuci muka, apply toner, moistriser siap bagai. Then apply CC Cream ni. 

Sapuan yang agak rata dan nipis. Aku ambik jenis warna Natural. Warna Ivory dah habis. Tapi takpe, natural pun ok. Sangat okay. Masa sapuan ke muka, dia agak rata dan licin. Tona kulit tak sekata jadi sekata terus! Kesan kesan parut pun tak nampak sangat. Okay puas hati. Then aku nak tunggu after 4jam pakai. Adakah kulit aku jadi bercapuk? Berminyak? Atau apa jadi sebenarnya nanti. hehe

After 4 hours, aku keluar rumah, means outdoor la kan, peluh peluh, CC Cream yang aku apply tadi dia macam sebati dengan kulit. Nampak sangat sangat best, kulit nampak flawless dan licin. Actually kalau kita tak apply compact powder, memang akan sedikit berminyak tapi aku jenis yang guna compact powder, so dia balance kan minyak tu. Arghh best gile!

Nampak tak dekat bahagian pipi. Nampak lembap licin berkilat. Flawless gitu. huhu

So ini details tentang CC Cream Pink Flower Complex yang aku guna. Diperbuat untuk wanita asia menggunakan teknologi terbaru Korea. Boleh tutup dark circle, sekatakan warna kulit, cover jerawat, dan tutup cela. Paling penting, dia ringan, tak tebal dan tak bercapuk. Best :) 


Ok. Sekian review dari saya. hehe. Pergilah ke Watson dan dapatkan CC Cream Pink Flower Complex dengan harga yang amat murah cuma RM40+ je :) Bye!

BAGAIMANA NAK PULIHKAN KANSER SERVIKS TAHAP AWAL UNTUK ELAK DARI BUANG RAHIM?

Assalamualaikum

"Bagaimana nak pulihkan kanser serviks tahap awal?" 

Dengar perkataan kanser je dah ngeri. Apatah lagi bagi mereka yang mengalami. Ok. Kanser serviks ni lebih kurang sama dengan kanser rahim. Kalau tak dirawat, boleh sampai kena buang rahim dan wanita yang dibuang rahim memang tak boleh mengandung la :(

INI TESTIMONI ADIK IPAR

"Disember 2012, dia menjalani pembedahan buang tumor sebesar 13 cm seminggu sebelum akad nikah. Selepas seminggu nikah, dia dikhabarkan berita sedih bahawa tumor tersebut menjadi kanser tahap tiga. Dia consume VIVIX selama sebulan, kemudian hasil check up mendapati dia telah bebas daripada kanser. Bulan lepas dia dikhabarkan terdapat cyst sebesar 3.2cm di ovari kiri pula. Berkat consume GLA, cyst tersebut telah mengecut dan kini dia hamil 6minggu. Alhamdulillah"


Allah. Tak dapat bayangkan pengalaman Noor Azlina tentaqng adk ipar yang ada kanser serviks ni. Mesti rasa macam tak de harapan nak hidup normal macam wanita lain. Tapi yela, tak ada penyakit yang takde penawarnya kecuali MATI. Sebenarnya kanser ni penyakit yang dah mula meningkat sekarang. Orang sekeliling aku pun ada yang tengah berjuang antara hidup dan mati dek kerana kanser. 

RAWATAN KANSER SERVIKS
Rawatan untuk kanser serviks tahap empat hanya dapat dilakukan menerusi pembedahan pembuangan rahim termasuk tiub fallopio dan ovari. Untuk kanser tahap lanjut, pesakit dinasihatkan menjalani kemoterapi atau radioterapi bagi mengelak sel kanser merebak ke kawasan lain.
“Keadaan ini berbeza bagi mereka yang membuat pemeriksaan awal terutama wanita di bawah 30 tahun kerana pembedahan tidak perlu dilakukan. Kadar penyembuhan juga lebih cepat"   - http://makna.org.my/2014/12/kanser-rahim-mudah-dikesan/


KENAPA VIVIX BOLEH PULIHKAN KANSER SERVIKS?

