JOM INSTALL APPLIKASI FOOD TRACKER DEKAT PHONE UNTUK REKOD APA YANG KITA MAKAN SETIAP HARI

Apa itu applikasi FOOD TRACKER? Eksaited sebenarnya nak share dengan korang tentang applikasi ni. Food Tracker adalah cara paling mudah untuk mencatat apa makanan yang kita ambil dan dia akan setkan goal kita sama ada nak tambah berat badan ke, maintain berat badan ke atau nak turunkan berat badan. Food tracker ni lebih kurang macam warden yang akan sentiasa pantau jumlah kalori yang kita ambik setiap hari. Best kan? eeerrr bunyi macam best. Ok jom baca sampai habis. 

"Merekod makanan yang kita makan boleh membuatkan seseorang sedar yang mereka sudah ambil 1000kalori setakat tengahari dan kena cut cut sikit menjelang malam"

Satu kajian menerusi American Journal of Preventive Medicine buat satu rumusan mengatakan orang yang merekod apa yang mereka makan, akan mudah turun KG berbanding mereka yang tidak merekod dan memantau apa yang mereka makan. Orang yang rekod apa yang mereka makan juga ada potensi untuk turun KG DUA KALI GANDA berbanding mereka yang TIDAK MEREKOD apa yang mereka makan. Wahhh..sentap kau. Patutlah aku tak turun turun KG nih! Makan main bedal je semua kan. so tak perasan la berapa kalori yang kita dah ambil hari tu. Terkurang ke..terlebih ke. Jadi macam mana nak rekod semua semua tu? Pandai pulak aku nak tahu berapa kalori setiap makanan tu kan?

Tak pe. Senang je. Benda semua boleh bincang. hahaha. Applikasi FOOD TRACKER yang aku baru install ni adalah sangat ohsem. MYFITNESSPAL antara applikasi Food Tracker yang mudah digunakan. Senang nak faham la kiranya.

Install MYFITNESSPALL dekat PlayStore dalam handphone masing masing. Saiz pun tak besar lebih kurang 25MB je. So lepas dah selesai install, dia akan tanya apa tujuan kita. Set goal kita dulu. Nak lose weight ke, maintain weight ke atau gain weight. Jadi macam aku, dah tentulah nak lose weight. hehe

 Key in la berapa kilo yang korang aim nak turunkan. 10kg? 20kg? Boleh. letak je.

 Lepas tu, applikasi akan tanya sama ada kita ni aktif ke tak. Macam aku ni, harus la seorang yang TIDAK AKTIF! Mana taknya pagi sampai petang duduk je dekat office mengadap komputer. Aduhh..

So bila dah key in semua, ni la yang korang kena rekod setiap kali makan, setiap hari. Aku key in breakfast pagi tadi. Jadi pilih breakfast.

Lepas pilih breakfast, korang tulis la apa yang korang makan. Contoh mee rebus, so nampak la kat situ mee rebus ni berapa kalori. Gulp. Kalau tak buat macam ni, aku pun tatau mee rebus yang aku makan tadi, tinggi kalori. 555kcal kau!


Lepas key in apa yang kita makan dan apa yang kita minum, dia akan keluar berapa balance kalori yang kita boleh ambil untuk sehari tu. Kau tengok? 645 kalori je yang aku boleh ambil lagi. Maknanya, start tengahari sampai malam, aku akan make sure makanan yang aku ambik TIDAK MELEBIHI 645 kalori yang dah ditetapkan dalam FoodTracker ni. 


Last sekali setiap kali lepas kita rekod apa yang kita makan, dia akan keluar SUMMARY macam dalam gambar ni. Best kan?

Jadi lepas ni senang la aku nak pantau apa yang aku boleh makan dan apa yang aku tak boleh makan. Berapa kalori aku kena ambil sehari dan make sure jangan terlebih. Huwaargh..Usaha tangga kejayaan! Jom torai!

MACAM MANA NAK LICINKAN BALIK KULIT MUKA YANG BERJERAWAT?

Assalamualaikum



Masa pergi kenduri kahwin minggu lepas, ada kawan lama tanya, "eh macam mana nak licinkan balik kulit muka yang berjerawat?" Dia tanya aku so aku terasa macam pakar kulit sekejap walaupun tak diiktiraf. haha. Well, aku eksaited nak jawab soalan pompuan ni tentang supplemen yang paling best untuk licinkan balik kulit muka yang berjerawat. Sebab dah terbukti berkesan dekat diri sendiri. hihi

ZAMAN BELAJAR = ZAMAN JERAWAT BATU 
Macam mana nak licinkan balik kulit muka yang berjerawat? Ok meh sini nak habaq mai. Sebenarnya, dulu, aku memang banyak jerawat. Kalau tak percaya, korang boleh tanya kawan kawan aku masa form 3. Bajet stress baca buku dan study, tapi sebenarnya buku pun jarang pegang. Zaman belajar dekat UITM dulu pun lagi la horror sebab aku kena chicken pox sehari selepas raya membuatkan aku stress berganda dari biasa, maka bukan saja tompok tompok taik unta yang keluar, jerawat pun keluar sekali bekerjasama. Tahniah diucapkan. 

