TIPS UNTUK TULIS IMPIAN YANG JELAS

Assalamualaikum

Semua orang ada impian, tapi tak pernah nak menzahirkan impian tu. Cuma terdetik dalam hati lepas tu esok esok terus lupa apa impian tu. Dulu aku suka jugak berangan nak itu nak ini, lepas tu berangan jela, nama nak capai impian tu tak pernah ada. Lama lama lupa. So kali ni aku nak kongsikan tips untuk tulis impian yang jelas. 

APA TIPSNYA?
Tipsnya adalah, kita tulis impian kita setiap hari. Nak cantik macam Neelofa? Nak rumah besar 10 bilik? Nak kereta sebijik hasil duit sendiri? Tulis je. Apa yang terlintas, tulis. Tulis tanpa ada rasa jemu. Nak lagi best, google gambar tu, contoh macam impian nak ada rumah besar, google rumah lawa lawa, print dan tampal dalam buku. 

Setiap hari korang akan jadi lagi bersemangat sebab korang ada impian yang JELAS. Nak lagi bersemangat, beli buku yang cantik cantik, macam buku yang cover motivasi, boleh beli dekat MPH Bookstores. Buku saiz poket pun boleh tapi kecik jela boleh tulis. Nak puas hati, beli buku lukisan. Hari hari balik kerja, tulis impian korang dalam tu. Buan macam ala ala scrab book. 


SENIOR SUPERVISOR SHAKLEE
Aku suka tulis impian yang aku nak capai dalam buku nota. Dulu siap tulis besar besar, NAK NAIK SUPERVISOR DALAM SHAKLEE dan nak genggam bonus 4 ANGKA SETIAP BULAN. Alhamdulillah, tercapai. Dengan bonus tu, aku tak sangka aku boleh naikkan saving aku setiap bulan. Nak harap gaji? Memang tak la hehe. 

SAVING RM1000 SEBULAN
Tadi, aku tulis impian aku nak naik rank SENIOR SUPERVISOR dalam shaklee dan genggam bonus 3 ke 4 ribu sebulan. Ya allah, aku betul betul berharap dapat capai impian tu. Sebab dengan bonus macam tu, insyallah impian aku seterusnya nak saving at least seribu sebulan. Gaji pulak aku akan gunakan untuk perbelanjaan harian untuk bantu suami. Saving tu jela harap daripada bonus shaklee tiap bulan. 

DEKO RUMAH BARU 

 
Aku kan nak masuk rumah hujung tahun ni. Memang banyak nak pakai duit. Sebab boleh tahan gak nafsu tinggi budak ni nak rumah macam dalam katalog ikea haha. Tapi tak mustahil pun, kalau kita pasang impian tu. Kena la kerja keras. Balik rumah bukak buka nota, tengok gambar ruang tamu ikea, terus jadi semangat nak bekerja lebih keras lagi! 

Oklah. Tipsnya tu jela. Pasang impian tu boleh. Tapi biar jelas. Supaya kita akan lagi bersemangat nak mencapai impian kita. Biarlah orang kata poooraahh berangan laa kauu..tapi jangan tak tahu, tanpa angan angan, kita tak ke mana. dan tanpa impian, kita akan berada di takuk yang sama :)

Bye!

SUAMI SAYA SEORANG PEROKOK, ADAKAH ITU PUNCA SAYA SUKAR HAMIL?

Tags
Hai Assalamualaikum semua =))

Harini aku rasa nak kongsikan sedikit tentang masalah sukar hamil, tapi dari perpektif lelaki. Sebab lately, aku tengok bila pasangan yang sudah lama berkahwin, tapi masih belum dikurniakan anak, orang luar akan terus tuding jari pada si isteri. Si isteri la punca masalah sampai susah sangat nak beranak sampai sekarang. For your information, masyarakat sekarang dah makin open minded. Dah makin bijak menilai. Tak semua masalah berpunca dari kaum isteri sahaja. Ada juga faktor lain yang jadi punca kenapa masih belum dikurniakan anak sampai ke hari ni. Faktornya adalah...Suami si perokok tegar. Jika suami seorang perokok, adakah itu punca sukar hamil?




FLASHBACK : MACAM MANA HUBBY STOP MEROKOK SEBELUM KAHWIN
Aku ingat lagi macam mana awal awal perkenalan aku dengan hubby, kitorang berkawan tak lama. Kenal hati budi dalam setahun macam tu, lepas tu kahwin. Tapi sebelum kahwin tu, aku dah letak syarat. Aku nak dia berhenti merokok dulu. Sebab kak aish korang ni seorang yang berpandangan jauh cehwah. Aku taknak ada masalah di kemudian hari. Aku bukan je tak suka bau si perokok. Tapi aku juga taknak gara gara rokok, kami tak dikurniakan anak. Yes memang anak tu rezeki yang Allah dah tetapkan. Tapi aku tetap akan berusaha untuk elak benda benda tak elok terjadi. Mana yang kita boleh elak, kita elak. 

Hubby setuju untuk berhenti rokok. Walaupun mula nya macam macam taktik dia cuba buat untuk curi curi merokok, macam dalam entry ni. hehe.  

LELAKI SEKARANG BOLEH MATI KALAU TAK BERASAP! 

 Berbalik dengan isu kaum lelaki zaman sekarang. Bila fatwa dah keluar mengatakan rokok haram, mereka pun pandai, hisap vape pulak. Asalkan keluar asap dari mulut tu kira jadiklah kan? Ada yang konon kata, sorry i dah stop smoking, Tapi i hisap Vape je. (-____-) Sampai macam tu sekali tau lelaki ni! Kalau orang dulu dulu mati sebab tak cukup makan, tapi lelaki sekarang mati sebab tak dapat berasap. oucchh!


AKIBAT ROKOK, SPERMA JADI CACAT!
Ini akibat kalau suami kita seorang perokok. Merokok membuatkan suami kita menghidu bahan toksik yang boleh merosakkan sistem kesuburan lelaki tanpa mereka sedari. Kualiti dan kuantiti sperma akan merosot. Pendek kata, lelaki yang merokok, spermanya tidak normal dan cacat sikit macam dalam gambar tu. hehe. Jangan kata "eh lelaki tu merokok bertahun tahun tapi ada je anak??" Ok. Lain orang lain la dia punya condition tubuh badan dia, dah tu, kalau masih lagi belum ada anak, tak boleh ke cuba untuk stop? Mungkin tu puncanya kan? Tak boleh sama kan semua lelaki. Kalau dah lama berkahwin, dah cuba bermacam macam cara, tapi masih belum ada rezeki lagi, aku cadangkan, cuba berhenti rokok sebagai langkah terakhir.