Melalui pemerhatian aku sendiri, ada satu solution untuk wanita yang dah mula menampakkan tanda tanda penyakit kanser serviks ni. Jangan la tunggu lama lama sebab kanser ni sanngaat la bahaya. Sel kanser ni cepat betul membiak so kalau tunggu lama lama, khuatir yang tak diingini pulak jadi. Kita bukan nak halang kematian kalau dah tersurat ajal. Cuma kita juga tak boleh duduk diam tanpa berusaha dan berikhtiar kan? Jadi solution yang aku rasa antara yang terbaik adalah VIVIX. Dari anggur muscadine. Sebab vivix mengandungi asid ellagik dalam kepekatan yang tinggi, satu phyto-nutrient yang tidak dijumpai di dalam anggur jenis lain dan menungjukkan ciri ciri menghentikan kimia penyebab kanser, anti virus dan anti bakteria. 

Korang takut dengar perkataan KANSER kan?
Dah start ada tanda tanda kanser serviks?
Jangan tunggu lama lama. Dapatkan sebotol VIVIX harini :)
KLIK ORDER NOW untuk details cara membuat order
NAK HARGA LAGI MURAH DARI BIASA? 
>>> Whatsap terus 0126716961  

http://getmedean.blogspot.com/2015/06/pembelian-supplemen-shaklee-melalui-4.html

UBAT UNTUK AYAH SAKIT LUTUT

Assalamualaikum

"Ubat sakit lutut apa yang paling berkesan untuk ayah?"


Pagi ni saya nak berkongsi berita gembira. Baru malam tadi saya hubungi ayah. Bertanya khabar. Yelah, memang saya selalu hubungi ayah. Tapi sebelum ni tak tanya pulak pasal hal ni. Saya tanya sama ada ayah masih konsisten ambil vivix setiap maklam sebeklum tidur atau tak. Sebab ayah saya ni jenis yang sangat liat nak ambil vitamin. Lagi pula ayah tahu harga vivix ni sedikit mahal. Ayah tak mahu vivix cepat habis sebab ayah takut menyusahkan saya untuk topup vivix dengan lebih cepat. Selalu saya pesan kepada ayah untuk mengambilnya secara konsisten. Bulan ini adalah bulan kedua saya supply vivix untuk mak ayah. Dan subhanallah ia telah menunjukkan hasil yang sangat memberansangkan. 

Untuk pengetahuan semua, ayah saya mempunya sakit lutut. Beliau juga mempunya penyakit darah tinggi. Ayah pernah kena mild stroke 4 tahun lepas kerana lupa ambil ubat selama 2 hari. Ayah masih kebas kebas di satu elah tubuhnya. Sehinggalah bulan lepas saya berikan vivix untuk mak dan ayah gunakan semasa berpuasa dan disambung untuk botol seterusnya pada bulan ni. 

APA PERUBAHAN YANG AYAH SAYA ALAMI?

Pada mulanya ayah hanya tahu vivix ni hanya untuk sakit lutut. Sebab ayah ni jenis liat sangat nak ambil vitamin lagi lagi yang mahal. Ni sebab ayah selalu mengadu sakit lutut kepada saya. Tapi tadi saya bagtahu ayah untuk konsisten ambil vivix sebab ia juga penawar untuk darah tinggi. Kemudian ayah cerita, "Ayah pergi buat checkup kat doktor. Bila di check, dapat result yang menggembirakan. Sebelum ni tekanan darah ayag tidak pernah 150/90. Biasanya 170/100 atau 160/100. 

Saya sangat gembira dengan result ni. Dan saya doakan agar ayah dan mak saya semkin sihat dan bahagia selamanya. Saya tak kisah nak topup vivix untuk mak ayah saya setiap bulan pun sebab walaupun mahal ia sangat berbaloi. 

KENAPA VIVIX BERKESAN?