Lambakan parut dan saki baki jerawat buat aku hilang keyakinan cewahh. Pakai la baju lawa mahal macam mana sekali pun, tapi kalau kulit dah kusam, kasar bak berus sabut, tiada gunanya ahhaii! Jadi apa yang aku lakukan adalah cuba mencari jalan penyelesaian. opkos la kan takkan nak dok menung tunggu kulit licin tanpa kau berusaha apa apa? Kau ungat magic comes when you believe? no lah! Magic comen when you wrok hard. haha.

"Vitamin C is the most familiar of all the nutrients because of its widespread use as a dietary supplement. Vitamin C is very critical for human beings, and all mammals can use their own cells to make Vitamin C. Vitamin C is needed for the growth and repair of tissues in our body and because the body does not store Vitamin C in its tissues, we need to consume it on a regular basis."
http://www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-vitamin-c-for-skin-hair-and-health/

VITAMIN C PULIHKAN SEMULA TISU TISU BADAN DAN KULIT YANG ROSAK
Nampak tak? Vitamin C diperlukan untuk PULIHKAN SEMULA TISU TISU BADAN DAN KULIT YANG ROSAK. Jadi, aku pun tekad cari vitamin C untuk usaha licinkan semula kulit. Apa yang aku pilih? Aku pilih Vitamin C Sustained Released yang mengandungi 500mg kandungan vitamin C setiap kapsul. Telan punya telan setiap hari, perubahan paling ketara aku rasa adalah luka jerawat mula sembuh. Parut jerawat makin nipis. Dan jerawat baru KECUT. 

SUAMI TEGURR....
Suami pulak tegur, bila dia pegang je kulit muka, dia kata "eh kulit muka awak licin sikit berbanding dulu" aku tanya la dulu kenapa? dia jawab "dulu kasar macam jalan tar" SENTAP tak SENTAP. Agaknya lelaki ni nak jaga hati kita, tak sampai hati nak berterus terang, tapi dalam hati kemain kutuk kulit muka pasangan dia. haha. Tapi apa pun, Alhamdulillah suami puji dah ada perubahan tu yang paling aku suka. Isteri mana yang tak suka dipuji suami ye tak. hihihi

Tak perlu Edit pakai Camera 360 dah lepas ni. hehe. Sebab sebelum edit pun kulit tak nampak jerawat dan parut yang menghodohkan. hehehe

Jadi aku sangat sangat rekomen korang yang nak licinkan balik kulit muka yang berjerawat, nak nampak kulit tu bersih tanpa jerawat jerawat yang menggelikan, cuba ambik Vitamin C secukup cukupnya! Kalau tak larat telan buah oren banyak banyak, ambik je supplemen macam VITAMIN C SUSTAINED RELEASED yang aku ambik tu. Walaupun hasilnya tak putih melepak macam FARAHDHIA, tapi bagi aku kulit yang bersih dan licin, itulah yang membahagiakan kaum wanita sebenarnya. 

 Korang boleh klik button pink dekat bawah untuk tahu lebih details cara macam mana nak ORDER VITAMIN C SUSTAINED RELEASED ye :)


http://getmedean.blogspot.com/2015/06/pembelian-supplemen-shaklee-melalui-4.html

TEH PILIHAN SURIRUMAH UNTUK TENAGA, ELAK MENGANTUK DAN KURUS

Assalamualaikum



Masa pergi National Conference 2 tahun lepas, Shaklee bagi percuma beg dan dalam tu ada macam macam barang termasuk beberapa sache CINCH TEA MIX. Saja la tu Shaklee nak bagi kami semua try. Kalau yang pernah try tu mesti tak heran dah. Tapi secara jujurnyaa hehe aku memang tak pernah try Cinch Tea MIxx masa tu. Apa ke benda nye tu ye? Teh biasa biasa yang macam aku minum setiap hari dekat foodcourt tu ke? 

Masa dapat tu aku simpan dulu. Rasa macam nanti nanti lah nak try kan. Sampai la satu hari tu, aku cuti, dan masa tu Irine masih kecik lagi baru beberapa bulan umur dia. So merasalah kejap jadi housewife satu hari tu. Irine tidur je, mula la sengseng baju ke lengan, nak berperang dekat dapur, basuh baju, mop simen dan sebagainya. 

"Haihh..Betul la jadi surirumah pun penat jugak ye tak. hehe.."