JOM CHECK LIFESTYLE SUAMI KITA
Cuba kita check balik rutin suami kita. Berapa batang rokok yang dia sedut setiap hari? Ada tak pergi exercise dalam seminggu ni? Adakah dia mengamalkan gaya hidup yang sihat? *facepalm* 

Jika jawapannya, pagi tadi aku nampak suami aku sebelum breakfast, dah capai sebatang rokok sambil baca newspaper. tengahari lepas lunch, dia hisap lagi sebatang. Kadang kadang dua. Exercise ada jugak suami aku buat tu pun 6 bulan yang lepas. Tu pun sebab aku ajak dia pergi shoot talent, so aku ajak dia naik Broga. Kalau tak, alamat setahun la tak workout langsung. =))


Si isteri hari hari berdoa mohon zuriat. Si suami juga mohon zuriat. Tapi macam mana Allah nak perkenankan doanya kalau dalam mulut si suami ada benda yang haram. Iaitu ROKOK 

Remember semua para para isteri. Isteri yang sayangkan suami, sayangkan keluarga, dan mahukan cahaya mata, sila lah bendung suami kita dari terus merokok. Because It brings harm to you and all your families. Yang si suami pun, cuba la tahan nafsu tu sikit. Kalau diri sendiri pun korang tak boleh nak manage,  macam mana nak manage orang lain? You sebagai ketua keluarga kena la be a good example! Orang lain, kahwin setahun dua dah ada anak, tapi disebabkan lifesytle tak sihat yang si perokok ni bawak dalam keluarga tu, sampai umur 40 pun tak ada anak lagi. And uols tak kesian ke kat isteri yang menadah telinga dengar umpat keji orang lain? Bagi aku, kalau sebab rokok, uols takde anak, tak berbaloi. Yup, betul, anak tu rezeki yang Tuhan bagi. Tapi kita harus berusaha ke arah tu. kan?

USAHA KE ARAH HENTIKAN KETAGIHAN ROKOK SI SUAMI
Sekarang ni, aku hari hari jumpa customer yang puas hati sebab berjaya berhenti rokok dengan bantuan vivix. Vivix lah harapan zaman sekarang yang ramai gila dok cari sebab nak hentikan ketagihan rokok tu. Disebabkan vivix, aku rasa macam family members aku dah naik femes dah sebab ramai jadikan mereka idola hahaha. yela abang aku berhenti rokok dengan vivix, suami aku pun sama, Abang ipar aku pun sama. Walaupun mereka dah ada anak, tapi yeah mereka dah ada kesedaran untuk tidak lagi merokok dan amalkan lifestyle yang sihat. (so aku jadi pelik kalau yang belum ada anak, tapi masih tak ada kesedaran untuk ubah lifestyle kepada yang lebih sihat!!)



So who cares about price? Kalau untuk ke arah kebaikan, pedulikan benda benda lain, spend your money untuk beli vivix dan stop smoking! Mulai harini, si isteri harus support suami masing masing untuk makan secara sihat, rajin rajin exercise dan hentikan rokok sebab rokok salah satu punca anda sukar hamil. Marilah kita sama sama menjadi health concious! 

CARA ORDER VIVIX UNTUK STEP PERTAMA KE ARAH USAHA MENDAPATKAN ANAK!
Perkongsian tentang rokok ni sebenarnya ikhlas lillahitala untuk bantu customer yang berhajat nak menimang cahaya mata. Insyallah. Dalam masa yang sama, kita bantu suami kita untuk menikmati lifestyle yang lebih sihat. Dan aku yakin satu hari nanti, korang akan dapat melihat DOUBLE LINE di UPT TEST dan merasa baby kick korang sendiri. Perasan yang indah subhanallah! Korang boleh klik button pink dekat bawah untuk tahu lebih details cara macam mana nak order VIVIX ye :)


http://getmedean.blogspot.com/2015/06/pembelian-supplemen-shaklee-melalui-4.html

3 SYARAT PALING SENANG UNTUK REBUT PERCUTIAN PERCUMA KE BANGKOK 2016 SELAMA 4 HARI 3 MALAM

Assalamualaikum

Pagi pagi lagi dah eksaited nak bagitahu korang semua yang Shaklee ada buat tawaran percutian PERCUMA ke Bangkok pada tahun depan selama 4 hari 3 malam! Ya Percuma tau! Gile kentang punya tawaran nih! Sedangkan orang belanja pergi Zoo Melaka pun dah terlompat lompat ini kan pulak pergi luar negara percuma. Haruslah eksaited. Dan berita gembiranya, aku akan open 3 orang yang betul betul berminat nak rebut peluang percutian percuma ke bangkok ni. Nanti aku ceritakan apa kriteria dia. Senang je, mana tahu korang yang tengah baca ni, layak dan terpilih?

 Untuk yang kaki travel, mesti sedia maklum Bangkok merupakan SYURGA SHOPPING, banyak SPA yang best best, yang kalau dekat Malaysia dah tentu tentu mahal, tapi SPA original Thailand memang terbaik! Culture, nature dan view pun sangat menarik tau!

Tapi sebelum tu, aku bagitahu dulu apa yang bestnya percutian percuma ni. 
1. Percuma tiket Flight
2. Percuma penginapan
3. 4 hari 3 malam
4. Dapat Cash money
5. Jalan jalan seluruh Bangkok
6. Makan free
7. Minum free
8. Transportation free

Bawak badan je tau! hehe

Untuk korang yang masih belum mendaftar diri dengan Shaklee, korang masih berpeluang untuk rebut tawaran percutian percuma ni tau. Kalau korang memenuhi kritirea yang sangat senang tu, insyallah, korang mesti dapat! So aku akan kongsikan dengan korang cara cara untuk dapat tawaran percutian percuma ke Bangkok pada tahun 2016 selama 4 hari 3 malam tu. Meh sini. 