Korang nak mak ayah korang SIHAT?
Nak mereka pulih dari SAKIT LUTUT?
Dapatkan sebotol VIVIX harini :)
KLIK ORDER NOW untuk details cara membuat order
NAK HARGA LAGI MURAH DARI BIASA? 
>>> Whatsap terus 0126716961 


http://getmedean.blogspot.com/2015/06/pembelian-supplemen-shaklee-melalui-4.html

2 TIPS PALING MUDAH ELAK OBESITI

 Assalamualaikum

Kesian Cendol jadi gambar hiasan untuk topik obesiti ni. Hehe. Sebenarnya, aku baru lepas pekena semangkuk cendol. Sedap betul Cendol Pak Karim ni. Orang duk Seremban mesti tau Cendol Pak Karim ni. Sambil pekena cendol, sempat la google google kejap. Alamak terjumpa entry tentang cendol atau apa jugak minuman yang tinggi gula, boleh buat kita jadi obes! OMG 


Petikan yang menarik minat aku tentang kaitan cendol yang manis tadi dengan obesiti : 

"Dengan pengambilan 7 sudu teh gula sehari, jika gula itu gagal dibakar oleh tubuh, ia akan ditukarkan menjadi 20g lemak. Jika pengumpulan lemak ini berterusan selama setahun, sebanyak 7.3 kg lemak berlebihan akan terkumpul dalam badan! Cubalah bayangkan keadaaan kesihatan kita akibat daripada pengumpulan lemak yang banyak ini!" - Dato' Sri Liow

Sekiranya seseorang itu mengurangkan pengambilan gula tambahan kepada 3 sudu teh gula sehari iaitu 1 sudu teh gula bagi 3 cawan minuman bergula yang diambil dalam sehari, beliau dapat mengelakkan penambahan tenaga sebanyak 80 kilokalori sehari, 560 kilokalori seminggu atau 2240 kilokalori sebulan. Oleh itu, beliau dapat mengelakkan penambahan lemak sebanyak 300g sebulan, atau 600g dalam tempoh dua bulan atau 3.6kg dalam tempoh setahun.
 
2 TIPS PALING MUDAH ELAK OBESITI
 
1) Makan makanan rendah kandungan gula.
a. Pilih atau sediakan kuih dan kek yang rendah kandungan gula.
b. Gantikan manisan pencuci mulut seperti kuih dan kek dengan pilihan yang lebih sihat seperti buah-buahan.
c. Kurangkan kekerapan mengambil makanan yang bergula.
d. Elakkan mengambil makanan yang bergula di antara waktu makan utama dan sebelum tidur.
e. Semak kandungan gula pada senarai ramuan sesuatu produk makanan. Sekiranya gula tersenarai di bahagian awal senarai ramuan, ini menunjukkan gula merupakan komponen utama makanan tersebut.

5 KESALAHAN DIET UNTUK KURUS YANG PEREMPUAN KENA TAHU!


2) Minum minuman yang rendah kandungan gula.
a. Minumlah air kosong berbanding minuman manis seperti air berkarbonat atau air sirap dan kordial.
b. Hadkan pengambilan gula atau susu pekat manis atau susu isian pekat manis kepada 1 sudu teh sahaja untuk setiap cawan minuman.
c. Minta untuk kurangkan gula atau susu pekat manis atau susu isian pekat manis semasa memesan minuman.
d. Periksa kandungan gula dalam label minuman. Pilih produk berlabel "rendah gula" dan "bebas gula".
e. Kurangkan kekerapan mengambil minuman yang bergula seperti air berkarbonat, kordial, cendol dan air batu campur (ABC).
f. Elak mengambil minuman yang bergula di antara hidangan utama dan sebelum tidur.

So kalau korang nak DIET, jangan makan cendol. Haha atau apa apa jugak desert dan makanan yang manis manis ni. Sesekali boleh la. Tapi kalau selang sehari, itu bukan sesekali tau! Itu berkali kali! Nak elak obesiti, paling penting jaga makan dan minum sekali ye.

Lepas pekena cendol tadi, terus rasa bersalah teramat. Haha. So aku pun insap kejap. Terus minum air masak bergelen gelen. Agak agak lepas ni kalau singgah gerai cendol, pejam mata, capai air mineral. Sadis. Kasihani daku.