Rehat kejap lepas tu. Aduhh..Penat betul rasanya bersilat dekat dapur. Dah la semalam tak cukup tidur. So aku pun ambik la CINCH TEA MIX tu bancuh dalam air sejuk. 

Sedap. Segar. Tak manis. 

Tu je yang aku mampu bagitahu. Hilang haus pun ye. Ok not bad la kan. Lepas minum tu bajet nak lelap la sebab penat kan. Tapi aku rasa macam ada satu TENAGA yang datang secara tiba tiba. Wahhh suspen makk. Rasa macam superwomen pulak time tu. 

Terus capai kerja kerja lain, mengemas stor la apa la, yelah orang jarang dapat cuti. Sekali dapat cuti, dapat pulak extra TENAGA, terus rasa nak buat semua kerja kerja rumah yang tertangguh. Pulun susun barang dalam stor la apa la padahal 2 JAM SEBELUM tadi punya la longlai aku dibuatnya. 

*Cara bancuhan CINCH TEA? Mudah je. Sediakan secawan air sejuk atau panas. Koyakkan sache dan tuang, titis lemon kalau nak tambah lagi kesegaran teh tu. Kacau. Minum :)



HEBAT! MABELES! OHSEM!


Alhamdulillah minum CINCH TEA badan jadi BERTENAGA dan TAK MENGANTUK. Benda pertama yang aku akan buat adalah ORDER CINCH TEA MIX laju laju dekat website Shaklee. (dah jadi ahli ni senang la sikit nak order, cuma klik klik je) Aku nak minum dekat office. Betul la orang kata, pengambilan cinch tea mix ni sangat bagus untuk mereka yang CEPAT RASA LEMAU, dan MENGANTUK dekat office. Minum sejuk ke panas ke tetap TERBAIK! Rasa pun sedap segarr je bila minum. Nak lagi syiok campur LEMON atau daun pudina. Memang terbaiklah :) 



And BONUS, CINCH TEA MIX juga bantu kita semua yang planning nak KURUS sebab ianya membantu meningkatkan METABOLISME tubuh badan kita. Jom kita layan apa lagi customer lain yang berpuas hati lepas minum CINCH TEA


Cinch TEA MIX untuk TENAGA DAN KURUS

Jom dapatkan CINCH TEA MIX harini. Korang bolek klik button pink untuk tahu lebih detail bagaimana cara paling mudah untuk order. Sangat sangat senang dan cepat. Boleh jugak Whatsap terus 0126716961. 


http://getmedean.blogspot.com/2015/06/pembelian-supplemen-shaklee-melalui-4.html

PETUA KECUTKAN JERAWAT PALING SENANG


Sebelum ni bingung nak tepek apa dekat kulit muka untuk kurangkan minyak sekaligus apat kurangkan pertumbuhan jerawat sekali. susah! Kulit walaupun cerah, tapi still berminyak buat kulit nampak kusam dan lebih berusia! Ishhhhh. Jadi meh sini aku share kan dengan korang semua petua tradisional untuk kecutkan jerawat.

Petua paling terkenal zaman dahulukala (tak sure sekarang ada lagi ke tidak yang amalkan petua tradisional macam ni) 

  • KAYU MANIS
  • TOMATO 
  • MADU LEBAH
  • TIMUN
Percayalah antara keempat empat bahan tu, SEMUAnya aku pernah try dan amalkan. Tapi yang paling mujarab adalah TOMATO. Zaman budak hingusan hormon pun tak betul lagi, zaman jerawat bermaharajalela, TOMATO lah penyelamat daku! hue hue. Maka setiap kali mak pergi pasar, "mak belikan tomato 2 biji!" "mak pinjam tomato!" sampai mak pun boring layan anaknya yang gila tomato. Aku tak makan, tapi aku lecek lecek kan dan sapu pada kulit wajah. Tu yang mak marah sebab membazir. Mak suruh makan. Nak makan tomato mentah, tak sukaaa aih. 

LAST LAST BERALIH PADA PETUA MODEN YANG LAGI SENANG AS 1 2 3

Nak tahu apa dia? VITAMIN C la jawabnya. hehe. Vitamin C ni boleh dijadikan MASKER MUKA selain makan setiap hari. Lagi la iuols sukaa! 2in1 tao! Dah jimat takpayah beli masker ke beli tomato ke apa ke. Sonang hidup den. Hasil yang lagi SELAMAT, TIADA KESAN SAMPINGAN dan paling penting HALAL! 


Kulit rasa lebih TEGANG< FLAWLESS Jerawat for sure susah gila nak naik kan? Bekas bekas jerawat pun semua hilang. 

AI suka AI suka! Jom order Vitamin C dari Belog Cik Aish. Konsultasi percuma akan diberikan untuk anda :) KLIK BUTTON PINK 

http://getmedean.blogspot.com/2015/06/pembelian-supplemen-shaklee-melalui-4.html