SYARAT SYARAT UNTUK DAPAT TAWARAN PERCUTIAN PERCUMA KE BANGKOK 2016

1. Daftar ahli Shaklee melalui Belog Cik Aish (SMS/WASAP AISH 0126716961)
2. Naik rank sebagai Supervisor
3. Kekal maintain sebagai Supervisor selama 4 bulan dari September 2015 hingga April 2016

Selain dapat percutian percuma, apa lagi yang korang akan dapat?
1. Lepas naik rank supervisor, korang akan dapat bonus RM2000++ minimum. minimum tau! Boleh dapat lebih lagi. 
2. Kalau 4 bulan efektik sebagai Supervisor, maknanya korang dapat bonus RM2000++ minimum tu selama 4 bulan berturut turut. Dah RM8000++!

Jom tengok percutian PERCUMA bertaraf 6 bintang di US tahun lepas. Shaklee sponsor semua tau! :)



Eksaited sangat nak ajak korang semua untuk sama sama join percutian yang ditaja penuh oleh shaklee ni. Siapa kata korang tak layak? Semua layak! Kalau dalam hati nekad kata NAK, mesti boleh! Allah mesti permudahkan. Yang penting? kena ada usaha dan niat yang betul. 

Untuk yang mendaftar ahli Shaklee bawah Belog Cik Aish, automatik akan bernaung bawah Master Cery, Jutawan shaklee kita yang hebat dan suka travel ni. 

Ahli Shaklee yang mendaftar melalui Belog Cik Aish akan automatik bernaung bawah susurgalur Master Shareeze ataupun nama glemer nye Master Cery! :) Jadi, sebelum korang masuk ahli, make sure kenal susurgalur group tu bawah siapa. Mesti nak bawah group yang ohsem macam Master Cery kan? Jadi cepat cepatlah daftar ahli harini. Aku akan guide sampai korang berjaya dapat Percutian PErcuma ke Bangkok! Yea!

CARA MENDAFTAR AHLI UNTUK REBUT TAWARAN PERCUTIAN PERCUMA KE BANGKOK


JUMPA ANDA DI BANGKOK!

12 TIPS MUDAH HAMIL UNTUK SUAMI DAN ISTERI SAMA SAMA PRAKTIKKAN

Lately aku kerap menjengah fanpage Kelab Ibu Sukar Hamil Dan Mahu Zuriat. Setiap kali ada yang post tentang pengalaman beliau berjaya hamil, maka berpusu pusulah kaum kaum hawa yang dahagakan cahaya mata, memberi komen untuk tanya produk apa yang mereka guna? Apa yang mereka makan? Semuanya mahu kan anak setelah kahwin beberapa tahun. Walaupun suami tak pernah mendesak, tapi kita sebagai isteri, naluri isteri tetap mengatakan suami kita mahukan zuriat.

 Suami dan isteri kena sama sama praktikkan tips ni ye

Tapi apa pun, suami dan isteri kena sama sama berusaha untuk dapatkan cahaya mata. Bukan tanggungjawab isteri sorang je tau! Sebab kita sendiri tak tahu punca sukar hamil tu dari isteri atau dari suami. So dua dua kena sama sama berusaha. Jadi 12 tips ni sesuai dipraktikkan baik suami atau pun isteri. Semoga memberi manfaat. 

1. Beristighfar dan bertaubat atas segala dosa yang pernah kita lakukan
Banyakkan beristighfar. Dekatkan diri dengan Allah. Kalau sebelum ni kita selalu merungut kenapa Allah tak beri anak dekat kita, cuba harini kita muhasabah balik diri kita. Mungkin ada dosa dosa kita yang selama ni kita lakukan dan jadi penghalang untuk Allah makbulkan doa kita. Jadi, banyakkan bertaubat dengan segala dosa yang kita lakukan, insyallah Allah Maha Pengampun. 

2. Puasa sunat
Khusus untuk suami, banyak berpuasa sunat atau sekurang-kurangnya semingu dua kali atau sehari pada hari Isnin dan Khamis atau salah satu daripada hari-hari berkenaan atau pada hari-hari putih (13, 14 dan 15 bulan Hijrah). Perlu diingatkan, amalan puasa sunat cuma digalakkan dilakukan oleh suami sahaja seperti mana dilakukan oleh Nabi Zakaria a.s.

3. Jaga tutur kata
Tidak bercakap yang sia sia. Ketika suami isteri sedang mengharapkan kehadiran cahaya mata, seboleh bolehnya tidak bercakap yang sia sia lebih lebih lagi yang boleh mendatangkan dosa seperti mengumpat, memfitnah dan sebagainya. Sebaliknya, basahilah lidah dengan berzikir atau bercakap yang mendatangkan faedah. 

4. Berdoa 
Di dalam berdoa kita disuruh menaruh harapan seratus peratus kepada Allah dan yakin bahawa Allah berkuasa untuk mengabulkan doa kita tersebut. Yang paling penting awali doa dengan pujian kepada Allah dan selawat kepada Rasulullah SAW begitu juga dalam menutup doa. Mungkin kita  semua boleh mencuba amalan di bawah ini, semoga Allah memberikan jalan penyelesaian yang terbaik untuk anda dalam penantian untuk mendapatkan zuriat.

Amalan pertama.

Selepas Fajar ataupun Solat Subuh
- Baca Bismillah 1 kali
- Kemudian selawat kepada Nabi Muhammad SAW 3 kali.
- Setelah itu sujud dan baca kalimah syahadah 101 kali
- Dalam sujud tersebut mohonlah kepada Allah apa yang kita hajatkan. (Umpamanya: “Ya Allah, kurniakanlah kepada hamba mu zuriat atau anak yang soleh yang Engkau berkati di dunia dan akhirat)
- Kemudian tutup doa tersebut dengan membaca selawat 3 kali.
Amalkanlah cara ini baik suami ataupun isteri selama 15 hari atau teruskan jika masih belum berhasil dan jangan merasa putus asa. Sebab Allah tidak suka terhadap orang yang suka berputus asa.

Amalan kedua.

-Suami hendaklah membaca “Ya Mutakabbir” (Allah Yang Maha Memiliki Keagungan ) sebanyak 11 kali sebelum mengadakan jimak.
-Isteri hendaklah membaca “Ya Awwal” (Yang tiada permulaan adaNya) 333 Kali setiap hari.
-Isteri hendaklah membaca setiap hari “Ya Zaljalaali Wal Ikram” 11 kali kemudian tiup di dalam air dan air tersebut diminum.
-Suami isteri hendaklah membaca surah Yusuf / surah Maryam setiap hari.
Amalkanlah dengan penuh harap agar dimakbulkan oleh Allah SWT akan zuriat yang baik dan mendapat rahmat daripada-Nya.