ORGANIZE BARANG KEPERLUAN ANAK BILA KELUAR RUMAH

Assalamualaikum

Tiap kali keluar rumah, tak kira la pergi Jusco yang dekat tu ke, atau perjalanan ke mana mana jela, benda paling utama nak organize adalah barang barang Irine. Adoi budak 2 tahun ni kan, memang tau! Dah tak ada masa mamanya nak makeup makeup bagai. Paling penting, nak keluar rumah, benda benda ni semua mesti kena siap. Termasuk makanan kudapan. Sebab budak kecik ni kalau dalam kereta, dia suka mengudap. Perut kenyang hati senang bak orang tua tua kata kan? Takde la meragam je. 

Ni barang paling basic yang wajib aku organize setiap kali nak keluar rumah. Barang ni nanti aku sumbat semua dalam satu backpack yang sederhana sizenya supaya senang aku nak bawak ke mana mana. 

1. Pampers dan Wet Tissue 
Ni paling penting. Pernah satu hari tu, lupa pulak bawak pampers, terpaksa beli pampers yang 3 keping tu dekat 7Eleven. So sebelum nak ke mana mana, even pergi dekat dekat sekali pun, bawak la pampers dan Wet Tissue. Comot comot kang senang lap dengan wet tissue tu je. 


2. Botol susu 
Stanby satu botol susu sekali dengan susu compartment dan mini thermos tu sekali. Depends pada anak korang kerap minum susu atau tak. Kalau kerap, bawak la dua botol susu. Kalau tak kerap, bawak la satu je. In case terlebih lak dia minum nanti, just basuh jela botol tu. Selain susu, Irine memang suka minum Ribena. So aku dah siap siap bancuh dan simpan dalam fridge sebotol Ribena dalam botol Avent tu. Bila nak keluar, bawak je botol tu.

3. Makanan kudapan
Irine suka mengunyah. Setiap masa dia perlukan makanan kudapan. Tak tahu ikut perangai siapa suka mengudap ni. Mengudap memang jadi hobi masa lapang Irine. Haha. Janji perut kenyang komfom tak meragam. So tiap kali keluar aku akan organize roti, dan sedikit cereal dalam tupperware mini macam ni. Aku suka jenama Tupperware sebab makanan yang kita simpan elok tak masuk angin. Bekas dia sangat kedap udara. Pastu ada macam macam warna yang cantik cantik. Geram. hehe. Dan tak lupa jugak sumbat sekali sebotol Vitamin C Chewable Shaklee untuk anak anak. Irine suka kunyah vitamin C sebab tu dia jarang demam! hehe (nak order Vitamin untuk anak anak : SINI)

 

4. Toiletries 
4 botol warna warni ni aku beli dekat Ikea je. Senang nak simpan semua jenis liquid item macam sabun pencuci botol susu, sabun dan shampoo, dan jugak lotion. Nampak lagi kemas. Tapi sat g aku kena label botol tu. Kang terbasuh botol susu pakai lotion pulak kang. hehe



Pencuci botol susu yang terbaik abad ini, paling aku suka pakai dari dulu sampai saekarang, BASIC H. Sebab kalau botol tu ada kerak susu, senang nak cuci, bersih dan bau hilang. Jimat pun jimat. Sebotol tahan lebih 3 bulan :) 



Ok. Dah siap! Lengkap tak? Ni untuk perjalanan yang dekat dan sederhana jauh. Tapi kalau travel oversea, lain citer okay! Hehe. Yang penting, bila keluar rumah, senang nak capai semua benda sebab dah organize baik baik dalam backpack. Semua ada. Paling penting, bila dah organize macam ni, tak perlu bawak barang yang tak penting, dan dalam kuantiti banyak. Sebab nanti akan memenuhkan backpack korang tu. Berat siapa nak bawak? Ayahnya jugak. So bila dah organize barang barang penting macam ni, mudah je nak pergi mana mana sekali pun. 

So selamat berhujung minggu semua! Bye