5. Cari ilmu tentang kesuburan dan kehamilan
Kebanyakan wanita tak tahu pun bila tarikh mereka subur dan sepatutnya buat hubungan kelamin dengan suami. Jadi, cuba cari ilmu tentang kesuburan dan kehamilan supaya kita dapat tingkatkan potensi hamil tu. Aku cuba kongsikan artikel dari Dr Zubaidi tentang CARA MENENTUKAN MASA KESUBURAN

6. Jaga pemakanan dan diet 
Punca utamanya adalah obesiti dan obesiti ini akan menyebabkan PCOS dan PCOS menyebabkan haid tidak menentu atau berhenti dan ianya pula menyebabkan sesorang itu sukar untuk mengandung. Pertambahan lemak sama ada dibawah kulit atau dalam perut menyebabkan kenaikan paras hormone estrogen dan ini akan menganggu ovulasi dari berlaku. Wanita yang sukar hamil selalunya mengalami PCOS akibat dari masalah obesiti dan haid. Jadi, cuba kurangkan berat badan dengan cara sihat. Boleh KLIK tips turunkan berat badan di sini.

7.  Makan vitamin
 1. ESP bagus untuk rahim yang lemah

Ada sesetengah isteri yang rahimnya tak kuat. Sebab tu bila lekat, dia akan gugur dan keluar seolah olah macam period. Sedih kan? Bila plan nak anak tapi masih belum ada rezeki lagi. One of the reason..sebab rahim tak kuat. Jadi aku sangat rekemen mereka yang ada masalah rahim tak kuat dan mahukan zuriat untuk minum protein esp ni. Kenapa protein? Sebab protein yang bina dan repair sel. Penggunaan konsisten akan bantu tingkatkan kesuburan dan kuatkan otot rahim! 

2. VIVIX mengandungi kandungan Resveratrol dari anggur Muscadine.

Resveratrol ni fungsinya adalah untuk melindungi telur yang sudah matang dari rosak akibat oxidate damage, dan beri peluang yang tinggi untuk disenyawakan.


8. Jumpa doktor pakar
Pastikan anda bebas dari sebarang masalah dengan membuat lawatan doktor. Masalah cyst, endometriosis atau fibroid adalah penyakit yang kerap dikaitkan dengan sukar hamil. Malangnya wanita sering mengalaminya tanpa sebarang tanda dan gejala dan sekiranya diagnosa dapat dibuat diperingkat awal, rawatan yang berkesan mungkin akan dapat diberikan dan mengelak dari masalah sukar hamil. Sekiranya haid anda teratur dan sudah mencuba selama 1 tahun untuk hamil, anda mungkin boleh mengambil kira ujian analisa sperma dan HSG ( hysteros-salphingography) untuk memastikan salur fallopian anda tidak tersumbat.

9. Elakkan tekanan
Setelah berusaha dengan perubatan moden dan kampung untuk memperoleh zuriat bahkan telah berdoa kepada Allah, namun belum memperoleh zuriat, maka kita dituntut supaya banyak bersabar dan jangan dalam keadaan tertekan. Perasaan yang tidak stabil akan mengganggu keadaan dalam diri anda dan ini akan menyukarkan lagi bagi anda berdua untuk memperolehi zuriat. Macam mana stress boleh jadi punca sukar hamil?

  • stress akan menyebabkan ketidak seimbangan hormon didalam badan kita..elok2 hormon ok..tiba2.    Akan jadi ting tong seterusnya akan menyebabkan baby susah nk disenyawakan. esspecially progestrone hormone.
  • badan kita akan mengeluarkan satu hormon yang akan reject semua sperm yang ada dalam rahim kita so memang susah nk lekat...
  • stress menyebabkan telur kita susah nak matang....telur yang x matang memang tidak dapat disenyawakan.
  • stress akan menyebabkan kita ovulation lambat dan akan delaykan period...

10. Jauhi rokok
Dalam kes perokok, tidak banyak sperma yang berkualiti dapat dihasilkan. Berkualiti yang dimaksudkan di sini adalah sperma yang boleh hidup lama dan berenang laju secara sehala supaya dapat bersenyawa dengan ovum. Oleh itu sangat penting untuk perokok mempunyai kesedaran bahawa anda mungkin punca isteri belum hamil. Jadi jangan berlengah lagi, hentikan tabiat merokok. Susah nak berhenti? Badan rasa separuh mati bila cuba nak berhenti rokok? Cuba amalkan minuman VIVIX dari anggur muscadine, anggur termahal dunia. Vivix bantu buat kita berhenti rokok tanpa rasa sakit dan derita!

Cuba dengar pengalaman Encik Hazrin tentang macam mana dia berhenti rokok dengan vivix.




11. Jauhi kafein




Bagi wanita yang subur, minum kopi yang mengandungi kafein yang banyak, tidak menjadi masalah. Bagi wanita yang agak sukar untuk hamil, elakkan terlalu minum banyak kafein. Seorang wanita yang 5 tahun menunggu, dikurniakan zuriat setelah menghentikan pengalaman minum kopi setiap pagi selama 3 bulan..Ia menjadi punca sebab ALLAH mahu memberikan anugerahNYA. Antara minuman berkafein yang PALING TINGGI kandungan kafein adalah Coffee Latte, Cappucino, dan perlbagai jeniss coffee lagi

12. Tidak berputus asa dan kekal positif 


Allah saja yang menentukan takdir seseorang sama ada seseorang itu dikurniakan zuriat atau tidak. Oleh kerana kita tidak tahu takdir kita, kita kena berusaha untuk mendapat apa yang kita hajati.  Jangan pernah berputus asa dan kekal positif ye :)



KLIK UNTUK PEMBELIAN ESP DAN VIVIX (VITAMIN UNTUK HAMIL)
http://getmedean.blogspot.com/2015/06/pembelian-supplemen-shaklee-melalui-4.html

JALUR KEDUA PREGNANCY TEST SAMAR SAMAR, HAMIL KE TAK NI?

Assalamualaikum

Dah 3 hari sebenarnya aku rasa badan cepat letih. Kejap kejap panas macam nak demam. Time tu, aku cepat cepat bancuh VIVIX dengan air Performance Drink. Segar terus. Demam pun tak jadi. Tapi dia akan berulang panas balik badan pada malam seterusnya. Sampai lah hari Khamis lepas, muntah muntah, rasa perut kembung macam tak cukup makan. Padahal siang tu punya lah gigih update pasal Projek Periuk Nasi dekat office. Tak pernah lagi skip makan. 

Takkan kembung pasal tak makan pulak kan?

So khamis malam tu, aku rasa badan bisa bisa. Jenis yang makan tulang punya. Seram sejuk. Perut kembung. Loya mual semua ada. Masa pergi klinik, doktor cuma suspek perut kembung biasa biasa je. Dia bagi ubat demam, sakit sendi dengan ubat angin. Lepas makan ubat, aku muntah muntah. Tidur pun tak lena. 

Bangun pagi, perut masih rasa tak sedap. Badan still lemau. Mandikan Irine pun sambil duduk atas toilet seat. Teruk bebenau dah aku rasa. Tak boleh jadi ni, aku text hubby mintak bawak kan pergi klinik. Lagi pun aku kena ambik MC. Dah ponteng kerja kena la ambik MC sehari kan? Dekat klinik, doktor tanya bila last period. Aku memang serius tak ingat bila aku last period. Malu je nak jawab tak ingat dengan doktor. hihi. (masa awal kahwin dulu, gigih sampai tahap donwload application yang kira waktu subur tu, tah apa ke nama application tu)

Doktor ambik bacaan tekanan darah, sukat suhu badan. Semua normal. Tak ada tanda tanda hamil ke apa ke. Tapi aku tahu doktor tak puas hati. So dia suruh aku buat ujian air kencing. Aku pun pergi la toilet. Dalam hati, ish takkan la hamil kot. Lepas doktor buat urine test, doktor tunjuk kat aku preganncy test tu.  


 Ada satu jalur samar. Hamil ke tak?

Dengan senyum senyumnya macam dalam drama tv, doktor kata tahniah aku pregnant tapi sangat awal lagi iaitu maybe dalam 4minggu. Sebab tu jalur tu samar samar. Hormon HCG if tak silap aku, masih sikit lagi. Doktor suruh aku check lagi minggu depan, sama ada jalur ni akan jadi pekat ke atau takde langsung ke macam mana. Huhu. Tah la. So tunggu jela minggu depan. Debor mak jemah haihh. Takkan minum VIVIX tak sampai sebulan, senang betul nak lekat? Apa pun keputusannya minggu depan, aku terima dengan terbuka hati. Jika ada, alhamdulillah. 

Jika tak ada, aku terima seadanya masih belum rezeki lagi. Jalur samar samar ni pun sebenarnya ada banyak possibilitynya. Apa pun kita tunggu minggu depan.



Nak iklan jap. Anggur muscadine dalam vivix memang bagus untuk wanita yang sedang berTTC. TTC means, TRY TO CONCEIVE. Wanita yang cuba untuk hamil :) 

http://getmedean.blogspot.com/2015/06/pembelian-supplemen-shaklee-melalui-4.html

PROJEK PERIUK NASI DEKAT OFFICE

Tags
Assalamualaikum


Projek Periuk Nasi! Hehe. Sebenarnya ada banyak punca kenapa aku dengan officemate buat keputusan untuk melancarkan Projek Periuk Nasi ni dekat office. wahh bunyi macam besar betul plannya! hehe. Salah satunya sebab kitorang taknak keluar office lama lama. Kerja bapak banyak weh! Betapa beruntungnyas bos sebab dapat pekerja macam kitorang ni. Sanggup tak keluar makan tau! *sila beri kami bonus 6 bulan ye

Yang kedua, kitorang suka projek Periuk Nasi ni sebab banyak sangat jimat! Sebelum ni total perbelanjaan untuk makan je dekat RM20 sorang! tu belum hari Jumaat lagi, dengan Kenny Rogers nya la..makan dekat IOI Mall nya la. Tapi lepas buat projek ni, perbelanjaan makan cuma RM5 je sehari. hehe. Yela, beli lauk je kan.. Nasi masak la sendiri dekat pantry!

Yang ketika, projek Periuk Nasi ni buat kitorang rasa lagi bersemangat dan lagi sayang bekerja dekat company ni.Rasa macam Officeku, Rumahku! Mana taknya, pukul 12 tengahari je dah kecoh kecoh, wehh nasi dah masak belum? Lauk dah beli belum? Harini giliran siapa masak nasi? Hehe. Best wehhhh..

Baru la ada teamwork! 

Last sekali, aku wakafkan setong ESP untuk siapa siapa nak minum dekat pantry. Seronok bila kita beli, ramai yang minum, masing masing pakat nak minum sebelum start bekerja. ESP kan boleh dijadikan pengganti breakfast! Kalau takde masa nak breakfast, buat je segelas ESP, bancuh dengan Milo atau Jus. Memang menu yang sihat!


Memang best kerja dekat sini. hehe

Klik untuk beli ESP
http://getmedean.blogspot.com/2015/06/pembelian-supplemen-shaklee-melalui-4.html

Oklah. Nak start sambung buat kerja. Lunch time dah habis. Daaa..

RAHSIA KECANTIKAN KULIT WANITA JEPUN

Assalamualaikum

Siapa dekat sini nak kulit macam orang Jepun? Komfem suami tak berkelip tengok, makin sayanggg tau! Hehe. Rasanya ramai yang tahu, kenapa wanita jepun mempunya kulit yang sangat licin dan cantik. Rahsianya adalah.....

Taraaa.. Tiada hari tanpa soya dan ikan, itulah masakan jepun. Wanita Jepun suka makan ikan dan tauhu. Ikan mentah pun mereka makan tau! Sebab ikan sumber protein yang sangat baik untuk kulit. Begitu juga dengan soya. Aku? Aku tak suka makan ikan. Tak suka makan tauhu. Macam mana nak kulit cantik macam wanita jepun ni? *pasrah

Di Malaysia pulak, tiada hari tanpa nasi lemak dan teh tarik. hahaha. Haruslah debab kalau hari hari makan nasi lemak dengan teh tarik. Haiyoo..Lepas ni kalau tak makan ikan, make sure minum ESP hari hari. Tulah rahsia kecantikan kulit wanita Malaysia :)

Bulan September bulan yang tepat untuk kita semua serbu beli ESP sebab ESP tengah murah! Klik Button Pink kat bawah ni untuk tahu details cara order ye. Bye! 


http://getmedean.blogspot.com/2015/06/pembelian-supplemen-shaklee-melalui-4.html

3 SEBAB AKU SUKA TENGOK DRAMA PLAN CINTA TAK JADI

Tags
Ada 3 sebab kenapa aku suka tengok drama Plan Cinta Tak Jadi. 


1. Pelakon dia cantik dan hensem. Biasalah, pengarah mana yang nak ambik pelakon yang tak ada rupa kan? Fatiha memang aku kenal dia memang cantik. Tapi pelakon hero dalam drama ni, aku adore gila tengok dia! Fattah Amin. Hensem nye! Cair aku tau haha. Over. Aku ni jarang tengok TV. Yela bizi menguruskan bisnes Shaklee. Tapi bila dah berkenan dengan sorang pelakon ni, memang aku setia la tunggu episod baru depan TV! 

2. Comel. Jalan cerita dia actually memang macam ringan je. takde benda yang boleh beratkan kepala otak kau nak pikir kenapa, macam mana, bila. Jalan cerita dia comel sangat tau! Dorang ni memang ada semangat setiakawan yang kuat! Jiran sebelah rumah pun, boleh jadi kawan dan pendengar setia! Macam Fattah Amin, jiran kepada fatiha, hari hari ada je yang Fatiha nak share kisah suka duka dia dengan jiran dia. Tapi selalu gadoh! Tapi rapat macam bestfrend. Tah aku pun sangsi haha budak dua orang ni. 

3. Sebab yang ketiga, emmm takde sebab lagi dah sebenarnya. Tapi aku memang happy tengok cerita ni tak tahu pasal apa. Aku memang susah nak gelak tengok tv. Tapi cerita ni buat aku gelak sorang sorang. Sampai aku paksa laki aku tengok sama sama! Well, aku bagi 4 bintang dekat drama ni. 


RESEPI BUAT STRAWBERRY LEMONADE SHAKE YANG SEDAP

Tags
Assalamualaikum

Harini teringin nak google resepi baru untuk try weekend nanti. Tekak ni tercari cari sesuatu yang fresh dan sedap. Sesuatu yang berasaskan buah buahan. Cari punya cari, nah! Jumpa resepi Strawberry Lemonade Shake. Bahan bahan dia senang je. Nampak pun sedap! Paling penting, resepi ni memang sihat. 

Nah, aku nak share dengan korang resepi Strawberry Lemonade Shake! Jom try!


Senang je kan? Salah satu bahan dalam resepi ni adalah dengan menggunakan tepung protein ESP. Sebab tu aku kata resepi ni sihat. Sebab aku plan nak minum waktu malam. Aku taknak ambik nasi 6 jam sebelum tidur. Macam tips burnt your calory while sleeping (KLIK SINI), kata, kalau nak diet, elakkan makan nasi sebelum tidur sebab nasi tu sumber karbohidrat. Jadi pilihlah protein sebagai pengganti karbohidrat. Sebab tu aku plan nak buat minuman ni dan minum malam malam nanti. Bestnya! 



Tara! Sumbat je sumua dalam blender! Zasss..siap! Hias la sikit dengan srawbery sebijik dua. Nampak menyelerakan sangat. Dah ala ala ice blender strawbery! Cuba lah :) Oh ye. Mana nak beli ESP tru ye? Boleh dapatkan ESP tu melalui button PINK ni ye. Click untuk tahu lebih details


Klik untuk beli ESP
http://getmedean.blogspot.com/2015/06/pembelian-supplemen-shaklee-melalui-4.html


TUDUNG ADIJUMA OHHH TUDUNG ADIJUMA!

Assalamualaikum 

Ingat lagi, masa tu raya masuk yang ke 3. Dah malas nak jalan beraya, last last jalan ke Mydin Seremban. Dari jauh nampak orang beratur punya panjang tak tahu pasal apa. Sekali tengok, beratur sebab nak ambik nombor giliran untuk masuk kedai tudung Adijuma. Pergh aku kata dalam hati sampai macam ni sekali penangan adijuma ye



Aku pun ikut sekali beratur. Tapi memang lama la kalau nak tunggu. So aku potong barisan. Dengan poyonya aku pergi depan sekali jumpa abang security yang bajet hensem macam Fattah Amin dalam Plan Cinta Tak Jadi slot drama astro ria. 

Aish : Bang, saya dah nampak tudung mana saya nak beli. 
Abang Security : Abis tu kenapa? 
Aish : Saya janji dengan abang, kalau abang bagi saya masuk, saya terus capai dan bayar dekat kaunter terus! 
Abang Security : Tak boleh. 

Tak bolehhhh kau kata? Aku taknak pilih pilih dah. Aku cuma nak ambik, zaass bayar terus dekat kaunter. Tak bagi can langsung abang tu dekat aku. Sobs sobs. Aku tak puas hati. Aku panggil laki aku. Aku suruh dia try salesgirl tu pulak. Bukan try ngayat! Tapi try la pujuk kalau boleh masuk tanpa beratur sebab aku nak beli selaiii tu je! No pilih pilih, belek belek derr. 

Laki aku : bla bla bla, adik manis, bla bla bla, boleh tak? 
Salesgirl : Tak boleh

PERGHH aku kata dorang ni memang tau. Strict gile kalah warden asrama! LAst last aku balik. Redho. Tup tup, semalam, aku pergi Mydin, eh tudung yang aku nak ada lagi la dalam kedai Adijuma tu, tapi tak payah beratur bagai sebab bukan time launching. Dengan bestnya aku membelek2 tudung Adijuma dalam kedai yang kosong tu. (orang ramai bila time launching corak baru je!)



Pergghh..Berani kau letak gambar kau sebelah menyebelah dengan Datin Adijuma ye! hehehehe. Oklah. Nak fefiling jap kot!!! Walaupun tak cantik macam adijuma, minum ESP pun boleh dapat kulit lawa macam adijuma kot! 

Ok bye!


CARA BAKAR KALORI MASA TENGAH TIDUR WAKTU MALAM

Assalamualaikum
BAKAR KALORI MASA TIDUR?

Serius info yang aku google ni memang menarik perhatian aku. Aku google tentang calories burnt while sleeping. Dan memang betul betul terjadi pada someone ni. Dia selalu tertanya tanya macam mana berat badan dia boleh turun sikit sikit demi sikit bila tiap tiap hari lepas bangun tidur. Masa tidur pun boleh bakar kalori? Nak tahu macam mana? Kena la baca sampai habis. hehe

Artikel tu bagitau, METABOLISME BADAN AKAN NAIK BILA SUHU BILIK KITA SEJUK, SEBAB BADAN AKAN BAKAR BANYAK KALORI TO KEEP OUR BODY WARM, AND CAN UP THE METABOLISME'S RATE. 

Mesti lepas ni ramai yang pakat pasang aircond dalam bilik tidur, pasang suhu sejuk gila gila kan? Dan nak tahu tak tips kedua untuk bakar kalori yang banyak masa tidur waktu malam? 

JANGAN MAKAN NASI SEBELUM TIDUR
Pastikan kita avoid makan makanan bersumberkan karbohidrat sekurang kurangnya 6 jam sebelum tidur! Contohnya karbohidrat yang paling senang adalah nasi! Nasi memang musuh utama kita kalau nak diet. Nasi makan tengahari takde masalah. Tapi jangan makan 6 jam sebelum tidur. Sebab apa? Bila malam malam badan kita kurang karbohidrat, badan akan mula gunakan kalori untuk pecahkan lemak dan menghasilkan tenaga! So, bila kita tak makan nasi waktu malam, lagi banyak kalori dibakar. Lagi lagi kalau kita tidur lebih dari 7 jam waktu malam. (tapi jangan over pakat bangun tengahri pulak ye)

Tu jelah nak share dengan korang semua tentang cara bakar kalori masa tidur waktu malam. Memang teruja habis masa first time aku google haritu. Rasa tak sabar nak share dengan korang. Harap harap membantu korang capai impian untuk selim melim. 

MINUM GREEN TEA SEBELUM TIDUR 
Jadi tipsnya, pasang aircond sejuk sejuk, jangan makan nasi sebelum tidur, dan ada lagi satu! Minum Green Tea sebelum tidur. Lagi banyak kalori tu dibakar tau! Dan bila cakap pasal Green Tea, teringat dekat Cinch Tea Mix, antara teh yang terbaik untuk boost metabolisme badan. Means, bila minum green tea, badan lagi aktif bakar lemak. (actually cinch tea ni antara produk under weight management sebab teh ni rendah kalori. So kalau nak diet, boleh lah minum teh ni ye. Surirumah pun boleh minum teh ni kalau nak kurus hehe


Kalau nak tahu lebih detail cara order CINCH TEA, harga berapa ke, boleh la click button PINK semerbak ni ha :)Serius nyaman minum teh panas panas sebelum tidur. lenaaa you!

KLIK FOR DETAILS
http://getmedean.blogspot.com/2015/06/pembelian-supplemen-shaklee-melalui-4.html

PERIOD TAK TETAP PUNCA ISTERI SUKAR HAMIL

Assalamualaikum

"...ramainya kaum isteri harini yang ada masalah period tak teratur. Suami pula asyik bagi hint hint je bila la waktu subur isteri aku ni..belah suami mahupun isteri, dua dua pun risau sebab dah 3 tahun kahwin masih belum ada anak..."
Pukul 1 pagi baru selesai semak semua buku Follow Up Customer. Boleh dikatakan 80% customer aku ada masalah period tak tetap. Bila period tak tetap, mesti dikaitkan dengan masalah sukar untuk hamil. Ya. Memang betul, aku pun baru perasan jumlah customer aku kebanyakkan datang dari yang sukar hamil sebab period tak tetap. Agaknya ada tak pembaca Belog Cik Aish ada maslaah yang sama? 

Period Tak Tetap Sejak Bangku Sekolah
Selalunya, zaman persekolahan memang zaman sistem dalam badan tengah tunggang terbalik. Masa tu hormon memang tak betul. Salah satu ciri ciri hormon tak betul, muka dia mesti ada jerawat. hehe. Tapi kalau dari zaman bangku sekolah, sampai zaman dah berkahwin, masih lagi tak tetap period tu, memang satu masalah besar. Kenapa masalah besar? Masalah nak planning untuk hamil la apa lagi. 

KENAPA PERIOD TETAP TU PENTING KALAU MERANCANG UNTUK HAMIL?
Apa yang aku faham, period tetap akan bantu kita untuk senang target bila waktu subur kita. Kebiasaannya, wanita yang didatangi haid setiap bulan adalah wanita yang subur. Haid terjadi selepas ovum matang yang berpotensi disenyawakan 'dilepaskan' setiap bulan.Ketika dilepaskan pada waktu subur, potensi wanita hamil adalah tinggi jika berlaku perhubungan suami isteri. Tetapi, jika haid tidak stabil, nak tentukan bila hari subur pun sukar. Baru 5 hari habis haid, haid pada cycle seterusnya dah datang. Ataupun, haid berpanjangan sehingga berbelas hari sehingga mengganggu emosi. Hal begini mengurangkan potensi seseorang wanita untuk hamil.
Menurut Majalah Pa & Ma, 12 punca haid yg tidak teratur adalah:

Punca #1 : 
KEGEMUKAN - berat badan berlebihan ataupun obesiti boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon estrogen di dalam badan wanita. Ia seterusnya menyebabkan gangguan kepada kitaran haid.

Punca #2 : 
BERLEBIHAN HORMON PROLAKTIN - hormon prolaktin yg berlebihan menghalang pengeluaran telur dan seterusnya menyebabkan haid lewat untuk berbulan-bulan lamanya.

Punca #3:
TERLALU KURUS
- tidak cukup lemak di dalam badan juga boleh mengganggu kitaran haid anda. Oleh itu, anda haruslah mempunyai berat badan yg sihat & seimbang.

Punca #4:
MASALAH KESIHATAN - sakit secara tiba-tiba seperti demam, selsema ataupun penyakit yg memerlukan rawatan intensif mampu memberikan tekanan fizikal kepada tubuh dan sekaligus mengganggu kitaran haid.

Punca #5:
MENOPAUS - ia berlaku kepada wanita yg berusia lewat 40-an. Pada kebanyakan kes, haid akan semakin sedikit dan jarang-jarang berlaku.

Punca #6:
PENCEGAH HAMIL - pil atau ubat-ubatan hormon pencegah hamil seperti depo-provera atau implanon boleh menyebabkan gangguan haid. Terdapat sesetengah wanita yang tidak didatangi haid sepanjang menggunakan implanon.

Punca #7:
TEKANAN/STRESS - stress atau tekanan dalam bentuk fizikal & mental dari tempat kerja atau kehidupan seharian contohnya mampu mempengaruhi hormon dan seterusnya kitaran haid.



Punca #8:
PENYUSUAN BADAN - sekiranya anda menyusukan bayi secara eksklusif, hormon di dalam badan anda lebih menyediakan badan anda untuk menghasilkan susu untuk si bayi. Terdapat sesetengah ibu menyusu yg langsung tidak didatangi haid sehingga 1 atau 2 tahun lamanya!

Punca #9:
TERSILAP PENGIRAAN - 40% wanita didapati gagal mengingati tarikh hari pertama LMP mereka. Jumlah hari dalam kitaran mereka juga mungkin tidak tepat antara 28-35 hari. Ini boleh memanjangkan lagi kitaran untuk sampai ke 'hari subur' dan kesilapan menjangka kedatangan haid yg seterusnya.

Punca #10:
MASALAH TYROID - hormon yang dirembeskan oleh tyroid boleh menyebabkan gangguan kepada hormon badan sekaligus kitaran haid wanita.
 
CADANGAN SUPPLEMEN UNTUK BANTU PERIOD TETAP DAN MUDAH HAMIL
Cadangan aku kepada anda semua yang mengalami masalah period tak tetap, cuba ambil Vivix secara konsisten. InshaAllah dengan izin Allah tak lama lagi giliran anda pula. Antara feedback customer aku, "Vivix lah antara supplement yang paling saya wajibkan diri untuk konsisten ambil. Kerana Vivix membantu memperbaiki SEL dan DNA. So ianya secara tak lansung membantu rahim saya SIHAT dan mudah untuk conceive. Alhamdulillah, selepas beberapa bulan konsisten dengan dose yang agak berbeza saya ambil dari sebelum ini, saya akhirnya disahkan hamil selepas 3 tahun menanti.."

Vivix adalah dihasilkan dari Extract Anggur Muscadine. Rasa macam ribena pulak kan? Sebab aku pun memang amalkan vivix walaupun dah keluar Irine. haha. Rasa dia memang sedap. 




Kalau nak tahu lebih detail cara order ke, harga berapa ke, boleh la click button PINK semerbak ni ha :) Insyallah. Kita hanya mampu berusaha untuk dapat yang terbaik. Allah saja yang menentukannya. Kita hanya mampu merancang dan berusaha ye tak?
KLIK FOR DETAILS
http://getmedean.blogspot.com/2015/06/pembelian-supplemen-shaklee-melalui-4.html
 

SUPPLEMEN IBU HAMIL YANG PALING RAMAI ORANG CARI

SOALAN
APA SUPPLEMEN IBU HAMIL YANG PALING RAMAI ORANG CARI?


 Ok. Ni antara soalan paling femes aku dengar masa berkawan dengan bakal mak mak orang. Supplemen untuk ibu hamil yang paling ramai orang cari dah tentu la yang terbaik setakat ini kan? Masa borak borak semeja dengan bakal mak mak orang ni, actualy banyak benda yang dorang risau dan mengeluh. Heh heh. Meh sini aku share apa yang mak mak buyung ni risau

1. Risau darah rendah masa mengandung
2. Risau kaki kejang malam malam
3. Risau morning sickness tahap melampau sampai terpaksa mengMCkan diri dari ke pejabat
4. Risau kulit kusam, tak berseri, siap kumpul stretch mark lagi dekat perut. haha ok parah ni parah!
5. Risau anak dalam kandungan tak dapat zat yang sepenuhnya sampai boleh effect tumbesaran

Risau kan..Risau kan? Aku yang menaip ni pun naik risau walaupun aku dah lepas fasa mengandung. heh heh. Dalam banyak banyak tu, paling risau nombor lima la. Semua nak anak yang bakal lahir tu sihat sempurna kan? Oklah, walaupun aku tahu, setiap kejadian tu, dah ditetapkanNya, tapi sebagai hamba Allah, kita kena berusaha sehabis baik untuk dapatkan yang terbaik. Am i aite?

SET MENGANDUNG SHAKLEE


Set mengandung Shaklee ada ESP, B Complex, Vitalea, Vitamin C, Ostematrix dan Omega Guard. Set mengandung Shaklee paling ramai orang cari sebab set ni sesuai digunakan dari trimester pertama kehamilan sampai trimester ketiga iaitu sampai bersalin.

KENAPA AKU SUKA SET MENGANDUNG SHAKLEE?
Dalam banyak banyak supplemen, yang paling ramai orang cari termasuk aku masa mengandungkan Irine dulu adalah SET MENGANDUNG SHAKLEE. Aku paling suka set ni sebab dia jaga kesemua aspek tubuh badan kita dan jaga kandungan kita. Sebab tu aku dulu, takde masalah darah rendah, kaki kejang, morning sicknes pun kejap je, kulit tak kusam sangat, strecth mark pun kurang, ada tetap ada tapi once lepas bersalin, cepat je hilang. Paling penting, Irine lahir sihat walafiat.


Sekarang ni pun, aku memang nampak kesan lepas ambil set mengandung shaklee walaupun aku ambik tahun lepas. Antara kesan yang aku nampak harini, rambut tak gugur. Sesetengah orang, rambut gugur lepas beberapa bulan bersalin kan? Tapi alhamdulillah, rambut aku tak gugur malah lebat dan panjang menguraiii..chheeeaa..Selain tu, paling ketara adalah tumbesaran Irine, Sekarang Irine dah 2tahun, gigi makin banyak dan kuat. Cergas, jarang demam, selesema pun jarang. dan paling menakjubkan, Irine TAK PERNAH ruam. Alhamdulillah syukur syukur.


Dari segi IQ, time umur Irine ni, dia dah boleh ingat apa yang aku ajar. Contoh aku belikan buku animal. Siap tanya satu satu jenis binatang, dia boleh tunjuk gambar yang mana dengan betul. Teruja kejap! Hehe. Maybe penangan Omega Guard.





PERCUMA?
Jadi, kalau korang tengah tercari cari supplemen ibu hamil yang paling ramai orang cari sekarang, Set Mengandung Shaklee la jawapannya. Untuk pembelian melalui Belog Cik Aish, korang akan terima 2 botol VITALEA secara PERCUMA dari aku. Sebotol berharga RM94. Tapi dua botol korang akan dapat percuma melalui YES PACK PRENATAL SHAKLEE. Kalau nak tahu lebih detail cara order ke, harga berapa ke, boleh la click button PINK semerbak ni ha :)

Insyallah. Kita hanya mampu berusaha untuk dapat yang terbaik. Allah saja yang menentukannya. Kita hanya mampu merancang dan berusaha ye tak?

KLIK FOR DETAILS
http://getmedean.blogspot.com/2015/06/pembelian-supplemen-shaklee-melalui-4.html